Борба/конфликт - единствен начин во животот или...?

• Креатор на темата Креатор на темата Крусер
  • Време на започнување Време на започнување
:shok: Потрошувачката е мерило на еден човек? Деца, кои го читате ова, дада Сатори нема поим што зборува, не и верувајте. Значи и МТВ крибс е научно едукативна емисија, а Звезде Гранда е шоу од исклучително значење за развојот на младата личност.
Општеството е сурово, тоа е факт, ама прифаќањето негово како исправно е бегање од проблемот како што и сама кажа.
Но затоа чичко Виктор со своите 26 знае што треба да ви каже.:icon_roll
Никаде не потенцирав бегање од проблемите, ако си читал наместо да бараш дел каде да се закачиш во постот, ќе приметеше што всушност е напишано во него.
Крајно, во општеството никој не ни дава избор дали треба да го прифатиме или не, треба да научиме само како да живееме во него а да не бидеме изгазени од другите говеда и слични рогати суштества.
Што значи тоа, дека богатите имаат услови да бидат утописти а сиромашните не, и се заглавени во капитализмот? Во ред, нека биде, но сеуште во нашето општество гледаме дека алчните кои ги прават проблемите се богатите а не сиромашните. Што значи, воопшто не ни важна стартната точка во муабетот, важна е идеологијата која не ми се допаѓа.
Зарем некој те прашува дали тебе идеологијата ти се допаѓа?
Некој го интересираше кога дојде на овој свет?
Извини, ама риелети чек, не баш, никој ништо не го интересира ако од тоа нема профит или евентуално други придобивки за што нема да навлегувам, но, поентата ми е дека или живееш или преживуваш или умираш.
Проблемите ги прават сите, не само татините ќерки кои што трошат пари по бутици или мамините синови кои што фрлаат пари на многу алкохол.
А зар при здрав разум можам да кажам дека грешиш тука? Секако не. Но со незадоволство морам да кажам дека начинот на кој гледаш на нештата, погледот на светот ти се катастрофални, особено кога крај тебе имаш една полупразна тетратка која треба да ја наполниш со убава поезија.
Сакам да речам, сите го играме орото, инаку би биле мртви, неоправдувањето е тоа кое го барам, бидејќи во спротивно, она за кое јас сум обвинет, конформизам, го поседуваш ти.
Комунизмот што им направи на луѓето, ако не ги гледаш ти работите така како што јас ги гледам, тогаш се неправилни и катастрофални.
Просто да се воодушевиш од оние луѓе кои што проповедаат утопија, а на секој втор чекор осудуваат.
Каде е твојата правдина сега Викторче?

malku begas od temata.ama eve vaka,odgovori mi zasto bi bilo potrebno nekoj da se bori za parce leb,ili krov nad glavata,ili,ili...?zasto da se bori sama so sebe,pa ako e taka togas najgolema borba covek vodi samiot vo sebe,neli?i drugo zasto da se bori i konfrontira so nekoja devojka za istiot decko,pa neli toa sto e tvoe ke si dojde,pa ako on nea ja saka,sto ima tuka vrska nekoja si druga,i zasto voopsto da gi gledame ovie raboti kako borba ili konflikti?zasto mislis deka mora site da razmisluvaat deka mora da porazat nekogo za oni da uspeat?naprotiv,treba sozivot,megusebno razbiranje,pomaganje,i zaednicki trud za itanje kon celta,zamisli kaj bi bile sega koga celata energija koja e potrosena za megusebno konfrontiranje i megusebna borba bi se potrosila kon zaednicka cel,kon zaednicki uspeh.za zal taa borba i konflikt e samo zaludno potrosena energija i vreme vodena od sebicnosta i alcnosta kaj lugeto.i toa ke postoi se dodeka ne se stavi opstoto dobro nad licnoto dobro.

Пример: Вирусот на настинка е населен во тебе. Можел во кого било, ама еве, се населил баш во тебе. Случаен избор (природна селекција, ако сакаш).

Ти пречи во работата, шмркаш, кашлаш, те боли грлото, имаш висока температура... Ама имаш соживот со вирусот: се грижиш за неговото добро, иако тебе ти е непријатно и ти пречи во работата и општо во животот.

Ако *ти* не се бориш за твоето тело, верувај дека вирусот и тоа како се бори за истото, бидејќи за него тоа е начин на размножување и продолжување на неговиот вид. Со други зборови, твоето тело е ресурсот, а ти лично и вирусот сте претендентите за истиот.

Апсолутно не мора да се бориш за твоето сопствено тело, точно. Може да му дозволиш на вирусот да се размножува во тебе и да му е супер. Мислам, има доволно и за тебе и за него. Може да си создадете симбиотичен живот...

:shok: Потрошувачката е мерило на еден човек? Деца, кои го читате ова, дада Сатори нема поим што зборува, не и верувајте. Значи и МТВ крибс е научно едукативна емисија, а Звезде Гранда е шоу од исклучително значење за развојот на младата личност.

Општеството е сурово, тоа е факт, ама прифаќањето негово како исправно е бегање од проблемот како што и сама кажа.

Општеството сме сите ние. Некому му паднало на памет да го направи Звезде Гранда, зашто во тоа видел можност за профит. Ризикувал, вложил, и му се исплатило. Мислиш дека тој се грижи што така ги затупавува луѓето? Тој само гледа колку пари ќе направи - му чуе нему за нивото на општа интелигенција... Тој би сакал сите да останат глупави, ако тоа значи повеќе пари само за него лично.

Јасно, не е дека не се грижи и за општеството.. Потоа ќе биде голем доброчинител и ќе спонзорира некој проект од јавен интерес. Не е дека нема и од таму да се опари преку маркетингот ама нели, мисли и на општото добро, па тоа е битно, не е дека само на пари мисли...

Не може да се поистовети љубовниот живот со општествениот. Можеби од далеку личат еден на друг, но повторно, не смее да се спореди. Општеството треба да создаде услови за сите, да израснат во здрави луѓе кои ќе живеат без проблем, за потоа да се фокусираат комплетно на љубов, или убави нешта кои им чинат задоволство а каде тој здрав “конфликт“ е дозволен. Во љубовта никој не краде, таа не може некој да ми ја украде, туку може да реши дека тој некој е подобар за неа, бидејќи се работи за чувства, нејзини чувства, а не за мојата способност да искршам нечија глава.

Задебелено: Напротив - љубовта е *меѓучовечко општење*. Со други зборови, тоа е *општествена активност*. Мислам, пробај некого да изолираш од други луѓе цел живот... Мислиш дека би умеел да сака, онака инстинктивно? Јас мислам не. Инстинктивно би му се дигнал кога ќе ја види првата жена после долго време, ама тоа е сексуална возбуда, не целосна љубов, која може да се стекне само после подолго време заедништво.

Потцртано: Е така: како општеството ќе создаде услови? Претпоставувам дека мислиш на ова: доволно храна, доволно облека, доволно пари, доволно можности за самоискажување...
Значи: доволно убиени и испечени/испржени/сварени/одрани... крави/овци/телиња/кокошки/свињи...; откупени/отпуштени/унапредени/под хипотека одземени... работници/куќи/фабрики/фирми...; ...
Верувај, комунизмот беше баш таков: ти ништо немој да работиш и немој да се грижиш, оној над тебе се грижи за твоето добро. И еве до каде дојдовме: никој ништо не работеше, сè остана запуштено и заборавивме кои сме и што сме поради таа затупавеност.

Здебелено потцртано: Значи: ти сакаш некоја, другиот исто така. Таа го бира другиот. Значи, тој напредува и потенцијално си го обезбедува продолжувањето на генот, а ти остануваш каде што си бил.
Ми се допаѓа тоа: лекција за понатаму. Идниот пат ќе имаш повеќе искуство и ќе знаеш подобро да се справиш со предизвиците.

Што значи тоа, дека богатите имаат услови да бидат утописти а сиромашните не, и се заглавени во капитализмот? Во ред, нека биде, но сеуште во нашето општество гледаме дека алчните кои ги прават проблемите се богатите а не сиромашните. Што значи, воопшто не ни важна стартната точка во муабетот, важна е идеологијата која не ми се допаѓа.

Не би се сложил дека баш богатите ги прават проблемите... Сите имаат проблеми, само сите се обидуваат на различен начин да ги решат. Ако некој нон-стоп труби за своите проблеми, тоа е негов начин: преку маркетинг се истакнува и бара друг да му ги реши.

Ако *ти* не се бориш за твоето тело, верувај дека вирусот и тоа како се бори за истото, бидејќи за него тоа е начин на размножување и продолжување на неговиот вид. Со други зборови, твоето тело е ресурсот, а ти лично и вирусот сте претендентите за истиот.
Како воопшто можеш човечкото општество да го споредиш со вирус? Со вирусот нема дијалог, тој нема способност да мисли и сфати, за луѓето веруваме дека имаат. Пак филмски примери, ама ако сакаме да сме реалисти и утопијата да ја оставиме на страна, со тоа мораме и вакви смешни примери со вируси, риби и лавови. Различно е едноставно.
Крусер напиша:
Верувај, комунизмот беше баш таков:
Да не цитирам се`... Крусер, друже, прво, мислам дека не можеш баш све да поврзеш со капиталистичкиот систем. Особено не љубовта. Ако ја споредиш, по комунистичко нешто од љубов нема... бидејќи тогаш нема граници, нема закони, нема крадење, нема лажење. Глуп муабет со политички и општествен систем да ја споредам љубовта, ама ако морам, тогаш така е.
Плус, и на други луѓе сум им рекол, ти комунизмот не го ни разбираш воопшто што значи. Она кое беше во Југославија не беше комунизам, ниту во било кое друго место на планетата, тоа беше обид. На кратко, комунизмот ми е подраг од ова гомно од општество сега, бидејќи се темели на разум и почит, а не на профит.
Лејди Сатори напиша:
Но затоа чичко Виктор со своите 26 знае што треба да ви каже.
Никаде не потенцирав бегање од проблемите, ако си читал наместо да бараш дел каде да се закачиш во постот, ќе приметеше што всушност е напишано во него.
Крајно, во општеството никој не ни дава избор дали треба да го прифатиме или не, треба да научиме само како да живееме во него а да не бидеме изгазени од другите говеда и слични рогати суштества.
Да барам да се закачам? Малку поинаку функционираме како јас приметувам во последно време но... не е тоа важно. Тоа што си го напишала не е за приметување, тоа боде очи бре... Врати се кај педагогот во основно и кажи и го ова што си го напишала, ќе се откаже од тебе преку весник. Човекот не се мери преку пари, не се мери преку ништо, а ако инсистираш, тогаш илјада други вредноси има пред пари.
Крајно, треба да научиме како да живееме во него? Ох, пак за ѕвезде гранда, да бидеме конформисти, да се прилагодиме?
Лејди Сатори напиша:
Комунизмот што им направи на луѓето, ако не ги гледаш ти работите така како што јас ги гледам, тогаш се неправилни и катастрофални.
Просто да се воодушевиш од оние луѓе кои што проповедаат утопија, а на секој втор чекор осудуваат.
Каде е твојата правдина сега Викторче?
Комунизмот? :shok: Проповедам? :nesvest:
Тоа е нечија друга работа, отвори ја тетратката, до која страна сте стигнати, запишуваш се`? :tapp:
Raziel напиша:
Што со неоправдувањето?Ланчана реакција?
Тикви.
Некаква придобивка од тоа дека на форум ќе исцрцориш едно срамежливо,сивкасто "У-А"?
Тикви.
Пак утре ќе си земеш торбичката и на работа/тренинг/факс.
И ќе се бориш за своето.Крв си просрал за него.
Што би рекол ти, “зиро аргјумент“. Немам на што да ти реплицирам, па ќе се задржиме на лична основа, макпетроли, и слично.
Види сине, твојот живот по ништо не се разликува од мојот. Можеби дома практикуваш девијантни ритуали, или што и да е што те прави да се осеќаш моќен, но надвор си исто гомно како што сум и јас. Безбол палката на двајцата ќе ни ја скрши главата без проблем.
Она што на форум јас го правам, а контра тебе, е што се обидувам да кажам дека начинот на размислување, твој, на девојка ти, Крусер, и вашите истомисленици, е благо кажано настран, само заради една причина. Не смееш да бидеш горд на тоа дека правиш некому зло.
Темава конкретно беше поставена, дали е ќотекот добар и дали со него треба да ги решиме нашите проблеми? Епа ако на маса седнеме и јас ти се спротиставам на овој идиотски став, зошто тука не би? Или тука треба да одглумам оргазам? Дека е се розево. Не може, портокалово е.
Ај, до следната “МакПетролска“ преписка... :helou:

Да барам да се закачам? Малку поинаку функционираме како јас приметувам во последно време но... не е тоа важно. Тоа што си го напишала не е за приметување, тоа боде очи бре... Врати се кај педагогот во основно и кажи и го ова што си го напишала, ќе се откаже од тебе преку весник. Човекот не се мери преку пари, не се мери преку ништо, а ако инсистираш, тогаш илјада други вредноси има пред пари.
Крајно, треба да научиме како да живееме во него? Ох, пак за ѕвезде гранда, да бидеме конформисти, да се прилагодиме?
Битните луѓе во мојот живот нема потреба да бидат ставани во ваков вид на дискусии, јас не развивав како карактер само под влијание на една личност за која што коментираш без воопшто да ја познаваш, но сепак, денес сите тоа го можеме.Убавината на конформизот секогаш се појавува кога е најпотреба.
Никој не ги негира вредностите на човекот, можеби во одредени сегменти и јас ја одобрувам теоријата на душата за Платон, но тоа не значи дека треба да ослепам и да не ја гледам реалноста која што навистина ми го креира животот.
А тоа е потрошувачкото општество во кое што цифрите се единствената битна работа, не можеме сите да си дозволиме себеси да бидеме идеалисти кои што бркаат залутани сонови.
Комунизмот? :shok: Проповедам? :nesvest:
Тоа е нечија друга работа, отвори ја тетратката, до која страна сте стигнати, запишуваш се`? :tapp:
Навистина глупаво од мене што очекувам од човек кој што застапува одредени идеали да стои зад истите.
Јас барем имам гордост да кажам која сум и што сум и како навистина ги гледам работите, не се кријам зад утописки сонови и системи кои што Маркс ги проповедал, да, проповедал Викторе.
Тетратката е одличен потсетник патем, да знае човек до каде стигнал и што поминал за да не му се случи по втор пат да ја направи истата грешка.

Битните луѓе во мојот живот нема потреба да бидат ставани во ваков вид на дискусии, јас не развивав како карактер само под влијание на една личност за која што коментираш без воопшто да ја познаваш, но сепак, денес сите тоа го можеме.Убавината на конформизот секогаш се појавува кога е најпотреба.
Никој не ги негира вредностите на човекот, можеби во одредени сегменти и јас ја одобрувам теоријата на душата за Платон, но тоа не значи дека треба да ослепам и да не ја гледам реалноста која што навистина ми го креира животот.
А тоа е потрошувачкото општество во кое што цифрите се единствената битна работа, не можеме сите да си дозволиме себеси да бидеме идеалисти кои што бркаат залутани сонови.

Навистина глупаво од мене што очекувам од човек кој што застапува одредени идеали да стои зад истите.
Јас барем имам гордост да кажам која сум и што сум и како навистина ги гледам работите, не се кријам зад утописки сонови и системи кои што Маркс ги проповедал, да, проповедал Викторе.
Тетратката е одличен потсетник патем, да знае човек до каде стигнал и што поминал за да не му се случи по втор пат да ја направи истата грешка.
navistina ti voopsto ne ni razbiras sto znaci terminot KOMUNIZAM,i ne e rabotata vo toa vo kakva realnost ziveeme,pa taa realnost samite nie i ja pravime,rabotata e vo covekoviot um,vo negovite zelbi,negovite idni planovi,sto saka,se ti toa sto go govoris e samo dokaz za alcnosta i sebicnosta kaj lugeto(na sto se temeli kapitalizmot,a istovremeno i gi koristi),duri koga ke posakuvas opsto dobro,a ne samo svoe licno dobro,koga ke posakuvas sekoj da bide sreken ,a ne samo ti,koga ke posakuvas sekoj da ima krov nad glava,a ne samo ti,sekoj da ima rabota,i sekoj da go raboti toa sto go saka,a ne samo ti...da ne dolzam mnogu problemot borba/konflikt e samo vo covekoviot um koj e zasenet od alcnosta i sebicnosta.sakas da kazes deka ovaa segasnost ili relnost kako ti sto ja kazuvas e najdobroto nesto sto mu se slucilo na covekot?ako e taka togas ubavo rekov problemot e vo takvoto razmisluvanje,i ne znaenje deka postoi podobar nacin i podobar zivot koj ke ne napravi mnogu porazlicni od zivotnite i zakonot na zunglata kade sto najsilniot prezivuva.steta sto voopsto ne znaes sto znaci terminot KOMUNIZAM,da znaese mozebi ke svatese za sto ti se zbori.za vistinska demokratija,vistinska ednakvost i slicno,a ne za ovaa segasna demokratija i ednakvost koja e samo najobicna farsa i nisto drugo.

Затоа што не сите имаат иста стартна точка и затоа што не сите имаат карактер како твојот.
Кога некој се раѓа во циганско маало и одвај преживува до крајот на денот, ќе научи да се бори и да гребе и да вика.Исто како што некој кој што се родил во богата фамилија никогаш нема да им даде на другите, затоа што секогаш ќе му биде премалку колку и да има.
Е па тоа мене ме мачи, што немаат сите ист карактер како мојот. Ах, во колку убав свет ќе живеевме тогаш. Туку да не се фалам каде што не треба, да си кажам што имам.
Кога некој се раѓа во циганско маало, колку и да нема ништо, нема да се бори со другите за парче леб. Ќе работи. Тоа не е борба ... тоа е поштен начин на живеење кој секој може да го избере. А и да, истиот тој ќе има поголеми услови за се`, доколку половина од алчните богати нелуѓе се решат своето богатство ако не друго да го претворат во некаков бизнис, со што ќе можат да го запослат него и сличните на него.
На ова само да додадам ... со тоа што некогаш знам да осудам некого и нешто, не штетам никому и со никого не се борам, а и не сум злобна. Затоа сепак си сметам дека имам право да пропагирам утопија, повеќе од некои кои си земаат за право да се трудат од петни жили да ја оневозможуваат. Нали? :vozbud:

Крусер, сакав и тебе да ти реплицирам, ама брзам на кафе, па ќе одложам за подоцна. :back:

Би ве замолила да се воздржувате од лични навреди.
Има безброј начини и места да се плукате, а темава не е такво место.
Веројатно не треба да нагласувам дека следниот пост кој ќе се спушти на лично ниво, ќе биде избришан.

он-топик:

Ќе биде ли некој љубезен да ми дефинира не-борбен човек. Како се однесува и живее таквата особа?

- си се борела со времето и со мрзата, на пример, за да ја напишеш домашната за следниот час во школо. Си можела да избереш да не ја напишеш и да одбереш друг пат и друга борба, но си ја одбрала оваа;
Некогаш да, но тоа не е борба со друг човек за да добијам некој ресурс. Темата, според тоа како ја имаш поставено, мене ме асоцира на други работи т.е. баш на борби и нервозни конфликти со останатите, најчесто за материјални нешта.
Вакви борби како во овој и наредниве твои примери не ми се вклопуваат некако во темава, а ни во конкретниот пример со кучињата кои те поттикнале да размислиш за ова. Мислев дека зборуваме за такви подрастични борби.:toe::smir:

- најадена, напиена, облечена и со покрив над главата си затоа што си имала семејство (претпоставувам), кое ти помогнало во твојата борба, а најчесто и ги водело твоите борби за тебе (не верувам дека на 10 години си работела по 8 саати дневно за да заработиш пари за леб. Поправи ме ако било така или слично);
Да, имам семејство кое се грижело за мене и ми помогнало да стигнам до местото на кое сум денес. Но, тоа не значи дека јас сум седела со скрстени раце. Не од 10, ама од 16-17 години сум работела кога сум можела, а после средно училиште постојано. Ако не се трудев, немаше ни со нивна помош да сум толку успешна и самостојна сега. И тоа е, што знам, не ми звучи како борба. Повеќе како желба за постигнување нешто во својот живот и вложен труд во тоа. Не се борам со никого за да создавам, туку си го работам тоа што треба и тоа е.:toe:

- - во арената има потенцијален партнер, кој има сперма во (или со) себе која ти треба за да створиш потомство зад себе. Можеш потенцијално тоа да го сториш и со член од семејството, ама е многу ризично, зашто таквото дете има големи шанси да биде деформирано.
Но внимавај: и други жени го сакаат баш тој партнер (згоден е, добро ситуиран, итн.). Затоа наоружај се со добри манири, добра облека, шминка, шарм и слично. Те очекува жестока борба за тој партнер.
Освен ако не мислиш дека можеш да си дозволиш да живееш без него, т.е. тој да ти е вишок, па да го оставиш на другата жена (можеби таа има милион други, ама не го знаеш тоа и е небитно - во тој момент таа го сака баш него, т.е. баш тој и` фали). Во тој случај, ќе треба да бараш друг партнер, но и за него ќе треба да се бориш, биди сигурна.
Или, ако веќе си имаш постојан партнер или ако си одлучила воопшто да немаш деца, овој муабет е сосема одвишен и те молам игнорирај го (или дај го оному кому му фали).
И ова исто така не го сметам за соодветен пример на првиот пост со кој ја постави темава. Разбирам што сакаш да кажеш, но ова би можело да се дискутира можеби на друга тема, бидејќи сепак, љубовта не е материјална работа поради која двајца партнери би се бореле постојано за да ја задржат. Ако јас за некого треба да се борам постојано за да не ми го земе друга, значи дека го сакам и ме сака? Да, има и такви работи ама во патетичните турбофолк песни, а и помеѓу нелуѓето кои погоре ги спомнав, кои секако би се бореле за некој кој има пари, моќ или добар општествен статус. Има негување на љубовта, но борење за неа ... што знам ...

Би ве замолила да се воздржувате од лични навреди.
Има безброј начини и места да се плукате, а темава не е такво место.
Веројатно не треба да нагласувам дека следниот пост кој ќе се спушти на лично ниво, ќе биде избришан.

он-топик:

Ќе биде ли некој љубезен да ми дефинира не-борбен човек. Како се однесува и живее таквата особа?
Не, ама треба да нагласиш дека има и нешто што се вика бан, за тие кои не се разбираат од еден збор. Ако не се лажам, некои членови повеќе пати се опоменати, па затоа.
А за он-топик прашањето ... т.е. не можам да одговорам дека не знам баш дали се разбираме со Крусер, а и колку сите ние исто ја разбираме темата. Сепак, ако зборуваме за се` што може да се нарече борба, преопшто е и ќе тераме вака со несогласувања до бескрај.:toe:
:smir:

Девојко, цифрите не се единствената битна работа, мислам дека ти е прилично јасно по самава дискусија. Јас сум неценет заради нешто друго, ти си презирана заради нешто трето. Никакви цифри тука нема.
Во право си, не можеме да си дозволиме себе си да бидеме идеалисти, се сложуваме сепак тука.

Вториот болд... Ада, дали е ова на лична основа или на темата е? :tapp:

Ма што ќе ти реплицирам... сум ти посветил внимание и вака и онака премногу со самото тоа што сум се зачудил и изненадил што ми пишуваш.

se e borba znaes vo koja smisla?? deka ona sto ima bogati toa e postignato so kriminal i grabanje. Zasto ima policija? Vojska? Sudovi? Zatoa sto vojnata e prirodna sostojba, nekoj go saka toa sto go imas ti, ili nekoj saka nesto a nekoj toa go ima, ansekade borba, konflikti, porazeni i pobednici!Ama vazno e da se bide moralen pobednik, oti vo ovoj svet ne e nekoja cest da uspees.

se e borba znaes vo koja smisla?? deka ona sto ima bogati toa e postignato so kriminal i grabanje. Zasto ima policija? Vojska? Sudovi? Zatoa sto vojnata e prirodna sostojba, nekoj go saka toa sto go imas ti, ili nekoj saka nesto a nekoj toa go ima, ansekade borba, konflikti, porazeni i pobednici!Ama vazno e da se bide moralen pobednik, oti vo ovoj svet ne e nekoja cest da uspees.
mozebi bi trebalo da ima samo uste edna borba i toa lugeto da ja vodat sami vo sebe,za da ja iskorenat zelbata za borba i konflikt pomegu sebe.

Реалност која ти го креира животот,или пак тоа е реалноста која сама ја креираш..И сигурна си во тоа дека треба да ослепеш или пак треба да прогледаш за некои работи..Извини девојко за цитатов но ова ме изиритира,дека и јас сум на некој начин идеалиста и гледам со сопствени очи,а ти нас таквите не нарекуваш слепци...Јас мислам дека сите тие капиталисти имаат ставено превез пред очи и се стремат на таму каде што им покажуваат покрупните риби во тие води..Не може да се замисли свет без борба,затоа што живееме во такво општество каде што таа е неизбежна,но ако општеството се смени ќе се сменат и сите такви гледиша,и можеби на крај ќе им се даде таа предност на другите,воедно и највисоките вредности во животот...Ќе ја спомнам овде и будистичката религија каде што конфликтот го нема,и им фали нешто на нејзините следбеници??ЈАс едноставно им се восхитувам и се надевам дека некогаш и ние ќе го видиме и ќе го доживееме тоа спокојство кое го имаат тие..И каде што парите не го вртат светот и немаат никаква улога за нас...

mozebi bi trebalo da ima samo uste edna borba i toa lugeto da ja vodat sami vo sebe,za da ja iskorenat zelbata za borba i konflikt pomegu sebe.
da! Ama za da ima efekt TREBA site da ja pocnat taa borba protiv svoite strasti, inaku nema efekt. Pravilata vazat za site ili ne vazat za nikogo. Koga sekoj bi se borel protiv losoto vo sebe bi bilo dobro, no poveketo luge se takvi, nasilni, agresivni, egoisti.

Oние што се борат, гледаат борба и за нив тоа е животот. За оние што го живеат животот без борба, не постои борба и за нив животот е прекрасно нешто.
Луѓето го гледаат тоа што сакаат да го видат.

Реалност која ти го креира животот,или пак тоа е реалноста која сама ја креираш..И сигурна си во тоа дека треба да ослепеш или пак треба да прогледаш за некои работи..Извини девојко за цитатов но ова ме изиритира,дека и јас сум на некој начин идеалиста и гледам со сопствени очи,а ти нас таквите не нарекуваш слепци...Јас мислам дека сите тие капиталисти имаат ставено превез пред очи и се стремат на таму каде што им покажуваат покрупните риби во тие води..Не може да се замисли свет без борба,затоа што живееме во такво општество каде што таа е неизбежна,но ако општеството се смени ќе се сменат и сите такви гледиша,и можеби на крај ќе им се даде таа предност на другите,воедно и највисоките вредности во животот...Ќе ја спомнам овде и будистичката религија каде што конфликтот го нема,и им фали нешто на нејзините следбеници??ЈАс едноставно им се восхитувам и се надевам дека некогаш и ние ќе го видиме и ќе го доживееме тоа спокојство кое го имаат тие..И каде што парите не го вртат светот и немаат никаква улога за нас...

Добро бе девојче, толку не разбра низ постовите?
Јас не ги навредувам идеалистите поради фактот дека имаат една слика во глава за која што се борат, само го потенцирам фактот дека таа слика е малку невозможна, затоа мора да се живее во она што го имаме и ако треба да се бориме, онда, треба да се бориме.
Нема тука голема филоз(с)офија, нема црно, бело, сиво, сите бои во палетата да се наредат и да бираме што е најдобро, тој избор не ни е даден.
Идеалисти имало секогаш и гледам општеството се смени, само ајде, немам веќе што да објаснувам, кога некој не сфаќа и не сака да сфати, тоа е.
Секој со својата перцепција, потоа некој изгазен, некој среќен, епа јебига некои се бореле во животот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom