Od kaj znaes deka se samo lazni nadezi. Nikogas ne veli Nikogas. I ako gi nadzivees najbliskite, tie ke umrat i ti pak ke se ozenis/omazis i ke imas pak deca. So tek na vreme ke se naviknes na toa umiranje i nema da ti pretstavuva nekoj problem da gi prezalis. I dali mislis deka postoi druga strana t.e. raj ili pekol?Не би одбрал вечен живот од 3 причини :
1. Не постои такво нешто , несакам лажни надежи
2. Несакам да ги надживеам најблиските и да останам Сам..
3. Нема да се запознаам со „другата страна“.
Овој коментар ти е сосема непотребен, ми нема логика.1. Не постои такво нешто , несакам лажни надежи
Кој може да знае што ќе се случува во иднина и кој кого ќе надживее? Како што реков, не ти треба бесмртност за да надживееш. И како може да останеш сам? Секое (нормално) човечко суштество додека живее на земјава се поврзува со други луѓе и во случај да изгуби некој близок.BliND напиша:2. Несакам да ги надживеам најблиските и да останам Сам..
За ова немам коментар.BliND напиша:3. Нема да се запознаам со „другата страна“.
Ај, пошто го зема мојот цитат за пример, да те удостојам со одговор.Го земам цитатов само колку да ми послужи да се искажам.
А кој гарантира дека нашите мили нема да стареат и умираат и сега пред наши очи? Зарем потребен ни е вечен живот за вакво страдање?
Кој може да гарантира дека во овој живот моите деца ќе ме надживеат, па дека јас нема да страдам (ако се случи не дај боже обратното) заради нивната смрт? Што ако мајка ми нема вечен живот, а ме надживее мене? Тогаш нема страдање и болка која душата не ја поднесува?
Иначе да, би одбрала вечен живот кога би имала можност да бирам.
Тоа не значи дека јас не ги сакам своите блиски, дека не би ме погодила нивна болест или смрт.
Болката од загуба е иста, без разлика дали ќе се случи кога би имала 25 или 125 години. Ако се случи на 25, секако дека јас жива во гроб не сум можела да влезам. Би продолжила да живеам со некоја празнина и болка во душата која никој не би можел да ја ублажи. Но, ќе живеам и ќе создавам услови за блискост и со други луѓе кои (ќе) заземаат ново место во моето срце. Тој процес е нормален, живиот со живите живее.
Така да, оние искази дека не сте можеле да поднесете да гледате како вашите блиски ги снемува, ми оставаат впечаток дека не сакате да си признаете дека тоа е неминовно и без вечен живот. Зборувате како да е нешто ново, непознато, нешто што никогаш не сте доживеале или, пак, дека во овој (смртниот) живот не постои.
Иако не ми беше важно чив цитат ќе земам, побитен ми беше муабетот, сепак мило ми е што ми реплицирашеАј, пошто го зема мојот цитат за пример, да те удостојам со одговор.
Истото го реков и јас, само што се зедов себеси во реченицата.short1 напиша:Болката не поминува скроз - останува лузна. Прашај некој на кого му починало детенце како му е. Ќе роди друго, но празнината не се пополнува.
Се согласувам со ова, многу добро го знам. И не мора детенце да му почине на родител за да се употреби зборот болка во контекст. Болка е и кога најдобар другар ќе ти почине. Болка си е болка, празнина си е празнина, само чувството е различно.Fortune напиша:Би продолжила да живеам со некоја празнина и болка во душата која никој не би можел да ја ублажи. Но, ќе живеам и ќе создавам услови за блискост и со други луѓе кои (ќе) заземаат ново место во моето срце. Тој процес е нормален, живиот со живите живее.
Во ред, така е. Само што јас зборувам гледано од друг агол. Цело време потенцирам дека не можеме да знаеме до кога ќе ја имаме можноста да го споделуваме утрето со нашето семејство. Што да речат сирачињата? Со кого овој живот го споделуваат? Што да речеме за оние што го изгубиле своето семејство во разни несреќи и останале сами, а сепак собрале сили да живеат и понатаму, да работат, да се дружат, да не си го одземат животот?short1 напиша:Така да, не, не ми треба вечен живот ако не можам да го споделам со мојата фамилија.
Зашто живееш тогаш?Ај, пошто го зема мојот цитат за пример, да те удостојам со одговор.
Зар не е доволно болка да ги гледам и за овој краток живот како патат моите блиски? Како венеат од болест у смрт? Зошто би посакала тоа да го доживувам вечно? Болката не поминува скроз - останува лузна. Прашај некој на кого му починало детенце како му е. Ќе роди друго, но празнината не се пополнува.
Така да, не, не ми треба вечен живот ако не можам да го споделам со мојата фамилија.
Прво и основно - зар сум побарала да се родам?Зашто живееш тогаш?
АКо нејќеш вечен живот,значи не ти е доволно убав животот за да сакаш да продолжиш.
АКо не ти е доволно убав овој живот,зашто би живеел,па макар и 80 години?
Го направивте животот најголемото страдање,ако стварно тоа е вашиот став,едноставно,зашто живеете и во овој момент?
Значи смртта е поубава од животот.Никој не кажа дека го мрзи животот. Само сме рекле дека неќеме вечно да живееме. Зошто тебе тоа ти е проблем?
Токму тоа и јас го велев во своите постови.Прашувам,ако не бирате вечен живот,автоматски ја бирате смртта.
Смртта ви е поубава од животот?