Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Прво и јас сум за тужба но не во Хаг,да се разбереме,затоа викам дека ја очекував оваа работа веќе подолго време но не да биде упатена таму каде не е ни место ни време,или ќе чекаме да го отепаат Обама,па да изберат друг “Буш“?По начинот и адресата на судот кој не ни помага воопшто во спорот без разлика на конечната одлука гледам со какви експерти се консултирале дечкиве од “фабриката“.Спорот се решава во ОН бе,па после секаде каде ќе сакаш.Значи тужбата или представката(ова не е тужба) треба да биде испратена на пониска инстанца во друг меѓународен суд за меѓудржавни спорови истовремено со жалба кон одредени кругови на ОН што непримерно,непринципиелно и преседански издејствуваа прием на Македонија со посебни услови и клаузули какви никој нормален не може ни да замисли.Значи најпрвин се ревидираше приемот на земјава во ОН според правилата и принципите на светската организација а потоа се тужеше Гејлада за секакви манипулативни,валкани,злосторнички или било какви закани кон една докажано мирољубива земја како што е нашата.Тоа накратко би бил мојот одговор на сите оние кој не ме разбрале во предходниот пост.:toe:

ABC, поголем правник излезе од еден куп меѓународни експерти, мајката.
Како тебе не те прашаа што да прават бе?

Прво и јас сум за тужба но не во Хаг,да се разбереме,затоа викам дека ја очекував оваа работа веќе подолго време но не да биде упатена таму каде не е ни место ни време,или ќе чекаме да го отепаат Обама,па да изберат друг “Буш“?По начинот и адресата на судот кој не ни помага воопшто во спорот без разлика на конечната одлука гледам со какви експерти се консултирале дечкиве од “фабриката“.Спорот се решава во ОН бе,па после секаде каде ќе сакаш.Значи тужбата или представката(ова не е тужба) треба да биде испратена на пониска инстанца во друг меѓународен суд за меѓудржавни спорови истовремено со жалба кон одредени кругови на ОН што непримерно,непринципиелно и преседански издејствуваа прием на Македонија со посебни услови и клаузули какви никој нормален не може ни да замисли.Значи најпрвин се ревидираше приемот на земјава во ОН според правилата и принципите на светската организација а потоа се тужеше Гејлада за секакви манипулативни,валкани,злосторнички или било какви закани кон една докажано мирољубива земја како што е нашата.Тоа накратко би бил мојот одговор на сите оние кој не ме разбрале во предходниот пост.:toe:

Добро бе АБЦ толку ли е тешко да кажеш дека на тебе не ти се допаѓа работата?

Го разбирам твојот и на Тикви4ка ентузијазам, но Македонија според спогодбата е обврзана да најде решение за името.
.
кој рече дека немаме решение? си го имаме ние решението одамна... само гејциве не сфаќаат... незнам кој е тука проблемот со нашето име

Паметен човек секогаш бара помош

Еми така е, и јас стојам тврдо позади истото, само...чуму одолговлекуваме и сеуште преговараме?

Суртук, читај малце еве тиквана шубо ти објасни и со пример дури, па после процени кој какви коалиции и за чија штета работи и мисли. Ти купил тато интернет па ај ќе се праам паметен демек муабетов ми го праиш??

Компјутер за сите деца. Пак Груевски е крив.
Како и да е, претчуствувам (многу) интересен период :)

Аха ве гледам се редите.... Ви викам јас ве личи!!!
Еве го чекам и Топорчо да дојде да ви го натопори оти се гледа оваа на каде оди!!!
Туку нејсе, ќе измислите и вие нешто.
Јас тебе "рими" да ти праам?????
Не можам да ти најдам толку согласки колку што ти можеш да искористиш :)
И кој му е никот на Кољо Дијаманто, не кажавте???

Го разбирам твојот и на Тикви4ка ентузијазам, но Македонија според спогодбата е обврзана да најде решение за името. Ова најдобро го потврдува со преговорите. Ако Македонија не бара „компромис“(барем така да изгледа работата) и ако не е вклучена во преговори, Гејците слободно ќе можат да не тужат, како што ние сега ги тужиме нив. Што значи ќе има размена на позициите.

Оваа позиција јас сметам дека е поволна за Македонија. Каде што ние навидум бараме решение а гејците кршат права. Затоа во овој момент (па дури и во иднина), ние неможеме да ги прекинеме преговорите, макар и 100години да се влечкаат.

Незнам дали ме разбравте.

Македонија е условена а не обврзана,да бара “компромис“ за името,а доколку една земја е условена,тоа на сите меѓународни јазици,судови и организации се подразбира присилена,значи без своја слободна воља,нешто што се крши со сите принципи на меѓународно право,а најмногу со основните принципи на ОН од каде всушност и потекнува “спорот“ кој само до вчера не беше наш,да те потсетам.

Го разбирам твојот и на Тикви4ка ентузијазам, но Македонија според спогодбата е обврзана да најде решение за името. Ова најдобро го потврдува со преговорите. Ако Македонија не бара „компромис“(барем така да изгледа работата) и ако не е вклучена во преговори, Гејците слободно ќе можат да не тужат, како што ние сега ги тужиме нив. Што значи ќе има размена на позициите.

Оваа позиција јас сметам дека е поволна за Македонија. Каде што ние навидум бараме решение а гејците кршат права. Затоа во овој момент (па дури и во иднина), ние неможеме да ги прекинеме преговорите, макар и 100години да се влечкаат.

Незнам дали ме разбравте.

Aбе чоек, види вака искрено. Преговори значат компромис. Грците не попуштаат, ние не попуштаме. Што преговараме? Зашто трошиме ресурси, плаќаме "eксперти" од твои и мои пари? Зашто да одолговлекуваме нешто со години?
Седнуваш машки на маса, мушко што сакаш ти? Мењај име.
Епа не мењам име. Шо сакаш друго? Мењај име.
Абе ти кажав не мењам име...
И им викаш на другине, момци, гледате? Нејќат да преговараат, јебига, се потрудивме.
И КРАЈ!

Вака само одолговлекуваме, а ризикот е дека ако не сега, ако не за 2-3 години, за некои 10 години ќе дојде некој пекмез на власт, и ќе потпише нешто преку ноќ за некоја јахта паркирана на медитеранско, па ти мисли му ја после што си направил што си одолговлекувал.

Да не спомнам воопшто што ментално не дупчат кој како стигне со било какви притисоци и сценарија, со било какви визни ти реков ми реков режими, каде што народот, и верувај...народот кој што е сиромашен, ќе си каже ма налет и држава и се, јас немам леб да јадам, па ќе фаќаат бугарски пасоши те вакви те такви и уствари ништо не сме направиле.

Прекинување на трошење непотребни ресурси, инвестирање во економија, инфраструктура, повишување на стандард, па после друг муабет ќе праиме...

Работава испаѓа се вртиме во круг, само за да ги задоволуваме демек грците..еве ние преговараме, не сме ние виновни.

Проблемот е што со одолговлекување на таканаречените преговори, ние сме и ќе имаме статус кво, нит напред...а богами можно назад. Грчка ама ич ништо не губи со наш статус кво, они само добиваат. Навидум не ни изгледа така, ама со одолговлекување, они фактички не кочат во "интегрирање во ЕУ и НАТО". Они нивното си го тераат...само ние глупави и слепи судски спорови покренуваме што немаме ни докази да ги подржиме...
И нормално, ќе ти се најде некој Умит Каран,и ќе ти соли патриотизам а две благе везе нема од политика и мисли дека со 2 миљона сиромашен народ ќе се бори против цел свет...

Компјутер за секое дете. Пак Груевски е крив.
Како и да е, претчуствувам (многу) интересен период :)

Принц во таков регион живееме, интересен, каде се нешто се случува, кој сака досаден живот слободно нека се пресели во шведска.

Сега гледам колку одговара поговорката за македонија : глупи луѓе силна држава, паметни луѓе слаба држава.

Ако прашате некој американец нешто во врска со политика (освен сега модерниве амерички избори) ќе ги дигне рамењата..

Македончиња зашто толку размислување? како што кажа некој погоре..место да дебатираме и да тупиме глава во ѕид на растрошени муабети што нит некој ќе ги прочита ни чуе.. да си земеме секој својата работа и да се усовршиме во таа дејност во која сме завлезени.. а со тоа и да придонесеме на општеството и државата на некој начин и тако даље...

кој рече дека немаме решение? си го имаме ние решението одамна... само гејциве не сфаќаат... незнам кој е тука проблемот со нашето име

И јас сакам така но не е така. Реков ако ние тоа го направиме, Гејлада ќе покрене тужба против нас и пак од почеток. Да немаше ФИРОМски договор, ние не ќе можевме да ја тужиме денес Гејлада, но исто така ќе немаше потреба од разговори. Ова кажано треба да ни е јасно и дека Гејлада немаше да остане рамнодушна. Неколку пати заборавате дека има повеќе страни во случајот.

Ние немаме решение! Имаме решение но за нас, гејците тоа не го гледаат како решение. Во моментот штом ти ќе се фрлиш во решението (Македонија) тие ОП! тужба дека не одиме по спогодбата и право не лапна мечката. Со друг пост објаснив дека единствена можност за „наше“ решение е Гејлада да го нема ратификувано договорот со тоа се до сега правено и постигнато се поништува, Македонија си го враќа името и со големи букви го пишува во ОН, знамето се враќа, по некоја преамбула во уставот и... среќна иднина. :D

Сега гледам колку одговара поговорката за македонија : глупи луѓе силна држава, паметни луѓе слаба држава.

Ако прашате некој американец нешто во врска со политика (освен сега модерниве амерички избори) ќе ги дигне рамењата..

Македончиња зашто толку размислување? како што кажа некој погоре..место да дебатираме и да тупиме глава во ѕид на растрошени муабети што нит некој ќе ги прочита ни чуе.. да си земеме секој својата работа и да се усовршиме во таа дејност во која сме завлезени.. а со тоа и да придонесеме на општеството и државата на некој начин и тако даље...

Слободно не не читај бе, безкичмењаци сме ние, ете ти таму чек дис аут тема, терај си задоволство, биди си американец, што да ти кажам друго.

Македончиња зашто толку размислување?
ваљда затоа што моите деца и внуци сакам да бидат и да се викаат себе си македонци а не северни идиоти, горни будали, дизнилендци ( како што го миљуа некој да го кажи)

Добро бе АБЦ толку ли е тешко да кажеш дека на тебе не ти се допаѓа работата?

Напротив,работата ептен ми се допаѓа,всушност цело време стојам зад ставот дека Треба да тужиме,но на друга адреса и со други аргументи,а не да мрчиме мадиња дека ова бил вистинскиот начин и единствениот пат.Па ако беше прекршување на спогодбата во прашање,Атињаните не еднаш ја прекршиле,тие ја кршат секојдневно со секоја нивна изјава пред медиумите,и не само за НАТО во Букурешт,за каде не постојат опипливи докази.:toe:

ваљда затоа што моите деца и внуци сакам да бидат и да се викаат себе си македонци а не северни идиоти, горни будали, дизнилендци ( како што го миљуа некој да го кажи)

Тоа е работата секој човек сака добро за себе и своите поколенија и тн.. но кој го прашува него..кога политиката е една таква ку*ва што се врти на оној што боље ја е*е.. :) така да и покрај тоа што губиме ние време на вакви муабети и се надмудруваме едни од други.. некој таму горе (на власта - која било власт) го прави тоа што мисли дека е најдобро (дали за државата или за себе зависи од власта) без да не праша нас.. така е и со грција така е и со европа.. покрај сите професионални мислења и политички експерти во врска со тужбата.. политиката ќе се сврти во полза на оној кој најдобро ја е*ел... како и да е ја ја подржувам

Македонија е условена а не обврзана,да бара “компромис“ за името,а доколку една земја е условена,тоа на сите меѓународни јазици,судови и организации се подразбира присилена,значи без своја слободна воља,нешто што се крши со сите принципи на меѓународно право,а најмногу со основните принципи на ОН од каде всушност и потекнува “спорот“ кој само до вчера не беше наш,да те потсетам.

Македонија не е „условена“ како што ти си толкуваш. Македонија самоволно прифати такво „условување“ со тоа што потпиша ФИРОМ договор. Да те потсетам.

Aбе чоек, види вака искрено. Преговори значат компромис. Грците не попуштаат, ние не попуштаме. Што преговараме? Зашто трошиме ресурси, плаќаме "eксперти" од твои и мои пари? Зашто да одолговлекуваме нешто со години?
Седнуваш машки на маса, мушко што сакаш ти? Мењај име.
Епа не мењам име. Шо сакаш друго? Мењај име.
Абе ти кажав не мењам име...
И им викаш на другине, момци, гледате? Нејќат да преговараат, јебига, се потрудивме.
И КРАЈ!

Никој од нас не е наивен. Вака треба да се реши цела работа. Ама има фактори и фактори кои ни се премногу јасни и кои не даваат вака да се реши нештото.

Вака само одолговлекуваме, а ризикот е дека ако не сега, ако не за 2-3 години, за некои 10 години ќе дојде некој пекмез на власт, и ќе потпише нешто преку ноќ за некоја јахта паркирана на медитеранско, па ти мисли му ја после што си направил што си одолговлекувал.

Да не спомнам воопшто што ментално не дупчат кој како стигне со било какви притисоци и сценарија, со било какви визни ти реков ми реков режими, каде што народот, и верувај...народот кој што е сиромашен, ќе си каже ма налет и држава и се, јас немам леб да јадам, па ќе фаќаат бугарски пасоши те вакви те такви и уствари ништо не сме направиле.

Прекинување на трошење непотребни ресурси, инвестирање во економија, инфраструктура, повишување на стандард, па после друг муабет ќе праиме...

Работава испаѓа се вртиме во круг, само за да ги задоволуваме демек грците..еве ние преговараме, не сме ние виновни.

Проблемот е што со одолговлекување на таканаречените преговори, ние сме и ќе имаме статус кво, нит напред...а богами можно назад. Грчка ама ич ништо не губи со наш статус кво, они само добиваат. Навидум не ни изгледа така, ама со одолговлекување, они фактички не кочат во "интегрирање во ЕУ и НАТО". Они нивното си го тераат...само ние глупави и слепи судски спорови покренуваме што немаме ни докази да ги подржиме...
И нормално, ќе ти се најде некој Умит Каран,и ќе ти соли патриотизам а две благе везе нема од политика и мисли дека со 2 миљона сиромашен народ ќе се бори против цел свет...

Тука си во право. Колку повеќе се вртиме во круг, толку поголема шанса некој да заеба. - Но пак ќе повторам дека „доброволно“ сме во навлезени во тој систем со ФИРОМ договор кој денес сами го употребуваме против Гејлада (сакаме со нивен стап, по нивна глава).

А за тоа што се трошат пари на големо... па тоа е како секој друг голем судски случај. Самиот систем е направен некој друг да профитира за ти да добиеш „правда“. На селски - Правда преку пари. Ниту еден суд, ниту еден случај не се разрешува ако не се потрошат финансиски средства. Од наша страна овој процес е непотребен, но мора да го спроведуваме бидејки... хир ит камс - ФИРОМ договор.

Тука си во право. Колку повеќе се вртиме во круг, толку поголема шанса некој да заеба. - Но пак ќе повторам дека „доброволно“ сме во навлезени во тој систем со ФИРОМ договор кој денес сами го употребуваме против Гејлада (сакаме со нивен стап, по нивна глава).

А да те опитам, кое е сценариото ако ги прекинеме преговорите??
Ќе не изолираат? Веќе сме изолирани.
Нема да ни даваат визи? Па и така така не ни даваат.
Нема да не викаат Македонија? Па и така така не не викаат...

Губиме ништо. Добиваме достоинство.
Цело време го дрвиме за зачувување на име, на достоинство. Па дај да го направиме тоа со стил.

Па макар и да умреме гладни, на крај поштено со кренати глави ќе си кажеме good riddance.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom