Економски факултет во селекција на 1000 најдобри светски бизнис школи

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
`сине` далеку си ти од Комерцијална и нејзините 20 000.таму се влага на колена.а ако си `близу` тогаш што воопшто дробиме слама за факултет.иди прашај во прокредит банка колку даваат првите 6 месеци(8 000 денари).
градилиште сум работел и пак би работел за 40 000 месечно, 10 саати дневно.
што ќе ми мене `престиж` да работам во ревизорска куќа или во банка.каде што формално работното време е 8 саати а никој не си оди порано од 10 саати и не е платено прекувремено работно време.
баш фактот дека газдата на приватниот факултет си ја праќа ќерката на државен факултет да студира и дипломира ти кажува колку тој самиот си го цени својот факултет.
не ти треба теоријата на тој Gary Becker.научи за опортунитетен трошок(работење vs. студирање) во превод`нема и паре и јаре` и донеси си сам одлука.ама сам донеси ја и после немој да се жалиш кога ќе треба да ги сносиш последиците`немам работа` или `немам факултет`
и научи за понуда и побарувачка и ке ти стане јасно оти е плата 8000 до 12 000 за шалтер во банка.на толкава понуда на штанцани дипломирани што нереално очекуваат дека ќе се вработат само по основ на дипломата и 8 000 е добра плата.
а дека работа има,а работници нема не ми објаснувај.јас минатата година бев еден од 10те скопјани што работеше на градилиште во СКОПЈЕ каде покрај нас имаше и 190 кумановци.и секогаш кога си одев дома го глеав кејот полн со невработени џаболебари.тие се викаат`барам работа да не ја најдам`
за огласот не ме терај да барам по архиви и да скенирам.памтам само од ТИКВЕШ дека имаше 100% таков оглас.
од твојот пост претпоставувам дека не си работел баш многу,а уште помалку во струката(под препоставка дека си економист)
уште нешто за тешкотијата на факултетите...и пред да се отворат приватниве имаше студенти со ставот`што ке ми е тоа да го учам кога нема да ми треба`.такви имало од секогаш,луѓето по дефиниција се мрзливи.лошото е што сеа приватниве им дојдоа како кец на десетка со нивните слаби критериуми.
пример....кога еден професор по маркетинг од УКИМ се појави на приватен факултет.истите тие мрзливи студенти што се префрлија на приватните се расплакаа(буквално) па имаше ургенции од тато и мама.па критериумот на приватниот факултет се спушти.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Ах,you miss the point.

Корумпиран или не,10пати е потежок од сите приватни заедно.
А тоа е поентата.
Тежината не е мерило за тоа колку знаеш или незнаеш.

Ах, штом така збориш ти незнаеш зашто си се запишал на факултет на прво место.Иначе да те научам (пошто гледам дека не знаеш) - факултет не се учи пошто е тежок (или не по твои зборови) туку за да се вработиш. На интервју нема да те прашаат колку ти бил тежок факултетот (или не) туку дали имаш знаење и вештини. Па сеа ти види.
Некој паметно размислува конечно:smir:

Цело лето лани идеа огласи дека само со дипломи од Државен економски примале на интервју.

Последица,кракот на првата генерација дипломци од ФОН.
Сите најдоа работа,никој не најде мозок.
Најди ги тие огласи ако толку знаеш? НЕли ве учеле за истражување, за ваша жал јас не ги најдов епа ти ако толку знаеш ајде најди ги.:helou:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Добро ај,живејте во розов балон.
Ќе ви пукне на глава.

Плус,какви се тие муабети тежината не е мерило...

Што повеќе ценат Ѓорги Димитров или Орце Николов?
Орце така.Зашто?
Зашто е потешко и има повеќе стандарди.Никој не вика дека во Ѓорги не може да се научи,кој сака и има желба.
Но факт е,и 100пати докажано досега.Не знам што сакате да кажете,вие од приватните поквалитетни кадри на крај сте генерално од тие на државен?

Припазете го зборот генерално,не ми бирајте индивидуи (вас)

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ова биткава за тоа дали приватните факултети ги бива ви е како да се докажувате дали постои Господ или не.

Ако си на запишан/а на приватен, приватен е најдобар.
Ако си запишан/а на државен, државен е најдобар.
Ако не си завршил/а факултет, тоа е најдобро.

А ако си Пеперутка ќе бидеш напорна до крајот на животот.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.765
Поени од реакции
11.270
Што повеќе ценат Ѓорги Димитров или Орце Николов?
Орце така.Зашто?
Зашто е потешко и има повеќе стандарди.Никој не вика дека во Ѓорги не може да се научи,кој сака и има желба.
WTF??? :pos2: ај не си дете ме изнасмеа! Ама тоа во друга тема сепак :helou:

Но факт е,и 100пати докажано досега.Не знам што сакате да кажете,вие од приватните поквалитетни кадри на крај сте генерално од тие на државен?
Припазете го зборот генерално,не ми бирајте индивидуи (вас)
На прсти се бројат тие сепак друже...а работава е дека сака некој да ви укаже на тоа во колку трула "институција" се образувате мх... не сме слепи, знаеме шо како ви се дешава и читаме меѓу редови бато! А тоа колку за колку ефтини фори се продавате хах не коментирам...ок е постои љубомора, ве разбрам, ама па мора вака да се понаша човек со неразбрани фаци кои за инат зборат било што а немаат поим за истото ееееееее не бива така! btw поквалитетни сме во секој поглед, факат е така, јбг бачко сурова реалност, face it!

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Не е тоа живеење во розов балон, секој си избира каде сака да студира тоа е право на секој студент. Само што не сакате да ја прифатите реалноста тоа ви е на вас. Епа треба да се разбудите од неинформираност, редно време е.
Пријатно.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Молим те.
Не ме учете за реалност,за промени и што било друго.
Поим за приватен - кој не може да се запише на државен.
Така е на Американ,на Њујорк,на Фон,така е и на Европски.Нормално вие ќе го браните вашиот избор,а јас мојот.

Но фактот е дека 100пати повеќе почит имаат тие што ќе завршат државен,гледано од човек од страна (објективно)

А пеперутка,ако беше упорна,ќе завршеше државен.
Не знам што повеќе сакаш да ти кажам,директно во лице ли за да разбереш?

НЕ ТЕ БИВАЛО ЗА ДРЖАВЕН,ЗАТОА СИ ОТИШЛА.

Не туку вади 101 причина,ти си жив пример за моите аргументи :)

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Молим те.
Така е на Американ,на Њујорк,на Фон,така е и на Европски.Нормално вие ќе го браните вашиот избор,а јас мојот.

Но фактот е дека 100пати повеќе почит имаат тие што ќе завршат државен,гледано од човек од страна (објективно)

Мали, кога ти е затворен патот и нема излез што правиш? Да квадрирам? Да чекам со години да се сожали и да ме пушти? Нее тоа кај мене не. Ако мислиш дека си толку силен и си ја сакаш науката ќе те видам за некое време. Мене ме биваше за државен, него другото не го биваше. Твоите зборови не ми значат, Европски ми бара работа, државен никогаш немаше да се заинтересира за тоа. Многу работи незнаеш за твојот факултет, ќе научиш има време.:helou:

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.765
Поени од реакции
11.270
Молим те.
Не бе друже, нема врска муабетов, приватен не е за идиоти и незнајковци, иако има буџовански деца ( на прсти се бројат) шо го носат тој епитет - и на државен ги има знам...арно ама останатите 99% се запишуваат на ФАКУЛТЕТ, не глумат банкомати за да ги задоволат потребите на проф. од државен :) Е сеа како е на американ, фон итн, не знам бидејќи сум на Европски и овозможени ми се услови за студирање, третиран сум како СТУДЕНТ итн....многу работи има :)

Без толкави сељачки препуцавања друже, не ви личи нели сте од државен, ама изглеа тоа ве учат само да се*ете повеќе не, доста е и ова!

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Мали, кога ти е затворен патот и нема излез што правиш? Да квадрирам? Да чекам со години да се сожали и да ме пушти? Нее тоа кај мене не. Ако мислиш дека си толку силен и си ја сакаш науката ќе те видам за некое време. Мене ме биваше за државен, него другото не го биваше. Твоите зборови не ми значат, Европски ми бара работа, државен никогаш немаше да се заинтересира за тоа. Многу работи незнаеш за твојот факултет, ќе научиш има време.:helou:
Еве и јас квадрирам ама не одустајем бре, имам карактер:pos::pos::pos:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Без толкави сељачки препуцавања друже, не ви личи нели сте од државен, ама изглеа тоа ве учат само да се*ете повеќе не, доста е и ова!
Нормално дека не ти е се логично кога се убацуваш на последна 24тина од муабет.
Земи прочитај ги мислењата на батерфлајд назад малце.
Квадрираш година - не те бива.
Или сакате да влезете во виц вие од приватен?

Мамо,паднав на факулет на Статистика...
Како бе сине?
Ама не се секирај,прв сум од паднатите !! !
Брао бе,син на мајка :)

Манс,99% од луѓето на приватен учеле.
Ај и тоа чудо ќе биде,да ве потсетам истата приказна беше и со Еуро Колеџ,и со ФОН,и Њујорк и Американ.

Зашто вие,ама баш вие,би биле поинакви?
Продавајте приказни,ама кога ќе ги поткрепите со факти.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Не споредувај колеџи и универзитети.

Член од
2 април 2006
Мислења