Зборови кои нервираат

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Ѓ и Ќ се српски зборови сакала или не....затоа и ме нервират ама ај да не одеме оф топик
Ама кога веќе почна морам да одговорам...

Си ја читал За македонцките работи? Крсте Мисирков во еден нејзин дел ги предлага за графеми за тие 2 специфични гласови К' и Г' што ги користеле Македонците, а немале соодветна писмена форма. Има и странски научни трудови од 19 век баш за тие 2 специфични македонски графеми.

Заблуда е дека се српски букви. Не се ни приближно исти графемите ќ и ѓ со српските ћ и ђ, а не се ни гласовите исти. Бугарите го тврдат тоа, дека сме ги земале тие букви од Србите, демек не сме имале свои букви, што не е точно. :smir:

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Попојќе

Е*ате тоа Тетовското,кај го измислија ја не знам,па и кажано со Тетовски акцент,уууф,кожа ми се ежи.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Имавме една неписмена во средно, ни дојде да ни држи предавање за СИДА, можеа да пратат некоја поелоквентна. Имено, типката цело време го користеше зборот „воствари“. Повеќето не сте го слушнале веројатно, ама за да звучи демек попаметно место уствари, она викаше воствари, пошто у било српско. :pos: А ствари какво е.

Иначе не ме нервираат вака збор4иња од секојдневието, тие што се океј си ги користам, тие што не се, си ги користам... на заебанција. :icon_lol:

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
1. Сфаќааааш?, разбираааааш? (кога ми објаснува нешто толку очигледно, а мисли дека ми ја објаснува теоријата на релативноста, и мора да потпрашува ПОСЛЕ СЕКОИ ДВА ЗБОРА дали го/ја следам)
2. Штосно, откачено, шема, топ(ови), екстра, шик, необично, кул (посебно ме нервираат кога ќе ги видам во списание, а “кул“ и “необично“ во соодветен контекст не ми сметаат)
3. фЛизер, реЛна, и сличните општо проширени неписмености
4. неменливата придавка “Боље“ во сите лица, родови и броеви
5. лофка, киска, цмок и други осмо-за-седмо актуелности
6. комплиментот “пичка“, “пичкетина“ и “пичка америчка“

Член од
6 септември 2008
Мислења
51
Поени од реакции
0
абе нз зошто ама ме нервираат еден куп зборој...најмногу ме нервираат турцизмите во нашиот јазик..не дека имам нешто против јазикот напротив го сакам ама турцизми не поднесвам и не ги користам..наоѓам било каков начин да го објаснам поимот ама не и да го изговорам..со ретки исклучоци..
ме нервира зборот ЈАС ..оти ми звучи многу егоцентрично некој ко ке го користи повеќе од два пати на ден..и народни фрази или зборој или некои религиски работи како имиња на празници и сл. ..не вервам во такви работи и неможам ни да ги изговорам случајно да треба некогаш..

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.030
Поени од реакции
51.301
Не знам како не сум го спомнал “секад’’,ај за ''никад'' да кажеш бар некој на светов го употребува ама ова беее :icon_neut,нека каже фала Шумадија и измислија нов збор :)

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
1. Сфаќааааш?, разбираааааш? (кога ми објаснува нешто толку очигледно, а мисли дека ми ја објаснува теоријата на релативноста, и мора да потпрашува ПОСЛЕ СЕКОИ ДВА ЗБОРА дали го/ја следам)
2. Штосно, откачено, шема, топ(ови), екстра, шик, необично, кул (посебно ме нервираат кога ќе ги видам во списание, а “кул“ и “необично“ во соодветен контекст не ми сметаат)
3. фЛизер, реЛна, и сличните општо проширени неписмености
4. неменливата придавка “Боље“ во сите лица, родови и броеви
5. лофка, киска, цмок и други осмо-за-седмо актуелности
6. комплиментот “пичка“, “пичкетина“ и “пичка америчка“

Како сум можела да го заборавам, убедливо мојот најомразен зборот, зборот број еден, незаменливиот “ДЕЧКИ“. Уф, каков одвратен збор, како “влечки“ само уште полигав, wannabe кул, никаков. Кога некој ќе ми се обрати уште па така, ми се слошува моментално!!!

“Дечки“ е некаква си измутирана множина од “дечко“ и гледам зошто да се употребува на маса луѓе од двата пола. Бојкот на зборот “дечки“!!! Освен за Нови Дечки :)

Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Mrazam koga sekoj zbor mu zavrsuva na T .Letat, setat,nedobro clenuvani zborovi i toa ke gi slusnes od luge so 2 faxa.Strasno me nervira zbrot ludnica si pominav,top bese i slicno. Me nervoraat kicevcani zs epten seljacki jazik imaat pr:ne deka nema nauceno ima ama mora da si oda oti ke padna vo nepovrat od 5 i pol su stanata,uh od kontakt me vadat............

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Мишка, пазув, улошка, влошка :)pov:). Ми се повраќа од зборовиве, убедливо најлоши зборови во македонскиот јазик. После: уживчнет, текиња (ме потсетува на кења), kiss4e, те ловкам, бацувки :)angry3:), кога пишуваат со 6ки и 4ки. Толку лигавења има у школиве, ја незнам дали нормални има останато.

Kajgana Shop

На врв Bottom