Work and travel USA

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Имам тројца другари шо се во Америка... заминаа на студентска размена и останаа таму. Е сега откако ќе ти помине визата, треба да се вратиш. Ако останиш на црно, имигрејшенот (така ги викаат социјалните работници) има шанса да ти дојди и да те провери. Ако те откријат, гратис карта до Македонија во еден правец + забрана за влегување во Америка. Мада тешко оди тоа, пошто правиме муабет за 20 милионски градови, каде што тешко се наоѓаат илегалците, или во случајот на гореспоменатите другари, сите најдоа по една американка и се “среќно оженети“ дур да земат државјанство :)
од искуство, тие „среќно оженетите/омажените“ имет во 95% од случаите гоооолеми проблеми од типот на постојани уцени дека ќе бидет пријавени во имиграционо, им се изнудвет пари, закани, не сакаш така да живиш, а така требит да живиш најмалце 5 години

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
од искуство, тие „среќно оженетите/омажените“ имет во 95% од случаите гоооолеми проблеми од типот на постојани уцени дека ќе бидет пријавени во имиграционо, им се изнудвет пари, закани, не сакаш така да живиш, а така требит да живиш најмалце 5 години
E друже видиш то неможам да знам како е... дека има уцени сигурно има. Мада кој како ќе најди, така. Знам дека така треба да живејш 5 години минимум...

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
ај ке шо спомнавте на црно , за колку се добивет документи на пример , ако си на црно па аплицираш за некакви документи за да мојш да ојш и да идеш назад од америка, за колку време излегвет тие ? ил никваш ? :D

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Три години треба да си во брак со амерички државјанин за да добиеш право на полагање за државјанство, после тоа можеш иразвод и слободно да си живееш во САД. Да напоменам дека на секои три месеци те посетува социјален работник за да се увери дека навистина живееш со сопружникот заедно и бракот не е договорен.

Инаку кога ќе склучиш брак со САД државјанинот автоматски добиваш зелена карта која ти овозможува работа и се останато од општеството. Единствено неможеш да гласаш.

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Три години треба да си во брак со амерички државјанин за да добиеш право на полагање за државјанство, после тоа можеш иразвод и слободно да си живееш во САД. Да напоменам дека на секои три месеци те посетува социјален работник за да се увери дека навистина живееш со сопружникот заедно и бракот не е договорен.

Инаку кога ќе склучиш брак со САД државјанинот автоматски добиваш зелена карта која ти овозможува работа и се останато од општеството. Единствено неможеш да гласаш.
Значи освен со женачка, документи земање поретко ? а некој начин друг за зелена карта освен со женење ?

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
so vi e be ste zapnale ke begate pa ke begate...ke se zenite ke davate pari i slicno...idete ednash work and travel vratete se...zavrsete faks...aplicirajte za travel...ke vi ja dadat na 10 godini 90% ja davaat taka...idete u usa rabotete si negde...u selce nekoe...a vi skurci vratete si se...pa pak idete...eee mng napeti ste i vie

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
so vi e be ste zapnale ke begate pa ke begate...ke se zenite ke davate pari i slicno...idete ednash work and travel vratete se...zavrsete faks...aplicirajte za travel...ke vi ja dadat na 10 godini 90% ja davaat taka...idete u usa rabotete si negde...u selce nekoe...a vi skurci vratete si se...pa pak idete...eee mng napeti ste i vie
Kako davaat za10 god?

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
davaat treba da aplicirash...niso posebno... ali polesno e ako idesh preku wort and travel prvo pa se vratish...si zavrsil faks i ti davaat 10 godisna...ako ne na prva na vtora...i toa e tpa
А ако не ти дет по втор пат поубо и4 не барај :D кој будала ако појт преку work and travel а решил да останит америка ке ризиковат да се вратит и после пак да аплицират? никој
А то шо ги уценвеле на нашинциве да речам и ја имам слушнато али зависит шо ќе трефниш за жена :D некој имет милост

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
sea vi kazuvam deka davaat...a toa koj ke dojde i ke aplicira on si znae...deka nzm koj saka da ide u usa i da dreme tamu 5-10 godini dodeka zeme dokumenti...ako zeme...ke mu zdokurcat i pari i sve i ke saka baram na sekunda da svrti skara u mkd...ali vaka si legalen i ladic ti e...izlezi vlezi si praish koa sakash...taka da...a tamu a ostanesh ednash na crno...ili se vrakash posle 5 godini minimum...ili se vrakash i ja skrtash usa od mapa...

i dosta offtopic...dajte rabotni ponudi...prethodni iskustva..kade ima keshce...kaj sovetuvate da e ide vo usa..." ех да можит да се остани таму најубо... "

Z

ziko bt

Гостин
i dosta offtopic...dajte rabotni ponudi...prethodni iskustva..kade ima keshce...kaj sovetuvate da e ide vo usa..." ех да можит да се остани таму најубо... "
колку шо се имам информирано прилично задоволни се тие шо имат одено Аљаска кога се во прашање парите дека делат од остатокот на УСА(а и немаш многу опции кај да ги трошиш),ама можиш и убо да се опариш и во јужните делој на УСА само треба да те трефни среката а и да си доста снаодлив

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
ej a dali znaete nesto za viking travel dali se dobri,zosto jas bev do kaj niv vo agencija i bea mnogu pofini za razlika od kouzon..katastrofa

Член од
29 октомври 2010
Мислења
34
Поени од реакции
7
http://www.student.aurora.com.mk/files/file/CampCounselorsUSA.pdf

Дали некој е запознаен со оваа програма што ја нуди Aurora Tours, сакам да аплицирам... Иначе се работи за работа во кампови, односно Camp Counselors... Па ако некој знае нешто повеќе нека пише :)

Decoturf

Базинга
Член од
30 октомври 2010
Мислења
504
Поени од реакции
74
pa vo ovie kampovite ne se zarabotuva voopsto,znaci zavisi so koja cel si otisol

Член од
7 март 2009
Мислења
1.163
Поени од реакции
829
Колорадо е закон :) повеќе плаќаат од источниов брег, полесни се работите, луѓето се поискулирани, и така натака...
Голем плус е шо може да си правите road-trip, па да го видите the Great Canyone на пат накај Las Vegas, после по route 66 право до California, па каде сакате вие: Los Angeles, Malibu, Santa Monica, San Fracisco, San Diego... Има многу опции...
Колку прекрасно звучи,како некоја патна авантура кадешто асфалтот ти е најдобар другар а небото граница.Поетски нели? Највозбудливо во УСА е тоа што сам можеш да бираш каде ќе одиш,имаш мал милион опции,голем пазар,луѓе,се е мега.Знам некој деца што отидоа,овде во МК немаа пари за излегување,а сега таму после 3 години имаат по 3 лаптопи,лцд тв 50 инча,блакбери мобилки,коли не по една туку по две.Впрочем,не зборувам напамет ,туку децата лично ги познавам,никое од нив не ме лаже,плус пријател сум со нивните родители,така да кој сака да оди,нека оди без размислување.Каде ќе спечалиш пари за 3 нови лаптопи и едно чудо др.гаџети во текот на 3 години овде кај нас?

Kajgana Shop

На врв Bottom