ОМО Илинден
Кој сака научава. Ако и ти сакаш да го научиш македонскиот јазик ти препорачуваам не само да слушаш радио Скопје и МТВ а и да читаш Македонски весници. Тоа помага многу повеќе бидејки можеш да видиш секој збор како се пишува. Исто така можеш да си купиш и Македонска граматика и ке видиш дека Македонскиот е многу по-лесен за учење одшто Бугарскиот. Во Македонскиот зборот се пишува така како се слуша. Ке ти дадам еден пример - во Бугарскиот јазик зборот Свадба се пишува Сватба. А сите кога го произнесуваме велиме Свадба. Во Македонскиот си е Свадба. Прочитај некоја Македонска граматика и ке видиш колку е лесно, особено за такви како нас дека зборуваме диалект на Македонскиот јазик во Пиринска Македонија.
Омоилинден, извинјавај братче, ама нешто ме занасјаш. Ние може да сме от село, ама не јадеме доматите со колците, молам те.
Нема начин да научиш литературен јазик от весници и телевизија. За да пишуваш правилен б'лгарски или македонски мора да си го учил во училиште или на факултет. И весници сум чел и телевизија и граматиката им с'м чел, пак ти повторувам цело детство у нас само радио Скопие се е слушало. Не го научих, нема как да го научиш.
Ти не си пиринец - затоа сум 99.99% сигурен. Според мен си зав'ршил некој факултет тука во Б'лгарија и си взел пасош.
ште ти кажа зашто мислам така - подредбата на езика ти, не е пиринска. Секогаш ке приметам некој кој е от нашија крај. Еј Богу, луге живели во Софија, Варна цел живот, сменили си говор, говорат не техен диалект - мьеко и зав'ртјано, се, но на второто-третото изречение с'м го познал. По подреждане на език, по изпусната дума.
Во училиштето во Благоевград бевме собрани деца от цела Пиринска Македонија, от сите села и градови. Можам веднаш да приметам петричанец, банскалија, разложенин, "от град'", даже по село мога да ги познаја отк'де са. Само по говора. Но ношија говор е много, много по-различен от литературнијат македонски, да ме проштаваш.
Поздрави и не се престаравај. Ако сакаш да ме убедиш че не с'м прав и аз наистина не с'м прав - можеш.
Но не можеш.
Поздрав.