Зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Toa zlaten peese Tomson. Ne ja.
Inaku, jebiga. Prasaj se ZOSTO voopsto e taka peeno?!

I ne e toa temata.

Plus rece deka nema veke da doagjas na ovoj forum.

P.S. Odi na B92 i citni gi komentarite od "brakata" srbi po nasata pobeda nad srpskata reprezentacija vo zenski rakomet.
Koj gubi ima pravo da se luti, ama ne volku.

Нисам могао да издржим да се не јавим, и веома ми је занимљива тема коју си поставио, мислим да је то веома важна тема.

Зошто е така пеено? Нема разлога. Ја мислим да не може да постоји ниједан разлог на свету, чиме би се оправдало убијање. То је исто као да ја кажем зошто је воопшто Младић радио оно што је радио. Одговор: не постоји ни објашњење ни оправдање, постоји само злочин и казна.

Али певање није злочин. То није проблем, не ме разбра. Нека пева ко шта год хоће, али знаш да ни у Хрватској Томпсон то не може јавно да ради више. Не сметају ми ни заставе, симболи, Хитлерове слике, Павелић, ништа, све док то није у мојој околини него негде у некој рупи где им је и место, далеко од нормалног света. Свака европска земља има неонацисте па и Србија, кад нам државе буду нормалне такви ће бити хватани као мишеви и тучени као стока, до тада такви су проблем пре свега за њихове сопствене државе.

А онај филм у комбинацији с песмом, то је неко намонтирао. Ради се о документарним снимцима, то су нечије мајке и очеви, бабе и деде, рођаци и срамота је да се неко руга цивилним жртвама, данас кад знамо шта је било. Ја сам сигуран да на Б92 тако нешто не би било могуће, на пример слављење Младића и они филмови да буду приказани као нешто позитивно. Кајгана је ипак угледан, јавни медиј, ја бар тако мислим. Цео свет има приступ кајгани, сви могу да виде шта пишемо овде.

Честитам на победи, драго ми је за Македонија, нисам гледао утакмицу, али надам се да ће да буде медаља за Македонију! И идем на Б92, сад ћу да погледам коментаре.

За тема: ево ја мислим да треба историју избацити из политике, шта ти мислиш?

Кој ќе биде тој што ќе жртвува од својата историја во која вметнал многу невистини врз кои почиваат темелите на некои држави. Една од главните причини за прераното поставување на прашањето Зошто?

Треба многу генерации да се родат, но да се воспитуваат со позитивен дух и респект кон соседите, е дури тогаш историјата што ќе се пише за Балканот ќе биде прифатлива за сите. Сега засега ние сме генерации што продолжуваме со нашите фрустрации.

нема шта да се жртвува, само је истина битна. Ево ти један конкретан пример.

Да ли је кралот Марко македонски, српски или бугарски? Одговор: и македонски, и српски и бугарски. Он је наш, заједнички.

Значи у уџбенику треба да пише: Марко је део македонске, српске и бугарске историје и историјска личност. Марко је Балкан бој. И Грци треба да схвате да је Александар Балкан бој. И Албанци да је Скендербег Балкан бој. кад би ти људи данас видели око чега се свађају данас људи на Балкану, ништа им не би било јасно.

P.S. Odi na B92 i citni gi komentarite od "brakata" srbi po nasata pobeda nad srpskata reprezentacija vo zenski rakomet.
Koj gubi ima pravo da se luti, ama ne volku.

Me isproicira da procitam komentarite :)

Cestitke nasim devojkama jer koliko je publika bila nekorektna i sta se sve desavalo u hali u Skoplju dobro su izvukle zivu glavu,gledao sam utakmicu i pre ovoga sam znao koliko nas oni u stvari mrze ali ovo nisam ocekivao,u jednom momentu sam molio Boga da izgubimo jer sam se zaista uplasio da ni jedna od njih nece izvuci zivu glavu iz dvorane ako pobedimo.Ne znam jeste li vi imali takav utisak pored malih ekrana ali ovde je zaista bilo jezivo.EHF je vec ovo prvenstvo proglasio za najgore ikada odrzano,a pola reprezentacija se zalila na usloveu hotelu,u halama,na ulici ne mogu da zive od prosjaka,desavale su im se velike kradje,katastrofa i kada se sve to uzme u obzir ja sam srecan da su nase izgubile jer ko zna sta bi se sve dogodilo da su pobedile,zelim im brz i bezbedan put kuci a ovo sto pre da zaborave kao ruzan san.
(Srbin iz BJRM, 6. decembar 2008 22:13)

Cestitke nasim devojkama jer koliko je publika bila nekorektna i sta se sve desavalo u hali u Skoplju dobro su izvukle zivu glavu,gledao sam utakmicu i pre ovoga sam znao koliko nas oni u stvari mrze ali ovo nisam ocekivao,u jednom momentu sam molio Boga da izgubimo jer sam se zaista uplasio da ni jedna od njih nece izvuci zivu glavu iz dvorane ako pobedimo.Ne znam jeste li vi imali takav utisak pored malih ekrana ali ovde je zaista bilo jezivo.EHF je vec ovo prvenstvo proglasio za najgore ikada odrzano,a pola reprezentacija se zalila na usloveu hotelu,u halama,na ulici ne mogu da zive od prosjaka,desavale su im se velike kradje,katastrofa i kada se sve to uzme u obzir ja sam srecan da su nase izgubile jer ko zna sta bi se sve dogodilo da su pobedile,zelim im brz i bezbedan put kuci a ovo sto pre da zaborave kao ruzan san.

:pos2:

Ako дозволуваш да те провоцираат коментарите на една ништожна нација,тогаш тоа ти е голем проблем.

Србите одамна се никој к*р фактор за нас,Македонците.

Со еден збор-комплексари.Маани и Србија и Сврбе.

Rekov Garfield me isprovocira, a ne komentarite.

Makedoncite mnogu ubavo im odgovorija so svoi komentari na B92. Procitav skoro pola.

Mnogu mi e merak sto gi pobedivme, bidejki sekogas ne potcenuvale i nikogas ne znaele da se nosat so porazot. Neka se jadat sega i neka povtoruvaat papagalski frazi kako BJRM i slicno, toa nema da gi vrati na EP.

Нема што, Синиша тепа во муабетот, и тоа многу интелигентно и дипломатски.

Затоа Македонија губи: џабе се фактите на твоја страна, ако не знаеш паметно да ги играш.

Ako дозволуваш да те провоцираат коментарите на една ништожна нација,тогаш тоа ти е голем проблем.

Србите одамна се никој к*р фактор за нас,Македонците.

Со еден збор-комплексари.Маани и Србија и Сврбе.

Незнам во случајов што е по ружно.

Коментарот од Б-92, или твојот пост.

Па плус и комплекси споменуваш.:kesa:

Ај сеа почни.

затоа што самата српска историографија крие било каква слабост на српската нација,

генерално, то је жива истина. Србија има квалитетних историчара, али упадљиво је да политика увек вади и користи само оно што је корисно за владање. Балканском владаоцу није у интересу да му поданици буду образовани и самостални.

Ми сви на Балкану треба да схватимо да држава није никаква вредност сама по себи, држава је нужно зло. Нешто што треба да нам штити основна права и једнакост, нажалост ту постоји и хиљаду начина да се то злоупотреби и то се не види нигде тако јасно као код нас на Балкану.

Мислим да можемо да се сложимо да је национална историографија један од проблема на Балкану, и питам се можемо ли сами да то решимо без помоћи небалканских земаља.

И сега? Што викаш? Како ќе му се стави крај на расколието на Балканот? Треба да се избрише историјата? Треба да заборавиме се што до вчера сме си правеле едни на други и да тераме „даље“? Повели.

Треба да ставимо историју у уџбенике, попове у цркве, романтичне идеје у књижевност, политичари да се плаше нас, а не ми њих, да тражимо да паре иду у науку јер смо заостали, а не у застрашивање, границе да сматрамо нечим што и јесу - вештачке линије, наметнуте силом, и да видимо шта су нам заједнички интереси, а има их много. Кад се ми договоримо, онда нам ни ЕУ неће толико требати, молиће нас да уђемо а нама ће бити тако свеједно хоћемо ли или нећемо.

Ја не мислим да је ово утопија него нешто што нас чека неминовно, што пре то боље. Знам да неће тако бити још неко време, али то је неминовност ако хоћемо да будемо неки равноправан фактор у свету, и Албанци и Срби и Македонци, Бугари, и сви други...

Данило Киш напиша:
Danilo Kiš o nacionalizmu

Nacionalizam je, pre svega, paranoja.

Kolektivna i pojedinačna paranoja.

Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.

Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules).

To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova «tajna», da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.

Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, «potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta».

Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo «pakao to su drugi», u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.

Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše «iz naroda i za narod», koji svoj individualni glas tobože potčinjava višim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič (a, da se podsetimo, Kič bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.

Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta.

Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan. Nacionalista se ne boji nikoga, «nikoga do Boga», a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan kao i on sam, «ponos porodice», porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rođak.

Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. «To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune» - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...

Стеван Дедијер напиша:
Postovani g. Djindjicu

Motor razvitka svake drzave

Pisem Vam kao Srbinu koji je imao junacke hrabrosti, mudrosti i politicke vestine da zlotvora Srbije Slobodana Milosevica posalje na sud za ratne zlocince u Hag. Da ostvarite sto Vam u ovom pismu predlazem treba Vam mnogo vise hrabrosti, politicke pameti i vestine nego u slucaju Milosevic. Akcija koju Vam predlazem je deo neophodne politike za razvitak Srbije uopste i njene nauke & tehnologije posebno.
Od 1950-ih ukazivao sam u svojim radovima u svetskim casopisima i pismima Titu, sefovima republika bivse Jugoslavije i Srpskoj akademiji nauka sledece: snaga motora razvitka jedne drzave je izrazena procentom bruto nacionalnog dohotka koji ona trosi na razvitak nauke, tehnologije, na stvaranje sopstvenih izuma i inovacije. Stanje tog motora razvitka danas se vidi iz sledecih brojki: Svedska 3,8% BND, USA 2,8%, najrazvijenije zemlje Evropske unije oko 2,5% BND, a Srbija i Hrvatska manje od 1%. Moj predlog Vam je da u reorganizaciju politike, nauke i tehnologije Srbije ukljucite i raspustanje i potpunu reorganizaciju danasnje takozvane Srpske akademije nauka, koja sa naukom nema nikakve veze jer je generacijama, cak i posle Milosevica, vode maloumni zagovornici antidemokratske ideologije, nacionalizma i sovinizma.

Od 1973. do danas bavim se izucavanjem kolektivne pameti organizacija, preduzeca i drzava. Godine 1973. razvio sam uvid, objavljen bez moga imena, u javnom drzavnom dokumentu Svedske za reformu vojne obavestajne sluzbe "SOU 19, 1975": da obavjestajnost, njena kolektivna pamet, treba da postane ne samo zastita bezbednosti i nezavisnosti jedne drzave vec glavni faktor njene sposobnosti za razvitak. Ovih dana u Hrvatskoj drzim predavanja o umnoj moci Dubrovacke republike od 1301. do 1806, a Svedske od 1700. do 2002. U Le Mondu od 20. oktobra vidim da univerzitet Ottawa osniva odeljenje za kolektivnu pamet organizacija, poduzeca i drzava. Prema IBM, ulaganje u Business Intelligence preduzeca danas iznosi preko 70 milijardi dolara.

Najnoviji simpozijum SANU

Direktni povod da Vam pisem je najnoviji i najlazniji simpozijum SAN-a o Velikoj Srbiji. Tu se izmislilo da nikada niko nije nastojao "da stvori Veliku Srbiju nego su se samo njeni protivnici - (odakle i ko su oni nije receno, S. D.) - sluzili optuzbom o navedenoj velikosrpskoj hegemoniji, da bi ostvarili svoje ciljeve na stetu Srba". Sustina takvih simpozijuma je ravna po gluposti onom da je danas Humboltova akademija u Berlinu odrzala simpozijum dokazujuci da u Nemackoj tokom 1930. i 1940. nije bilo ni nacizma ni Hitlera. Simpozijum SAN-a su opet, medju ostalim, vodili "naucnici" kao Dobrica Cosic, Mihajlo Markovic i D. Medakovic.

Uticaj Velike Srbije u mom zivotu

Ovde cu ukratko opisati samo uticaj ideje Velike Srbije u svom licnom zivotu. Rodjen sam u Sarajevu od srpskog oca i majke juna 1911. U istom mesecu je u Beogradu sef vojne obavestajne sluzbe pukovnik Dimitrijevic "Apis" osnovao teroristicku organizaciju Ujedinjenje ili smrt bolje poznatu kao Crna ruka, sa ciljem da terorom rusi Autro-Hungarsku imperiju i "da pod dinastijom Karadjordjevica ujedini" - citiram ustav Crne ruke - "sve srpske pokrajine: 1. Bosnu i Hercegovinu, 2. Crnu Goru, 3. Staru Srbiju i Makedoniju, 4. Hrvatsku, Sloveniju i Srem, 5. Vojvodinu, 6. Morsku Obalu (Dalmaciju)". Oktobra 1911. bio sam izbeglica u narucju majke bezeci za Beograd jer je Austrija htela da hapsi moga oca, doktora Jevtu Dedijera, kao clana Crne ruke, za sta imam bezbroj dokaza. To se iz svih njegovih obilnih radova - umro je u 37. godini, 1918, i vidi.

Godine 1913, posle Prvog balkanskog rata, on je napisao o Makedoniji knjigu Nova Srbija i u njoj rekao: "Imajuci Vardarsko-Moravsku dolinu, Srbija sada moze dominirati celim Balkanskim poluostrvom". U izdanju knjige Jevta Dedijera o Hercegovini, koju je priredio Vladimir Dedijer, objavljeno je njegovo pismo ministru unutarnjih poslova Srbije u izgnanstvu 1916, u kojem J. Dedijer kaze: "Kod Bitolja nasao sam nekoliko sela Vlaha koje treba pretvoriti u Srbe kulturnim postupkom". Godine 1915. Hrvat Stupilo je dosao u Nis, gde je bila vlada Nikole Pasica, izbegla iz okupiranog Beograda, da upozori Pasica da Italija namerava da okupira Dalmaciju. Na Pasicevo pitanje "Sta je Dalmacija?", Jevto Dedijer je napisao, 15. maja 1915, brosuru Dalmacija (videti sliku). Na zadnjoj strani brosure stoji: "Velika Srbija bice oko 250 000 km kvadratnih", to jest veca od Kraljevine Srba, Hrvata, Slovenaca uspostavljene na Versajskoj konferenciji.

Aleksandar Karadjordjevic i Nikola Pasic su uspostavili srpsku diktaturu nad svim narodima jugoslovenskih zemalja. Novembra 1918. kao dete od sedam godina u Bosanskom Samcu slusao sam majku Milicu Dedijer da zgranuta prica da je gledala kako "nasa, srpska policija" na trgu prisiljuje Muslimane da jedu svinjetinu i slaninu. Decembra 1918, posle Podgoricke skupstine, pocela su ubistva Crnogoraca koji su se borili za monarhiju Petrovica i slobodu Crne Gore. Januara 1919. general Milan Nedic, docnije sef vlade u okupiranoj Srbiji, pucao je na demonstrante na Jelacicevom trgu u Zagrebu koji su trazili autonomiju Hrvatske. Godine 1922. Zika Lazic, ministar unutrasnjih poslova, pozvao me je: "Hajde, Stevice, da ispratimo nasu srpsku vojsku koja ide na Kosovo da tuce Arnaute". Juna 1928. majka Milica rekla je meni i braci, Vladimiru i Borivoju: "Djeco, ovo je kraj Jugoslavije. Prokleti Aleksandar je dao ubiti demokratske vodje Hrvata". To je bilo kada je Punisa Racic, licni prijatelj Aleksandra, sa kojim je noc prije igrao pokera, ubio u skupstini bracu Radic.

Godine 1931. sekretarica Alberta Einsteina, koji je radio u zgradi matematike Princeton univerziteta, gde sam bio student teoretske fizike, dala mi je Einsteinov protest da je vlada Aleksandra dala ubiti hrvatskog naucnika Suflaja. Godine 1936, kada sam postao clan KPJ u New Yorku, citao sam Proleter kojeg je uredjivao Josip Broz Tito, da je Jugoslavija "tamnica naroda" sto je od nje Aleksandrova vlada nacinila, te je 1941. propala pod prvim udarom fasisticke vojske. Godine 1941. citao sam u New York Timesu da je Aleksandar Belic, predsednik SAN-a, potpisao proglas u kojem napada narodnooslobodilacku borbu Srba protiv nacizma.

"Velika Srbija" je od poslanika skupstine Ante Pavelica, kako pise Svetozar Pribicevic u svojoj knjizi Diktatura Kralja Aleksandra (1936), koji je u parlamentu zagovarao samo autonomiju Hrvatske u okviru Jugoslavije, kad je vidio da Punisa Racic ubija hrvatske vodje, pretvorio u kvislinga Hitlera i Musolinija i dusmana srpskog zivlja u Hrvatskoj.
Od 1988. godine sam uvidio velikosrpsku politiku Milosevica na prvom mestu protiv srpskog naroda. U nizu napisa potpisivao sam se, pocev od Borbe godine 1989, kao "Srbin sa dna kace", gde je kiseli kupus najbolji, napadajuci Milosevice, Cosice i zagovornike Velike Srbije. Milosevicev napad, najavljen na Kosovu 28. juna 1989, na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Kosovo dozivio sam kao najgoru tragediju u svom burnom zivotu. Godine 1989, oktobra meseca, u otvorenom pismu mom pokojnom ocu, uz urednicku pomoc generala Peka Dapcevica, napisao sam intervju - sa Lukom Brajlom u Slobodnoj Dalmaciji da je njegova ideja Velike Srbije donela ratove i katastrofu za srpski narod 1914, pa onda 1941, i da ce pod Milosevicem doneti i trecu katastrofu, za koju danas, 2002. godine, i placa. U tom intervjuu izneo sam mnoge ideje - kao na primer pogubna steta nacionalizma koji je nerazdvojan od sovinizma - u kojima mi je pomagao moj prijatelj iz detinjstva sa Bob kluba kod "Sest topola" u Beogradu i najslavniji Titov general Koca Popovic. On mi je stalno ponavljao: "Stevo, dok se ne rese nacionalizma i na prvom mestu srpske elite, nema im spasa: propasce sa Milosevicem!" Njega su interesovale moje ideje o razvitku inteligencije drzava, koje smo diskutovali na bezbroj rucaka u njegovoj maloj kuci u Dubrovniku. Mala mi je uteha u tome bila 5. oktobra 2000. kada me je iz Londona zvao bivsi sekretar Laburisticke partije Velike Britanije Michael Foot da mi se zahvali i cestita na svrgavanju Milosevica.

Pet kardinalnih gluposti SAN-a

Ovde cu samo navesti ukratko pet kardinalnih gluposti SAN-a.
I Uprkos bezbroj dokumenata, pocev od Garasaninovog Nacertanija, preko pisanja Jovana Cvijica, ustava Crne ruke, ideologa Draze Mihajlovica S. Moljevica i vladavine svih velikosrpskih vlada od 1918. do 1941. SAN sad negira postojanje ideje Velike Srbije.

II Srpski politicar Svetozar Pribicevic na strani 163 svoje knjige Diktatura Kralja Aleksandra veli sledece: "Nema na svijetu snage sto moze slomiti hrvatsku misao. Prije ce se Velebit srusiti u more i Drava i Sava presusiti nego ce se Hrvati odreci svojih teznji sto sadrzavaju cuvanje i nesmetani razvoj njihova individualiteta". Korenita glupost rukovodstva SAN-a kao i Milosevica bila je da ne razumiju da ovo sto je Pribicevic rekao za Hrvate, vredi i za Slovence, Bosnjake, Makedonce, Albance i Crnogorce.

III U istoriji Srbija je pocela cetiri rata, koja je najavio Milosevic u svom govoru na Kosovu 28. juna 1989, protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i sva cetiri izgubila. Nema primera u istoriji da jedna drzava izgubi u pet godina cetiri rata, sto SAN negira.

IV Glavni zadatak svakog naucnog centra danas je da shvati tokove u svijetu ukljuciv i desetu revoluciju inteligencije u istoriji covecanstva u kojoj danas svi zivimo. Rukovodstvu SAN nije ni na kraj pameti stalo kad su propagirali Milosevica i njegovu Veliku Srbiju, da je medjunarodna zajednica danas spremna da otpocne rat protiv jedne suverene drzave i njenog sefa stavi na sud za ratne zlocine, sto se prvi put u istoriji dogodilo, i to sa Srbijom.

V Glavna i najgora glupost rukovodilaca SAN-a je da su se bavili svime osim onim cime se svaka akademija nauka treba baviti: razvitkom kreativne moci svog naroda u nauci, tehnologiji, u izumima i inovacijama. Iz prilozenog pisma Dobrice Cosica meni mozete viditi da sam ih ja urgirao u tom smislu i to ne prvi put. U prvom clanku prvog broja Nove misli, koju je osnovao Crnogorac i clan Politbiroa Komunisticke partije Jugoslavije Milovan Djilas godine 1952, naci cete moj clanak u kojem osudjujem SAN da sledi katastrofalnu politiku Sovjetskog Saveza na tom podrucju.
Sta veli to pismo Dobrice Cosica meni od 25. juna 1984. godine? Napominjem da od njegove zamisli da SAN odrzi konferenciju "Drustvo, nauka, buducnost" nista nije bilo. Jer su se poceli baviti svojim Memorandumom da ozive ideju Velike Srbije. Drugo: "nas narod, on ostaje u planinama Balkana", jer njegovi akademici i blesavi politicari kao Kostunica igraju se jos uvek nazadnim idejama nacionalizma, sovinizma, mrznje i gluposti. To njihov trodnevni simpozijum o nepostojanju ideje Velike Srbije i dokazuje.

Postovani g. Djindjicu, nadam se da cete u ovom pismu naci dovoljno argumenata da Vam pomognu u teskom zadatku koji Vas ocekuje da stavite Srbiju na put dinamickog razvitka.

S postovanjem
Stevan Dedijer, kao i uvek, Srbin sa dna kace

Стеван Дедијер је признао грехе сопственог оца јер му није проблем истина. Ето, у том грму лежи зец и кључ за Балкан.

aj toj sto me brise neka mi prevede:toe::smir:

Не разбираш, а српски глумац на аватар:smir: Е смешни смо људи на Балкану у пичку материну. Нама треба нека серија, као нпр. "ало ало", о балканским ратовима и да се смејемо сами себи. :tv:

aaaaa cim e takva rabotata se izvinuvam:smir:

Не разбираш, а српски глумац на аватар:smir: Е смешни смо људи на Балкану у пичку материну. Нама треба нека серија, као нпр. "ало ало", о балканским ратовима и да се смејемо сами себи. :tv:
радапцигер се извини, па мислам дека работава е во ред и би можеле да продолжиме понатаму, нели?
Благодарам!

ke ja bide i taa serija...ama ke se smeat nekoi drugi..."slicnozboreckite" NEMA DA GI IMA... ke bidat samo KOMICNI GUBITNICKI LIKOVI...:)

радапцигер се извини, па мислам дека работава е во ред и би можеле да продолжиме понатаму, нели?
Благодарам!

Може, хвала, што се мене тиче извињење није ни потребно јер уопште не мислим да је увреда, а видиш да смо истовремено ставили пост. Лепо је што нам не треба преводилац, ни мени ни вама.

Радапцигер, жив био :helou:

Back
На врв Bottom