Во кој правец се движи Македонија ?

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија се движи во вистинската насока ?

• Да

Гласови: 64 37,0%
  • Не

Гласови: 70 40,5%
  • Не сум сигурен

Гласови: 28 16,2%
  • Не знам

Гласови: 11 6,4%

• Вкупно гласачи
    173
Не сум љубител на долги постови ќе ти поставам за мене неколку битни.

1. Одбрана на Македонскиот идентитет, обратно од приемот на БЈРМ во УН со потпис на Бранко и промена на знаме и Устав.
2. Отварање на македонското прашање во Грција.
3. Раст на БДП над 5%.
4. Пораст на плати и пензии.
5. Борба против организиран криминал и корупција без разлика на партиска припадност.

До денеска не ми е јасно велиме Македонија имаше најкриминална приватизација а за тоа ниту еден не одговара.
Еве сега се фати покрупен криминал од 7 милиони евра и се амнестираше без да почне процесот. Заштитени ли се комуњарите во РМакедонија?

Точно тоа е процесот обратен од тој на СДСМ.
1. Шитнаа име и знаме за ништо.
2. Бетонирано македонско прашање од 1945г.
3. Економска политика никаква
4. Плати и пензии замрзнати од 1980 година.
5. Немаме затворен член на СДСМ за криминал и корупција.
Како марсовци да ни ја направиле приватизацијата.
Ova mi bese najtaksativno pa go citirav...i objasnuva podelbata dali ojme pravo ili krivo...
1.Mora da se sfati deka nezavisna MK bese sf i kako takva nemase podrska megku samite MK.Nie vozobnovuvacite na Vmro bevme teska margina mesana so maloletnici,kako mene.
2.Zato koga vaka taka dojde do nezavisna MK,morase drzavata da se vodi "kilavo".KG bese igrac kakov ni trebase.
3.So GR morase da se potpise nesto,kako tie bi dobile vreme da ne rasturat,a nie vreme da ojacame.Decurlana sto ova ne kopca neka oj na ljubov i sex.
4.Privatizacija so muabetov nema vrska.
5.Sudstvo isto taka.
6.Vojnata bese neizbezna.
7.LG pogresi so BT.
8.BC pogresi sto ne se povlece.
9.NG mozese da bide istoriski,sam se unisti.Steta.Dusman na MK.
10.MK odi vo prava nasoka vo smisla zapad,a ne istok,no menjac zaglaven vo prva i prasanje koga ce oj se kaput.
11.Mesto da se praj muabet za Vmro-Sds,popametno e za DS,Tadic-Srs,Seselj.Za zal od nimi pojce ni zavisi realnosta.I da ne placime,mozi i beter.Bsp-Sds-NdS2.

Би поставил тука уште неколку прашања.
Дали потегот на Бранко за враќање на опозицијата во парламентот е правилен или не ?
Дали власта сака да има опозиција која ќе ја контролира за сите постапки и ќе биде нејзин коректор ?
Дали власта сака коректор?
Дали потезите на власта во врска со решавањето на проблемот со името се правилни или не?
Дали Македонија има алтернатива на ЕУ ?
Што треба да направи или промени опозицијата, за да биде понструктивна?
Што треба да промени власта, за да не се добива впечаток дека сака популистички и апсолутистички да владее.

Или пократко :
Дали Македонија се движи во вистинската насока ?
-Во секоја демократска држава, постои неопходност од присуство на опозиција. Па, ако се апстрахираме од суштината на ситуацијата, и го гледаме само декларативниот став, тогаш да, било чиј потег кој придонесува да се поврати опозицијата е правилен.
НО...Методот преку кој се издејствува тоа враќање, односно средствата за извојување на таа цел се, апсолутно неправилни и исклучително сомнителни. Следствено, ја прават и самата цел таква.
Уценувањето со законите, а пред се чинот на аболиција, кој што, многу очигледно не е воден од државни интерси, како што претпоставува Уставот, туку, од приватни (што е против уставно) го прави потегот на Бранко неправилен, и пострашно, не законски.
Едно е компромис, друго е уцена и валкани игри. Во случајов, без сомнеж се работи за второто.

-Конечниот и вистински одговорот на следните две прашања, може да го даде само власта.
Затоа што јас не сум власт, можам само да шпекулирам и да дадам одговор од аспект на граѓанин и надворешен набљудувач.
А, тој одговор би бил дека власта, а и сите граѓани, НЕ сакаат слаба, неконструктивна и безмалку фиктивна опозиција, туку опозиција составена од поединци кои би работеле за интерес на Македонија и објективно и одржано би ги корегирале евентуалните погрешки на власта.
Засега, опозицијата која ја имаме е светлосни години далеку од конструктивност и објективност. Единствено за што е способна се опструкции, клеветења и тривијалности. За жал.

-Потезите на власта околу името досега, се дефинитивно правилни. Истите демонстрираат вистински интерес и заштитничка улога кон Македонската кауза. А, тоа е императивот.

-Алтернатива во обликот на подршка од Русија, каква што ужива Србија на пример, немаме. Односно, немаме сила, која би била субститут на евро-атлантскиот блок.
Единствено може да се надеваме на времена Американска подршка, која колку-толку би компензирала.
Земајќи го тоа во предвид, логично се наметнува потребата од внатрешно, Македонско зајакнување на сите сегменти, без особена надворешна помош.
Затоа што, силом прилике, за ЕУ ќе изнајдеме алтернатива. Но алтернативна татковина и идентитет, не можеме да имаме.

-Опозицијата, пред се, треба да излезе од својата аутистичност и реално да се соочи со гласачите и граѓаните, односно со нивните проблеми, потреби итн. А, не да се занимава исклучуво со оние внатре партиските.
За да го направи тоа пак, неопходно и е кадровско освежување. Поточно, коренита промена.
Нови лица, без багажот на криминал, ароганција, некомпетентност.
Довербата, очигледно е загубаена. Со старите играчи дефинитивно нема да ја повратат.

-Власта не владее апсолутистички. Власта едноставно има доверба од народот, како резултат на чекорите кои ги превзема. Народот доброволно и подаде рака. Тоа не е апсолутизам. Ниту пак е власта крива за слабата опозиција која ја има.
А, за популизмот. Потези корисни за народот, за македонскиот идентитет, за социјалата, за соживотот...не се популистички потези. Едноставно, се правилни. Траги-комични се обидите истите да се деградираат, поистоветувајќи ги со популизам.

И конечно...Македонија, во глобала, се движи во правилна насока.
Особено кога се зема во предвид грижата и унапредувањето на Македонската кауза, како и гржата за бројни социјални прашања.
Уште кога би биле сведоци на силна, конструктивна и способна опозиција, тогаш би било навистина се како што треба.

-Потезите на власта околу името досега, се дефинитивно правилни. Истите демонстрираат вистински интерес и заштитничка улога кон Македонската кауза. А, тоа е императивот.

Сигурна си во ова што го тврдиш? Би била спремна да се кладиш?

Ќе ти посочам некои факти.

1) Се смени име на аеродром на неколку месеци пред прием во НАТО за кој секој нормален знаеше дека ќе им биде прекрасен повод на Грците да не блокираат.

Тежок кикс или намерен потег. Ти што мислиш?

2) Од моментот на признавањето од Канада нашата меѓународна позиција посебно во однос на името е заслабната. Бакојани се растури од шетање и дури успеа името да го направи критериум за ЕУ.

Нашето МНР не знам што прави. Со кого се видовме и од кого добивме подршка последниве месеци?

Дали и ова е можеби однапред планирано? Ако имаш феноменална министерка од спротивната страна (Бакојани) треба 9 рала опинци да скинеш за да и парираш а ако тоа не го правиш работата е наредена што би рекол народот.

3) И министерот за надворешни и премиерот (нашите) јавно изјавија, цитирам:

Македонија е спремна на разумен компромис за името!

Како тоа името не се менува а тука во медиуми се кажува спремност на компромис.

Ќе бидам вулгарен:

Силувачот и жртвата преговараат на кој начин девојката ќе биде обесчествена и таа изјавува, нема да ти дадам но и во исто време тврди, спремна сум на разумен компромис???

Работава вришти на километри!!!

4) Време на Олимписки игри, јеееее, игри и забава за народните маси. Viva La Grec!

Сите, ама буквално сите кои нешто значат во светската политика се таму само нашите кои „името не го менуваат„ пет пари не даваат да бидат видени на најголемиот светски настан годинава.

Секој кој малку се разбира од дипломатија знае дека на такви собири се ствараат познанства, се оди за да те видат и посебно да му направиш чест на домаќинот, во овој случај Кина! Освен тоа но не помалку важно мора да си таму за на спортистите да им дадеш морална подршка кога грците ќе прават проблеми, нешто кое однапред може лесно да се предвиди.

Но што прават нашите. Еден на одмор а другиот изјавува дека не е обавезно да присуствува и има поважни работи од Олимпијадата.

Сите овие дејства ги следи кинескиот амбасадор (тоа му е работа) и си ги проследува во редовните извештаи до Пекинг.

Еднаш многу длабоко ги навредивме Кинезите а ова е втора навреда. Нема ништо да кажат ама не се глупи.

И како капак не се го оставаш Тупурковски како претседател на МОК во годината кога Кина е организатор на игрите. Толку да се нема усул од дипломатија.

Имам уште примери ама и овие се доволни да се извлече одреден заклучок.

Ова не се однесува посебно на тебе туку твоето тврдење (кое и од други го слушам) го искористив како повод да објаснам некои работи.

Сите, ама буквално сите кои нешто значат во светската политика се таму само нашите кои „името не го менуваат„ пет пари не даваат да бидат видени на најголемиот светски настан годинава.

cekaj koj otide na odmor branko ili gruevski? nikola se pojavi od ohrid kade sto bese SLUZBENO i on seute se utepuva od rabota i ne odi nikade na odmor dodeka branko fino lepo si otide u turcija na odmor so semejstvoto. gruevski zafaten e se drzavni problemi a branko so so e tolku zafaten? zasto on ne otide?

Silen, кога го пишав мојот одговор, во предвид ги имав преговорите за името, кои досега не изродија со анти-македонска промена/кованица, потоа ставот дека Собранието нема право самостојно да одлучува за името, официјалните писма во кои се покренува Егејското прашање, споменувањето на ситуацијата со одземените Егејски имоти и ставањето на истата како точка за дискусија во преговорите, и сл.

Што се однесува до аеродромот. Не би го нарекла провокација. Уште повеќе, би типувала на името Александар Македонски. Па сега, Грците се лутеле или не, сеедно.
Факт е дека нашето постоење нив ги лути. Така да, што и да направиме, ќе го толкуваат како провокација.

Околу надворешната активност и лобирање.
Факт се врските и лоби групите кои ги поседува грција. Како што е и факт дека сме далеку од нивното ниво.
Но, барем се трудиме. Кога моќниците Македонски, би дале финансиска и друга подршка, како што тоа го прават грчките, ситуацијата дефинитивно би се изменила. Но, за тоа е потребно развивање на Македонската свесност. А, не мудрувања како оние на Геровски.

Конечно, за Олимписките игри. Сеуште сум под шок од неприсуството на претседателот/премиерот во Пекинг.
Затоа што тоа не е само спортски хепениг. Туку, како што бевме и известени од медиумите, таму се случуваат и политички средби.
Така да, неопростиво е отсуството на Црвенковски/Груевски. И истото би го вброила како минус, односно крупна грешка во стратегијата на владата за проблемот со името.

Ако јас лично се прашувам, сметам дека е потребен многу порадикален и поцврст став на Владата. Поточно, траен прекин на преговорите за името. Затоа што истите наликуваат баш на ситуацијата со силувачот и жртвата која ти ја опиша.

Но, сепак, во глобала, сметам дека Владава, од она што на јавноста и се соопштува, досега не повлекла ниеден погубен потег во преговорите. Не исклучувам дека имаат итекако простор да се подобрат, ниту пак го оправдувам Груевски за неговото не одење во Пекинг.
Али, сума сумарум, ги сметам за конкретни потезите на неговата влада.

aaa i uste nesto. vo skopje im ulica koja se vika RUZVELTOVA i ima ulica DZON KENEDI. dali toa znaci deka amerikancite treba nas da ne mrazat? kako sme smeele da krstime ulica so licnosti od nivnata istorija. istoto se slucuva i so aerodromot samo sto aleksandar veliki e del i od makedonskata istorija...

Погубен потег на владава е и тоа што уште се разговара за името,а ги имаме фактите кој ги напоменав на една друга тема.Значи доколку Македонија е спремна на “разумен компромис“ како што изјавува владава на Гвујо преку министерот Милошовски,тогаш повеќе од очигледно е дека потезите на сите досегашни Македонски влади вклучително и оваа се погубни токму за Македонија и за никого друг.Ако веќе морало да се прифатат бесмислени разговори за името на сопствената држава,неодговорно а и штетно е да не се искористат фактите кој се на наша страна без разлика на било какви лобија во светот инволвирани во разговорите за име.Затоа им препорачувам на Гвујовите фабриканти да читнат малку на ова место и да ги “буцнат“ со остен преговарачите за името на нашата држава и да не ми изјавуваат дека Македонија била спремна на разумен компромис или дека Македонија немало да ја помине “црвената линија“.
Токму од тие причини уште еднаш им ги посочувам овие 5 (црвени)точки кој се надевам барем малку ќе ја подобрат позицијата на нашата држава во наметнатите разговори за името:

1.Македонија се стекна со името Република Македонија на Париската мировна конференција во 1946 година,со што се стекна со право да го носи,користи или употребува името Македонија без придавки или додавки во сите меѓународни институции и во меѓународна како и билатерална кореспонденција со сите земји.
2.Грција само ја именува “нејзината“ северна географска територија со терминот Македонија што е само еден географски термин за дел од сопствената територија без административна меѓународна “тежина“ затоа што Грција не е федеративна држава составена од административни и меѓународно признати држави кој имаат “авторско право“ за меѓународна употреба.
3.Грција го употребува името Македонија за “сопствената“ северна област по распадот на Југославија,значи 45 години подоцна од меѓународно признататата и прифатена Република Македонија како држава,дури и од истата таа Грција преку взаемното признавање со Југославија.(Грција не ја призна Југославија само делумно туку ја признаваше целосно).
4.Континуитетот на името Македонија е на наша страна затоа што Грците многу подоцна започнуваат да го употребуваат тоа име и само за внатрешна употреба како што и ден денес е,кога областа во состав на Грција нема јасно дефинирани граници и може слободно да се рече дека е голема можеби од само еден квадратен метар,додека нашата држава има јасно дефинирани граници уште од 1946 година од кога практично и официјално го употребува името пред сите меѓународни институции во светот.
5.Македонија може слободно пред медијаторот Метју Нимиц да ги посочи овие факти кој се непобитни и даваат чисти и кристално јасни аргументи за настап во необврзувачките (со термини) разговори,со што се става во позиција разговорите да ги претвори во чин на добрососедска соработка единствено и само на билатерален план со една соседна држава.

Silen, кога го пишав мојот одговор, во предвид ги имав преговорите за името, кои досега не изродија со анти-македонска промена/кованица, потоа ставот дека Собранието нема право самостојно да одлучува за името, официјалните писма во кои се покренува Егејското прашање, споменувањето на ситуацијата со одземените Егејски имоти и ставањето на истата како точка за дискусија во преговорите, и сл.

Ада, ние веќе 18 години имаме сменето име кое и оваа влада најнормално го употребува!! Дали оваа влада покрена акција во било која меѓународна организација да не прифатат со вистинското име? Дали некаде вложивме протест и демарш? Дали со индигнација одбивме да учествуваме некаде каде не навредуваат со референцата. Да те потсетам дека дури и на наши војници почнаа да им ги симнуваат ознаките. Ако тоа не е за срамота не знам што е?

Дали можеби излеговме од некоја организација затоа што не навредуваат со референцата. НЕ, тоа само значи дека и оваа како и сите други влади ја прифатија референцата како нешто нормално.
Што се однесува до аеродромот. Не би го нарекла провокација. Уште повеќе, би типувала на името Александар Македонски. Па сега, Грците се лутеле или не, сеедно.
Факт е дека нашето постоење нив ги лути. Така да, што и да направиме, ќе го толкуваат како провокација.

Никој не збори дали сме во право или не но за грците тоа е ГОЛЕМА провокација која феноменално ја искористија. Ја трубеа каде стигнаа дека ние нив ги провоцираме.

Зборам дека тајмингот беше 100% промашен и истото можеше да се направи после ветото од Букурешт.

Зборот ми е дали некој намерно им даде повод на грците да не блокираат? Ме разбираш ли сега?

Околу надворешната активност и лобирање.
Факт се врските и лоби групите кои ги поседува грција. Како што е и факт дека сме далеку од нивното ниво.
Но, барем се трудиме. Кога моќниците Македонски, би дале финансиска и друга подршка, како што тоа го прават грчките, ситуацијата дефинитивно би се изменила. Но, за тоа е потребно развивање на Македонската свесност. А, не мудрувања како оние на Геровски.

Не Ада, не се трудиме, ова со сигурност ти го кажувам. Македонија како држава во ЕУ практично никаде ја нема. Не знам како е во Канада и Америка ама во ЕУ сме тапа.
Конечно, за Олимписките игри. Сеуште сум под шок од неприсуството на претседателот/премиерот во Пекинг.
Затоа што тоа не е само спортски хепениг. Туку, како што бевме и известени од медиумите, таму се случуваат и политички средби.
Така да, неопростиво е отсуството на Црвенковски/Груевски. И истото би го вброила како минус, односно крупна грешка во стратегијата на владата за проблемот со името.

Прочитај ги повторно точките од претходниот пост и ќе видиш дека сите ги поврзува една нишка. Тогаш веќе нема ништо да те шокира. Дали си сигурна дека твојата и стратегијата на владата имаат иста цел за името?
Ако јас лично се прашувам, сметам дека е потребен многу порадикален и поцврст став на Владата. Поточно, траен прекин на преговорите за името. Затоа што истите наликуваат баш на ситуацијата со силувачот и жртвата која ти ја опиша.

Значи ти си да се прекинат преговорите, јас исто така а би рекол и 90% од народот но преговорите не се прекинуваат. И сега, кој ќе биде силуван на крај?
Но, сепак, во глобала, сметам дека Владава, од она што на јавноста и се соопштува, досега не повлекла ниеден погубен потег во преговорите. Не исклучувам дека имаат итекако простор да се подобрат, ниту пак го оправдувам Груевски за неговото не одење во Пекинг.
Али, сума сумарум, ги сметам за конкретни потезите на неговата влада.

Владата не ни мора да повлече погубен потег. Нас веќе ни е ставен :wink:. Ние имаме референца и сменето знаме и нас не блокираат во ЕУ и НАТО. Грција може да дигне нозе и да гледа сеир следните 100 години.

Ада, ние веќе 18 години имаме сменето име кое и оваа влада најнормално го употребува!! Дали оваа влада покрена акција во било која меѓународна организација да не прифатат со вистинското име? Дали некаде вложивме протест и демарш? Дали со индигнација одбивме да учествуваме некаде каде не навредуваат со референцата. Да те потсетам дека дури и на наши војници почнаа да им ги симнуваат ознаките. Ако тоа не е за срамота не знам што е?

Дали можеби излеговме од некоја организација затоа што не навредуваат со референцата. НЕ, тоа само значи дека и оваа како и сите други влади ја прифатија референцата како нешто нормално.

znaci sea me mrzi da ti gi komentiram drugite delovi pa ke ti kazam samo za ovoj zasto ne si vo pravo. referencata e dogovorena rabota megu makedonija i grcija. znaci dvete vladi sednale i se dogovorile (grcite na branko mu platile) makedonija da ja oslovuvaat so referencata so site megunarodni organizacii dodeka ne se najde nekoe podobro resenie. znaci toa e vremena spogodba. makedonija go potpisala toj dogovor i sega mora da go pocituva. ovaa vlada ne go prifaka toa zatoa i sega se vodat site ovie pregovori za imeto.

[acko]®;1559705 напиша:
znaci sea me mrzi da ti gi komentiram drugite delovi pa ke ti kazam samo za ovoj zasto ne si vo pravo. referencata e dogovorena rabota megu makedonija i grcija. znaci dvete vladi sednale i se dogovorile (grcite na branko mu platile) makedonija da ja oslovuvaat so referencata so site megunarodni organizacii dodeka ne se najde nekoe podobro resenie. znaci toa e vremena spogodba. makedonija go potpisala toj dogovor i sega mora da go pocituva. ovaa vlada ne go prifaka toa zatoa i sega se vodat site ovie pregovori za imeto.

Ако не го почитува тој договор, зашто тогаш преговара? Ако не те почитувам, те пљукам, и те бркам од дома, па ти после преговарај си од надворешната страна на вратата. :)

Najbolna ke bide promenata na imeto za onie koi se cuvstvuvaat Makedonci i koi Makedonija ja cuvstvuvaat za svioja.Za onie koi imaat Bugarski pasaosi im e seedno,i za onie koi sonuvaat poinakvi sonovi od nasite.Bez mnogu zborovi,resenie :nema.

Najbolna ke bide promenata na imeto za onie koi se cuvstvuvaat Makedonci i koi Makedonija ja cuvstvuvaat za svioja.Za onie koi imaat Bugarski pasaosi и/или се членови на сдс im e seedno,i za onie koi sonuvaat poinakvi sonovi od nasite.Bez mnogu zborovi,resenie :nema.

Го поправив малку твојот текст, се надевам дека нема да се лутиш.:))

аууу па ти сон немаш од сдсм :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud: не е на арноооо никола :pos2::pos2::pos2:

Не бе, конечно имам, после толку години малтретирање од нивна страна на мојата Македонија и народот македонски. Сега само сакам да ги догазам гнидите кои се останати, за да не се рашири пак сдс заразата.

Како што им е инстинктивно на сдс-овците секој кој не размислува како нив да го нарекуваат бугараш, еве и јас ќе почнам да ги нарекувам со нешто слично погрдно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom