Тешко дека The Elder Scrolls е копија на Diablo... TES Arena излезе во 94та а Diablo малку покасно. Плус, TES сите се во прво лице. (Освен Redguard)Од овие што ги наброја, (за мене) Diablo 2 е без конкуренција. Башка 90% од сите RPG се бледа копија на Diablo.
Такви RPG во прво лице што се, не ги бива (Oblivion, Mass Effect, S.T.A.L.K.E.R, Deus Ex.....)Тешко дека The Elder Scrolls е копија на Diablo... TES Arena излезе во 94та а Diablo малку покасно. Плус, TES сите се во прво лице. (Освен Redguard)
Да речеш дека Deus Ex и TES не ги бива.. е исто ко да си извршил гејмерско самоубиствоТакви RPG во прво лице што се, не ги бива (Oblivion, Mass Effect, S.T.A.L.K.E.R, Deus Ex.....)
Дефиниција за RPG ти е Diablo 2
Не реков дека не ги бива од гејмерска гледна точка. Викам дека за RPG, не ги бива. Иначе игрите се екстра.Да речеш дека Deus Ex и TES не ги бива.. е исто ко да си извршил гејмерско самоубиство![]()
Ме интересира...Море вие не сте виделе како изгледа RPG, Диабло не е RPG туку е Hack&Slash, посебен жанр е тоа. Статистики, оружја, damage во бројки, тоа не е RPG. Diablo нема ни 1% RPG у него. За PC добри RPG-ја се Mass Effect, KOTOR 1/2, Jade Empire, Deus Ex итн, иако сите овие се само бледо издание на тоа како треба вистински RPG да изгледа. Барајте добар RPG на конзолите, конкретно Нинтендо и Плејстешн.
И да, Diablo е најдобар Hack&Slash на сите времиња.
Baldur's Gate и Icewind Dale ги изиграв со мерак, а Planescape не сум ја 'рчнал. Ама стварно на ПЦ слабо RPG-ја.Ме интересира...
Дали и Baldur's Gate,Icewind Dale,Planescape:Torment и тн. ги сметаш за Hack&Slash?
Јас лично за нив мислам дека се дефиниција за RPG,бидејќи ги доловуваат во целост role playing game елементите.
А за Diablo се согласувам.
RPG - Role Playing GameBaldur's Gate и Icewind Dale ги изиграв со мерак, а Planescape не сум ја 'рчнал. Ама стварно на ПЦ слабо RPG-ја.
Не е баш баш тоа, ама нема веза.RPG - Role Playing Game
На Diablo 2: Бираш шупак, го праиш херој (Role) и идеш играш и све можно што постои САМ го праиш покољ (Playing Game)
Значи го зимаш чоекот, го праиш ЅВЕР и све друго умира од твоја рака.
Е тоа би било дефиниција за RPG.
Meѓу првите игри што го промовирале RPG стилот воопшто е и Diablo. Значи тоа надградба на карактер, на оружја, херои.... од таму произлегува. И другиве новиве игри се RPG ама не се баш баш тоа.Не е баш баш тоа, ама нема веза.![]()
Добро де, сега ке се истепаме што е RPG а што не. :wink:Meѓу првите игри што го промовирале RPG стилот воопшто е и Diablo. Значи тоа надградба на карактер, на оружја, херои.... од таму произлегува. И другиве новиве игри се RPG ама не се баш баш тоа.
Знаеш да насмееш поспан чоек од сабајле:pos2:.RPG - Role Playing Game
На Diablo 2: Бираш шупак, го праиш херој (Role) и идеш играш и све можно што постои САМ го праиш покољ (Playing Game)
Значи го зимаш чоекот, го праиш ЅВЕР и све друго умира од твоја рака.
Е тоа би било дефиниција за RPG.
Ахахаха, RPG жанрот постоел и бил промовиран 10-15 години пред да излезе Диабло, од страна на компаниите Sqaresoft и Enix(некаде 83та, 84та), кои пред неколку години се споија под името Square-Enix.Meѓу првите игри што го промовирале RPG стилот воопшто е и Diablo. Значи тоа надградба на карактер, на оружја, херои.... од таму произлегува. И другиве новиве игри се RPG ама не се баш баш тоа.