Гласај: Бојкот на Охридскиот туризам: Сложно, да "неидаме"!

Чисто да се преброиме, колку луѓе се подготвени да го бојкотираат.

• Вкупно гласачи
    247
Статус
Затворена за нови мислења.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сосема се сложувам со се што наведе, ама реално, велиш однесувањето е релативно, па зашто не влезе со мене на Самоиловата тврдина???

Туку дозволи да те испровоцира чуварот на капијата зашто ни побара карта од 20 денари, и после немаше ситно да ни врати, беше крајно некултурен и ти револтирано рече “Јас не влегувам па што сака нека е“.

Токму за тоа збориме, за тој однос.
Ама чекај малце, мој избор е тоа. Се однесуваше дрско, некултурно, малтене не ми ги фрли парите на земја. Затоа излегов и не влегов.
Не реков дека нема такви луѓе, само дека заради такви изолирани случаи не треба бојкот.
Ако веќе збориме за таа случка, 100 метри подоле имаше љубезен дечко, кај кој купив обетки, кои не ни плнаирав да ги купам, но едноставно човекот ме воодушеви со неговиот однос и мерак ми беше да ги купам обетките и да му направам промет.

N

n/a

Гостин
Е... стварно ми дојадивте.
Ама апсолутно сите до еден.
(и скопјани и охриѓани).

Ситуацијава...
е тажна и е типично македонска.
:toe:
Не умри воле до зелена трава!
И додека тоа е така...

Јас ја узајмив вистината која што е кажана од некој друг:

se dodeka ima sut narod od Makedonija so ode vo grcija i bugarija na odmor ako ni i ni treba ne samo so pisuvat tuku treba i da tepat pa koga ke se vratat vo makedonija i nie malku da mu dodadime pa znaete li so ke se sluci ako pogolem del od graganite na makedonija ostanat i svoite pari gi potrosat vo NAJUBAVIOT Ohrid ili vo prespa dorjan mavrovo krusevo pa samo taka i togas moze da zivne nasata ekonomija koga veke se uvezuvame barem odmorot da go pominuvame kaj nas i so malkute stranci koj idat tie pari da se ulozat za podobri kapaciteti i reklama toa bi bilo super a ne co odat buljasi vo grcija na odmor ke istrosat pari tamu ke dojdat vo ohrid i ke se ligavat dali da platat 200 ili 250 denari krevet a vo grcija palkale i po 1200 denari no toa e grcka znaes kade bev na odmo vo grcka pa na vikend vo ohrid i toa e moabetot so ligavite buljasi go vrtat po cel den na kafe.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Рајмз, те поздрави малиов :)
Тој малиот, е стварно мал...малоумен. Шпоновите во Струга барем даваат услуга :) Неговите ѓаури во Охрид пљукаат по него. Батали тоа, него, да се надоврзам нешто со муабетот на Точкест и русинките во Будва мислам дека беше...

Момче, ако не креснеш во Скопје, тогаш џабе идеш Будва..једино место каде полесно ќе ќариш нешто, е Прага...ама па таму е 50 евра влез во дискотека така да батали, поевтино е Охрид.

Ебем ли му матер, сте се нашле кој од кој да критикувате Охрид, а 90% Скопјани во Охрид идат со паштети, виршли и турско кафе на плинска боца. Таквите луѓе не ми се репер за тоа дали услугата била добра или не. Јас секогаш кога сум бил во Охрид, супер сум си поминал, и замисли, шпонец, нали? Иди ваму, иди таму, луѓе на нозе те пречекуваат, ако сакаш и сопствено такси од кај сакаш до каде сакаш тебе да те чека, шо сакаш да пиеш, па и чаша вода, СО ЛЕД, замисли..да да, со лед! ...се зависи од тоа кого знаеш, колку го знаеш, и колку си спремен да го платиш тоа "знаење"...јебига, и во Скопје е така. Знаеш некој на врата, влагаш, ако не знаеш, плаќаш 150 денари за во Хард Рок, а музиката ко внатре ко надвор, исто се слуша..дури надвор подобра вентилација има.

Реков, се повторувам, сакате промени? Почнете од себе. Трошете повеќе, ценете си го своето. Иронично е што тој што има да троши 500 евра, воопшто не ни мисли да иде во Охрид, авионот и Анталија. Не ни дискутира воопшто. Е сега, кај лежи зајакот. Земи 500 евра, иди во Охрид да те видам како ќе поминеш, и дали келнерот криво ќе те гледа,и дали некој ќе ти пљукне на кафе. ТУКА драги мои, е вистинскиот момент. Што кон нешто сопствено гледаме со презир. Будба е подобро од Охрид, ако веќе трошам 500 евра, ќе идам во Будва...ја мајката??? Епа ако ние не трошиме во Охрид, а трошиме кај другите, како сакате Охриѓани да не почитуваат и да не пречекуваат убаво??

300 денари кревет, добро, скупо било, бабата јадела бурек ако иделе гости...што ти ја знам што. Епа драги мои, соберете се 5-6 души, платете 40 евра по вечер, поделете ги трошоците (ако не ве бива за математика тоа е 400 денари по глава) и ете ти апартман со клима со кључ на рака, па ако сакаш и јавна куќа изигравај. Ама не...тоа скупо е.

Многу е просто драги мои...Имате лет до Минхен...имаш економска класа, каде што ти даваат кифла со маргарин да јадеш, имаш и бизнис класа, каде што ти даваат мед и млеко, џони вокер со фстаци, и плава стујардеса ти тресе цицки пред фаца...Ист авион, иста компанија, иста услуга...разликата мили мои, е во цената.

Затоа Мистичен мислам дека темава е тресење зелени, и повеќе наликува на тинејџерски ремет, отколку нешто сериозно.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
A zaso pa da neplatam??? Na site takvi ili slicni objekti so se poznati se naplakja vlez. A 20 denari e stvarno minimalna suma i nema nikoj so oisol na odmor tamu da ostane bez leb ako gi dade.
A toa deka idam za da me vidat na drugarka mi bratucetkata pa nejzin drugar so imal skolski drugarka mu se cisti gluposti.Tie so treba mi obrnuvaat vnimanie.Da placam za vnimanie od lugje so ne gi ni poznavam nekako ne mi ide.Toa go pravat samo tie so nemaat vistinski prijaeli koi stvarno gi cenat.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сигурно не бил Охриѓанец.
Охриѓанец беше. Ама љубезниот дечко од кај што ги купив обетките исто беше Охриѓанец.

И се согласувам Боби дека е мала цената за Самоилови. Само мене ме изнервира односот и фактот дека фалеше да ме опцуе, а јас сум таква и не трпам такво однесување.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Дарко, и на глава да застанам - НЕМОЖАМ нит јас нит ти да ја пробијам матрицата на домашно воспитување ил образование кое единката ја добива. Ако е тоа проблемот, бојкотот цели кон нешто прениско :)

Јас она шо можам да го напрам е да бидам чоек со сите шо ќе се во градон ко туристи, за да им е престојот шо поубаф - иако нит соби издавам, нит ме тангират дирекно угостителство.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Aaaa...ohrigjanive ne gi biva a nejkes ni skopjani da gledas po diskoteki i pokraj ezero. Epa idi ondak u Crna gora kaj toa seljacanata i slusaj Cashe Lomim po diskoteki i imaj srekja da se zapoznaas samo so nekoja crnogorka da gi vidis crnogorcite na delo.
ова е добро кажано
цитирано:целта на угостителот е љубезно да ги угости гостите, а целта на туристот е да ги почитува правата на туристичкото место(од книга од факултетон за туризам)...Се пронаоѓате/ме во некое од овие?
btw луѓе дајте смиретесе малку...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Иронично е што тој што има да троши 500 евра, воопшто не ни мисли да иде во Охрид, авионот и Анталија. Не ни дискутира воопшто. Е сега, кај лежи зајакот. Земи 500 евра, иди во Охрид да те видам како ќе поминеш, и дали келнерот криво ќе те гледа,и дали некој ќе ти пљукне на кафе. ТУКА драги мои, е вистинскиот момент.
Пер, не 500, дупло. 500 само за апартман за 10 дена, 50 еур дневно. Лани, после 8 години бојкот и исти курац, ништо не се сменило.

Затоа. А има многу што можат да си дозволат и авион до Анталија, ама пак одат во Охрид и пак кукаат, секоја година реприза. Токму и затоа е иницијативата, за тие што кењаат, а повторно одат. Или нека не одат, или нека престанат да серат. За нив е наменето. Појасно е сега?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Токму и затоа е иницијативата, за тие што кењаат, а повторно одат. Или нека не одат, или нека престанат да серат. За нив е наменето. Појасно е сега?
Aко е така, те молам во потпис да ги додадеш Закинтос, Херцег Нови, Варна.

едит: 500 евра за апартман - за двајца луѓе зборуваш, минумум, нели? :)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Дарко, и на глава да застанам - НЕМОЖАМ нит јас нит ти да ја пробијам матрицата на домашно воспитување ил образование кое единката ја добива. Ако е тоа проблемот, бојкотот цели кон нешто прениско :)

Јас она шо можам да го напрам е да бидам чоек со сите шо ќе се во градон ко туристи, за да им е престојот шо поубаф - иако нит соби издавам, нит ме тангират дирекно угостителство.
Па Боби, незнам што се замараш. Ниту те тангира директно угостителството и туризмот, ниту на било кој начин зависиш од него.

Објаснив во претходниот пост за да биде појасно. Секоја година се сере и секоја година пак се оди. Или нека не одат, или нека не серат.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Пер, не 500, дупло. 500 само за апартман за 10 дена, 50 еур дневно. Лани, после 8 години бојкот и исти курац, ништо не се сменило.

Затоа. А има многу што можат да си дозволат и авион до Анталија, ама пак одат во Охрид и пак кукаат, секоја година реприза. Токму и затоа е иницијативата, за тие што кењаат, а повторно одат. Или нека не одат, или нека престанат да серат. За нив е наменето. Појасно е сега?

Е тек сега вака болдирано и зголемо, ептен појасно ми е. Ти зборуваш уствари за Скопјани кои се плачипички и лижат тоа што го пљукаат. Ок е. Единствено сеуште не ми е јасен муабетот околу бојкотот на Охридскиот туризам. Наметено за скопјани кои кењаат, и на крај испаѓа БОЈКОТ на Охридскиот туризам...

Фала шо ми појасни сеа пер..

П.С да не те знаев, ќе помислев си забегал ти брат за негде далеку у глаана.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Aко е така, те молам во потпис да ги додадеш Закинтос, Херцег Нови, Варна.
Не бе, реков дека има туристички места во Македонија кои повеќе ги заслужуваат македонските туристи, тоа е поентата на потписот :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Е..беше, познат низ чаршијата.

И Крејзи, да точно твој избор е, и нема место за генерализации меѓутоа ете конкретно има разлика помеѓу продавач на накит и некој примитивен чувар на влезот од најубавата тврдина во земјава, каде поминува секој турист кога е во Охрид.

Продавачот на накит работи за себе, ќе биде фин нормално за да ти продаде нешто, меѓутоа некој недоличен чувар на капија е првата слика за секој посетител на Охрид и веднаш негативно чувство.

Тоа мора да се смени, еве ти ја бојкотираше тврдина поради чуварот а не поради убавиот поглед од ѕидините.
Грев е да не фрли човек поглед одозгора. Ама ете, пусти менталитет.

Охрид и убавините се неприкосновени,не треба да не спречува недостатокот на култура и почит, бидејќи навистина реално гледано секогаш постои избор.

Ме служел непристоен келнер- нема повеќе да стапнам во истиот ресторан.

Домаќинот на куќата е неподнослив- ќе откажам уште следниот ден и ќе најдам друго место за спиење.

Итн. итн.

Охрид си е Охрид, навикнати сме, блиску ни е, наши сме и не треба да се бојкотираме, меѓутоа мора да постои малце повеќе разбирање и почитување на нашите пари и нас самите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom