Фиксна протеза

• Креатор на темата Креатор на темата Шмики
  • Време на започнување Време на започнување
Ja nosev do pred 2 nedeli ali samo dole. Ne mi so poznavase ic ic, a za bolenje boli koga ke ti ja staat i koga ke ti ja stegaat (da bideme iskreni) Ali posle den-dva ti pominuva. Koga mi ja stegaa mi stvarase nervoza malce bolkata i mi idese onaka da ja izvadam odma ali eden analgin i posle nisto strasno. Sega mi se tip-top zabite i si nosam mobilna za da ne mi se vratat :)

Inace ima edna mn dobra rabota sto zaboraiv da ja spomnam, ne smetase pri muvanje i bifsiot duri ne znaese deka sum imala se dodeka ne mu kazav deka sum ja izvadila haha. Dzabe se potresuvav ja haha

Ја извадив сабајлево, и сега во 12 ќе идам да си зеам мобилната :pipi: Иначе одма ги вадат протезите, за 20 минути готово е со се ваѓање, стругање ова она.

за две фиксни (горна и долна вилица) кои ги носев една година ми зедоа 500 евра + по 800 ден. секој месец за контрола

:helou:Здраво,здраво..и јас исто така имам искуство со фискни протези...ги ставив то4но пред 2 и пол години( и сеуште ги носам и едвај чекам да ми ги извадат), имав проблем со горната вилица која ми беше нанапред 2 цм а долу забите ми беа нерамни.. платив 200 евра за една и плаќав по 200 денари за преглед:uvo: ,а ина4е носам на двете вилици...ми ги местеа околу 1 саат...а потоа знам дека не можев на раат да дајдам цела недела па се хранев со попара кисело млеко:vozbud::vozbud::vozbud:ахх кога ќе се сетам како ми беше...:nesum:...сакаат многу внимание и хигиена...и наутро и навечер треба да се мијат 5-6 минути....
Ефект од нивЧ Горната вилица ми е скроз израмнета и забите мии се прави
Позз и со здравје да си ги носиш протезите и ШТО ПОБРЗО АД ТИ ГИ ИЗВАДАТ

Јас имам фиксна и на горна и на долна вилица СО НАЈГОЛЕМА СРЕЌА дека на горната вилица имам од тие прозирните силиконските а доле не ми се ни познаваат и ставив такви железни :( ...
Ја носам отприлика 10-11 месеци и не ни ја осеќам ама едвај чекам да ја извадам, како и да е добра работа е само ако на време се стави ( што порано толку подобро !! )

Поубо да не ја отворев темава...Подобро мислење имав за фиксната што ке ја ставам...

абе имал некој искуство со прогенија или прогнатија и колку помагаат фиксните протези за тоа????? кој знае што значат овие 2 термина го молам нека објасни ако имало таков случај и дали го решил:wink::wink:

Сеа пред саат време ми стаија фиксна и некако чудно ми е и ми стаија еден лак на двете 6ки ама ке ми го вадат лакот за месец два тој малце нервира ама другово ич не осеќам да ме боли ке видиме утре , само при јадење , пиење малце чудно е :) Доагам од забар и и викам на мајка ми мамо јадење одма прај , сеа јадам и малце чудно ми е ама ке се навикнам :)

Сеа пред саат време ми стаија фиксна и некако чудно ми е и ми стаија еден лак на двете 6ки ама ке ми го вадат лакот за месец два тој малце нервира ама другово ич не осеќам да ме боли ке видиме утре , само при јадење , пиење малце чудно е :) Доагам од забар и и викам на мајка ми мамо јадење одма прај , сеа јадам и малце чудно ми е ама ке се навикнам :)
Првите неколку недели одбегавај потврди јадења или сечи ги на помали парчиња и немаш галје.
Јас две години кај шо ги носам протезиве и овој месец каснав јаболко со се брикета,а пред то немав проблеми со такви ствари :).
Како и да е,мора нешо да искрсни и уште се железава на мене:lut:

...Сеа ја ќе ставам протеза долна!...Незнам некако ...несакам да ја носам многу долго...Па ме интересира колку време одприлика се носи?!:tapp::helou:

Si[M]onA;3081099 напиша:
...Сеа ја ќе ставам протеза долна!...Незнам некако ...несакам да ја носам многу долго...Па ме интересира колку време одприлика се носи?!:tapp::helou:
Зависно од искривувањето на забите, можно е од година дена па се до кај 3 години максимум. Ако си редовна на контроли, да речиме преполовено ти е времето за вадење на протезата. Биди послушна. Како и да е не се замарај толку, долниве протези и не се толку експонирани ко тие горе и плус то ќе се навикниш на нив многу полесно. Со среќа.:helou:

Зависно од искривувањето на забите, можно е од година дена па се до кај 3 години максимум. Ако си редовна на контроли, да речиме преполовено ти е времето за вадење на протезата. Биди послушна. Како и да е не се замарај толку, долниве протези и не се толку експонирани ко тие горе и плус то ќе се навикниш на нив многу полесно. Со среќа.:helou:

Фалаа!...и Со оглед на тоа што забите доле ми се доволно кривички мислам дека ќе ја носам околу 2 години:toe::helou:

Si[M]onA;3081261 напиша:
Фалаа!...и Со оглед на тоа што забите доле ми се доволно кривички мислам дека ќе ја носам околу 2 години:toe::helou:
нема да ги осетиш носев и ја 2 год иако ми викаа дека година дена ќе ги носам се избаци некоја 6ка и ради тоа несев скоро година поише али тешко е и при вадењето умреввв

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom