Кои услови Македонија треба да ги бара за признавање на Косово

Никола_МКД

Corazón blanco
Член од
18 март 2007
Мислења
1.213
Поени од реакции
22
Znaeme nie mnogu raboti , znaeme deka Skopje , Bitola , Ohrid bile albanski gradovi , znaeme deka primer Skopje e napolneto so razni srbi , bugari , koi deneska se nazivaat makedonci , so edna edinstvena cel da se okupira gradot , gledaj gi starite sliki na gradot , i gledaj kolku ziteli imalo vo noviot del na Vardar , i do kade e otideno sega.
во светот на бајките само чудесно тајно влегуваат, децата што мечтаат, децата што сонуваат... во светот на бајките само...

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Мислам дека услов треба да биде да успеат да воспостават добрососедски односи со Србија и да добијат признавање од нив а после од нас признавање со комплетна помош и поддршка во сите свери.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
До администраторите..
Извинете али нели за вакви работи се оди на БАН!!!!

:toe:
ahahaha , za vakvi raboti ima dokazi ok :) ne se plasi od vistinata , taa ti gi otvara ocite .

Albanci u Kosovskom i Skadarskom vilajetu su svojim ustancima 1909.-1912. najneposrednije postavili na tapet opstanak osmanske države u Evropi. U ljeto 1912. došlo je do albanskog ustanka. Albanski ustanici su zauzeli Skoplje, Prištinu, Peć, Đakovicu i Prizren.44 U historiografiji je nerijetko zanemarivana činjenica da su se 1912. Kosovo i dio Makedonije već nalazili u rukama albanskih ustanika. Na smišljeni nagovor nekih uglednijih Srba Albanci u Skoplju, gdje je bilo prisutno dosta konzula i stranih novinara, oslobađaju iz zatvora preko 1.500 lica koja potom pljačkaju i izazivaju nered u ovom gradu. To se sa srpske strane, koja se pripremala za rat i tražila povoda za njegovo izbijanje, i priželjkivalo jer "kad se to moglo desiti u Skoplju kod toliko evropskog sveta, štaje tek po ostalim palankama". Evropska štampa potom piše: "U Turskoj je rasulo ", a balkanska "Naša braća izgiboše u Turskoj".45 U avgustu 1912. grof Berthold, ministar inostranih poslova Austro-Ugarske, predočio je vladama velikih sila novi program reformi u Osmanskom carstvu, ali je sve već bilo kasno. Ratni mehanizam je postao operativan. Porta se bezuspješno obraćala velikim silama sa zahtjevom da izvrše dodatni pritisak na agresivne balkanske države kako bi one odustale od svojih ratnih pohoda.

76 N. Malcolm, Kosovo: Kratka povijest, 298-302. Dr. Hakif Bajrami iznosi procjenu, na osnovu britanskih izvora, daje u Kosovskom, Skadarskom, Bitoljskom i Janinskom vilajetu 1912.-1913. bilo ubijeno oko 150.000 ljudi, "po kratkom postupku i bez ikakvog povoda" . Srpska vojska će 1913.-1914. zapaliti ili do zemlje uništiti 133, a crnogorska 102 albanska sela. Opšir. H. Bajrami, Orijentacija Srbije za kolonizaciju i srbizaciju Kosova, 156-165.

1 Muslimani su bili prva žrtva nastanka i ekspanzije nacionalnih država na Balkanu. Sedamdesetih godina XIX stoljeća muslimani su sačinjavali polovinu ukupnog stanovništva Balkanskog Poluostrva. U vremenu od 1870. do 1890. poubijano je na tom području preko 300.000 muslimana, a preko pet miliona ih je prognano u Anadoliju do kraja tog stoljeća.2 Berlinskim ugovorom 1878. Osmansko carstvo, kome su odsječeni "svi nepotrebni i slabi dijelovi", praktično je prestalo igrati ulogu značajne države. On mu je ipak dao "još jednu generaciju života "jer je bilo, zbog oprečnih interesa velikih sila, evropska potreba.

May 2001 Macedonia forms unity government
July 2000 Macedonia legalizes Albanian-language university
In the 1950’s and 60’s during the reign of the interior minister Aleksander Rankovic, more than 450.000 Albanians were deported to Turkey, and tens of thousands were tortured. This led to the purification of cities like Shkup (Skopje) and Monsatir (Bitola) of Albanians.
At present in Bitola, Albanian houses are once again destroyed and the Albanian population chased away from their homes.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Дардан, ај излези малку надвор и диши. Прво викаше дека Македонија е фул со Бугари и Срби, па после викаше дека 1 милион или не знам колку од Македонците се асимилирани Албанци. Па после викаше дека биле протерани 6 милиони Албанци од СФРЈ, а само од Македонија викаш сега 450 000. А Турци колку имало протерани ?? 4 ??
Дали некој треба да си ја разнесе главата :toe:

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
Уставно гледано, Македонија нема право да го признае Косово.

Погледнете го вториот амандман :

1. Републиката нема да се меша во суверените права на други држави и во внатрешните права.

На овој втор амандман ќе се надоврзам со првиот член на првиот амандман кој вели :

1. Република Македонија нема територијални претензии кон соседните држави.

Од таа гледна точка, доколку Македонија го признае Косово, ќе се соочи автоматски со противуставност на една таква одлука.

B

Borg_Drone

Гостин
ahahaha , za vakvi raboti ima dokazi ok :) ne se plasi od vistinata , taa ti gi otvara ocite .
Темата не е за градовите, темата е Кој услови Македонија треба да ги бара за признавање на Косово.
Јас кажав дека за провокации обично се оди на БАН а и исто така за офф топик мислења....
И чудо администраторите ги нема да реагираат...

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
Секоја ѕвезда на косовското знаме - една албанска држава

Синото знаме со жолта мапа на Косово во средина и шест ѕвезди јасно зборува за големоалбанските аспирации, кои се за создавање на држава во која би влегле шест региони: Косово и Метохија, југоисточна Србија, западна Македонија, јужен Епир во Грција, дел од Црна Гора и централна Србија со Рашката област и Албанија, пишува во своето денешно издание српскиот весник Глас Јавности.

Во текстот е наведено дека вистинско изненадување за многу Албанци, и не само за нив, претставува сино знаме со жолта карта на Косово во средина и шест бели ѕвезди, кое потсетува на знамето на Европската унија. Но, многу бргу стана јасно дека зад ова се кријат големоалбанските аспирации. Шестте ѕвезди не се одбрани нималку случајно. Секоја претставува по еден регион, кој би влегол во состав на државата кон која се стреми, како и да се вика таа – големо Косово или голема Албанија, сеедно. Ѕвездите го претставуваат сегашно Косово и Метохија, со како Албанците го нарекуваат “источно Косово“, “Илирида“, Чемерија, Маљесија и Албанија.

B

Borg_Drone

Гостин
Како мислат да ја земат Чемерија нека ми објаснат...
Освен тоа овие незнаат дека ова може да доведе до стварање на сојузи и до Нова Балканска Војна....
После и Косово ќе го немаат!!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Дардан, ај излези малку надвор и диши. Прво викаше дека Македонија е фул со Бугари и Срби, па после викаше дека 1 милион или не знам колку од Македонците се асимилирани Албанци. Па после викаше дека биле протерани 6 милиони Албанци од СФРЈ, а само од Македонија викаш сега 450 000. А Турци колку имало протерани ?? 4 ??
Дали некој треба да си ја разнесе главата :toe:
Секогаш кога некој Албанец постира извори за население,треба да се дели со 2 или со 3,а понекогаш и со 10,за да може да се добие вистинска представа на бројката која е реална.

Како мислат да ја земат Чемерија нека ми објаснат...
Освен тоа овие незнаат дека ова може да доведе до стварање на сојузи и до Нова Балканска Војна....
После и Косово ќе го немаат!!
Така викаа и кога се зборуваше за Косово,дека ќе ја изгубат Албанија,но тие не само што не ја изгубија Албанија туку си добија уште една држава или осветлија 2ра звезда од нивната замислена Албанска унија.Им останаа уште 4 за кој сигурно ќе помине време дури да ги осветлат,меѓутоа се оди во прилог на нивната идеја,колку да таа идеја :toe:за нас изгледа неостварливо.

B

Borg_Drone

Гостин
Епа знаеш АБЦ, тоа е веќе ептен претерано...
Ако се претера многу се знае....Ајд со сврбите имаа изговор, геноцид, ама што правиме со македонците...колку што знам македонците не вршеле геноцид на албанците...

И мисли ли некој да ми објасни како ќе ја одземат Чемерија???

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
....Ајд со сврбите имаа изговор, геноцид, ама што правиме со македонците...колку што знам македонците не вршеле геноцид на албанците...
Во што се состои геноцидот?

На Косово, за 50 години, процентот на албанците пораснал од 40 до 90%. Во исто време, процентот на србите стигнал до едноцифрен број. Заклучок: ваквата промена е единствено можна ако србите вршеле геноцид врз албанците.

По истата логика, албанците имаат изговор да прогласат независност на Илирида. Процентите на славомакедонскиот геноцид не се толку драстични како српскиот на Косово, но сепак, натаму оди...

Kajgana Shop

На врв Bottom