Фиксна протеза

Член од
10 април 2009
Мислења
337
Поени од реакции
16
да да тачно=) али немора само според вилицата, мене на пример ми е во ред вилицата ама имав еден збутан заб назад и носам фиксна....

S

SSS-Stolica

Гостин
Носев мобилна како мал.Отидов на стоматолог за фиксна ми вели не.Отидов во Дуоден ми велат да..:tapp: И ја не знам што да правам
И јас носев како помал мобилна ама не ја носев многу редовно ме нервираше, и сега еве пак фиксна ја носам веќе 28 месеци...што маки си видов сега се навикнав...прогенија имав затоа

Ada?

мјаууууу
Член од
4 април 2009
Мислења
490
Поени од реакции
54
Ако некогаш фиксните беа луксуз денеска се секојдневие секое второ дете носе такво нешто у устата иако забите можат да се исправат со мобилна портеза родителите одбираат да им стават фиксни зашш забите се исправат за пократок временски преиод т.е поефикасни резултати ...Јас лично носам портеза и сум презадоволна сеа ќе ја вадам за 1, 2 месеца а ја носев 2,5 години (забите ми беа катастрофа :kesa:ама се исправија) баш е кул за носење и јас ја сметаф како моден додаток пошо некое време беа во мода хехе и ме викаа девојчето со железниот осмех хаха лолз

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Ако некогаш фиксните беа луксуз денеска се секојдневие секое второ дете носе такво нешто у устата иако забите можат да се исправат со мобилна портеза родителите одбираат да им стават фиксни зашш забите се исправат за пократок временски преиод т.е поефикасни резултати ...Јас лично носам портеза и сум презадоволна сеа ќе ја вадам за 1, 2 месеца а ја носев 2,5 години (забите ми беа катастрофа :kesa:ама се исправија) баш е кул за носење и јас ја сметаф како моден додаток пошо некое време беа во мода хехе и ме викаа девојчето со железниот осмех хаха лолз
Kaко моден додаток даваш 600 евра:nesvest:???

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Mобилна протеза е драпај си меот народски кажано и додека ортодонтот се зеза со пациентот мобилна - се искривиле пак забите - фиксна - мобилна, става фиксна, ем ги поштедува родителите и пациентот од трошоци и малтретирање, ем себеси од многу работа. Во Европа полека си ја губи намената како протеза, се` повеќе се користи како ритејнер, за отпосле третманот со фиксна да ја носиш едно година дена за спиење за да не се вратат забите во истата положба. Како што гледам и кај нас денес ретко кој става мобилна.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
1.041
Поени од реакции
43
Не мора да е црно, ја имав зелени гумички =)
Треба само поради еден заб да ставам протеза на горната вилица...Па сигурно и ќе ми извадат еден заб за да може тој да навлезе во редицата,но уште немам ставено...Сеуште се распрашувам...Ме мрзи Скопје да идам еднаш месечно на прегледи!
Kaко моден додаток даваш 600 евра:nesvest:???
Ај и ја да се убацам како искусен, за 10 дена правам точно година со мојата најдрага и скапоцена фиксна:smir:

Значи случај ко мојот не сте виделе, како прво (горе) имав двојка скршена во тепачка после доскршена во друга тепачка, а пак другата двојка наследно ја немам хехе Врвот е што имав „раздељак“ меѓу предните горни кецулиња... Доле ми беа забите тип топ, горе урнебес (бар предните, другите топ) ама пак ставив фиксна и горе и доле........ Според постовиве Џену Грл добро збори, само сите заборавате едно, пред да ви ја стават фиксната ви ги средуваат сите можни заби..... Така мене ми ја извадија скршената двојка, и ми доправија 5 (значи не смее да има ни најмал можен кариес, пошто после нема правење во времетраењето на фиксната).......
Исто, забите зависи од човекот, ама од кога ми ја ставија ме болеа 3 4 дена, првите 3 4 месечни контроли ме болеа исто, од тогаш дали не чустувавм болка дали сум се навикнал, ама немам никаков проблем.... Инаку после 1 месечна контрола, за првпат опнав една лесковачка, иако брикетите ми беа полни со салати, верувајте тоа ми беше најубав доручек.....
За бакнување, искрено два пати се имам закачено и ми потече малце крв првиот пат :kesa::kesa: Ама напротив сите велат дека слатко ми стои, а за мене означува и знак на хигиена, пошто секој што носи фиксна ги мие забите редовно... Кога сме кај миење мора и правилна четкича да си најдете, како и онаа малецкана за тргање на делови од храната... Можен проблем е крварење, како што е кај мене....
Сепак морам да кажам иако е доста скапа инвестиција, се на се ќе дојде 1000 евра со се контроли,(ја имам и горна и долна).... И ако мислите дека имате убави заби, можно е да се лажете... Пред се од лично искуство, едноставно понекогаш забите ви се така наредени да мслите ви се убави, но напротив може да бидат многу подобро наредени, и поубаво да изгледате.... ЛАСТИЧИЊА.... Е ова ми е смрт, гледам редовно да ги носам, носам 2 пара(значи 2х2=4 имам во уста). нивната намена е за забрзување на процесот, но и за насочување на фиксната итн, и после нивното вадење имам огромни болки (ги носам 12 часа дневно и сите паничат кога ќе ме видат со нив хуху)...

Тоа е тоа знам дека многу заборавив:helou:

Unknown Artist

I reject your reality and substitute my own.
Член од
16 ноември 2007
Мислења
322
Поени од реакции
15
Јас имам носено фиксна на горните заби, мислам дека беше една година +/-.
Која факинг болка е првите неколку дена после затегањето на жицата, она нели редовно што се прави секој месец (така мислам дека беше). Али како што рече некој погоре во постот, протезата е као симбол за хигиена на забите, пошто што и да к`снеш после мора на миење заби. :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
3
Јас носев фиксна до пред една година и 3-4 месеци, а сега носам две мобилни (горе и доле).
Иначе носев првин една мобилна доле за да ми се исправат долните (малце ми беа понапред, а за горните немаше друго чаре освен фиксна, па на крајот морав да ставам две (за да се допраи и долната истовремено, оти мобилната беше тиња) кои како што реков претходно ги носев до пред 1 година. Само беше гадно што фиксните протези ги носев цели две години и истовремено морав да ги извадам тројките за да ми се врати горната вилица во нормала (имав кратка/мала вилица не знам точно како се вика).:nesum: Тоа беше гадно, ама во секој случај преживеав, и сега заради протезите имам едни од најдобрите заби во мојот клас! :vozbud:

Член од
31 јули 2009
Мислења
10
Поени од реакции
0
Ke stavam proteza pri kraj na avgust i sram mi e da ne mi se smeat...Izvadiv 2 shestki i mi rekoa deka zabite ke mi se ispravat...Po ova shto go procitav (vasite mislenja) sfativ nesto ama pak... :S :S...

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ke stavam proteza pri kraj na avgust i sram mi e da ne mi se smeat...Izvadiv 2 shestki i mi rekoa deka zabite ke mi se ispravat...Po ova shto go procitav (vasite mislenja) sfativ nesto ama pak... :S :S...
Освен оние заебанции што на почеток ќе си ги правиш на своја сметка и некој друг пријателски ќе те позеза на почеток, секое друго потсмевање сметај го за ретардирано, океј? :)
Мене тие што ми се смееја сега кога ми се средија забите се каат и тие што не си ставиле, ама сега им е касно. Така да, не се замарај со другите, како што кажав на многупати во темава, ти ќе им се смееш кога утреден ќе земаат кредити за да им стават фиксни на децата. :)

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Носев мобилни едно 6-7 години и година и пол после носев фиксни,ама се исплати носењето!:pipi:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Срам од носење протеза и дали ќе ти се смеат? Па треба да имаат некое пореметување за да се смеат на некој шо носи протеза. Некои ги ставаат од мода, некои од шо требаат.
Верувај ќе ја засакаш:) Јас толку се приврзав за неа што сакаја пред 4 дена да ми ја ваѓаат ама не ги оставив, зошто бев убедена[и уште сум] дека забиве ми изгледаат поубаво со протези.
И не се секирај, чим си иставила две шестки.. некои што ваѓаат и тројки..? Тоа е многу полошо.
Среќа јас не извадив ниту еден заб,со ветување дека редовно ќе ги носам ластиците и го исполнав ветувањето.
Ај здравје боже септември ваљда ќе се премислам и ќе ги оставам да ми ги извадат.

Член од
31 јули 2009
Мислења
10
Поени од реакции
0
Jas nosev 4 mobilni ama nishto..zabite mi ostanaa isti..Vchera ja izvadiv ushte ednata shestka i mi rekoa deka sigurno ke mi se ispravat...Sama se tesham so toa shto sekogash koga ke pomislam na proteza si velam podobro godina ipol ili 2 da nosam proteza otkolku cel zivot krivi zabi..No koga ke dojde momentot da ja stavam i da izlezam pred drushtvo so proteza neznam kako ke mi e :raz:

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Jas nosev 4 mobilni ama nishto..zabite mi ostanaa isti..Vchera ja izvadiv ushte ednata shestka i mi rekoa deka sigurno ke mi se ispravat...Sama se tesham so toa shto sekogash koga ke pomislam na proteza si velam podobro godina ipol ili 2 da nosam proteza otkolku cel zivot krivi zabi..No koga ke dojde momentot da ja stavam i da izlezam pred drushtvo so proteza neznam kako ke mi e :raz:
Кој го врти друштвото, ти за 2 години максимум ќе имаш насмевка како Том Круз и тоа со твоите природни заби. Треба народов да им се смее на тие што си вадат свои заби за да стават порцелани. Да извадам мои заби за да ставам некои вештачки бели? Нема шанси, секако дека протеза ќе носам 2 години. Ама кога ќе размислам подобро, нека прават така, мене леб на маса ми носат таквите :)

И јас ќе ги извадам фиксниве каде и да е, уште еден заб треба да ми се исправи, не знам како ќе се одделам од нив, најсериозно. Ми створија навика за хигиена, секоја вечер со конец ги поминувам, а и стегнато ми ги држат забите, како боксер :)

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Од природните заби нема поубаво, а за пред друштво ич да не се секираш. Прво на сите ќе им биде чудно, ама за 2-3 дена се навикнуваат сите и немаш мака. Подобро со протеза година-две отколку лоши заби цел живот.

Kajgana Shop

На врв Bottom