Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Првото заседание на АСНОМ формира свој Президиум, кој всушност претставува прва македонска влада. Покрај претседател, Президиумот имал двајца потпретседатели, двајца секретари и 17 члена. За претседател е избран Методија Андонов - Ченто, трговец од Прилеп, за потпретседатели Панко Брашнаров, учител од Велес и Емануел Чучков (Мане Чучков), директор на гимназијата од Штип. За секретари се избрани инженер Љупчо Арсов, банкарски службеник од Штип и д-р Владимир Полежиновски(за кој пишував во потфорумот историја), правник од Кичево.

Во составот на Президиумот биле и Јован Ѓоргов, свештеник од село Дреново, Кавадаречко, Епаминонда Поп Андов, професор од Струмица, Генадие Илиев Лешков земјоделец од село Дреново, Бродско, Камбер Хасан, земјоделец од село Долни Дисан, Кавадаречко, Ацо Петровски, кројач од Скопје и Младен Ѓорѓиев Челопечки, земјоделец од село Челопек, Кумановско.

Абе „ав ав“, кај се бе твоите „јунаци“...? :toe:

Уште..повеќе се вкопуваме.. во дупката кои сами си ја копаме, во право беше Липранди погоре.
И ќе биде така се додека се расправаме за нашето минато и за нашиот идентитет, давајќи им про-, -фили или -мани.

Еј, замисли го ликувањето на еден Бугар или Србин, додека не гледаат како се надмудруваме за тоа што е Македонско, притоа лепејќи му етикети дека е српско или бугарско.
Кај си имаат национално единство и согласност околу минатото, кај ни грабаат од нашето, ние добровлно им препишуваме уште еден дел.

Не е само химнава...И Александар, и Хунзите, и толку многу нешта. Се е тоа индикатор на тоа дека Македонецот не се сака себе си. Затоа и не може да си изгради идентитет.

И пак... Србите ништо не ни дариле.. најмалце пак од НИВНА иницијатива произлегла Македонската држава на местото на Вардарска бановина!
А бе што ги мешаш србите?
И зошто ги поистоветуваш со Колишевски & c.o.?

Србите ако сакаат да се закачаат да почнале да делат пасоши и они...
да прашаат на Довезенски и Бабунски `екипите` кој биле...
да прашаат делот што они си го освоиле по балканските војни зошто едино претставува Македонија денеска...
и мал милион други `закачки` на кои што може да се закачаат-да не сугерирам,што знам јас кој се го чита форумов.
И...едно од овие да прават они?
Не прават,како што гледаш. :tapp:

И?
Не разбирам...кај те закачаат?
Таму што демаркираш државна линија на спорна територија со косовската администрација?
Или што ете Трн... ќе идел Врање да им го бара...македонско било.
И тука...се смеат и на пусти будале варијанта пијат една ракија.

Ја пренасочуваш поентата...или колку да се избегне порамнување на вината и кај едните и кај другите.

Во што..пустиот ти ја пронајде мојата “патолошка омраза“ и тоа “баш кон нив“??
Провери што се' сум пишувал..па обележиме, ако најдеш за право.

Тоа што не се сложувам дека Србите се нашите “ослободители“ и дека ни ја ДАРИЛЕ “Независноста“?

Што треба да правам... да игнорирам, да се правам наудрен дека биле ПРОТИВ самостојна НЕЗАВИСНА Македонија уште од 1945?
И во тоа успеале..токму преку нивните поклоници ..комунистички..или какви и да се.

Или... српското влијание... кое без исклучок не ставало во подредена улога, како некоја стока..а не народ, премногу очевидно успеала да го вметне комплексот на пониска вредност и воодушевување од “Србија“.

Груевски... аха сега најдобро кон него да пренасочиме дискусијата, очигледно не треба премногу отворено да се чепкаат “српските“ заблуди..

Одма прогласи ме за бугараш... оти не гледам друг начин некој да одговори разумно на дилемите погоре..

:tapp:

Или..мојава интелигенција ..надминува...150 ..хехе..

Премногу ќе ја раширам темава... да опфатиме кој се настрадал..и платил со ЖИВОТ, бидејќи се водел од идејата за самостојна Македонија, а не во рамките на Југославија или Бугарија.

И пак... Србите ништо не ни дариле.. најмалце пак од НИВНА иницијатива произлегла Македонската држава на местото на Вардарска бановина!

Od dole nagore...:)
-Ne ni ja darile drzavata Srbite.....nemaat tie takva mok...darot dosol od MNNNOOOGU POVISOKO....niv samo im ja zemale teritorijata...i do den denesen si jadat muda zaradi toa... :) i ke si jadat uste malku..pa ke se zavrtat nakaj EU...:)

-Ne ja prenasocuvam na Gwujo...ednostavno se prasuvam : zosto Gwujo se odnesuva kako da e 1945 ?????? Ne li sega se dava drug film...??? :)

-Makedonskite Komunisti voopsto ne se pro srpski....isto kolku sto makedoncite komunisti vo bugarija se probugarski ili onie vo grcija bile pro grcki....nemoj so denesni oci da gledas nesto sto bilo pred skoro eden vek :)

- za srpskoto vlijanie i "stokastoto" odnesuvanje ..veke napisavvv :)

Фактот говори дека и оној кој од Србија е деклариран како „најголемиот бугараш“ се залагал за формирање на национална држава Македонија(под мотото Македонија на Македонците), обединета, која би влегла во рамките на Југословенска федерација...

Српски лингури...газот незнаат кај им е...ама битно им е прљав исто како што им е прљав и на бугарите и на грците...

Иронијата е во тоа што таа држава во 1944 ја создаваат ВМРО - Обединета, кои го поставиле на чело, енергичниот Методија Андонов Ченто!

А не предавниците кои ти ги величаш! Тие ја убиле идејата што ја имале создавачите на модерната Македонска држава, море клетник!

- sozdavacite na modernata makedonska drzava....VMRO-obedineta...????? energicniot Cento......trn, aj ne zabeguvaj.....da bil cento ENERGICEN ...ke se vikal KARDELJ...i ke znael deka postoi nesto sto se narekuva POLITIKA ZARADI INTERESITE NA SVOJOT NAROD...i ke znael koga se taktizira , a koga se udira :)
vaka nisto, em toj zaeban , em nie zaebani...do koska...

Уште ли не ни е јасно дека Југославија морала да лепи лажни бугарски етикети на Македонски личности и дела, за да не задржи цврсто споени со Србија и остали? Тоа е толку за очекување во тогашните рамки.
Ама ја нема веќе Југославија. Сега е време да се направи длабока ревалуцаија на што е всушност Македонско. И да се избега од намерното плашење со бугарски чудовишта кои не постојат.

Зошто како попарени да бегаме од химнава?
Зошто, ако била составен дел од Македонските идеолози и борци, како што говорат некои факти, да ја оставаме на бугарите?
Или и неа, поради некои застарени лаги, ќе си ја осакатиме, како што, во '45. си го осакативме јазикот?
Како што си ја осакатуваме целата историја?
Конечно, како што си ја расцепкавме земјата.
Се тоа, само за да не се створи асоцијација со бугарско.
Ебати паранојата и црно-белото, ограничено поимање.
Тито е мртов. Нема Голи Оток. Сега може да почнеме да си збориме за нашето гласно. А, не самите да се замолчуваме.

Ada ...aj ne bulazni dete...od bulaznenje, petpostavki i nema problem........sega sme vo kenefot kade sme... :)

A za Tito????......kamo sreka ovoj Gwujo da mu e barem do gluzdovi ...:)

Od dole nagore...:)
-Ne ni ja darile drzavata Srbite.....nemaat tie takva mok...darot dosol od MNNNOOOGU POVISOKO....niv samo im ja zemale teritorijata...i do den denesen si jadat muda zaradi toa... :) i ke si jadat uste malku..pa ke se zavrtat nakaj EU...:)

-Ne ja prenasocuvam na Gwujo...ednostavno se prasuvam : zosto Gwujo se odnesuva kako da e 1945 ?????? Ne li sega se dava drug film...??? :)

-Makedonskite Komunisti voopsto ne se pro srpski....isto kolku sto makedoncite komunisti vo bugarija se probugarski ili onie vo grcija bile pro grcki....nemoj so denesni oci da gledas nesto sto bilo pred skoro eden vek :)

- za srpskoto vlijanie i "stokastoto" odnesuvanje ..veke napisavvv :)

- sozdavacite na modernata makedonska drzava....VMRO-obedineta...????? energicniot Cento......trn, aj ne zabeguvaj.....da bil cento ENERGICEN ...ke se vikal KARDELJ...i ke znael deka postoi nesto sto se narekuva POLITIKA ZARADI INTERESITE NA SVOJOT NAROD...i ke znael koga se taktizira , a koga se udira :)

Ada ...aj ne bulazni dete...od bulaznenje, petpostavki i nema problem........sega sme vo kenefot kade sme... :)

Немам за додавање. :back:
:bravo:

Не булазнам бе чичо Цонцрете. Ниту претпоставувам.
Само гледам како Македонецот не може да се реши да биде Македонец. И си се крие под разни капи по навика.
Грдо е како никогаш до сега.
Почнуваат да се откриваат некои историски вистини, а ние ко по екс-ју команда бегаме од нив. И си плукаме наши нешта.

И Грујо стварно не му е ни до колена на Тито..Тито знаел како да те заебе у здрав мозок, а ти да викаш, сакам уште.

Па и Кардељ заврши во една „авионска несреќа“ сосем „случајно“...сосе фамилија.

Туку, мене ме интересира која е таа ПОЛИТИКА ЗАРАДИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОЈОТ НАРОД што не ја водел правилно Ченто? Или потоа дошол Лазо па тој знаел како треба а???

А бе што ги мешаш србите?

Извини не сакав, не го мислев тоа што го напишав, тоа беше Бугарот во мене :tv:

Србите... ја играат истата улога како и Бугарите, дали ти сакаш тоа да го видиш е друга работа.

А штетата... врз нас Македонците.. е исто погубна. Ниту БГ,СР, ГР, не можат едни без други, колку и да се нејќат...

Единствената причина поради која Србија во моментов неможе да покажува сила врз Македонија, е нејзината внатрешна состојба.

А да..имаат можност и сила... ќе бидат најагресивниот и најподлиот душман на Македонците.
Општо познати се нивните амбиции..и претензии.

Не булазнам бе чичо Цонцрете. Ниту претпоставувам.
Само гледам како Македонецот не може да се реши да биде Македонец. И си се крие под разни капи по навика.
Грдо е како никогаш до сега.
Почнуваат да се откриваат некои историски вистини, а ние ко по екс-ју команда бегаме од нив. И си плукаме наши нешта.

И Грујо стварно не му е ни до колена на Тито..Тито знаел како да те заебе у здрав мозок, а ти да викаш, сакам уште.

Mislis dedo..se nadevam :)
Za toa sto makedonecot ne moze da se resi da bide Makedonec....tuku zivurka kako MAKEDONCE...., ama ic nikoj ne ni e kriv..
Sto vrska imaat srbi, bugari,grci ili albanci so toa...TIE SI ZNAAT STO SE I STO SAKAAT....
A koi se tie ISTORISKI vistini????? deka sme mislele, zboruvale i pisuvale bugarski????
ili deka nekoj Tito ...po navika ne zaebal???
I sto pa nas ni e gajle toa, koga posle tolku godini sme uspeale da sklepame nekakva skalamerija : MAKEDONSKA DRZAVA????
A toa sto ponataka ne sme znaele, umeele i imale hrabrost da ja vozime kako treba....koj ni e kriv???
Veke spomnatiot KARDELJ ili Cento koj nikogas ne naucil deka niz zid se odi so tugja glava , a ne so svojata????
Toa kade e sega Slovenija , a kade GRUBA (grda) MAKEDONIJA ti dava odgovor na se....
i razmisluvaj kako ponatamu...kukanjeto ne gi resava problemite ...i PRAVDA NEMA, ako ne si ja zemes sam... :)

А да..имаат можност и сила... ќе бидат најагресивниот и најподлиот душман на Македонците.

6B8D239F5164CB44821DDB440488880B.jpg

Ај што имаат амбиции шумадинциве, па се и тешки лузери...:kesa:

Апсолутно се согласувам.
И?
Ќе им одите ти и Трн да ги тепате?
:tapp:
Дај бе памет малку...аман.
Не смееш...ама апсолутно несмееш да имаш непријател во Албанија и Србија.
Е за тоа да успееш да го постигнеш (да бидеш френд и со едните и другите треба скилс).
Пошто веќе имаш отворени две пасивни ратишта...
а некој паметен кажа,одамна и тоа:
Од четири соседа околу твојата нива,ако немаш еден преку кој што во секое време ќе може да влегуваш и излегуваш,па чак што више ако куќата ти се запали ќе може и да спиеш во неговата и да се ослониш на него дур наново (сам!!! ) си ја градиш својата...
ништо од тебе и нивата.

i razmisluvaj kako ponatamu...kukanjeto ne gi resava problemite ...i PRAVDA NEMA, ako ne si ja zemes sam... :)

Ајјј хххааха... од кога го смени животното МОТО? Ова беше шлагот на дискусијава, и тоа од “бетонско-конкретниот“ :helou:

Која мудрост блика..вечерва..

Па и Кардељ заврши во една „авионска несреќа“ сосем „случајно“...сосе фамилија.

Туку, мене ме интересира која е таа ПОЛИТИКА ЗАРАДИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СВОЈОТ НАРОД што не ја водел правилно Ченто? Или потоа дошол Лазо па тој знаел како треба а???

Aj sega ne zaebavaj...od inat :)
-Kardelj si umre vo krevet...i mu napravija pogreb neviden...:)
-Cento, sekoja cest , ama ( sum napisal mnogu pati) ili bil mnooogu naiven ili mnogu gwupav.... vo sekoj slucaj negovoto MANEVRIRANJE e pogubno za nas....

Kolisevski???? ...pa vo sekoj slucaj vo ovoj moment...seuste zivees vo fyrMACEDONIA, uste kolku neznam..,no ocigledno nitu Gwujo nitu BC ..kako edinstveni vo momentov relevantni "drzavnici" ne ke mozat da ti go garantiraat toa... :)

Mislis dedo..se nadevam :)
Za toa sto makedonecot ne moze da se resi da bide Makedonec....tuku zivurka kako MAKEDONCE...., ama ic nikoj ne ni e kriv..
Sto vrska imaat srbi, bugari,grci ili albanci so toa...TIE SI ZNAAT STO SE I STO SAKAAT....
A koi se tie ISTORISKI vistini????? deka sme mislele, zboruvale i pisuvale bugarski????
ili deka nekoj Tito ...po navika ne zaebal???
I sto pa nas ni e gajle toa, koga posle tolku godini sme uspeale da sklepame nekakva skalamerija : MAKEDONSKA DRZAVA????
A toa sto ponataka ne sme znaele, umeele i imale hrabrost da ja vozime kako treba....koj ni e kriv???
Veke spomnatiot KARDELJ ili Cento koj nikogas ne naucil deka niz zid se odi so tugja glava , a ne so svojata????
Toa kade e sega Slovenija , a kade GRUBA (grda) MAKEDONIJA ti dava odgovor na se....
Па никој не ни е крив.
Ниту добиваме нешто со вакви расправии.
Само служиме за сеир.

Демек си го браниме идентитетот од надвор, а ни самите не знаеме кој е тој идентитет кој го браниме.
Истото важи и за историјата. Не сме се согласиле внатре за неа, а бараме оние од надвор да ја почитуваат и да не ни ја крадат.
Која историја?
Онаа на Трн и Братот, или онаа на Зевсус?
Се дур има "поединечни" истории, сме наебале.

А, за акцијата е јасна работата. Ама како?
Со групички расцепкани?
Не бе брат, маса треба.
Маса која ќе рече Македонци сме.
И ќе си ја бара правдата.
Пошо само на нас истата ни е битна. Не му е ни на Бугарот, ни на Србинот.

Абе „ав ав“, кај се бе твоите „јунаци“...? :toe:
`Моите` `јунаци` умреа у вили и куќишта.
Како народни херои и првоборци.
Дур на овие твоите `сем ако не биле многу брзи на варијанта бежте ноге посра вас гузица...гробот не им се знае кај им е.
Гат д поент... или пак да разглобувам? :nerv:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom