gade, kolku e obicno "lifespan" na procesor i za kolku bi se namalil ako dobro znaes sto pravis/klokas?
fala bogu za postov brat25 години е векот на траење на еден процесор +/-5 години. Никад не се знае, ама се доста издржливи, треба многу време да пројде дур се разгради силиконот.
Е сеа за клокање никогаш не се знае, ама јас би предпоставил:
Во стандардни спецификации:
- благ оверклок - му кине 2-3 години од векот
- среден клок - му кине 5-6
- висок клок - му кине 7-8 години
Вон стандардни спецификации - му кине 20 години од векот.
Нормално ништо од ова не е докажано затоа што имало многу случаи на клокани процесори кои си возеле како што треба.
Но сепак стандардниот век на користење на еден компјутер(аналогно на тоа и процесор) е 3-5 години во зависност од тоа колку ти е стиснат гзот и колку не ти се даваат пари за нов. А луѓето што клокаат агресивно ионака си менуваат процесори на 1-2 години за да имаат секогаш најново, така да векот на траење на еден процесор не треба никогаш да ве загрижува.....
Vaka da se nadovrzam toj cpu ke ide i do 4.0ghz. bez problemi so box kulerot.Мене повеќе ме загрижува потрочувашката и бучавата од вентилаторот. Инаку јас имам Core 2 Duo E8400 на 3 GHz (333 FSB x 9 = 2997 MHz), а слободно можам да го кренам на 3,6 GHz (400 FSB x 9 = 3600 MHz). Па еве информација за сите што имаат Core 2 Duo кој работи на 333 FSB дека без проблеми можат да го кренат на 400 ФСБ.
Само да знајте дека работи ќе станат малку побучни. (Ако вентилаторот на ладилинкот сам си ја менува брзината на вртење).
Друго нешто. Ме интересира дали во Македонија некој има пробано водено ладење или случајно оние ладења што го „смрзнуваат“ процесорот.
hyper 212 e eden od najdobrite ama malce pogresile od cooler master ne e 19 tuku 46db constantno a tvojot na low 36db high 50db, a za voda ic ne prasuvaj 10000 den minimum se sto e poefino najcesto e poloso i od vozduxКулерпт што го имам не е бокс, туку е Zalman CNPS 9500 . (Дојде со матичната плоча). По спецофокации бучноста се движи од 18 до 27,5 ДБ. На овај Hyper212 e констнтно 19 Дба. Подобро, ама е и поскап.
То настрана, ако сакам да одам до 4000, ќе треба да го кревам напонот?
А за водено ладење. Имаат пробано ама е ретко. Ме интересира колку е потивко од вошдушно. Таму не мора вентилатор, ама пумпата работи цело време. И каква е добавливоста овде. Овде на пример е тешко да најдош некој од скапите воздушни ладења за ЦПУ, уште потешко посебни ладења за ГПУ. Да не зборуваме за готови спакувани водени ладења. Треба сам да го прајш. И ако имаш праено колку пари те чинеше.
Е ќе треба да кренеш напон, најверојатно, ради стабилност нели.Кулерпт што го имам не е бокс, туку е Zalman CNPS 9500 . (Дојде со матичната плоча). По спецофокации бучноста се движи од 18 до 27,5 ДБ. На овај Hyper212 e констнтно 19 Дба. Подобро, ама е и поскап.
А за водено ладење. Имаат пробано ама е ретко. Ме интересира колку е потивко од вошдушно. Таму не мора вентилатор, ама пумпата работи цело време. И каква е добавливоста овде. Овде на пример е тешко да најдош некој од скапите воздушни ладења за ЦПУ, уште потешко посебни ладења за ГПУ. Да не зборуваме за готови спакувани водени ладења. Треба сам да го прајш. И ако имаш праено колку пари те чинеше.
Ubavo ti kazaa nekoi clenovi. Vodenoto ladenje moze da se kaze deka e pobucno posto ima dva 120mm. fana ( zavisi od modelot) sto mora da ja ladat vodataКулерпт што го имам не е бокс, туку е Zalman CNPS 9500 . (Дојде со матичната плоча). По спецофокации бучноста се движи од 18 до 27,5 ДБ. На овај Hyper212 e констнтно 19 Дба. Подобро, ама е и поскап.
Prvo kazimi sto ladenje imas, ploca, ram inaku napajanjeto sto marka ti e...Имам процесор Е2180 2.0Ghz и напојување 400w.
Би сакал да знам како би можел да го клокнам доколку е можно, и како би го сторил тоа, што би ми било потребно, бидејќи со Оверклокање не сум ама баш ич запознаен.