Апсурдите на атеизмот

• Креатор на темата Креатор на темата sardaukar
  • Време на започнување Време на започнување
Веќе 100 пати имам напишано дека јас не сум роден верник. Но, отворањето на умот кон Божјите вистини беше пресуден за моето обраѓање кон Христа, во чија Црква сум крстен на бебешка возраст.
Верниците, според стекот од околносто во кој живеат, т.е. живееле до своето обраќање кон Бога (а тој стек од околности е атеистички) јасно е дека биле приемчиви само за световните вистини. А световните вистини не познаваат дух и духовност, па така, кога поединецот е од сите страни сардисан само со световни/минливи вистини, тешко може да прифати и некоја друга виситнина, на пример, вистина од духовно-етичка природа. И тоа е така, се додека умот од атеистот, како веќе напишав, не се отвори и за Божјите вистини .Сметај дека верниците веќе го знаат повеќето од она кое атеистите го изнесуваат како џоа котрааргумент за Божјото постење, оти и тие самите (сега верници , предтоа атеисти) и самите го имале прифатено атеистичкото учење како свое. Атеизмот не е броблематичен се до моментот кога атеистите тврдоглаво и инаетџиски ќе почнат датврдат дека Бог не посоти, иако и тие самите (атеистите) се од Бога создадени, Замисли кој е тој апсурд: творението на Творецот му вели дека Он не постои!!!

А он ништо не превзема за тоа ..

п.с по 100-ти пат не е докажано нашето настанување ..

abe ti sardaukar otkaj si praten ovde?da ne zabeleza pravoslavniov vrv na zemjava deka na forumov se inteligentni i obrazovani luge doagaat,pa da ne ve fati strav od masovno gubenje na verata vo zemjata,a kako posledica na toa i masovno namaluvanje na parickite so prostiov makedonski narod gi frla po toa crkvite,pa te pratile tebe ovde da ni go siris tvoeto oooooooooogromno znaenje i nevidena logika so koja bi gi zaprepastil i najgolemite filozofi i naucnici!
Јас се извинувам ако се однесувам пресамоуврено, признавам дека тоа ми е мана. Сепак ова погоре ќе го сфатам и како комплимент. Инаку никој не ме пратил иако мислам дека добро ќе беше свештенството во Црквата да се пуштеше во објаснувањето на вистинското барем мисловно значење на поимот Бог меѓу нашиот само номинално христијански народ, бидејќи очигледно е тоталното непознавање на тој поим, кога луѓето се смеат на Христијанското верување со тврдење дека ние веруваме во старец со брада. Сето тоа страшно се одрази на духот на народот и последиците на незнаењето за Бога се катастрофални како поединечно така и за цела нација.

mi zboruvas za aspurdite na ateizmot taka,
aj mozda ne sum tolku nacitan ko tebe ama brat nekoj FAKTI gi znam so sigurnost,
1 apsurd, na verata http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html ,objasni mi koj e tvojot bog,a koj bogot na ostanatite 20 religii,
Може да постои еден Бог и едно Негово учење, другите се изместувања од тоа учење. Така и треба да биде иако тоа не е многу сложено да се расчисти. Најкратко ако има една вредност, тогаш ќе имавме разни врвови на вредноста и ќе имавме хаос. Ако и воопшто имаме било какво рангирање т.е. било каков вредносен систем врвот на вредноста мора да е Бог. Тоа значи дека светот треба да има еден систем и соодветно едно вистинско учење за тој реален систем со многу разни учења кои се отклонуваат и го промашуваат тој вредносен систем. За мене тоа учење е христијанското нам откриено од Богочовекот Исус Христос, а протолкувано од Светиот Дух кој пребива во Православната Црква.

2 apsurd,sto im se slusi na 20 milioni evrei (da zemime pola od niv bile vernici sto mislam deka sigurno bile mn poveke)10 milioni evrei zaginati vo vtora svetska vojna,pokraj niv uste 30 milioni drugi luge od cel svet(da zemime isto pola od niv deka bile vernici)znaci 15 milioni zaginati vo vtora svetska vojna,vkupno 25 milioni VERNICI zaginale ne po nivna vina za vremenski period od 6 godini,
Човекот настрадува поради сопствените гревови, но и може да понесе страдање заради доброто на другите. Повеќето од луѓето кои настрадале иако се декларирале верници настрадале поради сопствените гревови, т.е. не верувале како што треба, но има помал дел кои пострадале поради доброто на другите и тие со својата жртва создале подобар свет, но тоа бил нивен избор заради доброто на другите. За холокаустот им било кажано на евреите уште од старозаветно време како казна за отфрлањето на Бога со цел да добијат основа да бидат вратени назад на нивната земја пред почетокот на крајот на светот.

3 apsurd, velis deka ne e mozno univerzumov da nastanal od nisto zasto toa ednostavno ne e vozmozno,e pa i jas ednostavno ne go priznavam postoenjeto na gospod od sekogas zasto za mene toa ne e vozmozno,ne mozes da donesuvas zaklucoci bazirani na tvoeto uveruvanje i na tvojata biblija,
Поврзувањето на поимот Бог со постоење од секогаш е логички одржливо, поврзувањето на поимот природа со постоење од секогаш е логички неодржливо. Бидејќи само поимот Бог е поврзан со предвечното постоење.

Јас се користев со филозофија, со логика и смисла. Со Библијата се користам во двата правци. Ја користам за да се потврди дека таа го тврди истото соодветно на правата филозфија, но и дека таа првично наведува кон таквата правилна филозофија.

4 apsurd, postoenje na RAJ i PEKOL,ako postojat kade se?kako se stignuva do niv?ima nekoja skriena avtobuska postojka gospod?
Ако ме читаше од почеток ќе прочиташе дека Небесниот свет, а и пеколот не се исклучени од овој свет. Тие се поврзани и ние уште овде имаме предвкус на двете зависно од нашиот однос кон нив. Ако се помириме со Бога ја добиваме Неговата енергија и ни е убаво, ако се караме и бунтуваме против Него, се осамува нашата душа и таа внатрешно гори и се мачи бидејќи нема задоволување од Оној кој ја створил.

5 apsurd, arkata na noe,sobral po 2 od site zivotni vo eden mnoooooogu golem brod,aj ti se molam,aha i toj brod go izgradil so negovite 3 sina,aha da,ZIMI KUROV gi sobral site zivotni na edno mesto,
Ги собрал само основните видови и тоа каде било можно во „семенска“ форма, варијациите се јавуваат со нивното природно вкрстување во животот.
За случувањето на потопот тврдат легендите на народи на сите континенти. За потопот постојат легенди и во најосамени острови кои изгубиле контакт со копното пред илјадници години.

6 apsurd, adam i eva,koga bile sozdadeni spored gospod?otprilika godina kazi mi ne sakam tocno,bile sozdadeni koga se sozdal svetov?NE,planetava zemja e stara 3 milijardi godini,coveckiot vid se pojavuva pred edno 50 -100 ijladi godini,da recime deka togas gi sozdal gospod,kako se razmnozile do ovoj stepen?da presmetame matematicki,prvata bremenost na eva bila petorka,znaci pet deca,1 masko 4 zenski,pominati se znaci 9 meseci od nivnoto sozdavanje zemajki v predvid deka se sozdadeni seksualno sozreani, znaci 9 meseci,pominuvaat uste 14 godini pred decata seksualno da sozreat i da mozat da se reproduciraat,sekoe zensko ima po pet deca,1 masko i 4 zenski,znaci to ti se vkupno 25 deca na 14 godini,da go zemime toa kako prosek,za da stignat do ovaa brojka od 6.9 milijardi luge kolku sto ima denes bi i trebalo mn vreme
Добро, па и многу време поминало. Се раѓале но и умирале. За време на потопот пак се почнало од почеток со една фамилија.

7 apsurd, gorenavedenovo e INCEST,najstrogo zabraneto vo celiot svet,kaj vernici i nevernici,
nemam vreme za uste da se glupiram ovde so vakvi postoj i da si go trosam vremeto oti znam so ke odgovoris GOSPOD E SEMOKEN ,toa ti e najgolemiot apsurd od site
pozdrav
Размножувањето на Адам и Ева било во Небесниот Свет кога гревот, а со тоа и инцестот не постоеле. Тие не се размножувале телесно, затоа што и нивните тела не биле телесни, туку како што велат Светителите етерни. Нешто помеѓу дух и тело. Нивното размножување се случувало не со телесен туку со енергетски однос помеѓу нив како две етерни човечки енергии. Впрочем и во телесниот сексуален однос покрај телото таа енергија на машкото и женското е присутна во спротивно не би ни можело материјата без енергијата да даде живот.

Јас мислам дека Бог постојано превзема нешто, но човекот е премногу зафркнат со гревот за тоа да го види.

И не ви делува смешно и детски тоа што за време на Адам и ева е забранет инцестот , шо ќе каже дека Бог кога сака може да си игра со гените и ДНК на човекот , кога го прават гревот инцестот доаќа ко забрана.. не ви изгледа на патетичен обид да се пополнат дупките ?

И жити све , како се размножувате вонтелесно ? Ко онаа преку телефон шо беше забременила ?

Јас мислам дека Бог постојано превзема нешто, но човекот е премногу зафркнат со гревот за тоа да го види.

А може да ми кажеш што е тоа , што он го превзема ?

Превзеде, како не! Првото Христово доаѓање е последица од Божјата промисла, пришто Бог, самиот забележал дека Неговото врвно творение-човекот, уште од Каин па наваму, непрекидно тоне во злото. Единствено решение за спас на човекот од злото бил само еден: Сам Бог да се „симне„ од Небесата и сам Бог, лично Он, да почне да го спасува родот човечки. Но секако дека тоа спасение (како знак за Божја милост кон човекот) не е еднонасочно, во кое само Бог би посакал да го спаси човекот, туку релацијата има и своја втора страна: самиот човек (мислам на човекот како род а не како поединец) да посака спасение а тоа да не биде само Божја намера. Кога Божјата промисла и човековата желба за спасение се среќаваат, тоа е идеална состојба.
Значи, Бог Го испрати својот Единороден Син, Кој не посети пред 2000 г., не повика на спасение па така, неможеш да кажеш дека Он ништо не превзема(л).

So sreka neka ti e.
Kako i sto rekov, veruvam vo postoenjeto na Gospod, ama deka "toa" e covek, njet, mi vrega inteligencija.
Не бе Quark човек, каде тоа го пишува!? Бог е личност, сеприсутен Дух, чија суштина е недофатлива, но можеме преку Неговите енергии да добеме иманентно Негово доживување. Прашај секое попче истово ќе ти го каже, зошто ги сведувате гледиштата на намерно погрешно примитивизирање на Бог.

Превзеде, како не! Првото Христово доаѓање е последица од Божјата промисла, пришто Бог, самиот забележал дека Неговото врвно творение-човекот, уште од Каин па наваму, непрекидно тоне во злото. Единствено решение за спас на човекот од злото бил само еден: Сам Бог да се „симне„ од Небесата и сам Бог, лично Он, да почне да го спасува родот човечки. Но секако дека тоа спасение (како знак за Божја милост кон човекот) не е еднонасочно, во кое само Бог би посакал да го спаси човекот, туку релацијата има и своја втора страна: самиот човек (мислам на човекот како род а не како поединец) да посака спасение а тоа да не биде само Божја намера. Кога Божјата промисла и човековата желба за спасение се среќаваат, тоа е идеална состојба.
Значи, Бог Го испрати својот Единороден Син, Кој не посети пред 2000 г., не повика на спасение па така, неможеш да кажеш дека Он ништо не превзема(л).

тешко му е сам да дојде и да се покаже ? гледа дека има секој ден луѓе кои го отфрлаат неговото постоење , па зашо не се симне ?Страв да не му е ?

6000 години ( според Вас ) поминаа и ниеден доказа за него нема ..
Ајде нека дојде и да го реше прашањето еднаш засекогаш . Или тоа му е мака , оти он е наш господар .. не сака да се симнува на наше ниво ?

И не ви делува смешно и детски тоа што за време на Адам и ева е забранет инцестот , шо ќе каже дека Бог кога сака може да си игра со гените и ДНК на човекот , кога го прават гревот инцестот доаќа ко забрана.. не ви изгледа на патетичен обид да се пополнат дупките ?
Ако може појасно!?

И жити све , како се размножувате вонтелесно ? Ко онаа преку телефон шо беше забременила ?
Сега и науката го применува вонтелесното размножување ти прашуваш како се размножувале вонтелесно.

Не бе Quark човек, каде тоа го пишува!? Бог е личност, сеприсутен Дух, чија суштина е недофатлива, но можеме преку Неговите енергии да добеме иманентно Негово доживување. Прашај секое попче истово ќе ти го каже, зошто ги сведувате гледиштата на намерно погрешно примитивизирање на Бог.
Ti preeska kaza nesto takvo. Sepak priznavam deka mozebi pogresno sum te sfatil, ama toa postovite stvarno ti se predolgi pa ne sekogas gi citam celi, pa moze i da nesto propustam i da se zaebe i izgubi sustinata.
I da, nema potreba nisto mene nekoe popce da mi kaze.

Ако може појасно!?

Сега и науката го применува вонтелесното размножување ти прашуваш како се размножувале вонтелесно.

Ти пиша душевно , какво е тоа размонужување ??

А Бог на времето си играл лаборант а ?

А може да ми кажеш што е тоа , што он го превзема ?
Не води низ одредени патеки со одредени резултати соодветно на она кое веќе го кажал за да се покаже Неговото присуство. Пример денешниот разговор Бог го наведе. За да ти остане в ум најмалку во наредните 4-5 години со цел тоа да работи во тебе. И кога ќе ти биде неиздржливо тешко ќе ти текне на смислата на нештата овде изложени и ќе си речеш не можам повеќе вака бесмислено и безбожно против себе да се инаетам на Неговото присуство. Ќе побараш знак од Бога и Тој со радост ќе ти го даде.

Ti preeska kaza nesto takvo. Sepak priznavam deka mozebi pogresno sum te sfatil, ama toa postovite stvarno ti se predolgi pa ne sekogas gi citam celi, pa moze i da nesto propustam i da se zaebe i izgubi sustinata.
I da, nema potreba nisto mene nekoe popce da mi kaze.
Може и така ама ќе ти биде потешко, вака на тацна ќе го добиеше.

Ти пиша душевно , какво е тоа размонужување ??

А Бог на времето си играл лаборант а ?
Добро душевно/енергетски а не вонтелесно кое веќе сега стана возможно.
А во иднина може и на овој свет енергетското да стане делумно возможно.
Гледаш нашиве зборови имаат енергија. Еден ден може и ние со енергијата на мислата ќе креираме. Така и машката и женската енергија кога ќе остварат блискост/љубов меѓу себе стварале и на оној свет ќе ствараат плод на својата љубов.
Целиот свет е енергетски. Материјата е само „брановидно движење“ на енергијата. Да не ги барам линковите од квантната теорија.
Кога се молиме на Бога ние правиме космичка прилагодба на својата енергија кон светот како и прилагодба на енергијата на светот кон сопствената. Односно и двете ги приближуваме кон Господ. Со молитвата цел свет го менуваме, го подобруваме, а и себе си истовремено.
Бог е и лаборант и се што е добро.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom