Бугарија со закон ќе го избрише ОМО Илинден-Пирин!

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Другар не е проблем што зборите на дијалект...И правите татари од Софија зборуваат на македонски дијалект,само што не признаваат и тоа го нарекуваат бугарски јазик!Стварно ме израдува што така убаво си го научил литературниот јазик...Поздрав до тебе!:smir:
Нели гледаш дека е МАКЕДОНЕЦ бе :smir: кој татар би ставил би носел омопирин за ник... е сега има волци во јагнешка кожа... ама ова не мислам дека е тоа :)

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Нели гледаш дека е МАКЕДОНЕЦ бе :smir: кој татар би ставил би носел омопирин за ник... е сега има волци во јагнешка кожа... ама ова не мислам дека е тоа :)
Абе знам дека е македонец,што живее во источна Македонија!Ама има многу нашинци таму што незнаат М на македонски да кажат...

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Како да знаат кога во школо учењето почнува со стихотворението Аз см Блгарче и кога од најмали во школо ги учат дека дома можат да зборат како сакаат , ама кога ке зборуват со непознат човек мора да зборуват на литературен Бугарски јазик. Мене во средно во час по литература ми ставија слаба оценка зошто не ми беше напишан текстот на литературен Бугарски, и мораше да го преправам за да добиам добра оценка за да се ослободам од матура.

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Како да знаат кога во школо учењето почнува со стихотворението Аз см Блгарче и кога од најмали во школо ги учат дека дома можат да зборат како сакаат , ама кога ке зборуват со непознат човек мора да зборуват на литературен Бугарски јазик. Мене во средно во час по литература ми ставија слаба оценка зошто не ми беше напишан текстот на литературен Бугарски, и мораше да го преправам за да добиам добра оценка за да се ослободам од матура.
Издржи брат уште маку...Се ке биде како што треба и грците и татарите ке легнат на брашно!

Член од
16 јули 2008
Мислења
54
Поени од реакции
2
Интересира ме бошнаците во РМ (кои се колкото македонците во РБ т.е. <1%) ако во школото пишуват на босански колу ке им пишаат дали е дозволено во школата во РМ да се пишува на босански, наместо македонски?

Инаку изопшто не си бил во Бугариjа или ако си бил, ова е било за малце. Никоj никому не забранува да си зборува jазикот или диалектот. Кога обаче се школуваш, учењето е на официалниот литературен jазик.

Вистина е дека овие луге, кои се нарекуваат македонци (географски) не зборуват книжевен македнски туку си зборуват локалниот диалект како насекаде во Бугариjа. Современен македонски литературен jазик знаат само овие луге, коишто се од Република Македонија или се школувале таму, како србоманот Стоjко Стоjков.

Согласно уставот на Република Бугариjа, секоj има право да си изочува jазикот под некаква форма.

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
Издржи брат уште маку...Се ке биде како што треба и грците и татарите ке легнат на брашно!
издржале и турско и каурско , ама алал вера - почит за братов !

што мислеш како му е него ( постот на бисер балкански - пијаници , арамии ) како му е него цело време ?

ама Македонците се посилни од се - :smir:

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Интересира ме бошнаците во РМ (кои се колкото македонците во РБ т.е. <1%) ако во школото пишуват на босански колу ке им пишаат дали е дозволено во школата во РМ да се пишува на босански, наместо македонски?

Инаку изопшто не си бил во Бугариjа или ако си бил, ова е било за малце. Никоj никому не забранува да си зборува jазикот или диалектот. Кога обаче се школуваш, учењето е на официалниот литературен jазик.

Вистина е дека овие луге, кои се нарекуваат македонци (географски) не зборуват книжевен македнски туку си зборуват локалниот диалект како насекаде во Бугариjа. Современен македонски литературен jазик знаат само овие луге, коишто се од Република Македонија или се школувале таму, како србоманот Стоjко Стоjков.

Согласно уставот на Република Бугариjа, секоj има право да си изочува jазикот под некаква форма.
Да кажав некаде дека сум пишувал на Македонски во Школо ? Не мислиш ли дека малце претеруваш со тоа ти на мене да ми кажуваш дали сум бил во Бугарија или не сум бил кога ти дури појма немаш кој сум јас ? А Стоjко Стоjков вообшто не е лажица за твојата уста , ок ? Не можете на било каков начин да му навредите на човекот и сега мора да го плукате за да биде црн како ѓавол

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Омопирин, овие Каракачанови стипендисти толку и се способни, тие имат една цел за која се овде присутни.

Немора толкаво значење да им посветуваш, неможеш ни да им докажш нешто, бидејќи тие веруваат само во пари, ако имаш..понуди им, па да видиш како ќе ги снема :)

:smir:

Член од
9 август 2008
Мислења
781
Поени од реакции
40
Омопирин, овие Каракачанови стипендисти толку и се способни, тие имат една цел за која се овде присутни.

Немора толкаво значење да им посветуваш, неможеш ни да им докажш нешто, бидејќи тие веруваат само во пари, ако имаш..понуди им, па да видиш како ќе ги снема :)

:smir:
Абе пари имам, ама не се за нив :pos2::pos2::pos2: Само не разбирам зошто треба да ги трпиме овде , колку и да пробам да се понашам културно со него мене ми иде така како му читам навредите за нашиот лидер и да го фатам за врат и да го маам во зид , потоа да го поритам малце и накрај да си ги собира забите од земја со скршени раце !
:tapp::tapp::tapp:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Ако ти живеееш во Пиринска Макеоднија, ајде објасни ми зошто зборуваш на бугарски, додека на пр. Омопирин одлично зборува литературен македонски?
1. Jас говорам на петрички диалект, оти сам роден тамо.
2. Ке те прашам. Колко луге во Пиринско сборат литературен македонски?
3. Омопирин може да е учил во БГ. Или е учил по линиа на ОМО во Скопие. Во БГ нема как да го научи.
4. За това сам и во форумо. Да научам малце литературен македонски.
5. За вас петричкиот диалект македонски или бугарски е?
Се наидобро на сите.

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
3. Омопирин може да е учил во БГ. Или е учил по линиа на ОМО во Скопие. Во БГ нема как да го научи.
Се наидобро на сите.
Вака,сите знаеме дека сите дијалекти се македонски,ама треба да научите и литературен...Не ми смета што пишувате на дијалект воопшто,ама за да опстанеме мора да си го знаеме јазикот...И на татарите им е јасно дека нивниот јазик е македонски,па затоа имаат и мн странски зборово за да го сменат колку толку па да го наречат бугарски!

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Mrsh be Bugar zbori za OMO :nenene:
Biser Bugarski sto majka barash na politika spijun nieden :kesa:

Eden posten Bugarin od Vas tuka nema dojdeno, zimi onoj smetkovoditelot sve drugo ste bagra spijunska :tv:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Се наидобро на сите.
Ако ова што го пишуваш е точно така како што и по дома зборите тогаш дефинитивно е македонски дијалект. Бидејќи има некои пишуваат на литературен бугарски тука на форумов и тие два тројца и нив само два тројца други ги разбираат во целост бидејќи тие студирале во бугарија.

Член од
20 мај 2008
Мислења
69
Поени од реакции
3
ОМО Илинден

Кој сака научава. Ако и ти сакаш да го научиш македонскиот јазик ти препорачуваам не само да слушаш радио Скопје и МТВ а и да читаш Македонски весници. Тоа помага многу повеќе бидејки можеш да видиш секој збор како се пишува. Исто така можеш да си купиш и Македонска граматика и ке видиш дека Македонскиот е многу по-лесен за учење одшто Бугарскиот. Во Македонскиот зборот се пишува така како се слуша. Ке ти дадам еден пример - во Бугарскиот јазик зборот Свадба се пишува Сватба. А сите кога го произнесуваме велиме Свадба. Во Македонскиот си е Свадба. Прочитај некоја Македонска граматика и ке видиш колку е лесно, особено за такви како нас дека зборуваме диалект на Македонскиот јазик во Пиринска Македонија.
Омоилинден, извинјавај братче, ама нешто ме занасјаш. Ние може да сме от село, ама не јадеме доматите со колците, молам те.
Нема начин да научиш литературен јазик от весници и телевизија. За да пишуваш правилен б'лгарски или македонски мора да си го учил во училиште или на факултет. И весници сум чел и телевизија и граматиката им с'м чел, пак ти повторувам цело детство у нас само радио Скопие се е слушало. Не го научих, нема как да го научиш.
Ти не си пиринец - затоа сум 99.99% сигурен. Според мен си зав'ршил некој факултет тука во Б'лгарија и си взел пасош.
ште ти кажа зашто мислам така - подредбата на езика ти, не е пиринска. Секогаш ке приметам некој кој е от нашија крај. Еј Богу, луге живели во Софија, Варна цел живот, сменили си говор, говорат не техен диалект - мьеко и зав'ртјано, се, но на второто-третото изречение с'м го познал. По подреждане на език, по изпусната дума.
Во училиштето во Благоевград бевме собрани деца от цела Пиринска Македонија, от сите села и градови. Можам веднаш да приметам петричанец, банскалија, разложенин, "от град'", даже по село мога да ги познаја отк'де са. Само по говора. Но ношија говор е много, много по-различен от литературнијат македонски, да ме проштаваш.
Поздрави и не се престаравај. Ако сакаш да ме убедиш че не с'м прав и аз наистина не с'м прав - можеш.
Но не можеш.
Поздрав.:)

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Ma nemoj ja nikad ne sum ucel angliski pa go znam a ne mi e majcin jazik ...kakva teza iznese sea zivti sve...

Ako ti nemozes da naucis jazik nekoj drug poveke mu faka mozokot nego tebe ... eve na primer omopirin

Lazovi Bugarski ... site ke Ve pratam u komunizmot :tv:

Kajgana Shop

На врв Bottom