Завчера вечерта ми падна мачето (3 месечно) од 5. спрат.
За чудо преживеа ноќта, го однесов утринава на ветиринар, му дадоа аналгетици и антибиотик и ми рекоа дека е евидентно како му се скршени двете задни ноџиња и дека може, но не мора да го снимам на ренген, затоа што ќе се извлече и опорави.
Нормално дека, поради личен мир, решив да го однесам на ренген, но во Скопјево едниот ренген во Ветеринарната Болница не работи, а оној приватниот остана за утре изутрина затоа што докторот бил денес отсутен.
И сега што всушност ме мачи...После падот, кога ја собрав од доле, Бети (така ми се вика мачето) почна неконтролирано да дефецира и уринира.(значи тоа беше пред отприлика 24 часа)
Оттогаш нема ниту еднаш дефецирано и уринирано и едвај со шприц и давам млеко и вода.
Затоа што сум буквално во агонија додека ја гледам како лежи, и затоа што прочитав колку е опасно кога мачиња не уринираат, предмалку повикав ветеринар дома.
И она што ми го изнесе како можна прогноза ме полудува.
Имено, ми рече дека постои можност нервот кој го контролира уринирањето/дефецирањето да и е повреден, и дека ако тоа е случај, тогаш еутанзија е единствената опција.
Останува утре на ренген да се одреди дефинитвно дали е нервот во прашање.
Јас не знам како до утре ќе издржам (Боже колку е тешко и болно. Не можам да прекинам да плачам), но во меѓувреме ме интересира дали некој е запознаен со ваков проблем со нервот, дали е можна ревитализација на нервот и дали е дефинитивно едниствената опција еутаназија.
Држете ми среќа луѓе да биде се во ред со нервот.
Инаку, не знам како ќе издржам без неа.
Неподносливо ми е.