Гласај: Бојкот на Охридскиот туризам: Сложно, да "неидаме"!

Чисто да се преброиме, колку луѓе се подготвени да го бојкотираат.

• Вкупно гласачи
    247
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
26 јуни 2008
Мислења
30
Поени од реакции
5
Феноменална идеја, која ке земе замав низ цела Македонија се надевам.
Сепак, некои места во Македонија послаби со туристи ке бидат посетени и видени овојпат, благодарение на ова.
Како стигна до ова? Уште верувате дека ‘Скопјанчиштава‘ ви љубоморат?
Во ни еден теоретски и специјален случај во вас не го гледате проблемот?
Како што ни е на сте јасно, по џебот највеќе боли. Кога ке го осетите на своја кожа, кога ке тргнете на страна
‘странци (овци за стрижење)‘ и ‘скопјанчишта (море, ни љубомореТ)‘, можеби ке се премислиме (премислам, како и да е).
НИКОЈ НЕ НЕ ТЕРА? И таа издавала соби (еленче) ? 17 години имаш, тоа не се малку. Ти мора да не привлечеш, дали разбираш
како функционира се ова? Ти не‘ привлекуваш, ние плаќаме. Ти не мораш мене да ме обожаваш, доволно е да бидеш љубезна
и да ме услужиш како човек. За индивидуални испади (демек, ‘скопјанчиштава‘ прават нереди низ Охрид, мамено ке им го тракаме)
не вреди да се дискутира. Јас имам стан таму (имав цело друштво на времето што имаа проблеми со смештајот, изнајмија
стан кај гад од човек, уште еден проблем со скопјаниве, хух?) никогаш не сум се грижел барем за тоа. Срамота е ова да излезе надвор од државава.
Секој паметен човек ке ја искористи неприродно настаната тензија со Грција и сиромаштијата (со 100 евра ни идет еј?
ВО КОЈ ДЕЛ ОД СВЕТОТ домаќинот има потреба да знае како стои финансиски купувачот?), вие самите се удирате во гради,
славејќи локал патриотизам. Како да се реши ова? Сакам да чујам Охридски мислења. Јас нејќам да дојде до последна
фаза од бојкот, но дали е неизбежно? Од вас зависи.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Мене ми е сеедно ама ај активна тема. И така само месец два сум таму. Единствен проблем од туристите ми е што не можам да си паркирам пред куќа, па културно ставам нешто на тротоар, дали канта некоја или камења, да не ми паркираат пред гаража. И после гледам фрлено тоа и се паркирал некој.
Што да праам да пишам дупиме гуми или кршиме ретровизори.
Горе долу тоа ми е проблем во лето, кое е и всушност единственото време кога сум таму.

За останативе работи, подржувам секоја иницијатива која ќе го подигне нивото на услуги, квалитетот, во секоја област и со тоа и во туризмот.
Охрид, градското подрачје, не е способно да издржи повеќе од 35000-40000 туристи. Исто не е ни крајбрежјето големо ко далмација па некој да прави споредби со Хрватска.

Во секој случај има логика иницијативата, да се разбие лежерноста, мрзата, кои се повеќе карактеристика на нашиот менталитет македонски, отколку конкретно охридски.

Инаку коментариве од охриѓани. Локал патриотизам до јаја. Ептен сте охриѓани градски луѓе, за почит, 90% дебарца, косељ, лескоец и слично надојдени.
Ајде сега кој ќе е првиот кој ќе спомне јас сум од двете страни од стара охридска фамилија, чорбаџии биле моите и слично.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
240
Поени од реакции
3
Наместо Охрид, предлагам да се се префрлиме во Дојран и Преспа.

Иако ЦЕЛА МАКЕДОНСКА ЈАВНОСТ укажува на тоа дека охриѓани имаат проблем со сместувањето, гостопримливоста, плажите, таксистите, цените (и тн..), сепак охриѓани имаат образ да размислуваат на овој начин:

Наредниве 10-12 месеци ќе го посветам своето слободно време на организирање масовен бојкот на охридскиот туризам за сезоната 2009. Верижни писма, спам, муабети по луѓе, промовирање на туризмот во Преспа, Дојран, Пелистер, Колешино, Мавровското Езеро и останатите прекрасни места со прекрасен и гостропримлив народ. Во план се активности во соработка со неколку невладини организации за организирање масовен бојкот и пренасочување на македонските туристи на овие локации.
И да не идате ако не сакате никој не ве терат со сила да идате ете ви се Преспа и Дојран
Ако мислиш дека таму е поубо

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
И да не идате ако не сакате никој не ве терат со сила да идате ете ви се Преспа и Дојран
Па богами летово не ни го посетувам Охрид, затоа ќе си идам или Струга или Преспанско Езеро некој град којзнае. 3 години немам стапнато во Охрид и топ ми е.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
:pos2::pos2::pos2:
Морав!

Сине, веќе рековме дека не идеме. И дека не не тера никој.
Наредната година ќе осетите како е да не дојдат и илјадници други луѓе.

Нема да ми побараш 50 денари што искористив автентичен охридски цитат во постов? :pos2:

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Абре ако оди се по планот со глобалното затоплување, како шо читав се предвидува Гевгелија да биде поплавена, така ние Струмичаните ќе си имаме море, палмите веќе ги засадивме :pos: :pos: :pos: Па кај нас ќе идете, само стрпете се :pos:

Член од
26 јуни 2008
Мислења
30
Поени од реакции
5
Godfather, сам репетираш кон твојот град и народот кој живее од ова.
Од неколку години што идам таму, не можам да одвојам ЕДНО човечко однесување. Можеби минимално е на таа што има продавница, барем таа вика Добар ден после третиот мој обид. Барем вика, молчењето стварно било злато.
Освен еден што вози кајче (чудно, но вистинито), ги критикуваше Охриѓани за нивното однесување, и беше скала повисоко од пола од самопрогласената елита во Охрид (газди на кафичи, хотели, so forth.)

Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
42
резил
па не мора охрид бе колку преубави места има низ Македонија
охриѓани мора да го подобрат односот оти ќе ги јади матната

Член од
30 декември 2007
Мислења
6
Поени од реакции
0
Колку мерак ми се напрај со ова... конечно нема да гледам барем дел од разгалените скопјанчиња, мамини мази кој шо мислет дека газди се на градов ко ке дојдет овде... пошо не издавам соби само услуга ми прајте шо нема да дојте, да не ве гледам кај шо се лигајте по градов во некој филм влезени гангстерски...напред само така срциња сте:helou::back:

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Vo Ohrid ima dovolno stranski posetiteli za vreme na letoto pa taka da veruvajte ako nas ne nema, nema ni da osetat.

JFK

Член од
9 март 2007
Мислења
966
Поени од реакции
52
Е вака сега, Охрид напишав дека го избегнувам кизнеј колку време, и допрва така че биди. Еве ви една случка, прееска немав време да напишам. Се качуваме во рандом комбе за од Градиште до Охрид во 5 сабајлето. Е сега, типов ни вика 30 денари од чоек, океј нема проблем одиме ние двајца другари бевме. Стигнуваме Охрид, типов мртов ладен 300 денари ни вели. Другиов со мене шо беше не држеше струја, у три пм го настега уште малце и тепачка че паднеше. Помина то, нанервирани движиме накај станов шо другарчево го има, ај сокче да земиме, влегуваме во продавница Пепси 1.5 литар = 90 денари. Ват д фак, ебаве ние дупени вуши да не сме да се ладите со нас бе? Немам ништо против Охриѓани лично, ама пари да не ви требаат по некоја случајност? 400 денари кревет со лебарки под него? 400 денари јас плајчам Бугарија во кујча 10 метри од плажа со КЛИМА, телевизор со кабловска, мое сопствено веце и 300 други срања. 3 години со ред одам таму, али годинава морам да прескокнам, ете другарите пак одат таму. Здравје Боже, че поминам Охрид, сепак шема е НЕ ДА ПОЈДИШ на одмор да одмориш како секој нормален чоек, ТУКУ ШЕМА Е ДА БИДИШ ВИДЕН ВО ГРАДИШТЕ. FOR CHRIST'S SAKE, ебати менталитетот наш најубав. Појдов на одмор, ме виде тој шо требаше и не требаше, се опијанивме толку пати истепавме толку души. Македонија!

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
а вас не ви е должност да се однесувате љубезно....? ма дај... каков однос ќе покажиш, таков ќе добијаш.

и за нозе лижење не ми збори аман... очигледно вие очекувате нозете да ви ги лижиме...

и баш ми е премногу чудно...
како од сите туристи шо идат налето охрид, најнезадоволни се скопјаниве... кај шо работев лани летото имаше премногу гости од србија, шо си кажуваа дека се задоволни, а и плус имаа резервирано и платено лежалки 20 дена однапред! то не е дека не биле задоволни од услугата или од луѓето ...

значит само за вас не чиниме :toe:
Стварно се разочарувам кога ќе слушнам нешто во тој стил. каков однос ќе покажиш, таков ќе добијаш.
Глупост невидена :uvo: Должност на еден угостител е секогаш да биде љубезен, фин и услужлив спрема гостите. Е сеа, има повеќе видови на гости да речам, не се сите исти, некои се фини, некои се намќори, културни, некултурни. Додека се тука, угостителот треба фино лепо да ги услужи, каков однос и да има гостинот, тој не смее да му врати со иста мера. Личи бре еве некој гостин почне да се понаша агресивно или не е задоволен па почне да вика, личи и тој што служи да почне да се дера да паѓа на негово ниво?? НЕ. Ќе се понаша убаво, а од ко ќе замине гостинот, нека пцуе овој колку сака! Како прво треба да се среди односот на вработените, т.е. угостителите во Охридот. А за цените па не зборувам, шо е скапо скапо е. Зато ова година да ми дојдете Струга , ем поефтино, ем подобра услуга :pipi:

Член од
26 јуни 2008
Мислења
30
Поени од реакции
5
Од тоа што имав прилика да го видам, искусам, чујам и осетам лично и ако претпоставиме дека мислењето на Охридски претставници на форумов е валидно во 80 проценто од случаите, моето скромно мислење е дека нема надеж.
Таа последна умира, но тука е закопана. Ни мравки не ја лазат. Највеќе мртва.
Терате чесни граѓани да не сакаат да ве посетуваат. Не можам да разберам.
Барам некаква логика од вчера или завчера можеби кога првпат ја забележив темава, и сеуште нема логика.
Како размислуваат другиве? Отворете се, ова не е само за Скопје vs. Охрид односот.
Посакувам да беа нешто позначајно развиени Дојранското езеро, Претор, итн., па да се прашам дали Охриѓани (луѓе кои немаат ни малку локален патриотизам, воопшто не се малограѓани, секогаш учтиви, гостопримливи и
пред се работат во духот на туризам, негирано) држат некаков вид на монопол во македонија?
Зошто има луѓе кои сакаат својата заштеда да ја потрошат интерно во Македонија.
Јас сум чист Македонец, сакам се‘ поубавa и поубавa да ја гледам Македонија. Кога ке идам надвор од нејзини рамки,
да бидам горд што сум Македонец. Не да ме наоѓаат како граѓанин од н-ти ред, што како појава индиректно можеме да ја поврземе со темава.
Што се случува со народот во Охрид? И пред се, зошто?

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Ок ... гомна со кофи да се јадело.,,, идемо мало жустрије - татко да ви објснит некој базични срања,,. прво до тој високоинтелегентниот пола човек пола митско суштество - скопјанец шо не се спуштал на мое ниво.... морам да те корегирам - ти не мојш да се крениш на мое ниво од проичина што јас сум светски граѓанин - а ти секојпат ке останиш закоравено балканско македонче... околу интелектот и состојба на свеста не сакам ни да дискутирам со тебе...
Сите ве прочитав и сватив (само вие тоа не го гледате) - во сиве постој провевуват незадоволство - околу услугата шо ја купвите-- индиректно пари ко ке трошите...то е проблемот- шо идате со малку пари... и нека таа фљамата не ми објасвит за некои алтруистички филмој- секој требал да биде човечки пречекан... my ass... ако немаш камен... никој не те сакат..охриѓани станвет америчка школа- а сите вие шо сте национал романтичари соју носталгија- претежно селска провиниенција - пивски бекрии од пред кооперација по скопје или другиве „метрополи“ - живејте си во тој сон...дека на другарска основа овде ке бидете прифатени... идет други туристи со пари затоа ве молиме - одстапете им место...
Пошо изгледа сите шо постиравте... табановце ви е најсеверна точка каде сте се изјазиле - еден пример... мене шо ми се имат десено...Чикаго имат чаршија--- улицата Rush... на таа улица имат најјакото место во Чикаго--- Tavern on Rush-- за вечера треба да закажиш месец дена уназад... денски седвиме.. Pellegrinos минерална вода ни беше наплатена 15 долари...Во WalMart истата( 0,25 Л коштат 2 центи.. значит...750 пати поскапа... ја испив , платив .. и појке не ојдов... Никојпат не реков лош збор за Чикаго... така да сељандуријо... размисите малку... не мора да сте во охрид.. имате претор... дојран... ваљда ке ве бендисат... Фала Богу- со оваа примитивна реклама шо ја имаме - денес на 27,06,2008 веке 60 % од капацитетите на градов се полни со Срби или западњаци... Немам нишо против Скопјани... ама ко ке сте овде ке се прилагодите на нас... ако не-- ко ве јебе...
Мојте да не идате... ама не смејте да коментирате.. и да не кењата кај ке стигните...
а и пс.. ке забораев... да се корегираме да немат забуни... Езерото не е на Македонија.. Езерото е на Охрид , Охриѓаните и туристите кои немаат нишо против да дадат минимум респект за градот и луѓето... останатите...пред амбасада на дупење, плукање и метење ос грчки метли....Смешни сте еј...лол
Уште еден бисер.. ОХРИТСКИ

НЕ сум за бојкот на Охрид, ама со драго срце би се вклучил во описменување на охриѓани кога се работи за туристичко работење..

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Тиквичке, едно 20 луѓе ми кажаа дека едвај чекаат да одиш на плажа и да те гледаат намќоресто летово.

И како после да не коментирам на вакви глупости!

Get out of the box, алоооооооо!!!!
а под плажа се подразбира само Охрид?
по ланското лошо искуство ... једино само во приватен стан

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom