Гитара (почетник)

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Ја имам гитарата враце, едноставно голем мерак. Како и од што да почнам со учење, најпрво сакам малку дома од нет да прочачкам па еве една помош од вас, убаво објаснуваше ве молам ..

Вечно благодарен.

П

Паган-др

Гостин
Ја имам гитарата враце, едноставно голем мерак. Како и од што да почнам со учење, најпрво сакам малку дома од нет да прочачкам па еве една помош од вас, убаво објаснуваше ве молам ..

Вечно благодарен.
Еве мене што ми дадоа (поточно Шорти) акордите, што како.

На почеток почни да гледаш правилно да ги фатиш, после почни со нешто едноставно. Мој предлог Stand By Me () па после Knocking on Heavens door (на Шорти предлогот:)).

Г

Господ

Гостин

Вечно благодарен.
Развежбај ги прстите.
Свири скали,почни со хроматска,па пентатоники,major,minor па модуси на major.
Во зависност од тоа што жанр сакаш да свириш зависи и тоа што треба да го вежбаш.
Иди на Ultimate Guitar имаш куп лекции башка и Justin Guitar има интересни ствари.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Абе како оди ритамот на следниве песни:

Једина Моја - Дивје Јагоде
Криво Је Море - Дивје Јагоде
Ритамот не се објаснува :) само слушај ја песнава :) однатре доаѓа ритамо :)

В

Вори

Гостин
Се е до десната рака Икс..веруј!

Иначе,дали може некој да ми даде листа од акорди..
Fis,Cis,Dis,Asus и остали?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Се е до десната рака Икс..веруј!

Иначе,дали може некој да ми даде листа од акорди..
Fis,Cis,Dis,Asus и остали?
http://www.chordbook.com/guitarchords.php

Не е баш листа ама многу добро се прикажани. На пример за да го најдеш Fis ќе стиснеш на F# (тарабата секогаш означува повишено значи од F > F# или Fis ) Исто така добро е да знаеш по која скала одат од лево кон десно: E > F > Fis > G > Gis > A > Ais > B > C > Cis > D > Dis и се враќа на E у втора октава т.е на втората половина од вратот.

Шмики

Byakugan
Член од
12 март 2008
Мислења
743
Поени од реакции
16
Значи и јас иам да прашам нешо, ако може :P
Иам желбица да свирам на гитарица акустица, ама тоталка неам везе као се свири, ама баш ништо, просто.. знам дека се свири само на жици. Мора ли за да се научи да се свири, да се учи од професор или може од некоја e-книга? Ајде убијте ме со информации :P

Г

Господ

Гостин
Значи и јас иам да прашам нешо, ако може :P
Иам желбица да свирам на гитарица акустица, ама тоталка неам везе као се свири, ама баш ништо, просто.. знам дека се свири само на жици. Мора ли за да се научи да се свири, да се учи од професор или може од некоја e-книга? Ајде убијте ме со информации :P
Ultimate-Guitar i Justin Guitar
Nauci gi skalite i akordite prvo.
i nabij agilnost vo prstite.
Zavisi od toa sto sakas da sviris ke vidis sto treba da vezbas.
I da ti go preporacam Rock Discipline od John Petrucci must-see
za sekoj gitarist,na youtube go imas na delovi

Шмики

Byakugan
Член од
12 март 2008
Мислења
743
Поени од реакции
16
Ми збориш сеа Ултимејт Гитар и Џастин Гитар, некои си акорди а јас везе немам што се овие, и за каква агилност во прсти? :)

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ми збориш сеа Ултимејт Гитар и Џастин Гитар, некои си акорди а јас везе немам што се овие, и за каква агилност во прсти? :)
Вака значи прва задача ќе ти биде да ја научиш да ја свириш Knocking on Heavens door.

Еве туторијал.

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Ultimate-Guitar i Justin Guitar
Nauci gi skalite i akordite prvo.
i nabij agilnost vo prstite.
Zavisi od toa sto sakas da sviris ke vidis sto treba da vezbas.
I da ti go preporacam Rock Discipline od John Petrucci must-see
za sekoj gitarist,na youtube go imas na delovi
Зависи што сака да свири човеку, зошто би сакал да свири скали или да набива „агилност“ во прстите доколку сака да си свири песни од 5 акорди?

Пријателе, погледни погоре, ги имаш основните акорди. Вежбај ги пополека, почни со некои едноставни песни од 3 акорди да добиеш малку осет за ритам и да ги почувствуваш акордите и како се менуваат.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Вака значи прва задача ќе ти биде да ја научиш да ја свириш Knocking on Heavens door.

Еве туторијал.

Третата акорда како оди бе? Неможам да ја сфатам и која е ...

Значи:

G, D, (која е оваа), C

Така мислам дека е редоследот ... но која е оваа што ја барам..

OrrCee

Сто посто проценти :)
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.524
Поени од реакции
23
Абе како оди ритамот на следниве песни:

Једина Моја - Дивје Јагоде
Криво Је Море - Дивје Јагоде
Секој гитарист почнува со криво е море, таа е најлесна, еден мој другар има гитара па пробав и јас по малку да дрнкам па ми се јави многу голем мерак и сакам да си купам акустична па ако можете и мене малку да ми објасните малку околу тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom