Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Напротив,работата ептен ми се допаѓа,всушност цело време стојам зад ставот дека Треба да тужиме,но на друга адреса и со други аргументи,а не да мрчиме мадиња дека ова бил вистинскиот начин и единствениот пат.Па ако беше прекршување на спогодбата во прашање,Атињаните не еднаш ја прекршиле,тие ја кршат секојдневно со секоја нивна изјава пред медиумите,и не само за НАТО во Букурешт,за каде не постојат опипливи докази.:toe:

Можеби сум наивен, но владата посочи дека овој проблем е на оваа адреса, за да можат други (значи уште ги има) да бидат таму кај што ти сакаш. Овој е случај само за прием во нато и еу, таму кај што гејлада не попречува. Неможе овој проблем да биде на исто ниво со другиот.

А да те опитам, кое е сценариото ако ги прекинеме преговорите??
Ќе не изолираат? Веќе сме изолирани.
Нема да ни даваат визи? Па и така така не ни даваат.
Нема да не викаат Македонија? Па и така така не не викаат...

Губиме ништо. Добиваме достоинство.
Цело време го дрвиме за зачувување на име, на достоинство. Па дај да го направиме тоа со стил.

Па макар и да умреме гладни, на крај поштено со кренати глави ќе си кажеме good riddance.

не сме во позиција да ги прекинеме преговорите.. пркинување на преговорите значи лош глас во европа за македонија.. и со тоа ние ќе се потврдиме како агресори како што грција веќе пропагира низ цел свет

А да те опитам, кое е сценариото ако ги прекинеме преговорите??
Ќе не изолираат? Веќе сме изолирани.
Нема да ни даваат визи? Па и така така не ни даваат.
Нема да не викаат Македонија? Па и така така не не викаат...

Губиме ништо. Добиваме достоинство.
Цело време го дрвиме за зачувување на име, на достоинство. Па дај да го направиме тоа со стил.

Па макар и да умреме гладни, на крај поштено со кренати глави ќе си кажеме good riddance.

Па ова се може во секое време. Јас сум за!
Но прво мора да се потрошат сите можни опции.

Кога ќе дојде до таа сламка, не се сеќирај, сигурно нешто такво радикално ќе се повлече. ЕУ запаѓа во криза и се помалку сака да се замара со нешто банално како Македонија. Ќе му дојде време и на тој потег. Ама тогаш ќе засвират старите труби... ај да не ги споменувам. ИЗОЛАЦИЈА!

не сме во позиција да ги прекинеме преговорите.. пркинување на преговорите значи лош глас во европа за македонија.. и со тоа ние ќе се потврдиме како агресори како што Поранешна Отоманска Покраина Грција веќе пропагира низ цел свет

А да и горенаведеното... заборавив. :D

не сме во позиција да ги прекинеме преговорите.. пркинување на преговорите значи лош глас во европа за македонија.. и со тоа ние ќе се потврдиме како агресори како што грција веќе пропагира низ цел свет
со преговорите ке го изгубиме името Македонија, така да ќе нема за што да не бие лош глас... а вака барем со причина.. а причината ке биде ТОА ШТО СМЕ ОСТАНАЛЕ СВОИ...

Грците не попуштаат, ние не попуштаме. Што преговараме? Зашто трошиме ресурси, плаќаме "eксперти" од твои и мои пари? Зашто да одолговлекуваме нешто со години?
Седнуваш машки на маса, мушко што сакаш ти? Мењај име.
Епа не мењам име. Шо сакаш друго? Мењај име.
Абе ти кажав не мењам име...
И им викаш на другине, момци, гледате? Нејќат да преговараат, јебига, се потрудивме.
И КРАЈ!

Така работата ќе излезе "Сам себеси го убијал" или http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=100230 што тебе нормално ти одговара.

Прекинување на трошење непотребни ресурси, инвестирање во економија, инфраструктура, повишување на стандард, па после друг муабет ќе праиме...

Проблемот е што со одолговлекување на таканаречените преговори, ние сме и ќе имаме статус кво, нит напред...а богами можно назад. Грчка ама ич ништо не губи со наш статус кво, они само добиваат.

Tи викам ова сум го слушнал веќе Коље, и тоа на А1 : http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=100330

И нормално, ќе ти се најде некој Умит Каран,и ќе ти соли патриотизам а две благе везе нема од политика и мисли дека со 2 миљона сиромашен народ ќе се бори против цел свет...

Ех, само ако знаеше дека со 2 милиона гнасни, курвински, мафијашки евра не се гради државна политика на сите ќе ни беше полесно.

Едноставно човек нема како да не изреагира.:toe:

со преговорите ке го изгубиме името Македонија, така да ќе нема за што да не бие лош глас... а вака барем со причина.. а причината ке биде ТОА ШТО СМЕ ОСТАНАЛЕ СВОИ...

нема никој ништо да изгуби.. мислам дека преговориве се само мачкање очи на еу и чекање на некоја виша сила да дојде и да ни помогне нешто како буш :) .. а кога би дошло до некое заедно решение меѓу македонија и грција, како што кажува владата (колку ќе се исполни не знам) ќе има референдум пред да се усвои

Едноставно човек нема како да не изреагира.:toe:

Aбе убаво ти реков ја, Невзат Халили = Илирида, па ти мисли му ја после зашто преговараш,и што губиш со секој поминат миг. Па после 10 години од сега, мавај си груда со божемски патриотизам и лажи се себеси дека знаеш како се води политика.

Македонија не е „условена“ како што ти си толкуваш. Македонија самоволно прифати такво „условување“ со тоа што потпиша ФИРОМ договор. Да те потсетам.

Прифати,и потпиша договор кој не го ратификува другата страна,иако договорот имаше само билатерално значење,штом не е ратификуван од другата страна значи постојат елементи на очигледна присила односно притисок само кон едната страна,како од страната на членката која не ратификува спогодби или не ги валидилизира,така и од самите ОН кој го прекршија основниот “кодекс“ на однесување завземаќи страна со тоа што организираа преговори без обострано прифатен и ратификуван договор,значи погрешија во проценката дека треба да се бара “компромис“ само од едната страна која ја потпишала спогодбата,нешто што навистина се коси со принципите на еднаквост во ОН каде треба и да се жалиме,а не на судот во Хаг.
-Е сега пошто владава има бројни и еминентни “експерти“ за консултации,може слободно да ме негира во ова што јас го тврдам,како обичен лаик кој си ги знае само основните човекови права од кој едно е да се нарекува како што сака,без разлика дали некој друг потпишал некаква спогодба со некого,која не ја ни ратификувал во сопствениот парламент.:toe:

Aбе убаво ти реков ја, Невзат Халили = Илирида, па ти мисли му ја после зашто преговараш,и што губиш со секој поминат миг. Па после 10 години од сега, мавај си груда со божемски патриотизам и лажи се себеси дека знаеш како се води политика.

Уфффф демек колку сум среќен, јас, тебе што те имам. :pos2::pos2::pos2:Види сега, за Илирида ниту јас, а претпоставам (за ова не сум сигурен) ниту ти не решаваме. 10 години повеќе данок од тие 15 општини или без него, не значат толку многу. Дури би рекол: - Што побрзо се соочиме со реалноста толку подобро. Насила можеш некому да земеш, но не и да му дадеш.:toe:
Затоа е подобро ова, што се покренува прашањево со Гејците, а, за тоа, дали треба да се прекинат преговорите дефинитивно дека треба... Но, не сум сигурен колку тоа во моментов на нестабилизирана економија, меѓуетнички и социјални односи ќе ни оди во прилог.
Сепак, јас сум Македонец, и сакам државата за која гинеле илјадници мои сонародници да ми опстои, нели?

Глупости у боја.
Да не мисли македонија да не добие нешто со тужбава?
Од тужбава единствено ќар имаат македонските штампани медиуми.

браво бе младичу един народ али у твојата државичка... ех бре деца брее или те опрале и тебе или се опраен у главата

Можеби сум наивен, но владата посочи дека овој проблем е на оваа адреса, за да можат други (значи уште ги има) да бидат таму кај што ти сакаш. Овој е случај само за прием во нато и еу, таму кај што гејлада не попречува. Неможе овој проблем да биде на исто ниво со другиот.

Не си ти наивен,туку си премногу лесноверен.Како да тужиш убиец на суд за прекршоци,пример за плукање на јавно место,иако немаш аргументи и вистински докази за прекршокот,а за убиството имаш.
Кој вели дека нема да влеземе во НАТО и ЕУ,дефинитивно?Јас не знам за таков особено откако Дора изјави дека многу би сакала да ја види соседната држава и во двете организации,и дека нејзината земја сходно на тоа е еден од најголемите странски инвеститори кај нас.Кој суд ќе пресуди на нивна штета и со какво образложение после вакви изјави и факти?Македонија друже само се бламира доколку обвинението го терети на непотврдени предпоставки и нагаѓања,судовите бараат непосредни докази,очигледни престапи,а не некакви приказни дека некој некаде мислел државава да ја спречи во интегративните процеси со тоа што инвестирал во нејзината индустрија и стопанство.Абе толку ли си заслепен од една популистичка изјава на една партија ебаго?Јас пак ќе ти речам дека дестинацијата погрешно му ја сервирале на премиерот,дечките од “фабриката“,дали е тоа намерно или случајно по кој знае кој пат,останува сам да си заклучи,па возрасен е ебаго,не е дете.:toe:

просто се чудам... како можеше тука да се изнаредат сите експерти по меѓународно, експерти по уставно, политиколози .... па па па.... и секој ден читам некое експертско размислување што просто ме фрла во очај...

ДО СИТЕ СДСМОВСКИ ПИЧКИ НА ФОРУМОВ!!!
ПРЕКУ КУР ОД ИНАЕТЕЊЕ И КЕЊАЊЕ НА ФОРУМОВ!!! КАКВИ ПАТРИОТИ СТЕ ВИЕ БЕ?
ВИЕ НЕ СТЕ ЛУЃЕ, ВИЕ НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ, ВИЕ СТЕ ИЗРОДИ!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom