MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
Во православето, сите одлуки се донесуваат заеднички. Да причекаме што ќе одлучат од Богословскиот Факулет и од Синодот на МПЦ. Тоа, верувам, ќе биде конечниот став на МПЦ кон темата.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Во православето, сите одлуки се донесуваат заеднички. Да причекаме што ќе одлучат од Богословскиот Факулет и од Синодот на МПЦ. Тоа, верувам, ќе биде конечниот став на МПЦ кон темата.
smesen si so ova sto go pisuvasЕве какво е православното објаснување.
Тело+ниска душевност=растение.
Тело+повисока душевност=животно.
Тело+душа+дух(!!!)=човек.
Така?
Значи, растенијата се телесни/материјални со најнизок облик од душевност. На пример, едно дрво, кога го сечат, не вика „ме боли„.
Животните се телесни/материјални со повисок степен на душевност. Кој дома има/чува некој љубимец, знае на што мислам. Животните се раководат по т.н. инстинкти кои им се „фабрички„ вградени и зата се „движат„ само во границата од инстинктите. Животните (ниту растенијата) немаат „рацио„ кое може да учи, „конта„ и философира за Светот и да го спознава Бога.
Кај човекот, како врв на Божјата креација, работата е сосема поинаква. Човекот има своја телесност/материјалност (во православието, телото се нарекува „плот„), има и душевност (уште се нарекува и „емотивност„) а има у духовност. Духот е дар од Светиот Дух за човекот и ниедно други живо творение НЕМА дух! Духот пак (енергијата која го движи и контолира телото) има свои три „органи„: РАЗУМ (рацио), ЧУВСТВА и СЛОБОДНА ВОЛЈА. Ни растенијата ни животните НЕМААТ разум, ни човечки чувстав ни слободна волја, туку имаат „рамка„ во која можат да егзиситраат и која неможат да ја надминат/напуштат.
Токму духот е „она„ кое ги разликува луѓето од другите живи творенија. Затоа и реков: „епруветираниот„ човек, кога ќе расне и порасне, ќе има скоро се: ќе има и тело и лик човечки и душевност, но ќе нема дух/духовност оти духот го дава Светиот Дух а не гинекологот кој насилно ги спојува м-келијата ж-келијата во еден зигот, од кој подоцна треба да се развие човек. Така создадениот човек физички ќе НАЛИКУВА на човек, ќе има и одредена душевност/емотивност. но дали ќе биде способен за духовност? Дали така создадениот човек ќе има потреба и дали ќе почне да го бара Бога? Или ќе почне да го бара гинекологот кој го создал?
Велиш, „ти делува„? А лично, си го видел? Си контактирал со него? Можеш ли лично да го процениш неговото однесување? Имаш податоци за тоа какво било/е неговото однесување? Или за било кој , кој е зачнат во „епрувета„? Некоја научна студија и согледување на таков случај?
Ако жената неможе да рага бидејки ја силувале непријателски војници десет пати континуирано додека си го бранела детето,а мажот го изгубил својот полов орган бранејки ја својата држава,за да не дозволи тебе да ти дојдат дома додека седиш на компјутер,да ти ги исечат рацете со кои пишуваш вакви глупости и да те кастрираат,и тогаш ли нема да се сметаат за достојни претставници за човечкиот род?Ако жената е неродка или мажот има лоши пливачи, нема зошто да се сметаат за достојни преставници на човечкиот род, според тоа, вакви вештачки добиени деца од нив, нема што да се признаваат.
Ако жената неможе да рага бидејки ја силувале непријателски војници десет пати континуирано додека си го бранела детето,а мажот го изгубил својот полов орган бранејки ја својата држава,за да не дозволи тебе да ти дојдат дома додека седиш на компјутер,да ти ги исечат рацете со кои пишуваш вакви глупости и да те кастрираат,и тогаш ли нема да се сметаат за достојни претставници за човечкиот род?
Преиспитај си ги ставовите пред да напишеш било што,оти излегува голема глупост од сето тоа...
Никој не е крив ако е стерилен,никој не би го посакал тоа.
Медицината е тука за да помогне.Дете е дете,без разлика на кој начин е зачнато.Само ја не знам шо толку сите се нервираат околу тоа што црквата немало да крсти деца од епрувета...
А само да потсетам,нели и Исус наводно бил зачнат на неприроден начин?
Каде е тука толеранцијата на црквата?
Ако жената е неродка или мажот има лоши пливачи, нема зошто да се сметаат за достојни преставници на човечкиот род, според тоа, вакви вештачки добиени деца од нив, нема што да се признаваат.
Ако жената е неродка или мажот има лоши пливачи, нема зошто да се сметаат за достојни преставници на човечкиот род, според тоа, вакви вештачки добиени деца од нив, нема што да се признаваат.
Никола, слично размислуваш на ХитлерНо не сте ни ти, ни Хитлер, криви за тоа. Крива е еволуционистичката идеологија која учи дека послабите, поинфериорните, хендикепираните итн не се достојни за живот и треба да бидат истребени, а во живот да останат само високо-еволуираните видови. Фала Му на Бог што тоа во природата не се случува, со исклучок Хитлер чиј крај сите добро го знаеме.
:pos2:Едвај дочека прилика за да ја спомнеш еволуцијата.И не ги извртувај работите, еволуцијата не е револуција односно имаме селекција и развој на видовите кој се одвива бавно, со илјадници години и тоа за минимална промена на видот.Никола, слично размислуваш на ХитлерНо не сте ни ти, ни Хитлер, криви за тоа. Крива е еволуционистичката идеологија која учи дека послабите, поинфериорните, хендикепираните итн не се достојни за живот и треба да бидат истребени, а во живот да останат само високо-еволуираните видови. Фала Му на Бог што тоа во природата не се случува, со исклучок Хитлер чиј крај сите добро го знаеме.
drugar ili ti si naduvan ili ti e ispran mozokot
jas veruvam vo gospod mnogu ama ti napomenuvam deka ne im veruvam nitu na popovite nitu na mpc anaukata odi napred i ke odi ne mozeme i nesmeeme da ja zapreme samo ti tolku sto im veruvas na popovive vladikive i ostanatite lopovi vo crkvite i tie da mi go pokazuvaat patot na religijata kako vraniskovski
ne me zaebavaj jas odam vo crkva i palam sveka i ostavam pari kako i sekoj sto odi vo crkva neli skoro site go pravime toa se pomoluvame na gospod i se e ok.abe parive kade se od seto toa neli gi gledate crkvive nasi deka e zalosno kolku se unistuvaat i kolku malku se renoviraat.ama nasite popovi imaat dobri kuki i dobri koli i dobar zivot ziveat neli.i toj ke mu sudi na deteto dali ke bide krsteno ili ne pa aj ke cekame
![]()
smesen si so ova sto go pisuvas
samo naukata e otidena mnogu napred da ne te navreduvam ama ti si prost a ova so invitro ke stane kako toa sto se vrtelo se okolu zemjata a ne okolu sonceto
jas veruvam vo gospod i eden e ama na popovite heeeesmesno neli
kade se parite od crkvite.znaes li deka popovite sekazneti predvreme da odat vo pekolot a ne vo rajot i deka nivnata izreka e pravi kako sto ti kazuvam a ne kako sto pravam i miki ti si samo eden malkugraviran vo mozokot i nema da si dozvolam da nema potomok najgolemata sreka sto moze nekoj da ja dobie da ja nemam ako mi kazuva popot a ako ne saka nitu gospod togas ke nema da mozes da dobies nitu po toj pat