Остри реакции против албански паралелки во Прилеп

• Креатор на темата Креатор на темата BlackPanther
  • Време на започнување Време на започнување
epa vaka sine da ti obajsnam nesho tebe
Zeflush marku e zgrada koja e 10 pati poglema od bilo koe skolo vo skopje
Samo uste da znaese deka taa zgrada ne e na "Zef Lus Marku" tuku na "Nikola Karev" , Z.L.M se " kiradzii " vo taa zgrada.
Koj eban absurd a? 50 godini postoi kako gimnazija, a nema sopstven objekt. Sto e toa osven ..... aj si znaes dobro ti, pametno dete si.

p.s. a i ne e vistina deka e najgolema zgrada.

Abe kako ne vi e sram da lazete. Od sto bevte "mnogu", mora Zef Ljus Marko pola da ja nadopolnuvaat makedonci.
Da, bas radi pricinata sto sme " malku " gimnazijata Zef Lus Marku funkcionira vo dva objekti. Edniot u karpos, kade sto e kiradjija, i drugiot vo nerezi, vo objekt koj sto porano bil zabaviste. Zatoa prestani te molam da treses gluposti, kolku samo da reces nesto, a pri toa blage veze nemas kakva e objektivnata situacija.

Dzabe se macite da ne ostavate neobrazovani , no veke sme vlegle vo sinite na obrazovanieto . Ovaa godina se ocekuva da zavrsat osmo odelenie okolu 22.000 ucenici , od koi nad 9.000 se na albanski jazik , odnosno tocno 40% bea na albanski jazik. Sto isto taka pokazuva za realniot broj na albancite vo Makedonija .

Si vlegle vo silite na obrazovanieto se gleda po diskursov ,Boldrik da ne ti pravese presmetkive ili sir Oliver(cjena sitnica) realna brojka navistina tuku aj da se svrtam na temava .

Znaci Dardan ne se raboti deka nekoj saka da uskrati obrazovanie na albanski jazik tuku na nacinot na koj se pravi ,ete jas sum od Prilep vo gradot licno ne poznavam albanec (znam deka ima vo okolnite sela )znaci spored procenkite na ministerot ima 23 ucenici ,a ke se otvarale 6 paralelki(mene ova mi lici kako antireklama na durex),znaci Dardan rabotata e vo toa sto jas ne sakam da plakam profesori koj sedat za da se zapazi 25,17%,a ako imas i ti malku svest i ti ne sakas da placas ,so tie pari neka se otvori edna vo Prilep(ne sakam da im go odzemam pravoto na 23 deca),a so restoto od parite neka se renoviraat nekoj ucilista ete vo kondovo sta ti ja znam ili vo Aracinovo neka se otvori ako ima potreba vo Tetovo neka se prevedi Stole Popov na Albanski neka se sinhronizira "Republikata vo Plamen" na albanski eve sega aktuelen e Radovan Pavlovski neka go prevedat i nego nesto pokorisno ete Ismael Kadare neka go prevedat na Makedonski sakam da napravat so moite pari ne
sakam da vrabotat trieset profesori za 23 ucenici da igraat kanter na kineskite kompjuteri.

Vo Dolneni imalo 30 i nesto ucenici na albanski , koi zavrsuvaat osmo odelenie, Dolneni e blisku do Prilep , taka da tie bi ucele vo gradot. Opfati gi site sela i ete ti matematika.
Ako ima ucenici ke se otvarat , ako nema normalno deka nema da se otvarat , sto tolku se bunite.
Ali se gleda deka vi smeta da se otvarat paralalki na albanski , iako srednoto obrazovanie veke e zadolzitelno.

Во Долнени има Македонци со Исламска и Павославна вероисповед, во Црнилишта и нешто ситно во Пишталево има Албанци.

Vo Dolneni imalo 30 i nesto ucenici na albanski , koi zavrsuvaat osmo odelenie, Dolneni e blisku do Prilep , taka da tie bi ucele vo gradot. Opfati gi site sela i ete ti matematika.
Ako ima ucenici ke se otvarat , ako nema normalno deka nema da se otvarat , sto tolku se bunite.
Ali se gleda deka vi smeta da se otvarat paralalki na albanski , iako srednoto obrazovanie veke e zadolzitelno.

A ti kolku mislis deka ima sela vo koj ima albansko naselenie vo okolinata vo Prilep 200 tolku se opstina Dolneni vo koj spadzaat Crniliste i Zitose (multietnicki se ima i Turci,Makedonci,Romi)i retko vo nekoj od drugite sela drugo selo ponatamu e Noro(krusevsko) toa ti e vo opstina Krusevo i uste edna mnogu znacajna rabota ne znam dali i tie sto se Albanci sakaat da ucat vo albanski paralelki zosto dosta od niv si se obrazuvaat na Makedonski jazik i toa voopsto ne mu smeta (Daj boze jas na Zulu jazik da soberam ogromna edukacija ne mi smeta posle da si efektuiram i na Makedonski posto Hese na Albanski ne se razlikuva na Hese od Makedonski ,pi=3,14 i na makedonski i na Albanski O e kislorod i na Makedonski i Na Albanski ) inaku ne mi smeta mene licno ako sakaat neka otvorat i na eskimski samo da ima nesto efekt od toa

Vo opstina Dolneni ima okolu 3.600 albanci .
Gledajte. Kolku ucenici zavrsuvaat osmo odelenie na albanski jazik, spored ucilistata i nivniot broj.
Gjithsej = VKUPNO
Numri i nxenesve= Brojot na ucenicite
Manastiri = Bitola

A ti kolku mislis deka ima sela vo koj ima albansko naselenie vo okolinata vo Prilep 200 tolku se opstina Dolneni vo koj spadzaat Crniliste i Zitose (multietnicki se ima i Turci,Makedonci,Romi)i retko vo nekoj od drugite sela drugo selo ponatamu e Noro(krusevsko) toa ti e vo opstina Krusevo i uste edna mnogu znacajna rabota ne znam dali i tie sto se Albanci sakaat da ucat vo albanski paralelki zosto dosta od niv si se obrazuvaat na Makedonski jazik i toa voopsto ne mu smeta (Daj boze jas na Zulu jazik da soberam ogromna edukacija ne mi smeta posle da si efektuiram i na Makedonski posto Hese na Albanski ne se razlikuva na Hese od Makedonski ,pi=3,14 i na makedonski i na Albanski O e kislorod i na Makedonski i Na Albanski ) inaku ne mi smeta mene licno ako sakaat neka otvorat i na eskimski samo da ima nesto efekt od toa
E pa cim taka, aj ti educiraj se na albanski, ili pak ako si ja pominal taa faza, educiraj gi tvoite deca na albanski.
Mozit? Fer sum neli?

Vo opstina Dolneni ima okolu 3.600 albanci .
Gledajte. Kolku ucenici zavrsuvaat osmo odelenie na albanski jazik, spored ucilistata i nivniot broj.
Gjithsej = VKUPNO
Numri i nxenesve= Brojot na ucenicite
Manastiri = Bitola

Kako prvo ne znam kolku e relevanter izvorov(lud jebe zbunjenog sega citam ima 23 deca ti mi vadis infoirmacija 79 ,a nemam vreme da se zanimavam so google kako vtoro ima fiktivno 79 deca znaci 3 paralelki maksimum(jas licno ucev vo paralelka so 41 ucenik) ne 6 kako nasiov minister sto najavuva znaci pak se premnogu.......................................................................................................................................................................................................apropo Quark ne znam zosto pravis provokacija kako jas nikade ne izjaviv deka nekoj prisilno go teram da uci Makedonski deka ne mu davam pravo na izbor, deka gi "makedoniziram"Makedoncite so albanska nacionalnost(taka sve vo ustav jebi ga) ednostavno ti ja kazuvam situacijata vo Prilep (ako ima odziv neka se otvorat),a vo vrska so mene i moite deca "jas"(ne samo jas) si odlucuvam na kakov jazik ke si gi educiram,Makedonski,Albanski,Turski,Angliski za volja na vistinata ova drzava se vika Republika Makedonija(iskreno veruvam) i mislam deka e golema prednost vo Makedonija da znaat barem Makedonski da pisuvaat i zboruvaat site Makedonci bez razlika kakva nacionalnost imaat

Ej koj saka da se kladime deka Bitola ke ima sredno shkolo, i ke se predava na albanski jazik?
Tuka sum, koj saka PP neka pishi.

Абе да им дајме паралелки зш ќе се котат ко глувци.:pos2:
ti ke ni dajsh paraleli?!:nesvest: ako ni se potrebni sami ke gi sozdavame ne te prasame tebe,posto ti si protiv obrazovanieto na narodot odnosno na drugite etnikumi!

Dzabe se macite da ne ostavate neobrazovani , no veke sme vlegle vo sinite na obrazovanieto . Ovaa godina se ocekuva da zavrsat osmo odelenie okolu 22.000 ucenici , od koi nad 9.000 se na albanski jazik , odnosno tocno 40% bea na albanski jazik. Sto isto taka pokazuva za realniot broj na albancite vo Makedonija .

Пази сеа другарче убаво е тоа шо ви даваме да се образувате, валјда нема да праите пак глупости ко 2001 ја не знам шо ви фали овдека, убаво е тоа шо ќе ви напраат албански паралелки валјда вие ќе заличите на луѓе бе, и мислам дека образованието е единствен начин да се опраат младите генерации да не бидат неписмени за да може некој да манипулира со нив и пак ќе повторам убаво е шо неписмената раја од поселата сака да се образова крај краева имате право на тоа ама да не биде после ви "дадовме еден прст па ја сакате цела рака сеа" опаметете сте еднаш 21 век е бе алоооо,,,

Пази сеа другарче убаво е тоа шо ви даваме да се образувате, валјда нема да праите пак глупости ко 2001 ја не знам шо ви фали овдека, убаво е тоа шо ќе ви напраат албански паралелки валјда вие ќе заличите на луѓе бе, и мислам дека образованието е единствен начин да се опраат младите генерации да не бидат неписмени за да може некој да манипулира со нив и пак ќе повторам убаво е шо неписмената раја од поселата сака да се образова крај краева имате право на тоа ама да не биде после ви "дадовме еден прст па ја сакате цела рака сеа" опаметете сте еднаш 21 век е бе алоооо,,,

Steve ray, e dobar gitarist. Eden od najdobrite. Isto taka i brat mu.
E arno, da znae on deka nekoj shupak mu koristi ime za nick name, i toa kako eksponanta na the worst way of thinking, sigurno ke zeme shot gun, ke go stavi u gz i ke si go rascveta g'zot.

Shkoloto, ucenjeto, i svi takvi "gluposti", ti davaat nekakvo "znaenje, koe e vo tesni ramki na politicko-ekonomskata sostojba na taa drzava, okolija, mesnost itn. Shkoloto ednostavno ne ti ja dava ideata. Ideata e preodna faza od apriori i aposteriori.
Tuku zaminav daleku, nepoznato za tebe.

Ke ima sredno shkolo, ne zatoa shto ti sakash i nekoi si shupaci drugi, nego zatoa shto zakonot taka nalaga, i ne onoj ramkovniot.

Quark ne znam zosto pravis provokacija kako jas nikade ne izjaviv deka nekoj prisilno go teram da uci Makedonski deka ne mu davam pravo na izbor, deka gi "makedoniziram"Makedoncite so albanska nacionalnost(taka sve vo ustav jebi ga) ednostavno ti ja kazuvam situacijata vo Prilep (ako ima odziv neka se otvorat),a vo vrska so mene i moite deca "jas"(ne samo jas) si odlucuvam na kakov jazik ke si gi educiram,Makedonski,Albanski,Turski,Angliski za volja na vistinata ova drzava se vika Republika Makedonija(iskreno veruvam) i mislam deka e golema prednost vo Makedonija da znaat barem Makedonski da pisuvaat i zboruvaat site Makedonci bez razlika kakva nacionalnost imaat

Veuvaj nemam namera da provociram, onaka samo, absolutno iskreno, koga veke tebe ti bese seedno na koj jazik ke se educiras, ti go posociv albanskiot kako dobar izbor, ke go znaes i majciniot jazik na 30% od naselenieto vo drzavata. Mislam deka korisno ke ti bide, povtoruvam, dobronamerno zboruvam, nemam zadni nameri.

A za drugiot del od tvojot post a i vo celina za temata.
Pa dobro be majku mu staru, sto tolku vi preci da ima paralelki na albanski jazik? Em ke dobiete educirani sogragani, em ne ke treba da naucite da rakuvate so kalasi za da se razberete so niv. Taka?
So konkurs e predvideno da se otvorat 6 paralelki, zosto nadleznite procenile deka tolku ima potreba. Isto taka ke ima konkurs za prijavuvanje vo sredno uciliste, ako ne se prijavat dovolno, i ako ne se napolnat site paralelki so broj na ucenici odreden spored zakonot ( 20 li bea ili kolku ...) nema da se aktiviraat site, odnosno nema da ima 6 tuku tolku kolku ke ima potreba.
Vremeto ke pokaze se, edino sto ke ostanat ovie nekolku strani, polni so postovi so......... aj batali.

Dolneni ne e opstina Prilep.
Neka si otvori Rushiti gimnazija vo Dolneni, ako ne saka, neka gi nosi za Kichevo.

I tie ne se site sqiptari od Dolneni. 90% se torbeshana.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom