Економски факултет во селекција на 1000 најдобри светски бизнис школи

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
Еве и ја да дадам еден коментар за се ова што е напишано. На економски сум државен нормално и заглавив на еден предмет, поточно маркетинг отидов кај неа на консултации ми рече доаѓај повеќе пати, отидов повеќе пати во првата наредна сесија самата ме пушти, додуша ми фалеа пак поени но ме пушти поради интересирањето за предметот и за тоа што сум идел кај неа сум покажал дека сакам да студирам, истиот предмет, истата професорка, различен универзитет ЕУРМ и типката седнува една вечер не го ни чита материјалот и иде на испит и зема 9!!! Во ред си е работата. Сакав да се префрлам на ЕУРм и шо ми кажаа, од прва ти фали еден испит 500 евра, од втора ти фалат 2 1000 евра ќе те запишеме директно 3 и ќе си платиш плус 2000 евра и овие три испити треба да ги положиш во две сесии, и ја и викам на таа е добро како да положам 3 испита за две сесии од кои 2 се над 500 страни и она ми вика немај гајле ќе ги положиш без проблем.
За тие шо бараат секс, пари и нешто слично, кажете ми еден пример кога некој директно побарал ако сам не му се понудиш? И јас имам другарки кои се прекрасни но си немале проблем ни со еден професор нит им барал секс, нит кафиња нит ништо. Ако ти го испровоцираш професорот нормално дека он ќе си бара. Јас го осудувам одењето на факултет во миничи, деколтеа и дречливи бои кои нормално го привлекуваат вниманието на секој, па добро бе и професорите се луѓе и ти отиди му у минич и деколте секој ден у кабинет нормално секој би си помислил па добро бе шо сака оваа?
Е сега у врска со тоа кој колку ги разбира работите нормално е дека има и на Економски и на ЕУРМ луѓе шо појма немаат, но реално тие се повеќе на ЕУРМ. Зошто? Седам со колешка од ЕУРМ на кафе, праиме муабет за економска тема, ист смер сме и она немаше појма за пола од тоа што јас и го зборев на нејзе и после имале они големо знаење. Знаењето секако е индивидуална ствар но таа колешка е со висок просек на ЕУРМ и не може мене некој да ми каже дека вие имате повеќе знаења за нас.
Втор пример за ова е едно интервју на Глигор Бишев директорот на Стопанска Банка пред година време кога на прашањето од каде го црпите кадарот експлицитно кажа Економски факултет Скопје, никако приватни, никако Прилеп.

Па не знам за кај вас, ама кај нас поинаку е поделена книгата. Кај нас е поделена во 4 дела, некои од нив се чиста макро-економија, а во некои има и микро и макро-економија.
Епа за твоја информација, кај вас таа книга е поделена на 4 дела, кај нас тоа се три различни испити: Основи на економија (Таки Фити) поделена на два дела Микро и Макро економија, посебно Макроекономија (трајко Славевски) и посебно Микроекономија само не се сеќавам кој го предаваше, значи тоа што вие го учите во 500 страни скратен материјал кај нас го учиш како основа и го надоградуваш и само за пример Макроекономија кај Славевски се учи по странски учебник напишан од нобеловци и прилагоден за тлото на Европа.

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
939
На економски сум државен нормално и заглавив на еден предмет, поточно маркетинг отидов кај неа на консултации ми рече доаѓај повеќе пати, отидов повеќе пати во првата наредна сесија самата ме пушти, додуша ми фалеа пак поени но ме пушти поради интересирањето за предметот и за тоа што сум идел кај неа сум покажал дека сакам да студирам
Снеки ова? Јас па колку сум слушал, не сакала досадувања и консултации, демек “колеги јас не сум крива што не доаѓате на предавања“ (PRIDE)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
Снеки ова? Јас па колку сум слушал, не сакала досадувања и консултации, демек “колеги јас не сум крива што не доаѓате на предавања“ (PRIDE)
Да да Тоше, Снеки ова, ја дури се изненадив ко и отидов у кабинет, фина, културна ко никогаш дотогаш. Така да и они некогаш мораат да прават лице но ако знаеш како да им пристапиш знај дека секогаш ќе те примаат како што треба и ќе ти излезат во пресрет. Јас сум идел кај неколку професори и ретко кога сум бил отеран у курац од нив.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.133
Поени од реакции
5.925
Епа за твоја информација, кај вас таа книга е поделена на 4 дела, кај нас тоа се три различни испити: Основи на економија (Таки Фити) поделена на два дела Микро и Макро економија, посебно Макроекономија (трајко Славевски) и посебно Микроекономија само не се сеќавам кој го предаваше, значи тоа што вие го учите во 500 страни скратен материјал кај нас го учиш како основа и го надоградуваш и само за пример Макроекономија кај Славевски се учи по странски учебник напишан од нобеловци и прилагоден за тлото на Европа.
Добро де, и ние ги имаме како посебни предмети.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Другар мој кој лани дипломира на ЕУРМ - економски факултет се запиша на постдипломски на УКИМ исто економија. Еве исчисти прв семестар без проблем.

Муабетот ми е, има паметни студенти на приватните, но, има и дебили тоа е факт, има дебили и на државните и тоа е факт. На дебилите за до поминат испит и на двата универзитета им треба ПАРИ. Стварно ми е криво зошто знам колку учам а и други студенти кои вистина јако учат и на државен би имале висок просек не рамнат со дебилите кои за жал ни се колеги и евеги ќе дипломираат. Тоа е случај и на државните но поради големиот број на студенти не се примеќа, не се примеќа зошто воопшто и не се појавуваат на предавања.

Заклучок, образованието е КАТАСТРОФА во Македонија. Кој има пари нека бега и нека се студира надвор од тука.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.133
Поени од реакции
5.925
Другар мој кој лани дипломира на ЕУРМ - економски факултет се запиша на постдипломски на УКИМ исто економија. Еве исчисти прв семестар без проблем.

Муабетот ми е, има паметни студенти на приватните, но, има и дебили тоа е факт, има дебили и на државните и тоа е факт. На дебилите за до поминат испит и на двата универзитета им треба ПАРИ. Стварно ми е криво зошто знам колку учам а и други студенти кои вистина јако учат и на државен би имале висок просек не рамнат со дебилите кои за жал ни се колеги и евеги ќе дипломираат. Тоа е случај и на државните но поради големиот број на студенти не се примеќа, не се примеќа зошто воопшто и не се појавуваат на предавања.

Заклучок, образованието е КАТАСТРОФА во Македонија. Кој има пари нека бега и нека се студира надвор од тука.
Сосема се согласувам. Мислам дека со ова ќе се сложат и оние што студираат на државен, така да не верувам дека се потребни дополнителни коментари.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Секако,но дебилите повеќе проаѓаат и просперираат кај вас :)

krembil0tina

Обзервер!
Член од
4 февруари 2008
Мислења
152
Поени од реакции
6
Еј луѓе само за џабе се карате. И едната и другата страна сте во право за по нешто но не сте во право и во доста работи. Сите знаеме дека во нашата ценета држава нема никој да те вработи ако немаш врски - тоа е факт и никој не може да ме убеди во спротивното.

Јас сум матурант и по многу консултации со другари што се и по приватниве и по државните заклучив по нивни совети дека е подобро да одам на приватен и тоа на ЕУРМ - правен факултет. Оние што се на државен велат дека ако имаш услови е подобро да одиш на приватен затоа што воопшто не се задоволни од односот на професорите и условите во коишто студираат, додека овие другиве се фалат, велат дека учат во прекрасни услови и дека профеосрите се секогаш достапни и АКО САКАШ ДА НАУЧИШ ЌЕ НАУЧИШ . Понатаму за работа не е потребно да се дискутира, да беа толку одбивани студентите од приватните факултети тогаш немаше сега добар дел од нив да работат а и како што споменав ако немаш врски џабе ти е факултетот.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
S`ubo da si student...pa si go falis faxot...nebare ce ti dadat...
Nego ima logika,ama samo logika i nisto pojce drzaven eccof da e vo naj 1.000...ama proverite dali se i dr.drzavni od Balkan...oti ZG,S ili Atina isto treba da se...a kaj se privatni...a po TR,GR,ima jaki privatni...

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Не знам, тешко нас со интелективе од еурм и од фон.
Прикаските за мито, секс, и ред други работи се само еден параван зад кој се кријат оние кои во нормални земји завршуваат средно стручно и се вработуваат, односно не се кадарни за да бидат интелектуалци. НИКОЈ ама баш НИКОЈ нема да се осуди да ти побара мито или било каква друга противуслуга ако го имаш занењето,а пак ако се осуди да ми побара и да го имам знаењето, god help him. Одлично смислена е маската од Фијат, тој во договор со компаниите, кои се разбира добиваат публицитет, има дадено 50 бесплатни места чисто да го зголеми интересот за неговиот факултет.
Тоа дека се паѓа само од столче на приватни е јасно како ден ofc.
Проблемот е во студентите кои се многу на државните факултети и кои нудат мито поради нивната неспособност да ги положат испитите по нормален пат.

Еве ви пример како компании градат кадри! На факултетот за хемија има стипендии за 10 најдобри студенти, ама тие стипендии се доделуваат во ТРЕТА година, ги доделува АЛКАЛОИД, и ги дава за студенти со добар просек на ВИСОКИ поставени критериуми на факултетот, и уште нешто од тие кои ќе ги користат стипендиите на алкалоид, НЕКОИ од нив МОЖЕ да бидат вработени подоцна. Дека некој гледа кадри во тукушто завршени средношколци со хромони и all that stuf, и дека очекува тие да работат за него мало морген. Компаниите бараат кадри од веќе докажани студенти во понапредните студиски години 3та и 4та.

Јадрото на проблемот, зошто ваквите фарми на квази-интелектуалци наоѓаат плодна почва во Македонија, е во трендот дека Факултет-МОРА, што не е така, некои од тие кои си го губат времето на тие факултети многу подобро досга веќе ќе имаа успеано во животот, затоа што секој има некаква спосбност.

Ако во Македонија има 12-13 економски факултети, значи на 2 милини жители има 12-13, замислете колку има во европа и во светот, и дека сепак да се биде во првите 1000 не е кизнај каков, ама сепак е УСПЕХ.

Инаку во очекување на жестокиот одговор на Butterfly само да те потсетам дека вашиот факултет ЕУРМ е сертифициран од позната агенција за акредитација- позната по тоа што е во главните Blacklisti на сите реномирани институции.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Не знам, тешко нас со интелективе од еурм и од фон.
Прикаските за мито, секс, и ред други работи се само еден параван зад кој се кријат оние кои во нормални земји завршуваат средно стручно и се вработуваат, односно не се кадарни за да бидат интелектуалци. НИКОЈ ама баш НИКОЈ нема да се осуди да ти побара мито или било каква друга противуслуга ако го имаш занењето,а пак ако се осуди да ми побара и да го имам знаењето, god help him. Одлично смислена е маската од Фијат, тој во договор со компаниите, кои се разбира добиваат публицитет, има дадено 50 бесплатни места чисто да го зголеми интересот за неговиот факултет.
Тоа дека се паѓа само од столче на приватни е јасно како ден ofc.
Проблемот е во студентите кои се многу на државните факултети и кои нудат мито поради нивната неспособност да ги положат испитите по нормален пат.

Еве ви пример како компании градат кадри! На факултетот за хемија има стипендии за 10 најдобри студенти, ама тие стипендии се доделуваат во ТРЕТА година, ги доделува АЛКАЛОИД, и ги дава за студенти со добар просек на ВИСОКИ поставени критериуми на факултетот, и уште нешто од тие кои ќе ги користат стипендиите на алкалоид, НЕКОИ од нив МОЖЕ да бидат вработени подоцна. Дека некој гледа кадри во тукушто завршени средношколци со хромони и all that stuf, и дека очекува тие да работат за него мало морген. Компаниите бараат кадри од веќе докажани студенти во понапредните студиски години 3та и 4та.

Јадрото на проблемот, зошто ваквите фарми на квази-интелектуалци наоѓаат плодна почва во Македонија, е во трендот дека Факултет-МОРА, што не е така, некои од тие кои си го губат времето на тие факултети многу подобро досга веќе ќе имаа успеано во животот, затоа што секој има некаква спосбност.

Ако во Македонија има 12-13 економски факултети, значи на 2 милини жители има 12-13, замислете колку има во европа и во светот, и дека сепак да се биде во првите 1000 не е кизнај каков, ама сепак е УСПЕХ.

Инаку во очекување на жестокиот одговор на Butterfly само да те потсетам дека вашиот факултет ЕУРМ е сертифициран од позната агенција за акредитација- позната по тоа што е во главните Blacklisti на сите реномирани институции.
tomsaso па кај си до сега ти а? Знаеш неможеш да знаеш нешто додека не го искусиш. Значи што и да збориш, колку и да го величаш Економски државен, тој пак ќе си остане најкорпумпиран факултет во РМ. Тоа е факт со години. Немора да дадеш до знаење дека сакаш да платиш, доволно е да те погледнат и ќе те фатат на пик, бегање нема.
Јас и ти имаме разговарано за ова, нели? Така да нема што друго ново да се каже. Зашто јас се жалам дека бараат пари ако јас сум сакала да платам? Тогаш ќе си молчев, ќе си платев, и ќе си дипломирам на Економски државен факултет, бреееј немој и што ? Ќе ме сметаат за паметна и образована а и спремна за работно место кое ме чека, нели ја од државен сум, ма глупости. Глупости е студентите да се делат на овој е од приватен а овој од државен. Е овој од приватен знаеме каков е. Е ништо не знаете или не сакате да си признаете дека приватните факултети се издигнаа скоро на исто ниво ко државните, а рејтингот на државните паѓа, не кажувам ова ја, тоа е факт, статистика, бројки на запишани студенти. Не се сите мамини и татини на приватните, многу земаат кредити и го плаќаат школувањето и учат.

Секој си го избира својот пат, тоа е индивидуално кој каде ќе се запише. Немате што да кажете па велите, облечете ги уноформите и ајде идите, како во некој предходен пост. Знаеш што? Со гордост ја облекувам таа униформа, со гордост идам на факултет, и не ми е срам што сум на приватен, знам дека учам, земам стипендија, знам дека ова е квалитетно образование. Тие што не мразат, ја ги обожавам, нека ги има повеќе и повеќе, гајле ми е, тоа се малограѓански муабети што немаат основа. Неможеш да збориш нешто што не си видел и не било дел од твоето искуство.

tomsaso, дај ми факти дека таа акредитација е на црната листа, па можеби тогаш ќе ти поверувам, не ти држи вода муабетов. Битно само да збрите, па дали е точно или не тоа не е битно.
Не ги ставајте сите студенти во ист кош. Се е јасно веќе само додека да прифатите ви треба време.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
tomsaso, дај ми факти дека таа акредитација е на црната листа, па можеби тогаш ќе ти поверувам, не ти држи вода муабетов. Битно само да збрите, па дали е точно или не тоа не е битно.
Не ги ставајте сите студенти во ист кош. Се е јасно веќе само додека да прифатите ви треба време.

Првиот приватен Универзитет Европски универзитет – Република Македонија, е единствената високообразовна институција на Балканот, чија програма за додипломски и постдипломски студии при Факултетот за економски науки е акредитирана од International Assembly for Collegiate Business Education (IACBE). IACBE е специјализирано тело за акредитација на бизнис и програми за студирање, кои се поврзани со бизнис на додипломски и последипломски студии во колеџи и универзитети. IACBE има над 200 членки - универзитети. Акредитацијата од IACBE значи дека дипломите на ЕУРМ се признати на бизнис колеџите во САД, како и во сите други членки на IACBE. Повеќе информации околу IACBE може да најдете на www.iacbe.org.
Одма, барем тоа ве научиле дека фактите зборуваат, некако ми заќути на темата за акредитацијата ама ако ќе те потсетам овде.

Еве каде таа акредитивна агенција кажува дека никој не и има одбрено на агенцијата да врши акредитација:
http://iacbe.org/html/chea.html

Еве ти Wikipedia која што се смета за објективен извор листа на непризнаени агенции за акредитација

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unrecognized_accreditation_associations_of_higher_learning#cite_note-17

btw "Often a school claiming accreditation from an unrecognized accreditor will not be viewed as legitimate in the academic community."

Исто така самата IACBE кажува дека врши само програмска акредитација, не и институционална.

Толку од акредитацијата на еурм а?

Абе јас немам школо, ама мислам да си напрам еден факултет во двор... се наоѓа..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ах,flashback humor.
Кој беше жив летово,кога се распрашував на Кајгана за ЕуроКолеџ,истиве муабети беа,само место Батерфлај беше некој новорегистриран член,истите акредитации се вртеа,само место Tomsaso,ги дисквалификуваше City.

Што сакате да не убедите,стварно не знам?

Дека полесно ни е на нас на државниов?
Дека потешко работа се наоѓа со нашата,него со вашата диплома?
Дека вие попаметни од нас искачате од факс?

Одговорот на првото е факт,и е НЕ!
Одговорот на второто е факт,и е НЕ!
Одговорот на третото е релативно,па мора да се земе контрамерка,односно процент на татини и мамини синови на двата факултети.Во прва година,еве нека е еднаков,ама ретко кој исчистил прва од нив,за да доживее втора кај нас.

Што мислите,зашто имате стипендии?
ЗА да се донесат талентирани,и после да се пере мозокот на другите со демек квалитетно образованите.
И што незнам јас Buterfly,од Еуроколеџ ме бараа едно 15 пати,за да ми дадат прво третина,па половина стипендија,ме бараа и на одмор во Грчка,директорот ми даде негов приватен број,ме уверуваше дека директ ќе имам работа итн итн.
Ме бараа и на одмор во Грција додека бев,не штедат пари за да донесат некого они,за после мозок да перат на другите.
Е сеа,и јас бев заслепен од сите тие акредитации како и сега ти,ама среќа ме разубедија,токму на Кајгана.

Акредитациите се игри на зборови,реалноста е друга.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Има УКИМ акредитација во МК? има,
Има ЕУРМ акредитација во МК? има,
И двата универзитате работат по ЕКТС? УКИМ делумно ЕУРМ целосно

Mac)) не го споредувај еуро колеџ со еурм, немаат допирна точка

Ај вратете се на темава

А ти tomsaso, ај почни на факс прво пред да улетуваш со твоите факти гледам 19 год имаш, сигурно си прва, ќе правиме муабет кога ќе си 3та, или дајбоже 4та.

Kajgana Shop

На врв Bottom