Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да ќе ти кажам Исус те сака сака да се покаеш за се и да одиш по неговиот патЧовек, од тебе очекува да ми кажеш нешто кое сеуште не ми е познато, а за гревоите со помисла., збор и дело, веќе имам пишувано на форумов.
Are you lost? Го виде ли насловот на темата?abe nekoj 33 godini da nema plesnato nisto .....ajhhhh barem vo to vreme bilo poinaku ne si moral tolku da se trudis da osvois devojka
Да ќе ти кажам Исус те сака сака да се покаеш за се и да одиш по неговиот пат
Ова ти е непознато 100 %
tokmu takaСе подразбира дека промената на животот, уреден по Новиот Завет, предизивикува омраза кај непосредната околина. Самото одвојување од светот е причина светот да почне да го мрази оној кој не живее според светот. Одговоров е малку „одоколу„ но суштински го објаснува она што сакам да го кажам.
Христос Сам предупредува:„..Моите ученици не се од овој свет..да беа од светот, светот ќе ги сакаше...„ Па вели: „...ќе бидете намразени од родителите..роднините..пријателите...ќе бидете намразени од сите, заради Моето име..а некои од вас ќе бидат убиени...„.
Хммм... ми е чини дека си во право. Ај доста се мачиме со објаснувања за работи кои во Црквата одамна се искристализирани, јасни и проверени и потврдени. Според мене (не според Црквата!) кога во православието би се нашло некое погрешно учење, Бог (Светиот Дух, пред се) би нашол начин и би ја опоменал Црквата за нејзиното евентуално искривување на вистината, исто како што Апостолот Павле во посланијата ги поправал тогашните Цркви и исто како што Христос тоа го посочува до одредени Цркви во Откорвението Јованово. На вселенските Собори, сите одлуки кои се колективно донесени, донесени се во името од Светиот Дух, онака како Он благоволи.
Па сега, пошто ја заклучивме темава, ај да прејдеме на некоја друга.
ova ne ti drzi ,pravoslavnata crkva ne e vistinskiot pat no ne velam deka ne mozes da go najdes Bog tamu,ima mnogu izvrteni raboti kako sto se ikonite i krstenjeto,krstevanje itn.toa lukaviot go saka i saka koga nie sme religiozni(tradicionalni) koga ziveeme so tradicija ne so vera vo Bog ,koga odime vo crkva i palime sveka a nema ni ronka vera kade ne nosi toa?vo propast normalno. Isus vika sirok e patot vo propast no onoj vistinskiot e tesen i trnliv znaci ne e lesno da se odi po patot na Isus no vredi na neboto ke ti se dodade i umnozi za toa .Pokajte se i bidete ispolneti so vera i ljubov
Католиците и православните веруваат дека блажената мајка на Исус - Марија останала девица и по раѓањето на Исус. Затоа и ја нарекуваат ДЕВА Марија, Вечна девица итн.
Христијаните пак од друга страна, кои се водат исклучиво по Божјиот Збор - Библијата, веруваат дека Блажена Марија имала и други синови и ќерки после девственото раѓање на Исус.
"И штом дојде во Својот роден крај, ги поучуваше во нивните синагоги, така што се зачудуваа и зборуваа: „Откаде Му се на Овој оваа мудрост и силни дела? Не е ли Овој син на дрводелецот? Мајка Му не ли се вика Марија, а Неговите браќа: Јаков, Јосиф, Симон и Јуда? И Неговите сестри не се ли сите со нас?"
(Свето Евангелие по Матеј, 13-то поглавје, стихови 54-56)
Овде евангелистот набројува 4 браќа на Исус и истакнува најмалку 2 сестри (бидејќи зборот е во множина), тоа се најмалку 6 деца на Марија.. wooow, доколку е тоа така, тоа е далеку од "вечна девица".
Што мислите вие?
Таа можност е сосема негирана од неколку причини:
1. Нема никакви историски докази дека Јосиф имал друга жена пред Марија.
2. Во изворниот старогрчки јазик на кој е напишан Новиот Завет, во наведените стихови за зборот "браќа" се користи зборот "αδελφός" (adelphos), кој пак води корени од грчкиот збор "δελφυς" (delphus) што значи "утроба", а во контекстов "од иста утроба". Од тука недвосмислено следи дека Јаков, Јосиф, Симон и Јуда биле браќа на Исус од истата утроба на Марија.
3. Интересен е библискиот стих:
"И (Јосиф) не се доближи (сексуален однос) до неа (Марија), додека таа не Го роди својот првороден Син и Го нарече Исус." (Матеј 1:25)
Две работи се интересни тука.
Прво, стихот јасно вели "додека". Доколку Јосиф и Марија никогаш немале односи, тогаш или немаше да го има ова "додека", или пак на негово место ќе стоеше зборот "никогаш". Но не е така, стихот јасно вели дека Јосиф и Марија немале односи ДОДЕКА таа не Го родила Исус, а потоа се разбира си имале (доказ за тоа се браќата и сестрите на Исус)![]()
Друга работа, што веќе беше дискутирана, е тоа дека Исус тука е наречен Првороден. Доколку Јосиф и Марија немале други деца Тој ќе беше наречен ЕДИНСТВЕН, но бидејќи имале, затоа е наречен Првороден.
4. Многу православни (како и MIKI1) сакаат да си ја бранат својата црковна догма велејќи дека терминот "браќа" се однесува на учениците на Христос. Но Светото Писмо тоа не го дозволува бидејќи во многу стихови браќата на Исус и Неговите ученици се јасно раздвоени, како на пример следниов стих:
"Потоа слезе во Капернаум, Тој и мајка Му, и Неговите браќа, и Неговите ученици, и останаа таму неколку дена. "
(Јован 2:12)
5. Нема никаква теолошка причина да ја правиме Марија вечна девица. Таа својата божествена мисија си ја завршила со тоа што таа девствено го родила Христос. Нема никакви причини да се барало од Марија таа и понатаму да остане девица. Таа е Божја слугинка, а Божјиот фокус бил во Христос, кој пак бил надвор од утробата на Марија.
Miki bratceМоре какви 100...103,5%.
Ајде, биди малку посериозен, како што е се и верските прашања сериозни-прашање на жувот и смрт.