Нова олигархија се создава

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување
Друже...со сета почит кон твоето мислење.
Ама ние тука разговараме за надпартиски цели.
А со надпартиските цели, може само државата да ќари.

Затоа не е потрбно да даваме партиски шмек на дискусијава.

Околу Бранко...кратко и јасно.
Правел криминал...нека одговара.
Ако не одговара, значи не правел.
Правел лошо....не го сака народот.
Не го сака народот...нема на следните избори да го гласа.
Готово.

"realen",zoshto ne go komentirash intervjuto na Malevski ili vo momentov ne e vo polza na vas "nezavisnite" od Bihakjka????

ВЕСТ: Значи, ние постојано преговараме само за нашето меѓународно име, односно да го смениме БЈРМ?
Малески: Тоа е темата на дебатата. Тоа е јазолот, тоа е проблемот - меѓународното име, кое велам на инсистирање на Грција се сведува на барање дистинкција со нивната покраина Македонија. Е сега зад тоа барање има многу историја, балканска, стравови од иредентизам, експанзионизам, итн.

Малески: Па прво за двојната формула. Не е лошо да истражите кој ја измисли таа двојна формула. Тоа е наша измислица. Во Времената спогодба, а времена е затоа што финалната спогодба ќе дојде со разрешувањето на главниот проблем, сме се согласиле да бараме заемно прифатливо решение за името, ама јасно е дека се мисли за меѓународна употреба. Кој е тој генијалец што ја измисли таа двојна формула, а после сите како папагали повторуваа, не знам. Јас се обидов еднаш двапати да кажам дека тоа е наша измислица, што никој надвор не ја прифаќа. Ниту Грција, ниту другите. Бидејќи сите знаеме што е проблемот. Проблемот на почетокот беше како со меѓународното име да се направи дистинкција со грчката покраина Македонија. Тоа беше почетокот, сега има некои други барања, но тоа е друга тема. Значи никогаш не било проблем како тие да не викаат нас, туку како да се направи во меѓународните односи дистинкција, и тоа е вистината. Сега нам може не ни се допаѓа вистината, и бидејќи не ни се допаѓа ние си измислуваме двојна формула и луѓето една деценија ја бладаат таа двојна формула.

ps.Grujo go donesovte na vlast (vo nego investiravte od 96) za da vi gi reshi "gomnenicite' so imeto i vo ISTORIJATA da bide zapishano VMRO dpmne go smeni imeto ,ama Grujo ja razbra igrava i saka da bide GAZDA .BRANKO ima samo izbor pomedju GILANSKATA SINA LADA ( KINGERot go nema ,go potroshi)i LEARJETot. Snajperi i Ami6 se nadminata rabota.....

"realen",zoshto ne go komentirash intervjuto na Malevski ili vo momentov ne e vo polza na vas "nezavisnite" od Bihakjka????

ВЕСТ: Значи, ние постојано преговараме само за нашето меѓународно име, односно да го смениме БЈРМ?
Малески: Тоа е темата на дебатата. Тоа е јазолот, тоа е проблемот - меѓународното име, кое велам на инсистирање на Грција се сведува на барање дистинкција со нивната покраина Македонија. Е сега зад тоа барање има многу историја, балканска, стравови од иредентизам, експанзионизам, итн.

Малески: Па прво за двојната формула. Не е лошо да истражите кој ја измисли таа двојна формула. Тоа е наша измислица. Во Времената спогодба, а времена е затоа што финалната спогодба ќе дојде со разрешувањето на главниот проблем, сме се согласиле да бараме заемно прифатливо решение за името, ама јасно е дека се мисли за меѓународна употреба. Кој е тој генијалец што ја измисли таа двојна формула, а после сите како папагали повторуваа, не знам. Јас се обидов еднаш двапати да кажам дека тоа е наша измислица, што никој надвор не ја прифаќа. Ниту Грција, ниту другите. Бидејќи сите знаеме што е проблемот. Проблемот на почетокот беше како со меѓународното име да се направи дистинкција со грчката покраина Македонија. Тоа беше почетокот, сега има некои други барања, но тоа е друга тема. Значи никогаш не било проблем како тие да не викаат нас, туку како да се направи во меѓународните односи дистинкција, и тоа е вистината. Сега нам може не ни се допаѓа вистината, и бидејќи не ни се допаѓа ние си измислуваме двојна формула и луѓето една деценија ја бладаат таа двојна формула.

ps.Grujo go donesovte na vlast (vo nego investiravte od 96) za da vi gi reshi "gomnenicite' so imeto i vo ISTORIJATA da bide zapishano VMRO dpmne go smeni imeto ,ama Grujo ja razbra igrava i saka da bide GAZDA .BRANKO ima samo izbor pomedju GILANSKATA SINA LADA ( KINGERot go nema ,go potroshi)i LEARJETot. Snajperi i Ami6 se nadminata rabota.....

Ау Ванчев.
У кој филм си влезен ти.
Кој тоа ние сме донеле на власт ?
Не те разбирам што сакаш да кажеш.
А и еднаш ти напоменав дека сум далеку од шпијунско детективски филмови и заговори.
Јас само го коментирам, она што го гледам.
Па затоа кој кого донел, зошто донел....ама ич не ме интересира.
А ти се надевам дека ќе си најдеш сродна душа на форумов, за да кршите вакви муабети.

Во врска со Денко Малевски.
Кога би ги добил сите документи на увид, со задоволство би изградил став...и прво на тебе би го соопштил.:smir:,

realen, како мислиш дека треба да се влезе во ЕУ и НАТО?
Што е тоа што треба како држава да го направиме?

Драга ada.
Моето мислење околу името е читко и прецизно напишано на истава тема.
Но еве специјално за тебе, и ќе го повторам :)

Затоа.
Или решавање на спорот со компромис.
Но компромис во кој ќе биде зациментирано прашањето за идентитет...јазик, култура....
Компромис со кој ќе им се остави можност на нашите пријателски држави, да не ословуваат како што ним им одговара.
Компромис со кој на некои идни, поумни генерации, ќе им се остави барем најмала можност за рекомпонирање на компромисот и исправање на историската грешка.........и тортура врз еден народ,која трае веќе 17 години.

Или.
Прекинување на преговорите, и јасно давање до знаење дека Македонија е само Македонија и ништо повеќе или помалку од тоа.
Со тоа проблемот во наредните четири години, нема да го има, па така ќе може енергијата да се троши продуктивно.
А ЕУ...можеби во тие четири години ќе разбере дека си нема проблем со нас, туку со нивното нацизоидно галениче.
Но со тоа ќе падне во вода и алибито дека сите освен "мене" се криви.
И дека во иднина за сите "мои" неуспеси, нема крив да биде Трајко или Петко...туку единствено "Јас".

Со тоа и ќе треба да се преземе и одговорноста за иднината на еден народ и една нација.

Значи.
Ситуацијата е или или.
Статус кво, на сите по малку им одговара...
Но намалку на Македонија.
За двете "или" опции...треба да има лидер со визија.
Што и да одбере...за мене ќе биде прифатливо.
Не би сакал и наредните години, да ги поминам како и последните 17, во кои зборот перспектива и иднина, се повеќе го губи своето значење.

Или.
Прекинување на преговорите, и јасно давање до знаење дека Македонија е само Македонија и ништо повеќе или помалку од тоа.
Со тоа проблемот во наредните четири години, нема да го има, па така ќе може енергијата да се троши продуктивно.
А ЕУ...можеби во тие четири години ќе разбере дека си нема проблем со нас, туку со нивното нацизоидно галениче.
Но со тоа ќе падне во вода и алибито дека сите освен "мене" се криви.
И дека во иднина за сите "мои" неуспеси, нема крив да биде Трајко или Петко...туку единствено "Јас".

Со тоа и ќе треба да се преземе и одговорноста за иднината на еден народ и една нација.

Значи.
Ситуацијата е или или.
Статус кво, на сите по малку им одговара...
Но намалку на Македонија.
За двете "или" опции...треба да има лидер со визија.
Што и да одбере...за мене ќе биде прифатливо.
Не би сакал и наредните години, да ги поминам како и последните 17, во кои зборот перспектива и иднина, се повеќе го губи своето значење.
Првата опција е НЕприфатлива.
Затоа што и врапчињата на гранка се свесни дека компромисот на никој начин не би го зачувал нашиот јазик, идентитет и сл. недопрен.

Но, што се однесува до втората, која ја цитирав...
Чесно и логично. И нај здраворазумска можност, која секој Македонец во суштина ја посакува.

Е сега, желбите се едно, а можностите друго.
Свесни сме (односно ни најавуваат) дека до крајот на годинава разврска, ниту во форма на референдум, ниту преку прекинување на преговорите нема да има.
Значи до идната година најверојатно останува статус кво.

Но, доколку ваквата ситуација продолжи и понатаму, и доколку владата има желба за матна ситуација, треба да се јави народот. Со негов притисок, убедена сум дека ќе се распише референдум. И ќе ја видиме и вољата на Македонците и разврската на овој сумрак.

Поената е да не се плашиме да превземе одговорност.
Да станеме свесни дека кога би ја поднеле одговорноста за тоа дека сме само и единствено Македонци кои не прифаќаат компромис, ќе имаме шанси и сами да си ја изградиме државата по свој терк.

Нормално, под услов картите да се отворат и ситуацијата да се расветли.
А, не валдата или било кој друг да не држи во магла.
За тоа се слагам со тебе целосно.

Ау Ванчев.
У кој филм си влезен ти.
Кој тоа ние сме донеле на власт ?
Не те разбирам што сакаш да кажеш.
А и еднаш ти напоменав дека сум далеку од шпијунско детективски филмови и заговори.
Јас само го коментирам, она што го гледам.
Па затоа кој кого донел, зошто донел....ама ич не ме интересира.
А ти се надевам дека ќе си најдеш сродна душа на форумов, за да кршите вакви муабети.

Во врска со Денко Малевски.
Кога би ги добил сите документи на увид, со задоволство би изградил став...и прво на тебе би го соопштил.:smir:,

Za toa shto go pishuva Denko imash rezerva, ne si gi dobil site dokumenti na uvid :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Ama pishuvanjeto na Rizaov se poklopuva so tvoite razmisluvanja.So koi dokumenti te ubedi Rizaov ?????

Писателот само се поклопува со дел од моите размислувања и сомнежи.
Има толку многу работи кои се совпаѓаат, за да цела ова приказна биде само еден обичен текст на комунистот Ерол.
Pak ke ti go postiram ovoj del i ochekuvam da dadesh odgovor na prashanjeto.

"realen",dali si se "zaprashal" ,zoshto Rizaov ili Frchkovski ili bilo koj drug od "nezavisnite" novinari od Bihakjka ne progovorija za dosegashno nereshavanje na spoot.No za vasha nesrekja progovori chovekot koi tvoite go iskoristija i go frlija kako potrosheno knizno shamivche.Eve delovi od negovoto intervju:

"Малески: Уште во годините кога бев министер 1991-1993 се залагав за компромисно решение коешто не беше прифатено. Правењето компромис околу вакво емотивно прашање за кое некогаш народите и гинеле, е работа на една смирена расправа. Сегашнава надворешна политика ја гледам практично како продолжение на политиката која се прифати некаде од 1993 година. Тоа е да учествуваме во овој наметнат спор, но не и сериозно да бараме решение. Тоа ни беше тактиката. Одевме на разговори, преговори, што ги нарекувавме разговори во Њујорк, но не со намера да најдеме решение. Она што јас како професор по меѓународни односи постојано го укажував е дека на крајот од патот не чекаат Грците, во сојузите во кои ние сакаме да влеземе. Тоа се НАТО и ЕУ. И дека првото правило на сојузите е да ги штитат интересите на своите членки. И дека постојат инструменти тие да ја наметнат својата волја без оглед на фактот што другите евентуално не би се согласувале со тоа.

So koi dokumenti te ubedi Rizaov ?????

Со никакви, и што е најбитно, со никаков конкретен аргумент. Единствената бројка што ја спомнува, наводните 10 милијарди долари олигархиски капитал кој Груевски има намера да го подели во наредниве години додека е на власт, е бројка истресена од ракав, без никаква валидна поткрепа.

Но, аргументите не се ни битни. Обратно, колку помалку логичка поврзаност, толку полесно се удира врз критичката моќ на читателот. Хушкањето и поттикнувањето негативни емотивни состојби не може да се постигне со рационално разгледување на аргументите. Затоа, на Ерол не му е ни потребно да цитира никакви реални податоци, зашто поентата на написот не е олигархијата, ниту финансиите, ниту НАТО, туку постоењето на држава која се вика Македонија.

Денко Малески без многу пимплање го извади на маса она што Ерол очајнички се обидува да го прикрие во неговиот говор.

Сега, тоа што газдите на Ерол би сакале Николче да биде навистина толку мутав како што тие си мислат дека е, и без поговор, на време и во целост да им ја изврши агендата за која тие се пазареле, договарале цена и наплатувале аванс, тоа е нивни и само нивни проблем.:kesa:

гледам старо новиот олигарх=паша на кратово ЅИНГО и околината никој не го спомнува или сега е со грујо па е арен..... за прв пат имав прилика да го видам кратово аууууууу да се разочараш ако тоа е град тогаш струмичките села се мегаполиси

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom