Сем Ванкин: Критика на економската политика на владата

• Креатор на темата Креатор на темата Hristo
  • Време на започнување Време на започнување
нема опозиција точно,а исто беше и кога СДС беше на власт,и тогаш немаше јака опозиција долг период
А бе...хммм чек да видам како да формулирам.
Македонскиот народ нејќе да ти биде опозиција,поготово не конструктивна.
Сак`н.Не.
Грото од луѓето...
у провалија да не тегне некој ќе одиграат на варијанта...
е ако де...
:toe:
ние сме со нив.
Јас имам еден братучед,пријател,школски...
ќе капне нешто и за мене. :kesa:
И ова нажалост е... 1000% точно.

Заклучок. (by Zeko Vaknin :vozbud::pos2:)
Вишата политика во Македонија е отидена ку..ц заради себичните интереси на поединците и нивните лични амбиции.

А бе...хммм чек да видам како да формулирам.
Македонскиот народ нејќе да ти биде опозиција,поготово не конструктивна.
Сак`н.Не.
Грото од луѓето...
у провалија да не тегне некој ќе одиграат на варијанта...
е ако де...
:toe:
ние сме со нив.
Јас имам еден братучед,пријател,школски...
ќе капне нешто и за мене. :kesa:
И ова нажалост е... 1000% точно.

Заклучок. (by Zeko Vaknin :vozbud::pos2:)
Вишата политика во Македонија е отидена ку..ц заради себичните интереси на поединците и нивните лични амбиции.

Точно, сите овие што се на власт гледаат што е можно да направат поголем ќар лично, отколку да донесуваат разумни одлуки со кои земјата ќе ни оди напред.

Во владава на ВМРО според рекламине испаѓа дека Македонија нема проблеми, дека лета, и сите одлуки се само за да го билдаат рејтингот на вмро.

Да, факт е дека НЕМАМЕ опозиција.
И дека, следствено, ни фали еден битен сегмент од демократското општество.
Но, настрана тоа...

Кога би направиле трезвена паралела на севкупната економско-социјална состојба во изминативе две години и оние претходно, многу јасно е дека дури сега почнуваат да се прават сериозни промени.

Да, далеку сме од благосостојба.
Но, барем се помрднуваат нештата.
До кога и до каде ќе видиме.
Имајте во предвид дека сето тоа е долгорочен процес.

Се додека има луѓе кои му веруваат кои од неговите строго-наменски текстови прават политички маркетинг, човекот ќе си пишува без око не му трепне.

Очигледно дека некој во нашава држава му обрнува внимание, а тоа него му одговара, тој му оваа ситуација ја постигнува целта.

А и од друга страна му одговара да пишува против оваа влада, се надева дека така ќе и го намала рејтингот за пак да дојде СДСМ на власт и пак да го ангажираат и пак да зема ненормално многу пари од државата за која кажува се и сешто.

Тој во овој момент да има што да прави и да има што да работи, што би било извор на средсва за него нема да се замара со Македонија.
Се гледа дека е сдс ориентиран, не пишуваше толку тешки срања кога беше бучко на власт.
Не знам каде читнав, баш за времето на буч за една анализа чика сем добијал 50000 евра хонорар, башка други работи. Така да апсолутно ја гледам желбата да го деградира груевски.

И даја има ,да кажеме - никој неја есапиЧ) си кажаја што имааја да кажат изминативе години:smir:

Но, настрана тоа...

Кога би направиле трезвена паралела на севкупната економско-социјална состојба во изминативе две години и оние претходно, многу јасно е дека дури сега почнуваат да се прават сериозни промени.

Да одевме надолу со 20км на час до пред три години, денеска одиме со 200 на час, тоа е промената, друго се е исто.

Да одевме надолу со 20км на час до пред три години, денеска одиме со 200 на час, тоа е промената, друго се е исто.
Добро, што е тоа толку погубно што сега се прави, а не се правеше претходно?
Кажи ми конкретно.

И да не заборавиме во кој период Македонската еконимија беше фрлена на колена со приватизацијата и ембаргото. Во овие две години сигурно не.

Но, настрана тоа...

За да видиш каде стоиш и колку вредиш, би требало со некого или да се споредиш, или секој ден пред огледало да ја повторуваш она, из дана у дан......и да мислиш да си набољи од свих.

Е сеа ние со кого би се споредиле, ако не со нашите соседи.

Да поедноставам.

Просечната плата во Македонија за 2002 година била нешто помалку од 200 евра...или поточно 190 евра.
Па натаму:

2003 - 11 955 = 195 евра.
2004 - 12 534 = 205 евра.
2005 - 13 125 = 214 евра.
2006 - 13 854 = 226 евра.
2007 - 15 320 = 250 евра.

Значи од 2002 година, до ден денешен просечната плата во Македонија се искачила за само 32%.

Во Хрватска просечната плата таму некаде 2002 година била 450 евра.
Денес просечната плата во Хрватска е 700 евра, што е пораст за цели 56%.

Србија 2002 година, просечна плата од она што успејав да го ископам, била 8,204 динари.
Е сеа не го знам точно сразмерот динар/евро но мислам дека тоа е нешто над 100 евра....доколку грешам, нека ме исправи некој.
Денес просечната плата во Србија е 32 500 динари.
По моја груба пресметка, тоа иде некаде над 400 евра или зголемување од околу 400%.

Уште мислиш дека се помрднуваат нештата ?

P.S.
Ме интересира просечната плата во Албанија од 2002 до 2008, чисто заради споредба.
Пробав да најдам , ама нешто не ми иде јазикот :)
Па затоа би бил многу благодарен доколку некој може да дојде до таква информација, и ја постира тука на форумов:smir:

Значи од 2002 година, до ден денешен просечната плата во Македонија се искачила за само 32%.

Србија 2002 година, просечна плата од она што успејав да го ископам, била 8,204 динари.
Е сеа не го знам точно сразмерот динар/евро но мислам дека тоа е нешто над 100 евра....доколку грешам, нека ме исправи некој.
По моја груба пресметка, тоа иде некаде над 400 евра или зголемување од околу 400%.

P.S.
Ме интересира просечната плата во Албанија од 2002 до 2008, чисто заради споредба.
Па затоа би бил многу благодарен доколку некој може да дојде до таква информација, и ја постира тука на форумов:smir:

И Босна има поголема просечна плата, 385 евра. И Црна Гора - 410 евра.

За да видиш каде стоиш и колку вредиш, би требало со некого или да се споредиш, или секој ден пред огледало да ја повторуваш она, из дана у дан......и да мислиш да си набољи од свих.

Да поедноставам.

Просечната плата во Македонија за 2002 година била нешто помалку од 200 евра...или поточно 190 евра.
Па натаму:

P.S.
Пишав на претходната страна околу платите и дека ние сме на дното.

6CC1E0F794CEC04C8F9B6364603C1C0D.jpg

Еве ги за 2007.
За периодот кој ти го бараш, неможам да најдам.

Нејсе, знаеме дека платата не треба да се гледа како апсолутна бројка, и дека споредбата со куповната моќ на граѓаните е она што ја дава севкупната, реална слика.

P.S.

http://www.peshkupauje.com/?p=13442

Ete ti eden link, ima tabela na kraj so sporedba na platite od 2005 i 2008 godina.
Kolku e verodostoen ne znam, do dusa iskreno kazano ne ni go procitav tekstot :)..... no sepak mislam deka moze da dade nekakva slika za toa kako se odviva rabotata so platite vo Albanija.

Да имаше некој малку паметен во опозицијата со два прсти може да го крени народот против Груевски, неговиот рејтинг многу лесно порасна на лаги и невистини, така да падот ќе биде уште полесен.
kazi nekoi raboti od tie lagi i nevistiniti?

Да поедноставам.

Па натаму:

Интересно. Во периодот 2003-2006 платата се зголемила за вкупно 21 евро,а само во периодот 2006-2007 просечната плата е зголемена за 24 евра.Кој беше на власт од август 2006???:wink:

Интересно. Во периодот 2003-2006 платата се зголемила за вкупно 21 евро,а само во периодот 2006-2007 просечната плата е зголемена за 24 евра.Кој беше на власт од август 2006???:wink:
Во право си друже , само сепак ке те подсетам дека висината на платите не е показател за стандардот во една држава.Немој да заборавиш дека имаше многу поскапувања , така да со истите евра не може да се наполни исто потрошувачката кошничка.

И Босна има поголема просечна плата, 385 евра. И Црна Гора - 410 евра.
Јасно ми е мене ко бел ден :) дека сме на самото дно на балканов по просечната нето исплатена плата...
Само сакав на ada да и го доловам моментот и брзината на помрднувањата.

Пишав на претходната страна околу платите и дека ние сме на дното.

6CC1E0F794CEC04C8F9B6364603C1C0D.jpg

Еве ги за 2007.
За периодот кој ти го бараш, неможам да најдам.

Нејсе, знаеме дека платата не треба да се гледа како апсолутна бројка, и дека споредбата со куповната моќ на граѓаните е она што ја дава севкупната, реална слика.

Апсолутна бројка...не.
Но приближно да.

Ние не сме ни приближно.

http://www.peshkupauje.com/?p=13442

Ete ti eden link, ima tabela na kraj so sporedba na platite od 2005 i 2008 godina.
Kolku e verodostoen ne znam, do dusa iskreno kazano ne ni go procitav tekstot :)..... no sepak mislam deka moze da dade nekakva slika za toa kako se odviva rabotata so platite vo Albanija.

Thanks пријателе, но не можев да се снајдам.:smir:

Хе хе.
Многу интересно.
Уствари претерано интересно.
Замисли со ова динамика, ние во 2014 година би имале просечна плата од 311 евра.
А оние околу нас....1 300 евра.
Интересно у п.м.
А ти пак удри на дигитрон кој бил на власт од август 2006-та, а кој од ноември 2003-та :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom