Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување
Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
Што ќе ти е оверклок?
И вака и така нема да осетиш ништо разлика.
па некаде читав дека се осетува разлика

еј дали некои може да ми објасни како да направам Overclocking ( не ми требаат некои големи подобрувања туку малце и да е помал ризикот да ги цркнам деловите и преку што би ми препорачале да го правам Overclocing-от )

1.процесотор-AMD Athlon 64 3.0ghz
2.матичната-Asus M2V K8T890
3.графичката- Geforce 7300 Le
4.рамот-незнам што марка е а имам еден од 512мб и еден од 1гб = 1.5гб

и што друго би можел да правам Overcloking

еј ако знае некои нека објасни и готово

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Ако сакаш солиден оверклок, земи си појак кулер.
Штом веке купуваш кулер, купи си појаки делови, барем нема да си на ризик.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Да, ако имаш бесна машина, па да ти стане уште побесна и да почне да гризе! На тенџере не се осеќа разлика со оверклок....

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Земи E8400/E8500/E8600 и ќе осеташ разлика. А со ваква конфигурација ако добиеш некој fps повеќе додека играш Minesweeper, а во исто време не цркне некој дел, ќе те частам. :smir:

Untak

Simply complicated...
Член од
16 јануари 2008
Мислења
441
Поени од реакции
68
еј дали некои може да ми објасни како да направам Overclocking ( не ми требаат некои големи подобрувања туку малце и да е помал ризикот да ги цркнам деловите и преку што би ми препорачале да го правам Overclocing-от )

1.процесотор-AMD Athlon 64 3.0ghz
2.матичната-Asus M2V K8T890
3.графичката- Geforce 7300 Le
4.рамот-незнам што марка е а имам еден од 512мб и еден од 1гб = 1.5гб

и што друго би можел да правам Overcloking
Пеер овде се се hard core оверклокери со бесни машини остај ги нив :vozbud:
За процесорот пробај со CPUCool само прво види дали ти е подржана матичната...значи ќе треба да видиш шо контролери се ан неа...на тој процесор ќе извадиш некои 150 - 250 MHz или преку сила 300, ако го исчистиш хладњакот и ставиш нова паста, иди полека со по 50 MHz, и гледај дали ќе мрзне компјутерот....пошо е AMD може да се запали секој момент...:kesa:
За графичката земи Riva Tuner и пробај извади помеѓу 75 и 150 MHz на GPU и на видео меморијата...незнам што друго да ти кажам...нема да е голема разлика или којзна шо, ама разлика ќе има...само нема да ја осетиш....
За рамот џабе ти е, види дали се наместени максималните фреквенции во BIOS...мислам нема да ти иде на Dual Chanel со два различни модула...

Ова ти е значи најбезбедно без да се зезаш со напони ова она...за да не оштетиш хардверот...толку од мене :helou:

Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Може ли некој да ми каже на мојава (crappy) конфигурација дали вреди оверклок колку би добил повеќе брзина и да ми објасни како, пошо глеам температура на процесор ми е негде 38 степени а на цел систем до некои 51 може да отиде и мислам дека ладењето е супер па затоа прашувам за оверклок.
Инаку конфигурација:
Intel Celeron 1.8GhZ
2x128+1x256=512MB DDR RAM 400MhZ
GeForce MSI NX6600 256 Memory 8x bus (матичната ми има 4x и се нервирам не ми дава повеќе)
Матична: Gigabyte GA-8ST800

И ако може оверклок со кои програми и во биос кои волтажи да ги попуштам/намалувам. Фала однапред. :smir:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Може ли некој да ми каже на мојава (crappy) конфигурација дали вреди оверклок колку би добил повеќе брзина и да ми објасни како, пошо глеам температура на процесор ми е негде 38 степени а на цел систем до некои 51 може да отиде и мислам дека ладењето е супер па затоа прашувам за оверклок.
Инаку конфигурација:
Intel Celeron 1.8GhZ
GeForce MSI NX6600 256 Memory 8x bus (матичната ми има 4x и се нервирам не ми дава повеќе)

И ако може оверклок со кои програми и во биос кои волтажи да ги попуштам/намалувам. Фала однапред. :smir:
Пријателски совет, не се малтретирај, може да зезнеш нешо, а од аспект на перформански нема ништо да добиеш.

Колку за инфо, овие процесори не сакаат баш да работат на повискои фреквенции, и знаат да греат. Следствено ти треба добро ладење, што се сомневам дека го имаш.
Максимум да речеме ~2.2 Ghz.
Плус рамот ќе ти прави проблеми, многу плочки, со различни капацитети.
За графичката не се нервирај и да беше x8 немаше да приметиш.:smir:
Напојувањето е исто важен фактор за успешен и стабилен оверклок.

С

Спенсер

Гостин
Инаку конфигурација:
Intel Celeron 1.8GhZ

немој да се обидуваш да клокнеш нешо..стари се деловите и лесно може да изгорат,а и на таа слаба конф нема ништо да добиеш...ке нема разлика:vozbud:

Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Ок фала многу ги расчистивте моите сомнежи за нов компјутер идната година :) Мислев да клокнам малце (па и 2.2GHz не ми изглеа лошо) па да почекам уше некоја година да си зеам Core i7 Quad. Тенкс :smir:

Untak

Simply complicated...
Член од
16 јануари 2008
Мислења
441
Поени од реакции
68
Ок фала многу ги расчистивте моите сомнежи за нов компјутер идната година :) Мислев да клокнам малце (па и 2.2GHz не ми изглеа лошо) па да почекам уше некоја година да си зеам Core i7 Quad. Тенкс :smir:
Бато, ај ѕирни го постот над твојот што прашуваш за оверклокот, имам објаснето што можеш да правиш без да чепкаш во машината, немаш голем ризик да оштетиш хардвер...пробај се тоа, па ако видиш разлика во перформанси наздравје, јас имав машина слична на оваа и ја клокнав малку, и се забележува малку разлика, не е огромна, но ја имаше, барем сурфањето ми одеше побрзо, море кога ќе размислам добивав и по некој фрејм на игри плус... :vozbud:

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
дечки... ај вака објаснете ми шо значи оверклок... :kesa::kesa::kesa:

С

Спенсер

Гостин
дечки... ај вака објаснете ми шо значи оверклок... :kesa::kesa::kesa:
оверклок ти е појачивање на процесор/графичка...местиш нови 'сетинзи',нов напон и се покачува фреквенцијата на работа...али со тоа,доаѓа до поголемо загревање и можност за оштета и расипување на клокнатиот дел...

оверклок=појачување

kIRe9

OK. u'r right
Член од
4 март 2009
Мислења
1.419
Поени од реакции
73
па ако е така ондак ке се земеш кулер јак и после моеш да фураш... а може ли да се намали векот на траење на компонентите со оверклокингот?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
па ако е така ондак ке се земеш кулер јак и после моеш да фураш... а може ли да се намали векот на траење на компонентите со оверклокингот?

Се намалува векот на траење без исклучок.Што поагресивно клокаш тоа повеќе се намалува векот на траење.Simply as that.

Kajgana Shop

На врв Bottom