Ако во човекот има душа, тогаш каде се наоѓа таа?

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
Еве, тоа е она кое го велам: обид духовните категории да се сведат на материјални па така, душата би била енергија, согласно Ајнштајновата теорија...не ми е познато дека неговата Специјална и Општа теорја на релативитетот се занимаваат со духовност, туку напротив.
aj kazi kaj fati energija vo raka i ja stavi vo dzeb. jas znam deka energijata se pretvora od eden vo drug vid ama nemoze da se unishti..po toa ne e ni materijalna rabota, samiot zbor materijalna znachi deka neshto shto moze da se fati materialno izmeri. Materijalnoto moze da se unishti za nas ama ne za univerzumot.

univerzumot koj go razbirame odi kon haos. Primer: skrishi ja edna chasha ako ne ja zalepish nema da se spoi nikogash- znachi od edno neshto nastanale povekje, taka e se okolu tebe..

sega ako odime po teorijata za napushtanje na tezina pri samata smrt i toa konstantna tezina jas podrazbiram za toa deka eden del koj ne vleguva vo termodinamichnite zakoni zaminuva vo druga dimenzija kade ne e 3 zakon na termodinamikata primenliv..

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
aj kazi kaj fati energija vo raka i ja stavi vo dzeb. jas znam deka energijata se pretvora od eden vo drug vid ama nemoze da se unishti..po toa ne e ni materijalna rabota, samiot zbor materijalna znachi deka neshto shto moze da se fati materialno izmeri. Materijalnoto moze da se unishti za nas ama ne za univerzumot.

univerzumot koj go razbirame odi kon haos. Primer: skrishi ja edna chasha ako ne ja zalepish nema da se spoi nikogash- znachi od edno neshto nastanale povekje, taka e se okolu tebe..

sega ako odime po teorijata za napushtanje na tezina pri samata smrt i toa konstantna tezina jas podrazbiram za toa deka eden del koj ne vleguva vo termodinamichnite zakoni zaminuva vo druga dimenzija kade ne e 3 zakon na termodinamikata primenliv..
Кон болтуваното:
- примерот со чашата е омилен за Хокинг, но тој пример не покажува КОЛКУ чашата станала полесна после нејзиното кршење. Ти, што мислиш?
- ете, значи, ИМА „нешто„ кое не подлежи на физичките закони, така?

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
- ете, значи, ИМА „нешто„ кое не подлежи на физичките закони, така?
i jas veruvam vo toa deka ima drugi dimenzii koi mozebi se paralelni i ne mozeme da gi razbereme poshto ne mozeme da go najdeme i objasnime vratata ili povekje vrati do drugata dimenzija, kade mozebi vremeto i ne teche kako za ovaa dimenzija

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Другата димезија е духовната, Небесната димезнија, „просторот„ во кој престојуваат духовните битија: Творецот и белите Ангели. Тоа е „просторот„ во кој не постои времето, како 4-та димезија на нам позантиот просторно-временски континуум и „простор„ во кој не важат физичкте закони од материјалниов свет.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
сега испаѓа или дека мојата душа нема функција или дека немам душа.

veruvaj,nemoze da nemas dusa,a da cuvstvuvas bolka,radost,sreka,ljubov,.....na pr.koga ke ti se sluci nesto,bez razlika dali e dobro ili loso,vednas cuvstvuvas nesto......dali toa ke bide nekakov strav,radost,ili vozbuda.....znaci sepak cuvtvuvas,a nemozes da go kontroliras...i da nesakas,toa postoi.....NEVIDLIVO,NO SEPAK E TUKA.....:smir:

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Miki1.......:):)SLAVA NA BOGA!.....ZIVEEME LI,UMIRAME LI,GOSPODOVI SME.....:)

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
TheBestTipster напиша:
И петата е .. можда е и таму душата , кој знае ..

Хмм.. интересна работа , прво треба да се запрашате како изгледа душата , од што е составена , па да го тражете нејзиното место ..
Dovolno e da pocuvstvuvas,za da vidis deka dusata postoi...a kade vo teloto,ne e ni vazno,vazno e deka navistina postoi.....Vo edna prilika starec Kleopa se vozel vo voz so eden oficer,koj celo vreme se prasuval kako da veruva vo Boga,a ne go gleda...Togas starecot go prasal:"Koga tvojot blizen oseka bolka vo stomakot,i uzasno se zali deka ne moze da izdrzi,ti vednas se grizis,i go nosis na lekar....A kako znaes deka go boli?Toj kazuva,no ti bolkata ne ja gledas,a sepak veruvas deka go maci....Taka e i so Boga...."i na kraj,se razbira,oficerot nemal nikakov odgovor...I se preobratil..

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Dovolno e da pocuvstvuvas,za da vidis deka dusata postoi...a kade vo teloto,ne e ni vazno,vazno e deka navistina postoi.....Vo edna prilika starec Kleopa se vozel vo voz so eden oficer,koj celo vreme se prasuval kako da veruva vo Boga,a ne go gleda...Togas starecot go prasal:"Koga tvojot blizen oseka bolka vo stomakot,i uzasno se zali deka ne moze da izdrzi,ti vednas se grizis,i go nosis na lekar....A kako znaes deka go boli?Toj kazuva,no ti bolkata ne ja gledas,a sepak veruvas deka go maci....Taka e i so Boga...."i na kraj,se razbira,oficerot nemal nikakov odgovor...I se preobratil..
Секако , секако ..:pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дискусиите за критичкиот емпиризам, неоегзистенционализмот, човеките права на Папуа-Нова Гвинеја, футуризмот и сл., досега никого не го обратиле кон Бога...
Кон Бога се обраќаат само „детски„ умови, односно умови кои се незлобливи..

Член од
20 мај 2008
Мислења
130
Поени од реакции
54
Dobro be, do koga? :P Dusa/licnost na covekot ne postoi....
Toa ide nekako vaka: Sto e edinstvenata razlika pomegu lugeto i ostanatiot ziv svet? Toa sto moze da razmisluva, a so toa i mnogu pobrzo da uci raboti okolu sebe so pomos na logicno i racionalno razmisluvanje. OD PRVIOT MOMENT koga ke se rodi covek toj pocnuva da go percepira svetot okolu sebe, vrz baza na toa sto go gleda - da nosi zaklucoci, da se plasi od rabotite koi ne gi razbira, da se interesira za se sto se slucuva okolu nego itn itn. Site tie raboti koi sto gi gleda, gi slusa, gi mirisa - reagira nekako na niv. Koga ke kazat za nekogo deka pominal nekoi raboti vo zivotot - za nego se veli deka ima iskustvo. Taka e so SE sto se slucuva okolu nas, za svetlo, za temno, za blago, za soleno, za kiselo, za slatko, za ladno, za toplo, ZA BUKVALNO SEKOJA MOZNA POJAVA okolu nas, VRZ BAZA NA NASETO ISKUSTVO, ili vrz baza na indirektno steknato iskustvo (mozebi od TV, od preraskazuvanje) nie dejstvuvame na odreden nacin. Site iskustva vo zivotot ja socinuvaat "dusata". Ne e toa nisto apstraktno. Megutoa, del od naucenite raboti se prenesuva i genetski, isto kako sto se prenesuvaat i ponekogas fizickite osobini na eden covek. (Pa toa e evolucija be luge). Toa sto go naucile tie pred nas, nie da go usovrsime i imajki go toa znaenje, da se koncentrirame ne nesto drugo/na nesto novo.
Sekako, za da moze da se razmisluva, da se dvizime, da disime itn itn, treba energija, za koja se uci vo Biologija uste vo osnovno skolo i nema tuka nekakva filozofija. I, vrz baza na zakonot za akcija/reakcija, znaeme deka za sekoja akcija - postoi ednakva po moknost reakcija. Taka na primer, kolku pobogata energetski hrana ke jades, kolku se dvizis, kolkava muskulna masa imas itn, tolku energija ke proizveduvas. Istoto vazi i za energijata koja se osloboduva na kletocno nivo, vo mozokot, za sekade..... Koga covek umira, ednostavno prestanuva da proziveduva bilo kakov tip na energija, i tolku ... nema tuka nikakva filozofija. Megutoa, instinktivniot motiv na covekot deka ne saka da izumre kako vid (sto poteknuva od pred iljadnici godini), vo kombinacija so moznosta za razmisluvanje koja ja poseduva sega, kako covek - mu onevozmozuva da se pomiri so faktot deka koga teloto ke umre - ednostavno - umira.
Mnogu misli mi dojdoa za post-ov, mozebi ne se posebno dobro struktuirani, megutoa nemam vreme da si gi lekturiram postovite :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај научи маааалку повеќе за разликата помеѓу живите родови па ќе праиме муабет...

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Не знаев дека имало ЗЕН во Христијанството.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нема ЗЕН во христијанството...ама го има во ЗЕН будизмот. Тоа се сосема два различни духовни притстапи кон животот.

Член од
20 мај 2008
Мислења
130
Поени од реакции
54
Ај научи маааалку повеќе за разликата помеѓу живите родови па ќе праиме муабет...
Ocigledno too much for you to process e ova .... ne se sekiraj za moeto obrazovanie za zivotinskite vidovi .... poveke od dovolno znam, ako sakas mozam i da te poducam po nesto

Kajgana Shop

На врв Bottom