Економски факултет во селекција на 1000 најдобри светски бизнис школи

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Незнаеш да одговориш на тоа со корупција, или не си сретнал да видиш што е. Јас пишувам од мое искуство не од некое си Време бе:pos::pos: факти:pos:уфф ме насмеа супер си, браво за тебе, продолжи така, ако мислиш дека сите факти ќе ги најдеш во весник цар си. Распрашај се што и како е. Фактите се други, само ти не си запознаен, а немам намера да ти докажувам, има тема за тоа. Излегуваат квалитетни студенти, само нашиот македонски народ е научен само лошото да го збори, а доброто кое нив не им се случува да го притајуваат, тоа е. Се трудат околу нас, нема врска пари ова она, битно е кој колку знаење има и за твоја информација веќе имам понуди за работни места кое од Економски ни во сон не би ги имала.
А кој е главен на Економски? Ако веќе спомна тоа? Шуклев :pos::pos: како професор е ок до некаде, ама многу бара во секоја смисла.
ќерката на бојо андреески дипломира на економски факултет на УКИМ.
тоа доволно кажува за квалитетот.
има една изрека.
`стај ги парите кај што ти е устата`

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Немам таков предмет, т.е. имам али у трета година. Мислам дека на Американ Колеџ имаше... Ние имавме Основи на економија.
самиот факт што неможеш да разликуваш што е макро а што микро економија....
ако си прошол основи на економија,си прошол и макро,ама ете видиш мислеле на вас па во 3та пак ќе учите нешто што веќе сте го учеле.

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Јас мислам да ја оставиме темава малку да одмара, зошто ако не друго барем времето ќе покаже кој бил во право.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Ех ок, јас барем знам дека квалитетно ги давам своите пари, добивам квалитетно знаење, а тие што не ни влегле неможат да ми зборат како е. :helou:

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ех ок, јас барем знам дека квалитетно ги давам своите пари, добивам квалитетно знаење, а тие што не ни влегле неможат да ми зборат како е. :helou:
точно.. плус нема да те нервираат со тешки прашања.. што е главен плус за тебе...

а за останатите главен минус ofc

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
точно.. плус нема да те нервираат со тешки прашања.. што е главен плус за тебе...

а за останатите главен минус ofc
Прекини со таквите муабети досаден си знам што сакаш да кажеш.

Да ви се пофалам добив понуда за работа ако направам промотивна кампања на производ. Значи сепак тоа немаше да го имам на државен, ни практична работа ни понуда.
Пријатно.:helou:

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Да ви се пофалам добив понуда за работа ако направам промотивна кампања на производ. Значи сепак тоа немаше да го имам на државен, ни практична работа ни понуда.
Пријатно.:helou:
Честито :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не превртувај муабети, и не можеш луѓето да ги делиш на оние од државен и оние од приватен. Факт е дека сите ќе завршиме кога тогаш, ама ќе видиме кој колку знае и како ќе се вработи, кој има повеќе искуство во практична работа во својата струка. Капацитет ма немој, колку неписмени излегуваат од економски државен тоа е факт и веќе не е јавна тајна. Само секогаш се молчело за тоа. Нема ли во твојата група мамини и татини? Ма немоој. Секаде ги има.
Дојди на економски,па заврши.
Тогаш ќе видиме колку си компетентна да збориш и споредуваш.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Дојди на економски,па заврши.
Тогаш ќе видиме колку си компетентна да збориш и споредуваш.
Брееј и сега што ? Економски го величаш ко да не е најкорумпиран факултет, сигурно Шуклев и тебе не те плаќа да збориш вака. Ќе видиме како ќе продолжат работите.:helou:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ах,you miss the point.

Корумпиран или не,10пати е потежок од сите приватни заедно.
А тоа е поентата.

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.698
Поени од реакции
288
Ах,you miss the point.

Корумпиран или не,10пати е потежок од сите приватни заедно.
А тоа е поентата.
Ах, штом така збориш ти незнаеш зашто си се запишал на факултет на прво место.Иначе да те научам (пошто гледам дека не знаеш) - факултет не се учи пошто е тежок (или не по твои зборови) туку за да се вработиш. На интервју нема да те прашаат колку ти бил тежок факултетот (или не) туку дали имаш знаење и вештини. Па сеа ти види.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Ах, штом така збориш ти незнаеш зашто си се запишал на факултет на прво место.Иначе да те научам (пошто гледам дека не знаеш) - факултет не се учи пошто е тежок (или не по твои зборови) туку за да се вработиш. На интервју нема да те прашаат колку ти бил тежок факултетот (или не) туку дали имаш знаење и вештини. Па сеа ти види.
сеа јас малце да те `научам`
изгледа не ја знаеш народната
`што повеќе се образуваш(специјализираш),толку помалце опции за работа имаш`
факултет се студира за да се надградиш умствено а не за да се вработиш.ама ете некој смета дека ако земе диплома веднаш го чека работа :).пројде тоа време `сине`
патем...конкурс за шалтериџии во банка 10 слободни места.пријавени кандидати 500(сите дипломирани).па сеа ТИ види колку се студира факултет да се вработиш.
плата на градилиште 40 000
плата во банка 12 000,башка мораш да имаш факултет :)
работа има,работници нема.сите сакаат да седат пред монитор и да куцаат на тастатура и да зимаат плата 30 000.тоа малце потешко.
и нема што да прашуваат на интервју од кој факултет си.затоа уште во огласот нагласуваат `дипломци од фон,мон итн. да не се пријавуваат`
и да...незнам дали кажав....ќерката на бојо андреески дипломира на економски на УКИМ.
`прај тоа што зборам,а не тоа што правам јас`
дур има овци ќе има и џемпери.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
ЛОЛ
Слаб даскал си...
факултетот бато, барем јас го учам оти ме бендисва таа наука, и би сакал да работам нешто во врска со тоа,
е сеа , колку да знаеш дека во овој момент, со средно, имам едно 5000 опции кои се десетина пати поисплатливи од студирањето(а и работата после тоа), ама не се гледам таму, иако би можел доколку факултетот не оди.

Колку зема плата еден доктор на науки? 1000-2000 евра?
Па јас познавам луѓе со осмо што заработуваат едно 10x повеќе...

суштината е дека не сака секој секакви пари, оти ѕидари земаат колк ассистенти, е сеа сите сакаат да бидат асситенти ама не ги бива, а пошто не сакаат да бидат ѕидари, одат на приватен.
ассистенти е хипотетичен пример за некоја полесна работа(службеничка, канцелариска било какв со 30к плата)

трагедијата македонска е што на 30 години ќе сватат дека освем ѕидари не можат да бидат друго...(а дотогаш како демек ќе прат нешто:фон, еурм и сл.)

не ги потценувам ѕидарите, туку ги давам само како пример на работни луѓе на кои им е платен трудот.

И да факултетот не се учи пошто е тежок, ама треба да има ВИСОКИ критериуми(читај тежок) што е главен предуслов за добри дипломци.
На ниско поставени критериуми ретко кој би се стегнал да учи.

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.698
Поени од реакции
288
сеа јас малце да те `научам`
изгледа не ја знаеш народната
`што повеќе се образуваш(специјализираш),толку помалце опции за работа имаш`
Да де, никој нејќе магистер да вработи, а камоли доктор на науки (ок тука веќе зборам за повисоки места - раководни функции и владини функции).

факултет се студира за да се надградиш умствено а не за да се вработиш.
Аха, значи кај нас сите сакаат да бида научници, така? Интересна оваа земја наша

ама ете некој смета дека ако земе диплома веднаш го чека работа :).пројде тоа време `сине`
Јас не го реков тоа, туку реков интервју. Од едното до другото има гоооолема разлика. Работата е што правиш ако немаш диплома, а не ако имаш.

плата на градилиште 40 000
плата во банка 12 000,башка мораш да имаш факултет :)
Која плата е во банка 12 000? За на шалтер во Комерцијална знам дека е ~20 000 ако не се лажам, и многу од шалтерксите работници се со средно. Ти си веруваш во тоа што го рече? 40 000 плата во градилиште? Па зашто тогаш јадат леб и кромид и идат за Црна Горе? Малце им се 40 000? Ти се молам...

работа има,работници нема.сите сакаат да седат пред монитор и да куцаат на тастатура и да зимаат плата 30 000.тоа малце потешко.
Отвори огласник, па види дали сите бараат пред компјутер да седат, или се спремни да работат се и сешто само за да стават парче леб на маса.

и нема што да прашуваат на интервју од кој факултет си.затоа уште во огласот нагласуваат `дипломци од фон,мон итн. да не се пријавуваат`
Јас ова го немам видено. Докажи ми, и ќе речам да, ок, али до тогаш само празен муабет.

и да...незнам дали кажав....ќерката на бојо андреески дипломира на економски на УКИМ.
Овој факт ама баш ништо не ми мења.

Многу инвентивно од твоја страна

факултетот бато, барем јас го учам оти ме бендисва таа наука, и би сакал да работам нешто во врска со тоа
Добро е штом имаш желба, а што сакаш ќе ти текне уз студирање знам

е сеа , колку да знаеш дека во овој момент, со средно, имам едно 5000 опции кои се десетина пати поисплатливи од студирањето(а и работата после тоа), ама не се гледам таму, иако би можел доколку факултетот не оди.
Има цела теорија за исплатливоста на работењето после средно наспроти инвестирањето во себеси (одење на факс) од Gary Becker, немам намера да ти ја објаснувам, ако сакаш погледни си ја (тешко се наоѓа на нет), таму е убаво одбјаснето како твојот став дека сите опции после средно се поисплатливи од студирањето не е точен, има дури и формули.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Јас ова го немам видено. Докажи ми, и ќе речам да, ок, али до тогаш само празен муабет.
Цело лето лани идеа огласи дека само со дипломи од Државен економски примале на интервју.

Последица,кракот на првата генерација дипломци од ФОН.
Сите најдоа работа,никој не најде мозок.

Kajgana Shop

На врв Bottom