Блуз

• Креатор на темата Креатор на темата MorrisonKA
  • Време на започнување Време на започнување
Каже те ми дали некој го има гледано "Crossroad"? Со глумецот од Карате Кид(да ме убиеш не ми текнува како се вика у моментов), каде што главна тема е легендата за Роберт Џонсон и неговиот пакт со ѓаволот....

Јас. Ралф Мачио. За Роберт Џонсон е филмот.

П.С. Инаку, Стиви Реј со својата музика, начин на живот, идеи, не претставува блуз. Неговата музика воопшто не е вистински блуз. Тоа е мјаукање.

П.С. Инаку, Стиви Реј со својата музика, начин на живот, идеи, не претставува блуз. Неговата музика воопшто не е вистински блуз. Тоа е мјаукање.

Стиви е тексашанец(Остин), неговиот жанр се вика Texas Blues и е многу поенергичен и по дисторзиран за разлика од блузерите шо доаѓаат од Мисисипи и Мемфис така да неблузер малку е грбо кажано и не знам дали е мјаукање неговото свирење....

Инспириран е од Џонсон и неговиот ,,пакт со ѓаволот‘‘. А, филмот е за Вили Браун, хармоникаш кој свирел со Џонсон.

[MEDIA]http://www.youtube.com/watch?v=vRfMmCG0DQc&feature=related[/MEDIA]

Ја го сакам периодот од 50-те до некаде крајот на 70-те.

Muddy Waters... - John Lee Hooker... -
...and the one and only B.B. King.

bb_king.jpg

A rare look at BB in 1970 while in the studio in Miami, FL.
Notice no cymbals on the drum kit.

"Joliet" Jake Blues !!!!
ne sum neshto mn iskusen vo bluzov ali slusham od vreme na vreme onaka za opushtanje.
muzika za respekt so mn istorija

Некад коа иам време знам да го слушнам B.B.King , а и да си засвирам некое блуз делче на гитара

Моментално ми свири ова...

sega brzo gi gledav Bobby Rush i Billy Gibson,odlicen e Bobby vo zivo so samiot fakt so ima 75 godini,a se odnesuva na scena kako adolescent

пред некој ден слушав Скипи Џоунс, со John the elevator, песна од 30ти, а ја преработија депеш мод и стварно ми остави впечаток, многу е некако..силна

Edna od podobrite bluz pesni sto sum ja slusnal e "The Thrill is Gone"
od B.B.King

vredi da se slusne
a vie ako go smestuvate Jimi Hendrix kako bluzer,togas i Led Zeppelin
se bluzeri.bidejki imaat nekolku pesni so bluz postava

I just love tha blues

btw obozavam da sviram blues na gitara

Aj ako moze nekoj da dade storija za ISTORIJATA NA BLUZOT na MAKEDONSKI plsss mi treba ITNO !!! fala unapred :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom