[
Fmi баш поради тоа болдираното не можете да бидете главно контејнерско пристаниште на Балканот,секогаш пред вас ќе се Грците.И зошто до сега не се напнуваше толку со тој коридор 8.Сега за сега немате капацитет за нешто такво,е понатаму здравје боже ако уложите нешто разбира се.
Да напоменам не сум противник за коридорот 8 ,но сум противник да заузврат за тој коридор ,инвестициски се помогнат Бугарските пристаништа од сите заинтересирани страни,Албанија,Македонија и Бугарија,во кој колачот ќе го делите само вие ,на штета на шпедициите и произведувачите во Македонија.Значи нека се инвестира во 8-цата ,ама јас прво би идел на запад (Албанија-помала километража,поефтина лежарина и шанса за инвестиции во пристаништето Драч) со инвестициите, па тек потоа на исток (Бугарија-поскапа лежарина,поголема километража,никаква шанса за инвестиции бидејќи се чека на договорот од коридорот 8 ,па од таму да се добијат инвестиции):helou:
Чекаj малце,никаде не зборуваме за централно балканско пристаниште!
Никоj не ти вели дека Варненското е поголемо от Солунското.
Ако треба да пратиш товар за Азиja или за Русиja,ке го пратиш преку Солун или преку Варна и Бургас?От Солун треба да мине през пол Бело море,цело Мраморно море,Босфора,оттамо да стигне до нивото на Варна и тогаш за Русиja или некаде другаде.Разлика 1-2 дена.
Ова не са полните терминали на Варна.Има уште портове за:
зрно
Број кејови места - 7
Д'лжина на кеја - 981 м
Макс. д'лбочина - 10,80 м
Кранове - 11)
клинкер и кумур
Број кејови места - 3
Д'лжина на кеја - 430 м
Макс. д'лбочина - 10,50 м
Број кранове - 6 /16 - 32 т/
цимент
Број кејови места - 2
Д'лжина на кеја - 375 м
Број кранове - 2 (10т)
сода
Број кејови места - 2
Д'лжина на кеја - 363 м
Макс. д'лбочина - 9,50 м
Претоварни машини -2 бр.
Број кранове - 1
течни химически товари
Д'лжина на кеја - 200 м
Ж. коловози .- 2
Жп разтовариште, капацитет - 2000 т/24 часа
С'ор'жение за товарене на кораби, капацитет - 600 т/час
Танкове - 3 бр., обшт капацитет - 18 000 м3
Забораваш дека от Бургас ке започнуват 1 нафтопровод-(Бургас - Александруполис) и 1газопровод (Бургас - Скопие - Влиора) 1 нефтопровод от Варна (Варна-грциja-италиja).