PSYtisfaction
Царевата ќерка
- Член од
- 30 јуни 2006
- Мислења
- 3.922
- Поени од реакции
- 527
Ни дадоа, ама што ако ни дадоа кога ми фаќа прашина во новчаник веќе цела година.
Не се уште во употреба.
Не се уште во употреба.
Чекај сега дали разбрав...Италијански под А, англиски под Б и трет јазик што ќе почнеш да го учиш од трета година?Ako go zemes Italijanski pod A kje imas :
* 8 casa italijanski jazik
* 2+2 Morfologija so osnovi na fonetika
*2+2 pocetoci na italijanskata knizevnost
*2+2 sovremen makedonski jazik
* 2 casa voved vo lingvistika
U taa kombinacija ide angliski pod C i tamu kje imas 4 casa nedelno mislam, i toa kje ti bide kako kurs ....Kje go ucis 2 godini, nema mnogu da se zamaras, a posle tie 2 godini mozes da si zemes uste eden jazik pod C i da zavrsis fax so poznavanja na 3 stranski jazici...
Toa e mojata varijanta samo sto ja imam spanski pod C ovaa i narednata godina, pa zdravje za ponatamu kje vidime kako kje se odviva situacijata...:helou:
Чекај сега дали разбрав...Италијански под А, англиски под Б и трет јазик што ќе почнеш да го учиш од трета година?
ЕДИТ: Ако англиски ти е под Ц, кој е под Б?
Ако англиски ти е ц,под б имаш шпански руски и уште некој јазик мислам имаше
Ах, тоа не ти бега...:helou:Нема проблем, god bless msn, дознав што како.
Па Бебушке, може ќе бидеме колешки. :helou:
Многу граматики на сите три јазици што ќе ги одбереш (првиот е македонски, останатите два по твој избор меѓу англиски, германски и француски), културолошки студии (цивилизација на Франција, Германија, Британија, Македонија...), теорија на ПиТ, вовед во превод, симултан/консекутивен превод, двонасочно толкување... Ова се некои од основните. Изборни имаш цел куп, од Електронски Преведувачки Помагала, до странски јазик по желба (пример јас хрватски земав годинава), меѓународни институции итн.Неколку работи имам нејасни
Освен англиска и италијанска книжевност што други катедри постојат?
Ако може да ми кажете нешто повеќе за превод и толкување,што се учи ова она?
И кој предмет би бил пригоден за да го земам како проектна задача ако сакам да се упишам на овој факултет?
Ве молам одговерете најбрзо што можете,пошо времето за мене тече
Тnx:smir:
Проектна во стил,одбрана на матура,предмет со кој ја браниш матурата,се воведе заедно со неа,и завзема мислам 20 посто од матурата(покрај полагањата други).Абе глупостиА иначе,мораш само меѓу тие три јазик да бираш?И дали одма откако ке се запишеш бираш кои јазици ке ги учиш или ти даваат време да се одлучиш?Шо е тоа проектна задача,нешто ново вовеле у средно за да ве усмери за факс или како?
Мораш одма, при упис да наведеш 1.македонски, 2. поизбор, 3.поизбор. Најчести комбинации се англиски со француски (и обратно) и англиски со германски (и обратно), француски и германски мислам ретко кој одбира.Проектна во стил,одбрана на матура,предмет со кој ја браниш матурата,се воведе заедно со неа,и завзема мислам 20 посто од матурата(покрај полагањата други).Абе глупостиА иначе,мораш само меѓу тие три јазик да бираш?И дали одма откако ке се запишеш бираш кои јазици ке ги учиш или ти даваат време да се одлучиш?
aj nafrlete iskustva kaj Pandev zemav voved vo lingvistika a iam slusnato samo losi rab za nego. aj pls zs u cetvrtok treba da iam kolokv od nego pa da znam sto ,kako....