Знаете што...
не заслужувате сериозен и обемен текст,жими Господ.
Исто како што на овој народ овде,не смее и не вреди да му се прашта.
Има еден факт кој што ова војников Heidrich не го знае,ама е факт.
Не Киро Глигоров директно,он (као и увек,стара лисица е у прашање) посредно,одоколу... туку Ратко Младиќ му има репетирано пиштол у глава на Милошевиќ кога овој спремаше (а спремаше,збор да нема) `кампања` у Македонија.
И поголемиот дел од челните луѓе на таа ЈНА у `преструктуирање` од 1991 имаа и те како голем стаж,уклучуичи го и спомнатиот Аџиќ.
Па по заслуга на истите тие старешини,Македонија стана оаза на мирот.
Киро Глигоров само мајсторски го дозаврши и имплементира оној договор што овие го спремија:
-
Na osnovu člana 315. Tačka 6. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 9/74) i člana 95. Zakona o službi u oružanim snagama (»Službeni list SFRJ«, br. 7/85, 20/89, 40/89 i 26/90)
V a n r e d n o se u n a p r e đ u j u
u čin general-majora
pešadijski pukovnik MLADIĆ Neđa RATKO;
- U čin general-majora
artiljerijski pukovnik
PERIŠIĆ Srećka MOMČILO;
-Na osnovu člana 315. Tačka 6. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 9/74) i čl. 83. I 95. Zakona o službi u oružanim snagama (»Službeni list SFRJ«, br. 7/85, 20/89, 40/89 i 26/90)
v a n r e d n o s e u n a p r e đ u j e
u čin general-majora
pešadijski pukovnik
MRKŠIĆ Dragana MILE.
-
U K A Z broj 1/64 PREDSEDNIŠTVA SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE OD 28. NOVEMBRA 1991. GODINE
Na osnovu člana 315. Tačka 6. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 9/74) i čl. 83. I 95. Zakona o službi u oružanim snagama (»Službeni list SFRJ«, br. 7/85, 20/89, 40/89 i 26/90)
v a n r e d n o se u n a p r e đ u j u
u čin general-pukovnika
general-potpukovnici:
PANIĆ Gruje ŽIVOTA,
STRUGAR Andrije PAVLE,
UZELAC Marka NIKOLA;
- v a n red n o s e u n a p r e đ u j u
u čin general-pukovnika
general-potpukovnici:
KUKANJAC Boška MILUTIN,
RAŠETA Dušana ANDRIJA,
SIMOVIĆ Miloša TOMISLAV;

И сега... 18 год. покасно некои нови момци викаат дека они можеле и знаеле, т.е. у исто време ќе се справеле `малку поразлично` со ЈНА.
Ќе ги победеле. :pos2:
LOL.
Р`ѓава е `реалноста` која што некој се труди да ја наметне за политички да оцрни и елиминира некого.Ама историјата (онаа ненаметнатата,реалната), говори дека некој извади блиску до максимумот на скоро никаква цена у таа дадена (и многу жешка) ситуација.
Се друго е... бесрамно лажење со цел и од интерес.
Ајде молим те...
да пробаш мене да ме научиш и подучиш у овој дел.
Само унапред да ти кажам...
јас својата прва официрска капа (генералска,ама без обележјата,пошто тоа беше армија па не смееше да се поклонува заедно со нив) ја добив на 5.5 год.
Учи ме... молим те.