Собранието го донесе законот за употреба на јазик што го зборуваат најмалку 20%

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.847
Поени од реакции
5.673
Ооооо!!
Па кај сте бре патриоти....никаде ве нема да објасните како наеднаш законот стата од анти, про-државен.

Или вечер Ѓорчев ќе има прес, да објасни.

Доколку има некоја прес конференција, ве молам некој да ме извести....да не случајно го пропуштам.

Бескрајно бу му бил благодарен.
да да за вечер или најкасно утре е закажана прес конференција. на присутните ќе им се обратат високо почитуваните Џани и Шема :pos2:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
да да за вечер или најкасно утре е закажана прес конференција. на присутните ќе им се обратат високо почитуваните Џани и Шема :pos2:
Глупаш тропости.

Џани и Шема коа требаше законот да го носат, беа предавници.

Патриотите набрзинка го донесоја нешто.
Ме интересира што се смени, за истиот закон да се донесе.
И кој е сега предавник?
Сигурно и Ѓорчев дигна два прста..

Или утре пак ќе има апсења....а ?

А ова за пресов, е најдобронамерно, за да на вас највеќе ви објаснат, на што се должи таквата одлука.

Мене ми е кристално јасно.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
А зошто да се спојат неколку општини? Што е поентата?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.581
Поени од реакции
22.294
Кичево треба да остане како што е а Вранештица и Другово нека се спојат и Зајас и Осломеј нека се спојат.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
132
Поени од реакции
12
ДУИ - ДПМНЕ 1:0

За да можат да ме разберат некои од форумџиите ќе пишуваме малку во фудбалски жаргон.

По завршувањето на изборите на 29 Јуни ДПМНЕ и ДУИ почнаа фудбалски натпревар. Сите излегоа на терен и натпреварот почна. Но додека се читаа составите по брз контранапад левото крило на ДУИ му ја збрца на ДПМНЕ со пета. 1:0. Води ДУИ.

Верувале или не голот на ДПМНЕ остана празен и ДУИ им го збрца Албанскиот како Официјален Јазик.

На ред се припадниците на ОНА по што ДУИ ќе премине во сигурно водство со 2:0 и непостоечкиот Мајски Договор ќе биде реализиран.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Uste nikoj ne go objasni zakonot:).Ajde dali i vo strumica kese zboruva albanski mislam zakonski.?Dali i vo stip albanskiot e sluzben jazik ?kako e regulirano?jas negledam sto toa dobile shipinjata:).A stose odnesuva do kicevo toa e do 2012 :pos2:pa neli bese do 2008:pos2:ee sto se tolku mirni shipinjata ,negledam reakcii za kicevo .Ami sepak ke dojde 2012 i pak zeska napnata atmposfera.Nego davame kicevo? koj pak VMRO ili SDSM ke bidat patriotite?samo da bide jasno mislam ke se odogovlecuva do beskraj.:toe:DALI SO OVOJ ZAKON KESE KOMPENZIRA NOSENJETO NA DRZAVNIOT GRB.?ILI NATIGO DAJMIGO:vozbud:SE SLUSAAT TAKVI GLASINI.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Uste nikoj ne go objasni zakonot:).Ajde dali i vo strumica kese zboruva albanski mislam zakonski.?Dali i vo stip albanskiot e sluzben jazik ?kako e regulirano?jas negledam sto toa dobile shipinjata:).A stose odnesuva do kicevo toa e do 2012 :pos2:pa neli bese do 2008:pos2:ee sto se tolku mirni shipinjata ,negledam reakcii za kicevo .Ami sepak ke dojde 2012 i pak zeska napnata atmposfera.Nego davame kicevo? koj pak VMRO ili SDSM ke bidat patriotite?samo da bide jasno mislam ke se odogovlecuva do beskraj.:toe:DALI SO OVOJ ZAKON KESE KOMPENZIRA NOSENJETO NA DRZAVNIOT GRB.?ILI NATIGO DAJMIGO:vozbud:SE SLUSAAT TAKVI GLASINI.
zakonot e vo soglasnost so zakon za lokalna samouprava mislam, taka da o stip i strumica mislam deka nema osnov za takvo nesto

Член од
30 мај 2008
Мислења
830
Поени од реакции
27
Nekoj rece,na druga tema deka do zimo ke imame dvojazicnost.Ne moravme da cekame tolku golgo.Taman na vreme,kako sto rekov za da se vovede kako vtor jazik vo ucilistata,koj ke mora obavezno da se izucuva.Kako sto trgnale rabotite i toa ke bide.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Nekoj rece,na druga tema deka do zimo ke imame dvojazicnost.Ne moravme da cekame tolku golgo.Taman na vreme,kako sto rekov za da se vovede kako vtor jazik vo ucilistata,koj ke mora obavezno da se izucuva.Kako sto trgnale rabotite i toa ke bide.
Аман! Нема двојазичност на цела териорија на РМ! Има само во одредени области: министерства, судство и во Собранието на РМ ( и уште некоја област што ја заборавив).
И подразбира дека сите материјали по однос на кој ќе се дисктуира (пр. на седница во Собрание) се напишани на двата јазика и има можност за двојазично обраќање.
Најверојатно по министерствата дозволува официјални дописи и на албански и на македонски.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Во законот нема никаде двојазичност, единствено дадено е право некој да си го користи мајчиниот јазик, никој со сила тебе нема да те тера да да збориш јазик кој не ти е мајчн но сепак треба и мораш да го знаеш јазикот во таа земја во која живееш.
него мене друго ме плаши кој овдека гледам никој не го спомна, Законот за работни односи, каде се сега работниците да искочат?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ајде тропате глупости.

1. Општината која има 20% може да се обраќа на централната власт на јазикот на малцинството.
2. Централната власт одговара на службениот македонски јазик.
3. Двојазичноста е само во општини со над 20%.
Пример Битола нема двојазичнот.
4. Претседателот на комисиите на Собранието може да се обраќа на мајчин јазик.
И тоа е придобивка.
За се друго важи Уставот на РМ.

За мене ништо спектакуларно ниту трагично ни по едните ни по другите.
Напротив се решава технички едно прашање со остапки од двете страни.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
132
Поени од реакции
12
Во законот нема никаде двојазичност, единствено дадено е право некој да си го користи мајчиниот јазик, никој со сила тебе нема да те тера да да збориш јазик кој не ти е мајчн но сепак треба и мораш да го знаеш јазикот во таа земја во која живееш.
Е видиш тука си грешка. Со новиот закон никој кој припаѓа на заедниците кои се повеќе од 20% (значи сите Албанци) повеќе не ќе мора да користат Македноски Јазик. Значи по барање на Албанците тие ќе мора се да добијат на Албански, ќе можат да го користат Албанскиот Јазик во сите власти (Законодавна, Извршна и Судска).

Епа ако ова не е двојазичност тогаш Што е?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Двојазичност е еднаква примена на албанскиот со македонскиот јазик.
Овде имаме делумна двојазичност, која и до сега ја имавме.
Затоа и беше борбата во Скопје да се прикачат уште 30 села со албанско население за да се стигне до 20%.
И сега имаме двојазилни табли на секаде.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Законот не предвидува употреба на албанскиот јазик како втор службен јазик на целата територија на РМ. Прифатено е претседателите на собраниските комисии од редот на Албанците да претседаваат на албански јазик.
Внатре во Собранието пратениците Албанци да можат да ги добиваат законите и другите материјали освен на македонски и на албански јазик. Новина со законот е во единиците на локална самоуправа граѓаните што се над 20% до подрачните единици на министерствата да можат да добија одговор, освен на македонски и на нивниот мајчин јазик.
Со законот не е прифатено командите во рамките на полицијата и одбраната да се издаваат и на албански јазик, министрите на официјалните настапи не можат да употребуваат албански јазик, односно ќе зборуваат само на македонски јазик.
Не е прифатено седниците на Собранието да се водат на албански јазик.

Може да го користи албанскиот јазик во извршната власт само во писмена коресподенција. Вработените по министерствата немаат обврска на усно поставено прашање да одговорат на албански.

Kajgana Shop

На врв Bottom