Work and travel USA

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.034
Поени од реакции
2.374
Годинава е запрепастувачки со work&travel. Буквално сум разочаран од Коузон, не остави без работа и без смештај годинава. Сами се требаше да си бараме ОД КО СТИГНАВМЕ АМЕРИКА!

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Еве каде можете да се пријавите без посредство на агенција:

http://www.macedonia.oh.us/PostJob.htm
ova direktno aplikantot trebit da go napisit ili firmata?

--- надополнето ---

dobi visa ili ????
jas sum vo ambasada duri na 3 4 maj
nesto da objasnese kako odet rabotite vo ambasada, kolku pari. Slushnav prasanja neso imalo pa ako gi imas ne e loso da gi spodelis so nas :)

Член од
14 февруари 2009
Мислења
162
Поени од реакции
17
Од дистанца од 10 години, мислам дека одењето во Америка е одлична работа - посебно ако сте последна година на студии.

Од многу работи зависи- прво на какво место ќе се најдеш , во кој дел од Америка, и што ќе работиш.
Има типс ако си во директен контакт со пари- значи конобар, работа на cash register , итд - некаде ако се погоди имате и храна во рестораните колку сакате.
Првата работа која ја имав не ме бендиса пошто само плескавици пржевме- ама после две недели аплициравме на 100 места и најдовме во Starbucks . Македонска работа, поткраднуваме од парите лево десно- пошто со кафе се работи можеш да дрпнеш.
Во тоа време општо на источна обала беше многу добро , иако многу зависи во кое место си. NYC e ужасно скапо, а у селендрите Up state NY не е препорачливо пошто слабо кеш има.
NJ, Massachusets се места кои луѓево добро заработија.
Мислам дека ( тогаш пред 10 години) одлично поминаа луѓето што беа на Големите Езера ( Illinois,Michigan, Ohio). Не е добро да се иде на Флорида , Калифорнија или Тексас- многу Хиспаноси има и ја симнуваат цената , иако работа не недостасува.

Се на се, треба да се види и прошета.
За кеш се заработува доста ама и се троши .Сега кој за што е заминат-јас доста и потрошив ,пошто рентавме кола и бевме до Чикаго -шетавме доста.

Денес не знам како е гледам дека не е многу сменето.
Најдобро е уште еднаш да имам 25 и да ја направам таа тура- ама тоа нема :)
Затоа друштво шибајте уживајте , работете .

Има некои кои останаа таму до ден денес, не би препорачал пошто ретко кој останува да работи на струката - дипломата која ја добил од тука.
Еден мој добар пријател од факс остана таму - сега е менаџер на ресторан некаде во Бостон.

Да не заборавам, одевме преку Славица од Наром - она ја почна мислам прва оваа работа. Не би требало да има проблеми со неа.

Член од
14 февруари 2009
Мислења
162
Поени од реакции
17
Па некако идеализирано размислував тогаш- демек је не завршив 5 години Машински за да работам како конобар.
Се има плусеви и минуси- таму си сепак странец, овде колку толку имаш кров над глава.
Зависи кој што сака. Но во секој случај, тоа искуство е незаборавно.

Сега на мои 34 години , мислам дека ја направив вистинската одлука што не останав. Секој различно гледа на работите....
Не можеш вечно да имаш 24 и да си ветрушка.....

Веројатно тоа иде со годините.

Но повторувам, кој има шанса обавезно нека оди....

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
јас бев спремен да заборавам и фирма и неколку годишна инвестиција во неа со труд, мисловен труд и пари, за да успеам таму, ама ми се скршија копјата и се вратив... срека у задњи моменат се вратив за да си ја продолжам работата тука... вени-вифи... бев-видов... милиони светлосно години е назад МК од УСА и канада...

Член од
14 февруари 2009
Мислења
162
Поени од реакции
17
јас бев спремен да заборавам и фирма и неколку годишна инвестиција во неа со труд, мисловен труд и пари, за да успеам таму, ама ми се скршија копјата и се вратив... срека у задњи моменат се вратив за да си ја продолжам работата тука... вени-вифи... бев-видов... милиони светлосно години е назад МК од УСА и канада...
Така е се си има свои лоши и добри страни.
Иако мислам дека УСА е неверојатно добро место за да ти порасне детето таму.
Мислам баш онака- знам дека ќе стане Американче ,ама за тоа ми е едниствено криво. Се е средено, ама мора двајцата да работат за да се живее пристојно.
Еве имам стварно добар другар, работи на струка (IT) во голема корпорација во Chicago, вика дека супер заработува,ама на крај на година 500 $ не е у плус.Абе те тера да трошиш, такво е целото општество. Потрошувачко во вистинска смисла на зборот. Плус и деца има две, абе тоа ужас колку пари се изнадаваа по бејбиситери ,башка бабите идат по 2-3 месеца.....
Инаку се р'мба таму ако сакаш да успееш ,ама знаеш ќе бидеш платен.
Овде у задњиве месеци по 2-3 дена касни платата секој месец и на крај ќе испаднат 11 плати.

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
lugje nekoj da napisese nekoja pokonkretna informacija.... nesso... kako odet tie raboti ?:D

A

Antigona

Гостин
znaci i tamu sme mafija balkanska a? nego kazi mi kako prednost vo odlucuvanjeto na koi raboti da im davam, i u princip vo housekeeping ima tips deka site zborat demek supervizorot ti go zima?:toe:

Со големо закаснување, дури сега случајно видов дека си ми реплицирал па да ти одговорам : јас каде што бев , супервајзорот воопшто не се мешаше во ништо , а апсолутно секој ден оставаа бакшиш од 60 $ па нагоре , бидејки престојуваа богати гости кои се расфрлаа со пари ако им донесеш чаша вода на пример, па да не збориме за некоја друга услуга да им направиш.

Како и да е, не мора да работиш како housekeeper , можеш да си аплицираш за друга работа : во ресторант ,во кафич , во парк , на бензиска , во супермаркет ......па потоа да си комбинираш со втора работа и од едната плата ќе трошиш , а од другата ќе штедиш.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
lugje nekoj da napisese nekoja pokonkretna informacija.... nesso... kako odet tie raboti ?:D

тешко е да се пише на форум како ОДЕТ тие работи... треба некој да ти објасни персонално, а не со пишување...

Член од
7 октомври 2010
Мислења
18
Поени од реакции
7
Годинава е запрепастувачки со work&travel. Буквално сум разочаран од Коузон, не остави без работа и без смештај годинава. Сами се требаше да си бараме ОД КО СТИГНАВМЕ АМЕРИКА!
Јас ќе бидам во Long Island летово, прилично добра работа. Инаку за агенциите имам слушнато и добри и лоши работи, се зависи како ќе ти се погоди и како ќе те "опали" среќата.
Тоа ти е среќа брат.
Брат ми пројде супер со нив и идеме догодина пак заедно на исто место

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
cuv godinava od zip i koyzon deka ispozaebale do posledno...ne mi e jasno kako tie agencii ne se zatvoreni ali jebiga...toa e mkd...znam deka site sto bea pojebani ne krenaa bunt za da gi butnat i da ne jebat vise taka...nego ene gi si rabotat im cue...
inaku godinava bev so narom...si pominavme top...zarabotivme top...i se iznasetavme...znam deka i narom ne bile neso au godinava...ali znam deka na nekoi luge im kazaa nedela dena pred da odat deka za niv nemaat rabota uste...i gi prasaa sakate da vi barame do posleden den ili da idete na self(500$ pomalce plakate) ali iskreno sve u sve sum zadovolen i organizacijata im e dobra...nzm dali se poskapi od drugite ili ne ali da znaete samo deka vo NY na aerodrom ve zima bus od narom praten ve nosi vo hotel,ve zapoznavaat sto e kako e i e top...a zip i kayzon godinava vo bukvalna smisla na zborot gi ostavi studentite na sam aerodrom bez rabota bez smestaj bez niso...frleni i sami na sebe da se snaogaat...ali u sekoj slucaj usa si e usa i kade kade se ponapred od nas,edvaj cekam juni da dojde :D

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
cuv godinava od zip i koyzon deka ispozaebale do posledno...ne mi e jasno kako tie agencii ne se zatvoreni ali jebiga...toa e mkd...znam deka site sto bea pojebani ne krenaa bunt za da gi butnat i da ne jebat vise taka...nego ene gi si rabotat im cue...
inaku godinava bev so narom...si pominavme top...zarabotivme top...i se iznasetavme...znam deka i narom ne bile neso au godinava...ali znam deka na nekoi luge im kazaa nedela dena pred da odat deka za niv nemaat rabota uste...i gi prasaa sakate da vi barame do posleden den ili da idete na self(500$ pomalce plakate) ali iskreno sve u sve sum zadovolen i organizacijata im e dobra...nzm dali se poskapi od drugite ili ne ali da znaete samo deka vo NY na aerodrom ve zima bus od narom praten ve nosi vo hotel,ve zapoznavaat sto e kako e i e top...a zip i kayzon godinava vo bukvalna smisla na zborot gi ostavi studentite na sam aerodrom bez rabota bez smestaj bez niso...frleni i sami na sebe da se snaogaat...ali u sekoj slucaj usa si e usa i kade kade se ponapred od nas,edvaj cekam juni da dojde :D
Колку само врска нема ова. Имам другари што отидоа годинава и преку кузон и преку зип травел топ пројдоа...

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Kolku plati vo narom ?

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Kolku plati vo narom ?
pa vaka:

3000denari na saem se ide gluposti ali mora da se ide
1050$ programa preku agencija poradi toa sto se prijaviv vo februar na full...inace se 850,950,1050 zavisi koa se prijavuvash (od aerodrom do hotel vo NY so bus i 2 veceri vo hotel plateni)
520evra avionska karta do NY
140evra zdrastveno

--- надополнето ---

Колку само врска нема ова. Имам другари што отидоа годинава и преку кузон и преку зип травел топ пројдоа...
vaka sea...ne vikam jas deka od 1000 studenti sto prakaat deka site se na ulica...ali garantiram deka preku zip negde juli mesec, prvata nedela od juli na aerodrom bea 70dusi bez rabota...ali na koj kako ke mu se pogodi...mada do sea za kayzon i zip imam mng luge sto ne se zadovolni. od narom do sea neam...nemojte da mislite deka ja reklamiram agencijata ali za razlika od ovie se podobri...ali sve ostanuva na vas vie najdobro si znaete!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom