Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување
Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
1
e aj ne zaebvajte se namaluva vekot, ako ides do dozvolenite voltazi i temp. preporacani od Intel ili AMD nema sto da se zaebe..
Sega pogotovo noviov hardver bas e namenet za takva rabota.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Цитат:

These disadvantages are unavoidable by both novices and veterans:

The lifespan of a processor may be reduced by higher operating frequencies, increased voltages and heat.

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
gade, kolku e obicno "lifespan" na procesor i za kolku bi se namalil ako dobro znaes sto pravis/klokas?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
25 години е векот на траење на еден процесор +/-5 години. Никад не се знае, ама се доста издржливи, треба многу време да пројде дур се разгради силиконот.

Е сеа за клокање никогаш не се знае, ама јас би предпоставил:

Во стандардни спецификации:
- благ оверклок - му кине 2-3 години од векот
- среден клок - му кине 5-6
- висок клок - му кине 7-8 години

Вон стандардни спецификации - му кине 20 години од векот.

Нормално ништо од ова не е докажано затоа што имало многу случаи на клокани процесори кои си возеле како што треба.

Но сепак стандардниот век на користење на еден компјутер(аналогно на тоа и процесор) е 3-5 години во зависност од тоа колку ти е стиснат гзот и колку не ти се даваат пари за нов. А луѓето што клокаат агресивно ионака си менуваат процесори на 1-2 години за да имаат секогаш најново, така да векот на траење на еден процесор не треба никогаш да ве загрижува.....

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
gade, kolku e obicno "lifespan" na procesor i za kolku bi se namalil ako dobro znaes sto pravis/klokas?

Убаво си напиша Сефирот, не е толку до векот на траење на процесорот туку до тоа, како се тера компонентата преку дозволените граници толку се поголеми шансите да рикне.Све на све, денес оверклокингот е релативно безбедна работа.

Член од
8 јуни 2005
Мислења
90
Поени од реакции
0
Fala za informaciite, toa i mi bese mislata posto ovie podatoci gore dolu gi znam.Znaci ako zivoten tek na eden kompjuter e okolu 5 godini, nema pricina zasto ne bi overklokuvale lugjeto dokolku imaat dobri komponenti za toa i poznavanja od ovaa problematika.Jas licno bi klokal da imav poznavanja, se so cel da mi se ubrza rabotata koga bi bil knap so vreme,a ne samo poradi toa sto mozam.

Член од
26 април 2008
Мислења
154
Поени од реакции
5
25 години е векот на траење на еден процесор +/-5 години. Никад не се знае, ама се доста издржливи, треба многу време да пројде дур се разгради силиконот.

Е сеа за клокање никогаш не се знае, ама јас би предпоставил:

Во стандардни спецификации:
- благ оверклок - му кине 2-3 години од векот
- среден клок - му кине 5-6
- висок клок - му кине 7-8 години

Вон стандардни спецификации - му кине 20 години од векот.

Нормално ништо од ова не е докажано затоа што имало многу случаи на клокани процесори кои си возеле како што треба.

Но сепак стандардниот век на користење на еден компјутер(аналогно на тоа и процесор) е 3-5 години во зависност од тоа колку ти е стиснат гзот и колку не ти се даваат пари за нов. А луѓето што клокаат агресивно ионака си менуваат процесори на 1-2 години за да имаат секогаш најново, така да векот на траење на еден процесор не треба никогаш да ве загрижува.....
fala bogu za postov brat

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Мене повеќе ме загрижува потрочувашката и бучавата од вентилаторот. Инаку јас имам Core 2 Duo E8400 на 3 GHz (333 FSB x 9 = 2997 MHz), а слободно можам да го кренам на 3,6 GHz (400 FSB x 9 = 3600 MHz). Па еве информација за сите што имаат Core 2 Duo кој работи на 333 FSB дека без проблеми можат да го кренат на 400 ФСБ.
Само да знајте дека работи ќе станат малку побучни. (Ако вентилаторот на ладилинкот сам си ја менува брзината на вртење).

Друго нешто. Ме интересира дали во Македонија некој има пробано водено ладење или случајно оние ладења што го „смрзнуваат“ процесорот.

Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
1
Мене повеќе ме загрижува потрочувашката и бучавата од вентилаторот. Инаку јас имам Core 2 Duo E8400 на 3 GHz (333 FSB x 9 = 2997 MHz), а слободно можам да го кренам на 3,6 GHz (400 FSB x 9 = 3600 MHz). Па еве информација за сите што имаат Core 2 Duo кој работи на 333 FSB дека без проблеми можат да го кренат на 400 ФСБ.
Само да знајте дека работи ќе станат малку побучни. (Ако вентилаторот на ладилинкот сам си ја менува брзината на вртење).

Друго нешто. Ме интересира дали во Македонија некој има пробано водено ладење или случајно оние ладења што го „смрзнуваат“ процесорот.
Vaka da se nadovrzam toj cpu ke ide i do 4.0ghz. bez problemi so box kulerot.
E sega na tebe sto ti buci ke si zemes kvaliteten kuler i nema da ti buci kako sto vikas ti, primer zemisi Hyper212 i ke vidis kolku ke ti bide bucnosta.
a makedonija ne e tunguzija pa da nemaat lugevo probano vodeno ladenje :)
sto te interesira da ti kazam...

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Кулерпт што го имам не е бокс, туку е Zalman CNPS 9500 . (Дојде со матичната плоча). По спецофокации бучноста се движи од 18 до 27,5 ДБ. На овај Hyper212 e констнтно 19 Дба. Подобро, ама е и поскап.

То настрана, ако сакам да одам до 4000, ќе треба да го кревам напонот?

А за водено ладење. Имаат пробано ама е ретко. Ме интересира колку е потивко од вошдушно. Таму не мора вентилатор, ама пумпата работи цело време. И каква е добавливоста овде. Овде на пример е тешко да најдош некој од скапите воздушни ладења за ЦПУ, уште потешко посебни ладења за ГПУ. Да не зборуваме за готови спакувани водени ладења. Треба сам да го прајш. И ако имаш праено колку пари те чинеше.

Член од
26 април 2008
Мислења
154
Поени од реакции
5
Кулерпт што го имам не е бокс, туку е Zalman CNPS 9500 . (Дојде со матичната плоча). По спецофокации бучноста се движи од 18 до 27,5 ДБ. На овај Hyper212 e констнтно 19 Дба. Подобро, ама е и поскап.

А за водено ладење. Имаат пробано ама е ретко. Ме интересира колку е потивко од вошдушно. Таму не мора вентилатор, ама пумпата работи цело време. И каква е добавливоста овде. Овде на пример е тешко да најдош некој од скапите воздушни ладења за ЦПУ, уште потешко посебни ладења за ГПУ. Да не зборуваме за готови спакувани водени ладења. Треба сам да го прајш. И ако имаш праено колку пари те чинеше.
hyper 212 e eden od najdobrite ama malce pogresile od cooler master ne e 19 tuku 46db constantno a tvojot na low 36db high 50db, a za voda ic ne prasuvaj 10000 den minimum se sto e poefino najcesto e poloso i od vozdux

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148

Е ќе треба да кренеш напон, најверојатно, ради стабилност нели.

За овој процесор не треба водено ладење. И да за секое водено ладење треба вентилатори, и да пумпата работи цело време. Имаш релативно скромен избор на кулери во мк, но доволно добри за да ладиш скоро секој процесор, но и со доволно напумпани цени да се откажеш до купување.

И да има да се купи спакувано водено ладење во МК.

Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
1

Ubavo ti kazaa nekoi clenovi. Vodenoto ladenje moze da se kaze deka e pobucno posto ima dva 120mm. fana ( zavisi od modelot) sto mora da ja ladat vodata :)
jas nemam drugar ima vodeno ladenje od CoolerMaster Aquagate Max a jas imam Z600 so dva fana i skoro imame isti temp. na ist cpu na isti herci.
Dobro vodeno kaj nas nemozes da najdes, inaku bi te cinelo toj luksuz okolu 250eu. ama se da ti bide top.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Имам процесор Е2180 2.0Ghz и напојување 400w.

Би сакал да знам како би можел да го клокнам доколку е можно, и како би го сторил тоа, што би ми било потребно, бидејќи со Оверклокање не сум ама баш ич запознаен.

Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
1
Имам процесор Е2180 2.0Ghz и напојување 400w.

Би сакал да знам како би можел да го клокнам доколку е можно, и како би го сторил тоа, што би ми било потребно, бидејќи со Оверклокање не сум ама баш ич запознаен.
Prvo kazimi sto ladenje imas, ploca, ram inaku napajanjeto sto marka ti e...
Ako e Delux ne se zamaraj da klokas.

Kajgana Shop

На врв Bottom