Инат народ, ти им кажувај дека не е предвидено такво нешто, они пак... Абре, све тоа што е напишано на првиот пост е измишљотина нечија, не верувајте во све на интернет дека е така. Читајте и од други места. Баба Ванѓа избегнувала да предвидува иднина! Го предвидела земјотресот во Скопје:
„Преди голјамото земетресение в Скопие преди години отидохме с Ванга на гости в Струмица при наш д'лгогодишен пријател - Панде Ашканов. Тој беше много разтревожен, заштото к'штата му в Скопие беше почти разрушена от водата и тој попита сестра ми дали само да ја ремонтира, или да с'бира пари и да строи нова к'шта. А Ванга му каза: „Каква ти нова к'шта, човече! Бјагај от Скопие, заштото там скоро ште стане страшна трагедија. Тук си стој, в Струмица!”
Баба Ванѓа помагала на многу народ, со совети и со лекови. Им посочувала каде грешиле, им кажувала кој од нивните предци со какво злодело ги задолжил...
Еве уште некој цитат:
На 3. М., лекарка от СССР, којато пожела да се срештне с'с сестра ми, Ванга направи вр'зка и ј разказа за лечители от нај-древни времена и методите на тјахното лекуване. На излизане жената с'всем слисана ме попита: „Но как е в'зможно, отк'де тја ште знае имената на тези толкова отдавна починали лечители?”
... В'зрастен човек, наш стар познат от много години, имал наниз с 15 ж'лтици и решил да ги скрие за черни дни. Но така ги скрил, че един ден малките му внучета разбутали всичко около леглото и открили нав'тре в'в в'зглавницата скритото в'рзопче. Когато човек'т открил, че наниза го нјама, веднага отиш'л в с'да и подал жалба срешту с'седа си, којто с'штија ден го навестил в к'штата му и го помолил за нјакаква услуга. На другија ден все пак дојде при Ванга, за да ја попита дали е пост'пил правилно. Тја му каза:
„Зашто ште с'диш добрија човек, тој не е крадец. Иди над сајванта, к'дето си закачил торбата за зоб на магарето, и там ште си намериш загубените вешти.” Отиде си човек'т, а на другија ден оште в зори дојде отново при Ванга и штом тја отвори вратата, тој падна на колене и каза:
„Благодарја ти, Ванге, че ме спаси от грјах и позор. С този човек сме пријатели от деца.”
„Посештава ме интелигентна, много докарана жена, научен работник с титла и званија. А аз ј викам: каква полза от твоите науки, след като не можеш да свариш една чорба. Как ште в'рвиш к'м голјамото, като не знаеш малкото. Нали и ти си жена и имаш неотменими зад'лженија.”
Когато през 1979 година при неја дојде известнијат актьор Вјачеслав Тихонов, Ванга казала на сестра си: „Нека почакат малко отв'н, заштото трјабва да получа сигнал кога да ги приема.” В момента, в којто Тихонов прист'пил, Ванга му викнала оште от вратата: „Ти зашто не изп'лни желанието на твоја нај-доб'р пријател? Тој е јуриј Гагарин. Когато заминаваше на последнија си изпитателен полет, тој дојде у вас да се сбогува и каза: „Нјамам време да купувам, затова много те молја да купиш един часовник - будилник, все едно че аз с'м го купил, и да го д'ржиш на бјурото си. Нека този часовник ти б'де спомен от мен.” Актьор'т бил толкова изумен, че просто му прилошало. Дали му валериан. Казал, че всичко е било точно така, но в суматохата около гибелта на Гагарин тој е забравил и не е купил този часовник. Ванга: „Но трјабва да знаете всички: јуриј Гагарин не е умрјал. Тој беше взет!” От кого, зашто, нак'де - не каза.
На в'проса ми вижда ли конкретни лица - образ, в'ншен вид, картина, обстановка, - отговорила ми е: да.
В как'в период от време: минало, настојаште, б'деште? Отговорила е и за трите периода - да, без разлика.
Виждането схематично ли е, само като информација за личността, или е конкретно? Отговор: и като информација, и конкретно.
Има ли човек свој собствен „код”, чрез којто да б'де разпознавана нишката на живота му? - Не ми е отговорила.
Как се појавјава б'дештето на даден човек при нејните сеанси: откројават се само значими с'битија или живот'т му преминава пред неја като на кинолента? - Вижда живота му като на кинолента.
Чете ли мисли? - Да.
На какво разстојание? - Без разлика.
Чете ли мисли на чужденци и в как'в вид е информацијата? -Да. Обикновено чува глас и нјама езикови бариери.
Може ли да извика информација за посочен период от време или в отговор на поставен в'прос? - Да.
При слушане на радио дадена информација може ли да предизвика у неја „зрителен образ”? - Не. Рјадко слуша радио.
Силата на нејното јасновидство зависи ли от сериозността на поставенија проблем или от силата на личността, с којато тја разговарја? - Да.
Зависи ли от моментното здравословно или психично с'стојание на личността? - Не.
Ако на определено лице предскаже нјакакво нештастие или даже см'рт, може ли то да го предотврати? - Не. Не може нито Ванга, нито лицето.
А за група лица, селишта, град, д'ржава? - Не.
Жизненијат п'т на всеки човек зависи ли от „силата на индивида” и може ли да се изменја? - Не. Всеки следва строго определен п'т.
Как определја основнија, жизненија проблем на посетителја? - Појавјава се „образ” и чува „глас”.
Има ли чувството че, јасновидската ј дарба е програмирана от по-висши сили? - Да.
Какви? - Не е отговорила.
Как ги в'зприема? - Нај-често като „глас”.
Виждала ли ги е? - Да. Прозрачни фигури - така както човек вижда образа си в'в вода.
Светештите точки в'в в'здуха тјахна пројава ли са? - Да.
Могат ли да се материализират? - Не.
По чие желание - тјахно или на Ванга - може да се влезе в контакт с тјах? - Обикновено по тјахно.
Могат ли да се уточнјат различните в'проси за тјах чрез нејното запитване? - Не. Трудно. Отговарјат много м'глјаво.
Вр'зката едностранна ли е, т. е. по тјахно желание? - Нај-често да.
С'стои ли се човек от нјаколко взаимно св'рзани в симбиоза тела, в смис'л: етерно, физично, умствено? - Да.
Как вижда починалија човек - като образ, понјатие или като нешто друго? - Вижда „образ” и чува „глас”.
При контакт с починал човек тој пројавјава ли интерес, или само отговарја на в'проси? - И отговарја, и сам задава в'проси.
Запазва ли се личността след см'ртта? - Да.
Как в'зприема см'ртта? - Само като физически крај.
Има ли прераждане? - Не е отговорила.
Кое е по-силно - родствената или духовната вр'зка? - По-силна е духовната вр'зка.
С'штествуват ли обединенија в по-висш порјад'к на разума? -Да.
Ако хората се приемат като с'обштност на разум, намирашт се на определено еволјуционно ст'пало, има ли друг паралелно по-висш разум? - Да.
Този по-висш разум отк'де произлиза - от Космоса, от по-стари цивилизации на Земјата или от б'дештето на Земјата? - От Космоса.
С'штествували ли са на Земјата големи цивилизации преди нашата? – Да
“Колко?” - Не е отговорила.
Може ли човешката цивилизација да се в'зприеме като детска в'зраст на разума? - Да.
Има ли в'в Вселената разум на с'штото ст'пало като нашата цивилизација? - Не е отговорила.
ште има ли срешта с представители на друга цивилизација? - Да.
Има ли в земна атмосфера „летјашти чинии”? - Да.
Отк'де са? - От планетата, којато според тјах се нарича Вамфим или поне тја го чува така, и е трета от планетата Земја. - Не е дала никакви други објасненија.
Ос'штествен ли е двустранен (телепатичен или нјакак'в друг) контакт с тјах? - Не. Те сами ос'штествјават контакти.
А плач'т за покојник е ненужна работа - писах вече за това. „Ти се бој от живите - поучаваше ме Ванга оште преди години.” М'ртвијат не може да ти направи никакво зло. Кој ште позволи на душата му да се разхожда насам-натам по грешнија ни свјат и да плаши близките. Нему е нужна само нашата молитва, за да се пречиства и да се доближава до лицето на Твореца. За да дојде на земјата, е необходимо Божието благоволение, но то се дава като награда в резултат на огромните му усилија за покајание и с'в'ршенство.”
Не разбирах много тогава думите на Ванга - по-точно не ј вјарвах! Аз бјах родена и израснах в една атеистична д'ржава, к'дето се отричаше всичко нематериално. С'штевременно дарбата ј внасјаше в с'знанието ми огромно противоречие - с'с своите пројави тја доказваше точно обратното: с'штествува всеобхвашташт нематериален свјат, на којто всички сме подвластни. Като доб'р учител и педагог Ванга добре разбираше моите душевни терзанија, но ме остави да се лутам немалко с'знателни години, докато сама „узреја” за следваштата крачка - т'рсене на п'тја к'м истинското познание.
„П'тиштата к'м него са различни - поучаваше ме Ванга, -но твоја п'т е православието. То има голјамо значение за б'дештето, неговото влијание ште се засили, а после пак ште б'де гонено и преследвано...”
„Чети Библијата - с'ветваше ме Ванга. - От неја можеш да разбереш всичко, което те интересува. В тази м'дра божествена книга се разказва как е в'зникнало човешкото с'знание, как се е променјало в'в времето и как ште се променја и в б'деште.”
Чудех се тогава на думите на Ванга. Семејството ни беше религиозно и Библијата прис'стваше в нашија дом, но аз си мислех, че е лјубимо четиво нај-вече на в'зрастните вјарвашти, заштото им служи за утеха, а текстовете са нужни за ц'рковните служби и ритуали. Прелиствала ја бјах неведн'ж, но древните к'рвави исторически с'битија, трудните за произнасјане и запомнјане имена и неразбираемите посланија на старозаветните пророци с'буждаха у мен единствено досада и не разбирах как те могат да ми разкријат тајните на необјатнија свјат.
„Не можеш да разбереш, заштото именно ја прелистваш -укорјаваше ме Ванга. - Това е чудодејна книга. Представи си, че познанието, с'хранено в нејните страници, е разделено на пластове. Всеки според нивото на своето с'знание ште в'зприеме различно един и с'шт пасаж. Ако започнеш да четеш с нужното внимание и т'рпение, ште видиш, че всеки п'т, когато препрочиташ едни и с'шти изреченија, ште ти звучат по друг начин. Познанието ште расте заедно с теб и ти ште проникваш все по-д'лбоко к'м с'штината на дејствителните знанија. Ето, ште ти дам пример - казваше ми друг ден. - Да вземем книгата „Битие”. Там пише, че в началото Бог е с'творил небето и земјата. За по-простата неука бабичка това е очевидно - тја вижда и небето, и земјата. Но за по-младија, т'рсешт и интелигентен човек това изречение му посочва друго познание - в началото Бог (нај-висшијат разум) е с'здал небето (духовнија свјат) и земјата (материалнија свјат). Това е нај-вјарната, нај-категоричната истина. Основата на всичко. Ако науката беше в'зприела тази истина, сега нјамаше да говорим за тајни, феномени и чудеса, а развитието на живота на земјата штеше да е на много по-високо ниво. Но такова време ште дојде. Науката ште тр'гне в'в вјарната посока и ште б'дат разгадани много тајни - казвала с'м ти го неведн'ж.”
Чакај малко - атакувах ја аз. - В с'штата тази книга има едно голјамо противоречие. Там се казва, че в третија ден Бог е с'здал растителното царство, а след това, чак в четв'рт'к, е направил сл'нцето, луната и звездите. Тези растенија как са се развивали без топлината и светлината на сл'нчевите л'чи? Че това е нев'зможно го знајат и малките деца. „Нев'зможно е -иронизираше ме незлобливо Ванга, - заштото разс'ждаваш ограничено. Там точно е казано, че тези растенија са се развивали под животворното влијание на божественија Дух - мог'шта, непозната за хората сила, за којато нјама ништо нев'зможно. Макар и да не го разбираш, трјабва да го приемеш за истина и да т'рсиш доказателства. А за сл'нцето, луната и звездите какво се објаснјава? Че те служат само за определјане на денја, ноштта, годините... т. е. служат за разделител на календара.”
Жално што не успеав да најдам пасус, но Баба Ванѓа предвидела средба со вонземни луѓе (да, исти како нас) за 200 години.