За што Владата ми ги троши парите? Видете сами!

• Креатор на темата Креатор на темата GRUNGE
  • Време на започнување Време на започнување

Во пропагандниот лист од Владата, нашироко се зборува за како тоа професорите сакале поголеми плати, а веќе има биле зголемени.

Додека причините за штрајк се овие:

Со штрајкот се бара најдоцна до крајот на годинава да бидат потпишани колективните договори за дејноста згрижување и воспитание на деца, за високо образование, за наука, измените и дополнувањата на колективниот договор за култура, и сите да се применуваат од први јануари следната година. СОНК бара надоместокот за храна да се исплаќа во износ од 20 проценти од просечната плата на ниво на држава и да се применува од почетокот на следната година, а надоместокот за превоз да биде во висина на реалните трошоци на работникот што ги плаќа за одење до работното место и враќање дома. Дел од барањата на СОНК е и трансформација на договорите за работа на вработените во образованието, науката и културата на определено време, во договори на неопределено време.

Наставниците не бараат поголеми плати од тие кои моментално им се загарантирани со закон. Наставниците само бараат фер регулирани исплати на патните трошоци и хранарини. Бараат измена на договорите за работа кои се крајно неповолни бидејќи и ден денес има наставници кои се по 10 години вработени и се уште немаат решение за трајно вработување.

Владата сега се обидува да и замачка очи на јавноста, со изнесување полувистини, со цел наставниците да се прикажат како негрижливи граѓани кои немаат сенс за моменталната економска криза како и за преродбата. Очекувам деновиве многу црни бумбари, пирамиди, гласови на народот итн итн, со кои би се осудувале постапките на штрајкувачите.
А се што прават наставниците е остварување на своето легитимно право за штрајк, кој е во голема мера основан и оправдан.

Денес ми ја преелееја чашата! Аман веќе со кампањиве!

Во дневниот весник „Дневник“ (24.11.2008 година) публикувано е следното соопштение.

Зошто владата е во право а зошто СОНК не е!

Абе ајде?!

До кога Груевски мисли дека народот пие мастило и ќе ги злоупотребува нашите пари за водење на евтини (морално евтини) кампањи?!

Да ви кажам преку глава ми е од лажната слика што се прикажува во земјата, да не зборувам за милионските суми што се трошат за непродуктивни кампањи од типот „Отвори го срцето“ или што ти јас знам, кога истите пари можеа да се инвестираат во некоја болница за деца, за некој круцијален лек за на позитивната листа и.т.н!

Ми се смачија кампањите на ТВ, го испраа мозокот на народот, ми се смачи да го слушам Латас како се величи како петел ако Груевски мрднал со малото прсте.

Еве видете само што се пишуваат во Соопштението кое опфаќа цела страна во ДНЕВНИК.

Ако Груевски очекува дека ќе гласам за неговата партија наредниве избори гадно се лаже!

:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:
Znam deka ova ti go pisis iskreno...onoj post za BT ti e za 10...
Ama vo ova dupka se bara ili Vmro ili sds i nisto cudno 10 str da isteraat na to.

A ti...ne ni trebase da glasas...mada tvoe pravo si e...eve jas iako sum clen na partija ne glasav.Nitu sakam.Pa ne sum ni ovca ni gjuptin...a za drugo ce se snajdime.
Da mi kazi nekoj ce bidis minister i ce odis na press ne za da zbornis nesto,tuku samo da stois pozadi liderot...i to zaedno so site kolegi cela vlada...i to barem na 2 ned. ednas...WTF???

Очекувам деновиве многу црни бумбари, пирамиди, гласови на народот итн итн, со кои би се осудувале постапките на штрајкувачите.

Ево ти за почетак један дебео и црн четнички бумбар.

Ово је први и једини штрајк у историји када радници штрајкују да би сами себи натакнули на врат статус робова у робовласничком поретку. Нужда у насушном хлебу приморава људе да ћуте и да буду покорне слуге. Агенти узети из њихове средине претресају по наређењу “одозго“ оно што је влади незгодно да изда непосредно у службеним документима, а влада ће за време те новинарске граје узети и спровести мере које жели и поднети их публици као свршени факт. Нико неће смети тражити да се укине оно што је већ решено, тим пре што ће оно бити представљено као побољшање... На претресање тих нових питања навалиће сви они шупљоглави извршитељи судбина, који још ни сада не могу појме да они ништа не разумеју у ономе што хоће да расматрају. Питања политике никоме нису приступачна сем оних који руководе њоме већ много векова, твораца њених. А политика је - укидање постојећих права...

Службените огласи се плаќаат?

Мислам дека не. Но како и да е, претеруваат со “информирањето“ на јавноста, се создава презаситеност и контра реакции.

A комерцијални огласи дали се плаќаат ?

sonk12we2df2.jpg

И каква врска има овој пропаганден материјал со службен оглас ?
my.php

A комерцијални огласи дали се плаќаат ?

И каква врска има овој пропаганден материјал со службен оглас ?
my.php

Јас си прашав, бидејќи има разлика меѓу двата вида.
Службен оглас бидејќи е соопштение на Владата:
http://vlada.mk/?q=node/1708

Имаш најдоле.
http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=B9ED0D82473CFC4BBE95389AF1DE5586

so ogled deka si kupil vesnik i si go poglednal oglasot znaci deka treba da bides informiran.vo javnosta ima losa slika za toa demek eve sonk kese diga na strajk .ima porblem vladata , ne im isplakja parai i sto ti ja znam zasto ? A sto e pravata na moeto dete? kako i koj go vospituva ?> jas go prakjam na uciliste da uci a ne nekoj nakurceni profesori so 4 casa i 4 meseci doma a nie gi plakjame i pak im e malku.sto e mnogu e mnogu od profesorite.Jas na tie ne bi im dal nisto tuku neka se stegant i neka doprinesat nesto za drzavata.Ako im se rabota neka rabotat, ako ne ima koj sto ceka za rabota.:toe:

абе „реален 07“ е реален:vozbud:
само не се реални професориве и наставнициве
сетете се само колку шрајкови имаат наназад за зголемување на хранарина и патни трошоци
колку што јас можам да се сетам од моите 14 години образование минимум 10 пати
и тоа кога ја вршеа јавно пресметката на телевизија еднаш за хранарина даваа астрономски цени
и еден министер(мал бев не се секавам кој беше) им понуди како решение да не им даваат надоместок во пари туку да организираат превоз и да организираат училишни мензи така што би го решиле проблемот со хранарината и превозот и нема да има потреба воопшто ништо да не им исплаќаат
одкога го дадоа предлогот штрајкот одма прекина
незнам колку ме сфакате ама треба да имате на ум дека парите за патарина и хранарина се повеке од една половина од бруто платата на конфекциските работнички
стварно не е фер и треба да се има осет сепак не сме ние западноевропска држава

Во пропагандниот лист од Владата, нашироко се зборува за како тоа професорите сакале поголеми плати, а веќе има биле зголемени.

Додека причините за штрајк се овие:

Наставниците не бараат поголеми плати од тие кои моментално им се загарантирани со закон. Наставниците само бараат фер регулирани исплати на патните трошоци и хранарини. Бараат измена на договорите за работа кои се крајно неповолни бидејќи и ден денес има наставници кои се по 10 години вработени и се уште немаат решение за трајно вработување.

Владата сега се обидува да и замачка очи на јавноста, со изнесување полувистини, со цел наставниците да се прикажат како негрижливи граѓани кои немаат сенс за моменталната економска криза како и за преродбата. Очекувам деновиве многу црни бумбари, пирамиди, гласови на народот итн итн, со кои би се осудувале постапките на штрајкувачите.
А се што прават наставниците е остварување на своето легитимно право за штрајк, кој е во голема мера основан и оправдан.

Едоставно објаснето..Владата само им (по)кажува на овие ..а кои (само)бараат , а за возврат (барем досега) ништо не направиле на практично поле (оти Македонија е оценета како Нација на делумно неписмени луѓе)..односно секое поголемо идно празнење од Буџетот подразбира и ПОСКАПУВАЊА на се во малопродажбата..а тоа значи и осиромашување на населението.
Значи добар им беше сдсм без никакво досега покачување..ама лоши се овие оти не даваат плати колку што не заслужуваш.
Мој предлог е приватизација на школите..па голем процент од овие кои се расфрлаат сега со изјави..ќе останат на улица..од приватните училишта се бара квалитет..а тие тој го немаат.
Да имаа од тој квалитет нешто (чест на исклучоците) и Македонија немаше да биде оценета така како што е оценета..незадоволително ниво на образование..
:salut:

Напишано од Славјански
Извинете ПРОФЕСОРИ, каде бевте изминатите 17 години ?
Сполај ти за прашањево, сосема е на место.
Ама вие ова на заебанција или озбилно ?

2006 - Синдикалните лидери на просветните работници организираа тринеделен штрајк.

2004 - Просветните работници продолжуваат со штрајкот.

Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ ги поддржа штрајкот на просветните работници. Ама ова важи само кога се опозиција. Популисти!

Таќно! И кога дојдоа на власт, направија измени во законот, со што ги добија своите барања, кои владата на СДС не им ги даде. И?

Едоставно објаснето..Владата само им (по)кажува на овие ..а кои (само)бараат , а за возврат (барем досега) ништо не направиле на практично поле (оти Македонија е оценета како Нација на делумно неписмени луѓе)..односно секое поголемо идно празнење од Буџетот подразбира и ПОСКАПУВАЊА на се во малопродажбата..а тоа значи и осиромашување на населението.
Значи добар им беше сдсм без никакво досега покачување..ама лоши се овие оти не даваат плати колку што не заслужуваш.
Мој предлог е приватизација на школите..па голем процент од овие кои се расфрлаат сега со изјави..ќе останат на улица..од приватните училишта се бара квалитет..а тие тој го немаат.
Да имаа од тој квалитет нешто (чест на исклучоците) и Македонија немаше да биде оценета така како што е оценета..незадоволително ниво на образование..
:salut:

Како не ти текна истово да го напишеш ,кога ``осиромашените``административци добија покачување на платите?:salut:

Strajk posle izbori:)sto pravi sega SDSM:)?gleda na sekoj nacin da vlijae na loklanite izbori,ke imaat vreme ima predizborna kampanja i mozat da si kazat sto si saakt.tie sto sega se zaposleni vo obrazovanieto kade na lokano nivo se SDSM ke se izbrakaat od rabota a ke se primat od vmro a togas mozae da im se dadat resenie za rabota.:helou:

Јас си прашав, бидејќи има разлика меѓу двата вида.
Службен оглас бидејќи е соопштение на Владата:
http://vlada.mk/?q=node/1708
- Секое соопштение на владата, не е службено.

- За службени соопштенија постои службен весник.

- Соопштението на владата за кое говориме, е комерцијално.
Ме интересира, колку чини еднодневен закуп на цела страна во Дневник.

Таќно! И кога дојдоа на власт, направија измени во законот, со што ги добија своите барања, кои владата на СДС не им ги даде. И?

И значи дека ВМРО ДПМНЕ се царови, најдобри...срценца:back:

Држ се за темата која вели дека владата секојдневно се рекламира со парите од твојот џеб.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom