Гласај: Бојкот на Охридскиот туризам: Сложно, да "неидаме"!

Чисто да се преброиме, колку луѓе се подготвени да го бојкотираат.

• Вкупно гласачи
    247
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ја едно знам. Да ми пљука некој по домот, по дворот, и да ми дојде на гости, го тепам.

Генеразлирањето до тоа ќе донесе по се изгледа. Ако сака некој да измени во врска со охритскиот туризам, облечете 5 души маички со некое лого од црвен крст, и делете памфлети како тоа демек треба да се однесуваат луѓето. Ако ни тоа не вроди плод, јебига, до менталитетот македонски е, на државно ниво, а не на локално.

Ама па, друг феномен македонски е само да се јало лајна...никој ништо не превзема. Ни скопјани, кои шо јадат бурек, и пак идат, ниту пак охриѓани кои се бранат себеси, а сепак Охрид е ист.

Врти сучи, на место стој.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Водата е потопла во Струга да. Немаше да се сетам на ова ако не го прочитав, иако навистина незнам зошто ... можеби затоа што плажите имаат повеќе плиток дел кој повеќе се загрева ... кој да знае.
И друго ... што е важно од каде се вработените по угостителските места? Па газдите се сигурно Охриѓани и тие се одговорни за постапките на своите вработени. Ако не им кажат како треба да се однесуваат, секако нема да е тоа културно и добро.
Туку ...

Министре, Ве молам накратко елаборирајте за услугата во новиот објект „Куба Либре“, каде што бевте сместени во ВИП одделот.

Колку да добијат другите претстава дали се менува нешто или тапкаме в место.
Што да се менува? Местото е одлично како што веќе кажав, но мислам дека не е објективно ако ја проценам услугата само поради тебе. Ти дека не знаеше се потруди, но не беше исто и наредниот ден кога појдовме. Башка и за цените, нели и сам си знаеш дека вриштат? Во ред е тоа дека си на езеро, атмосфера, ова -она, ама што е скапо е скапо! Направи една математика колку ти треба месечно за да одиш секој ден таму на по едно кафе на лежалка? Значи поентата е дека Охрид има капацитет, можеби поголем и од Струга, но не знае како до крај да го искористи. Тоа е жалосната вистина.

Марјан, од некои ситници правиш ко којзнае што да е. Смешен си со сликите, сигурно келнерот У некој скопски ресторант исто така ќе пишува на свој дијалек..а посебно нарачката.:nesvest:
Во ред, но не можеш и не смееш да си дозволиш таква траги-комична работа во едно туристичко место. Покрај тоа треба сите да имаат спремни двојазични мениа, македонско-англиски. Само за Охриѓани вадете си ги тие на ваш дијалект преку зима.

види науме да ти кажам нешо тие таксистите шо ви се таму немаат ни лиценца ни нишо просто се диви таксисти. Плажите одиш 10 метра плитко е и наеднаш длабоко комотно да се удајш.За ноќна забава имат таму не викам не ама има и во охрид тоа сигурно неможеш да го поречиш. На пример Skazi,Lucca,Sound Wave festival,...ама не порекувам дека и струга не е добар град.Ама се нешо иам чувство ко да повеќе сакате да ги гледате маните отколку убавините...ама ај јбг свеисто
Види Вес да ти кажам нешто. Тие таксистите што ни се таму се и диви и не диви, како и секаде што има, нали. Затоа секој има право да одбере такси со табла со име на фирма или друго диво.
Плажите постепено се задлабочуваат, барем тоа јасно го знаеме сите. А и длабокиот дел доаѓа на 10 метри за да се откажете од пливање до таму и да не се удавите ... превентивно де.:pos2:
Ако сакаш да искритикуваш, фати се на нешто што не го знаеме ние Стружаните.
Ноќната забава е поограничена, но тоа што е секогаш е добро организирано и посетено. Охрид на пример имаш милион ноќни клубови и дискотеки, од кои една или две чинат и се полнат. За обичните кафичи не коментирам, дека секогаш и во двата града се полни.

И за крај, се приклучувам на бојкотот! Уште една причина е дешаванката од пред некој ден. Прашуваме најкултурно зошто бродот не испловува како претходниот и кога ќе има пак тура наредниот ден, за да бидеме најладно одјебани, како да не сме муштерии кои сакаме да си платиме и да се повозиме. Ако некому му е мака да работи, немора да се понаша така, може дома да седи и внуци да чува. Милион светлосни години го делат Охрид од развиен туристички град, кој ќе го врати туристот уште многу пати назад.:toe:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Имам читано на хрватски форуми како луѓе од внатрешноста на Хрватска се жалат на услугата и однесувањето на угостителите од приморските места на таа земја.Не знам дали е од завист ама многу слично на ова нашево ми се виде.:toe:

Дали туризмот во Охрид има слабости??-Да
Дали има некои кои се однесуваат грубо??-Да
Дали треба да се подобри услугата??-Да
Дали е Охрид најубав град во МКД(и пошироко)???-Да:smir:

За некоја година Охрид ќе биде елитно место со елитни плажи на кои ќе има повеќе странски туристи и македонски кои можат повеќе да платат,а не да се ценкаат за сместување(нешто што ми се имат десено многу пати).Охрид е уште евтин.Како што се одвиваат работиве ќе биде уште поскап,ама барем ќе си имаме туристи кои ќе бидат со големи платежни можности и нема да пресерааваат по форуми против Охрид.
п.с.иначе Асид вашиот мутант од градоначалник(кој во 21 век сака да гради трамвај:tapp:) да се грижеше барем 10 % за Скопје колку нашиов за Охрид ќе бевте метропола достојна да се споредите барем со Ниш.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Водата е потопла во Струга да. Немаше да се сетам на ова ако не го прочитав, иако навистина незнам зошто ... можеби затоа што плажите имаат повеќе плиток дел кој повеќе се загрева ... кој да знае.
Изворите од кои езерото се здобива со свеша вода се во најголем дел и најмногу сконцентрирани на појасот од Охрид почнувајќи со билјанинте извори па се до св. Наум. Затоа и сите плажи на тој појас постојано имаат „довод“ на свежа-ладна вода. Од друга страна пак Струга се наоѓа на местот каде што езерото се излива во дрим, со други зборови сите водни струи водат кон дрим, што значи водата се двиши од исток накај запад, при тоа движење на водата долж струјата поминувајќи го целото езеро се загрева од сонцето.
Ова е главната и највлијателна причина зошто сите плажи на потегот Билјанини извори - св. Наум имаат ладни плажи, додека плашите околу истеката на Дрим имаат топли плажи.

Знам дека е надвор од темата ова, ама сакав да објаснам зошто е тоа така за да не се најде некој ориѓанец да кажува дека само на „скопјанишчана“ им е ладна водата, или пак дека тоа е заговор на стружаните да ја греат водата на плажите за да им ги земаат туристие на ориѓаните.
Инаку интересно е како за некои орѓани како во македонија постојат само ориѓани и сите други се скопјанишча без разлика дали се од штип, кавадрци, битола, прилеп, велес, струмица итн.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
a slucajno dane e istoto ezero vo Struga i Ohrid? Sekade ke e ista vodata...
Во Струга водата е потопла од Охрид?:icon_redf Не сум знаел.
Водата воопшто е ладна во Охридско Езеро. Но и ете кажаа дека навистина е потопла можеби во Струга. Јас во глобала ја земав Струга како подобра дестинација за одмор, а не дека Струга има потопла вода.
Кога станува збор за летен одмор сакам море, не идам за истите тие пари во Охрид.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Да, ако сакаш да се затруеш од мајонезот и тридневен одмор да добиеш на болница.
Па не земај мајонез бре.Иначе да,Палма најдобри хамбургери во Охридов имат.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Ј
Ама па, друг феномен македонски е само да се јало лајна...никој ништо не превзема. Ни скопјани, кои шо јадат бурек, и пак идат, ниту пак охриѓани кои се бранат себеси, а сепак Охрид е ист.

Врти сучи, на место стој.
Како бе не превземаме?

Им кажуваш најдобронамерно каде да се корегираат, тие охридски бисери ти ронат.

Е штом е така, се превзема бојкот - не одење во Охрид. Развивање на свеста кај сите кои се бунат, а пак одат - треба некој да ги освести да не одат.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
1. И друго ... што е важно од каде се вработените по угостителските места? Па газдите се сигурно Охриѓани и тие се одговорни за постапките на своите вработени. Ако не им кажат како треба да се однесуваат, секако нема да е тоа културно и добро.

2. Значи поентата е дека Охрид има капацитет, можеби поголем и од Струга, но не знае како до крај да го искористи. Тоа е жалосната вистина.

3. Во ред, но не можеш и не смееш да си дозволиш таква траги-комична работа во едно туристичко место. Покрај тоа треба сите да имаат спремни двојазични мениа, македонско-англиски. Само за Охриѓани вадете си ги тие на ваш дијалект преку зима.

4. ...Охрид на пример имаш милион ноќни клубови и дискотеки, од кои една или две чинат и се полнат. За обичните кафичи не коментирам, дека секогаш и во двата града се полни.

5. И за крај, се приклучувам на бојкотот! Уште една причина е дешаванката од пред некој ден. Прашуваме најкултурно зошто бродот не испловува како претходниот и кога ќе има пак тура наредниот ден, за да бидеме најладно одјебани, како да не сме муштерии кои сакаме да си платиме и да се повозиме. Ако некому му е мака да работи, немора да се понаша така, може дома да седи и внуци да чува. Милион светлосни години го делат Охрид од развиен туристички град, кој ќе го врати туристот уште многу пати назад.:toe:
1. Није тачно. Газдите , посебно на плажите се речиси сите од не-охридско порекло :) Шо кажува тоа? Свите сме исти.

2. Да има. Ама Струга има една Копакабана која треба добро да се преора и може да биде една одлична плажа за се и сешто. Дека не се користи потенцијалот, да - ама времето е тука за да ги менува нештата, чекор по чекор - насекаде.

3. Сосема си во право. Нема да прашувам како е на други места (градови), дека не ме интересира.

4. Апсолутно неточно.

5. E tu mi filli Brute?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Како бе не превземаме?

Им кажуваш најдобронамерно каде да се корегираат, тие охридски бисери ти ронат.

Е штом е така, се превзема бојкот - не одење во Охрид. Развивање на свеста кај сите кои се бунат, а пак одат - треба некој да ги освести да не одат.

Па најискрено, ништо не превземате. Нема да идеш во Охрид, мајке ми, ќе умрат охриѓани по твоите пари, или па моите. Дај молим те. Реалноста ја знаеме и јас и ти. Има луѓе кои што стварно со 100 евра идат на одмор во Охрид. Тоа не е одмор, тоа е мачкање очи. Таквите, се третираат како што се третираат. Ете ти кажа Боби, иди, нека ти организира он одмор. Ќе видиш како ќе поминеш. Него нејсе, да се навратам на бојкотот и неговото значење...чек, уствари нема значење.

За да има значење вашата иницијатива, треба да промените пристапот. Ете ти бе батче, иди си во Охрид, земи си апартман. Не сум охриѓанин, ама знам луѓе, ти дава кључ, шо сакаш прај внатре. Кршиш плаќаш е единствено правило. Иди едно недела дена, застани со пластична маса на сред плоштадо, едуцирај луѓе. Немаш време, знам. Плати некого. Гарант ќе се најде некоја фуфица која ќе сака гага одмор, ќе си испружи нозете на сонце, ќе си мафта со памфлетите да си се лади, и ќе каже збор два за организацијата. Капка по капка...ќе ја биде.

Ако бојкотираш, ти, или било кој друг, знаеш што ќе се смени? Ништо. Искрено, знам дека немаш идено Охрид на одмор барем последниве 2-3 години така? Ете ги охриѓани, преживуваат, и без тебе, и без мене. Јебига, силен народ изглеа се, од мудата ќе си гризнат, ама без нас ќе тераат уште многу други сезони.
Така да, бојкотот нема да вроди никаков плод. АПЛА никаков. Од друга страна пак, поради љубовта кон градот, неговото значење за нашава држава, ако охриѓани не сакаат да го ценат, треба ние да го цениме градот. За да го цениме градот, треба да ги научиме и тие што не знаат. Па бујрум...учете ги.

Мене, исто ми е. Ја сум албанец, нејќу ѓаурски градои, ама ете гледам иницијатива, гледам поштени луѓе, сакаат да променат работите кон подобро да идат, така да, променете...кон подобро.

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
I mislite deka kje vi uspee bojkotot? Toj sto saka kje odi be luge.. dzabe se macite :)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
I mislite deka kje vi uspee bojkotot? Toj sto saka kje odi be luge.. dzabe se macite :)
Ете ти македонски синдром...шо се замараш, така е, не може да се промени.
Не туку труби, ако сакаш промена, направи ја. Тргни од себе.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
А која е поентата да бојкотираш нешто што е твое, македонско?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
...koлку шо бојкотираа нашиов свесен народ да неодат грција шо им успеа еден месец со сила толку и ова ќе им успее

Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
Citam i se cudam! acid i misticen za greota ste!!! Pa dobro ili od godinava cenite se krenale tolku ili neznam so e rabotata, lezlka ako se sekavam dobro e 100 denari, nikakvi cetiri evraili neznam so procitav drugo, kafe na plostad okolu 50-60 denari, hamburger okolu 70... za kulturata priznavam imame malku cuden mentalitet ama i na koj i da bilo od vas da mu doojde nekoj doma i da mu nosi 50 dusi drugi, da krsi, da lumpuva i sl i vie ke ste isti! a nikoj nema spomnato deka si pominvite ludilo, deka ima zurki do sabajle, deka ima prekrasno ezero i prekrasen grad... Ohrid e turisticki grad toj nemoze da se tokmi so cenite so berovo ili pehcevo, ipak za eden turisticki grad cenite se preniski cekajte za nekoja godina da vidite ;). Inaku za bojkotot vi go podrzuvam ipak na odmor odi samo koj saka :D, ako sakate da dojdete slobodno vrati i kasi otvoreni, ako ne ne se sekirajte ima mnooooogu drugi koi se zadovolni i ke dojdat pak .
pozdrav i se gledame za brzo

Член од
15 јануари 2008
Мислења
116
Поени од реакции
1
Da se bojkotiraa na vakov nacin i odmorite za Grcija aj ke ve razberev ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom