Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Социјални групи - Патриоти

Ова група е за оние кои границата не им е бранење на сопствениот индентитетот,туку и напаѓање на други индентитети.Со еден збор ова група е за националистите
http://forum.kajgana.com/group.php?groupid=68

:tv:

They declared support for a nationalist form of theocratic imperial aristocracy that was to provide for the Macedonian(human race) nation: free educational system, free health system, economic security, social welfare programs for workers, soldiers and aristocrats, a just wage, and importance and growing of the nation.
http://forum.kajgana.com/group.php?groupid=315

ZigZag

Заменик министер
Член од
19 јули 2006
Мислења
347
Поени од реакции
248
PATRIOTISM, n. Combustible rubbish read to the torch of any one ambitious to illuminate his name.

- Ambrose Bierce's Devil's Dictionary

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Јас па тоа го забележувам али у обратна насока. Денес било модерно да си патриот, во државава наша да си поддржувач на Груевски, трениран и дресиран питбул или шар планинац, и како ќе те врзи пред врата (на интернет или пред зграда на собири на "ГЕМ") да не се помрдниш, и ако некој каже не го сакаме Груевски, одма да каснеш, и да, ако некој каже нешто над нацијата испаѓа или дека е Педер или дека е лажен комсополитан што не знае како е да се има проблем со Шќиптари (а ова го зеам као пример поради тоа што со нив се дели "соживот").
Многу нешта се во игра, најјако е што денешните патриоти (кај нас во Македонија за нив цело време зборам) се луѓе кои што индивидуализмот кај нив не постои, го нема, и мора да играат во глутница, како дел од нешто, од некоја сурија, и со лошиот коруптивен 'од на менталната слика као иследување на нешто и морално дочувување (класична етатизација на ВМРО со име и со презиме, како огранизација револуционарна до политичка партија на крај идентификација со држава - претседник на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ при годишен собир во Универзална Март 2010 година). Со еден збор, колку си по глуп, толку повеќе те работи/работат.

Патриотизмот е љубов кон земјата, ама не овака како што ни се претскажува нас.
Види се фино лепо но мене не ми треба ниту некогаш ќе ми треба Гwујо, за да бидам патриот, исто како и Ахмети (или било кој друг) на тебе за да бидеш патриот.
Ниту на НОБ, ниту на Илинденците, ниту на Мискирков и Миладиновци...
Ниту на вашите херои (албанци).
Ниту на мојот татко, дедо, прадедо. Ниту на твоите предци.

Одсекогаш постоел и ќе постои патриотизмот и родољубието. Мислам за вистинскиот, а сега гледаме дека до некоја мера е и вештачки, лажен патриотизам и кај обете страни но секогаш ќе постои некој паметен анти патриот и интељектуалац кој поради своите неспособности и набиени комплекси ќе наоѓа кривица кај патриотизмот, системот... ќе префрла вина, како и да е.

Јас незнам друго што да ви кажам освен тоа што патриотизмот е безопасна работа. Башка поголемиот дел (ако не и најголеиот дел) од значајните личности за човековата цивилизација и развиток воопшто, имале патриотски чуства.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Патриоти во Македонија ги има колкуа да сакаш ама саде на хартија...

Поготово оние што се со тетоважи со антички знак на плештите од 4000 година пред нашата ера и Рајхсмаршалот на срцето...

А за на дело тешко.

А и тие што ја бранеа оваа држава да не имаа привилегии за вработување на убави работни места, или да не ни дадат бесплатни станови или евентуално боречки пензии.

Се виде ајрот од тие што беа во војната 2001 година, Сите сега се на улица.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Одсекогаш постоел и ќе постои патриотизмот и родољубието. Мислам за вистинскиот, а сега гледаме дека до некоја мера е и вештачки, лажен патриотизам и кај обете страни но секогаш ќе постои некој паметен анти патриот и интељектуалац кој поради своите неспособности и набиени комплекси ќе наоѓа кривица кај патриотизмот, системот... ќе префрла вина, како и да е.
Од биг бенгот наваму постои или е врсник само со планетава?
Кој за тебе е вистински а кој е лажен?
Иначе во право си.
Тие шо имаат различна перцепција на патриотизмот од тебе се искомплексирани,неспособни,арамии,лажат крадат и имаат вошки.
И со ѓаоло тикви садат.

Јас незнам друго што да ви кажам освен тоа што патриотизмот е безопасна работа. Башка поголемиот дел (ако не и најголеиот дел) од значајните личности за човековата цивилизација и развиток воопшто, имале патриотски чуства.
Безопасна е.
Во споредба со удирање на гигантски астероид кој би го елиминирал живиот свет.
Или антиматерија...

The people can always be brought to the bidding of the leaders . . . All you have to do is to tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism.

Hermann Goring

If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.

Josef Goebbels

И покрај нивната позната и утврдена болештина и наказност,чоек може да поднаучи нешто од стариве нацисти за механизмите по кои се движи светот...(кои никогаш не умираат,барем на филмот Момци из Бразила хахахах)

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Зошто да бидам патриот за оваа ебана држава кога ми ја ваде душата со памук, ме цеде како некоја крава со високомлекодајни способности од даноци, секоја година поскапувања на давачките струја, вода и треба ли да викам
МАЈКО МАКЕДОНИЈА ТРЕБА ДА ГИНАМ ЗА ТЕБЕ А???

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
slikar..
imas golem problem..fakt e deka tvojata intelektualna sposobost ne e za podcenuvanje ama tvojata kultura e na nulto nivo..mislam deka ednas veke ti kazav deka Makedoncite nemaat nikakva omraza kon skiptarite, ednostavno sakaat da si go zacuvaat ona sto im ostana posle glutnicata lesinari sto ni ja rasparcija nasata tatkovina, a vo taa glutnica lesinari se i albancite i srbite i bugarite i grcite..koj stasa, saka da prigrabi kolku moze pogolem del od Makedonija..koga ke pocnete so pocit da ne gledate nas, e togas ke vi stani jasno kakov vistinski karakter imame nie Makedoncite, dali nie mrazime nekogo i sakame da delime tugi teritorii, ili so radost so GOSTINOT da go delime i ona parce leb sto go imame..
Татковина ти е домот кај шо си се родил, фамилијата, дворот, школото кај шо си учел, пичето шо си го лижел, факултетот кај шо си ебал мајката од нервози за потписи и отцени, и она кај шо ти денес го сметаш како политички скончано како една држава. Се друго, било или не било распарчено е само еден глуп потег на таквите патриоти, збор (патриот) кој што е само една тавтологија на Националист, Шовинист, селанец, комит, чкембар, шверцер итн..

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Што е патриотизам
Македонија каква што е или Малку побогата Северна Макронија во ЕУ?
Патриотизам Љубов кон татковината но, каква татковина со име Македонија или некој побогата Македонија кој не се вика македонија.
Се е релативно и секој може да го спинува тоа како му е ќеиф и која е `Лажен` и кој е `Прав` патриот.
Проблемот е што патритизом е се и сешто и може да се се ако така ја сакаш, љубиш твојата татковина побогата или посуверена или со истото име или со друго име. Се е релативно. Така ако некој збоува за било каков патриотизам нешто лаже и мути бидејќи намерно употребува мутни термини.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
zaboravas samo deka amerikanceto nema komsii sto po cel den verglaat so nivnite falsifikati deka eden cel narod i nacija ne postoele..ima bratce, ima tuka mnogu golema razlika..
Браво за нив, значи се индивидуалисти... хахахахахаха

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Зошто да бидам патриот за оваа ебана држава кога ми ја ваде душата со памук, ме цеде како некоја крава со високомлекодајни способности од даноци, секоја година поскапувања на давачките струја, вода и треба ли да викам
МАЈКО МАКЕДОНИЈА ТРЕБА ДА ГИНАМ ЗА ТЕБЕ А???
И ти си патриот само на некоја полегачка и побогата Македонија.

--- надополнето ---

Браво за нив, значи се индивидуалисти... хахахахахаха
Американците или нивните комшии?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И види ги луѓено шо партиципираат таму. Види прво Братот како антрополошки синоним за нешто блиско, мило, твое (демек)... Наше... демек....

Да прсниш од смеа...
Отупеа со поимот “погрешно разбирање на патриотизмот“ а испаѓа дека немало јасна,целосна и дефинитивна дефиниција на поимот туку бил некаков поим подложен на секакви толкувања...anybody`s bitch...

А ти како се перцепираш,пошто прочитав нешто правеше разлика меѓу некои видови патриотизам,до каде е индивидуалното а од каде - албанското?

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.178
Поени од реакции
2.854
Што е патриотизам?
Патриотизам е ако вати војна да одиш да ја браниш државата со пушка, а не да пееш патриотски песни или да ја вееш Вергината.
А ниту пак да ја истакнуваш свастиката на плешти и да скандираш ЗИГ ХАЈЛ!.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Од биг бенгот наваму постои или е врсник само со планетава?
Кој за тебе е вистински а кој е лажен?
Иначе во право си.
Тие шо имаат различна перцепција на патриотизмот од тебе се искомплексирани,неспособни,арамии,лажат крадат и имаат вошки.
И со ѓаоло тикви садат.

Да да од биг бенгот, а за тоа кој е вистински а кој лажен зборуваат делата.
Па во право сум, мора да сум.

Безопасна е.
Во споредба со удирање на гигантски астероид кој би го елиминирал живиот свет.
Или антиматерија...

The people can always be brought to the bidding of the leaders . . . All you have to do is to tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism.

Hermann Goring

If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.

Josef Goebbels

И покрај нивната позната и утврдена болештина и наказност,чоек може да поднаучи нешто од стариве нацисти за механизмите по кои се движи светот...(кои никогаш не умираат,барем на филмот Момци из Бразила хахахах)
Да да од биг бенгот, а за тоа кој е вистински а кој лажен зборуваат делата.
Па во право сум, мора да сум.

А многу е лесно да гуглам некоја анти патриотска или патриотска изрека и да се правам паметен на форум.
"Секое општество и секој народ се единствени" - Инок Пауел.
Еве... но во право е Инок.

А ти ако не си патриота (што и не мора) тогаш што си ?
Космополита ?
Ааах процесот на глобализација си го зема својот замав... Дејви Ајк нема да биде хепи.

Да. Патриотизмот е лоша работа, затоа Европејците па дури и Америте се изградоа како нации и држави и сега ги ужииваат сите благотеди, нели благодарение на патриотизмот што јесте е лоша работа.

И така, не си ја сакајте земјата, културата, својот народ, заборавете ги традиционалните вредности и чекајте некој ретардиран амер да ви продава муда за бубрези (и тоа Холивудски), или некој изопачен еурогеец и слобоно можете да одете на излет такозвани хепи глобал пикник во Афганистан. :pos:

Г

Господ

Гостин
Што е патриотизам?
Патриотизам е ако вати војна да одиш да ја браниш државата со пушка, а не да пееш патриотски песни или да ја вееш Вергината.
А ниту пак да ја истакнуваш свастиката на плешти и да скандираш ЗИГ ХАЈЛ!.
Како што тебе државата те брани од арамии,убијци...?

Kajgana Shop

На врв Bottom