- Член од
- 27 ноември 2008
- Мислења
- 1.433
- Поени од реакции
- 341
имам за тартиф ама касно го видов постот.Шит треба ми на мене за Сид Или Тартив :С Знам дека никој нема да даде ама па да си питам
ако сакаш можам да ти дам...
имам за тартиф ама касно го видов постот.Шит треба ми на мене за Сид Или Тартив :С Знам дека никој нема да даде ама па да си питам
Ако го имаш на компјутер може, одложена ни е писмената за ова неделаимам за тартиф ама касно го видов постот.
ако сакаш можам да ти дам...
Шит треба ми на мене за Сид Или Тартив :С Знам дека никој нема да даде ама па да си питам
Фала Таман и јас имам нешто ќе додадам Тnx
Сид
Пјер Корнеј е основоположник на класичната трагедија во европската литература која што ја довел до совршенство.
Трагедијата Сид е напишана според мотив на шпанска легенда.Сид е трагедија за среќата и љубовните надежи на двајца вљубени Родриго и Химена.
Во Сид се обработува тогашниот култ на волјата и култот кон херојството.Корнеј ги гради своите ликови во конфликтот во кој се вкрстуваат волјата и должноста,родовата и индивидуалната чест,но и повисоките,надиндивидуални интереси кои ги победуваат чувствата.
Ликовите во неговите трагедии се типични класицистички продукти во кои разумот ги победува страстите.
И во Сид без оглед на крајот од делото всушност должноста е над љубовта.
Родриго не може да го одбие авторитетот на таткото,кој е неговата врска со предците.
Навреден е неговиот татко.Навреденикот-таткото на Химена.Химена согласно со кодексот на однесување во тоа време мора да се постави над љубовта.Таа ја бара одмаздата за својот татко.Химена го гони Родриго,но не може да го казни.
Разумот е единствениот или главниот извор на сознанието.Човекот се води исклучиво според разумот и ги покрива чувствата и страстите.
Трагичната страст која најчесто се обработува во класицизмот била љубовта,а КОрнеј на стравот и на сожалувањето како ефект на трагичното го додава и восхитувањето баш каква што е и оваа трагедија-восхитувачка.
Гледаш дека некој ќе даде:wink:
Ак ти требит и за Тартиф ќе пишам ама гледам и други се јавиле..
http://zoriv.blog.com.mk/node/103934 Одлична статија за Струшките вечери.Еј ми треба нешто околу струшките вечери на поезијата?АКо има некој на кратко за тоа пп..