- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 408
- Поени од реакции
- 15
MIKI1, за тебе е аргумент дека Марија немала деца после Исус тоа што на иконата таа држела едно бебе, а не две? :pos2:
Сакаш да ти постирам икона од Марија каде што таа има 3 раце? И што да заклучиме од тоа, дека Марија имала 3 раце :pos2:
Абе дете, или наведи библиски стих дека Марија немала деца после Исус, или ПРИЗНАЈ дека таа ваша догма не ви е базирана на Светото Писмо туку вашата црква си ја измислила подоцна. ТРЕТО НЕМА.
aj razmisli pred da kazes nesto ke se smee narodot staj ja taa ikona uba va e ama pred d ja stais treba da znaes zosto e narcena Троеручица na da ne ti se smejat procitaj
E vaka ja s ke vi prenesam edno od cudata na Presveta Bogorodica.
Cudoto na Presveta Bogorodica e povrzano so Sv.Jovan Damaskin.Sv. Jovan Damaskin e roden vo Damask vo prvata polovina na 8 miot vek.Vo mladosta se otkazuva od site svetovni zadovolstva i se osamuva vo manastirot Sv.Sava blizu Erusalim.Vo toa vreme bil eden od najgolemite istocni Bogoslovi. Bil golem borec za pravilnoto tolkuvanje na ikonite, poradi toa bil i proglasen za eretik vo 754g. A na 7 Vselenski Sobor 787 bil visoko izdignat.
Poradi pobivanjeto na dogmatikata na car Konstantin II mu bil odsecen jazikot da ne Bogoslovi i desnata raka da ne se Krsti.Za strav i trepet na graganite rakata bila obesena na javno mesto. Istiot den koga gnevot na carot se smiril, preku svoite prijateli Sv.Jovan Damaskin gi molel da ja pobaraat rakata od carot, toj dozvolil. I koga nastapila nokta Sv.Jovan Damaskin se zatvoril vo sobata i gorko zaplakal i se molel pred ikonata na Presvata Bogorodica da mu ja isceli rakata.Posle dolgite molitvi Jovan zaspal i vo sonot ja videl Bogorodica kako gleda so jasni i milostivi oci kon nego velejki mu ,,Eve sega rakata ti e zdrava,, ne taguvaj i ispolni go toa sto vo molitvite si mi go obekal,,Razbuduvajki se Jovan od Son gleda deka rakata mu e zdrava kako pred toa, ni trag od bolka zaradi stvarnosta na toa sto bilo samo mu ostanalo beleg kade mu bila presecena rakata. Za blagodarnost Sv.Jovan dal srebro da se napravi raka i klail na ikonata i od togas do denes ikonata se vika Presveta Bogorodica Troerucica. Ikonata se naoga vo Sv.Gora.