Зошто постоиме? Која е нашата цел на живеење?

• Креатор на темата Креатор на темата Lil-Krist**
  • Време на започнување Време на започнување
Наша цел на живеењето е таа која што ние самите си ја даваме.А не сите умреле баш после нивната смрт,некои дури уште живеат со своите мисли,ставови,влијанија што ги имале додека живееле.Значи не живееле залудно,придонеле нешто за идните генерации.Само сепак ваш е изборот за каква цел се работи,некои мислам дека ја игнорираат таа цел,со одговор дека за џабе го живеат својот живот,но тоа произлегува од стравот дека никогаш нема да го постигнат тоа што си имаат поставено пред себе.Па подобро да избегнуваат да имаат некаква цел,отколку да се соочат со поразот дека никогаш нема ни да ја постигнат.

Ако си женско, цел ти е да раѓаш и чуваш деца и да му угодуваш на мажот.
Ако си машко, цел ти е да ја пазиш и одржуваш фамилијата и да се трудиш да допринесеш за развитокот на државата и ако си талентиран, човештвото.
Мажите се носители на креативноста, сите работи кои се откриени се од страна на мажи.
Жените се тука за да асистираат, да помогнат машкиот ум и способност да дојде до полн израз.

АКО НЕКАКО ПО НЕКОЈА ЛОГИКА ГО ДОЗНАЕМЕ ОВА НЕ ГЛЕДАМ ПРИЧИНА ДА ПОСТОИМЕ..КАКО ФИЛМ ШТО ЗНАЕШ КАКО ЗАВРШУВА...

ќе ја превземам мислата на мајка ми за оваа тема , бидејќи многу и ја ценам: Постоиме за да создаваме! според нејзе најважно е да создадеш семејство и да му овозможиш достоен живот. она вели дека децата се најголемо богатвство на еден човек.

А мора ли се да има некаква причина?
Можеби едноставно само постоиме,и...толку.
Место да се замараме со прашањето "зошто",можеби е подобро да се прашаме што правиме тука за време на нашето постоење и да го искористиме најубаво што можеме времето поминато на оваа планета.

Па зависи од која страна гледаш на работата...
Ако си религиозен..постоиме за слава на Господ..негови креации сме..за да напредуваме во еден бескраен круг на трансфер на енергијата од еден во друг облик..за да отидеме на некое поубаво место каде ќе си споиме со апсолутната сила...
Ако не си религиозен..во најмала рака постоиме за опстанок на видот доминација во однос на другите на планетата..вид кој може да се опише и како најобична штеточина која уништвуа се пред себе... односно се би можело да се сведе на репродукција...еден систем на изградба на една цивилизација слична на мравјалник..
Можеби како што кажа Fabullous постоиме без никаква причина..тоа значи..искористи го моментот создавај твори...да бидеш запаментен од генерациите што доаѓаат..да оставиш во наследство нешто повеќе од гроб..
На крајот целта на нашето постоење зависи од самите нас дали сакаме да имаме (некоја повисока цел (идеали) или сме ефикасни потрошувачи на кислород и произведувачи на јаглероден диоксид...

Nie ziveeme zatoa sto 4ovestvoto treba da opstanuva se radjame rasteme stanuvame vozrasni gi oploduvame zenite tie radjaat naslednici i si umirame i preku toj proces 4ovestvoto nema da izgine osven ako ne mavne nekoj meteor :DD a ako doznaam deka denov mi e posleden den vo zivotot ni ja nemozam da opisam so bi napravel mnogu e krvavo :DDD

Секој треба да живее и да цели кон она што го привлекува, да ги прави работите кој го прават среќен/а, а со тоа ќе уживаш во животот. Да створиш еден ден семејство, да оставиш потомство зад себе, со кое секој човек треба да се гордее.Едноставно зграби го животот и се што ти нуди и не се замарај со површни работи.

А мора ли се да има некаква причина?
Можеби едноставно само постоиме,и...толку.
Место да се замараме со прашањето "зошто",можеби е подобро да се прашаме што правиме тука за време на нашето постоење и да го искористиме најубаво што можеме времето поминато на оваа планета.

Е па се се случува со некоја причина не е ништо случајно, ако нема некоја причина не би постоеле, во универзумот е се така се постои со некој причина, да прави нешто. Само некое работи се сеуште несфатливи за нас.

АКО НЕКАКО ПО НЕКОЈА ЛОГИКА ГО ДОЗНАЕМЕ ОВА НЕ ГЛЕДАМ ПРИЧИНА ДА ПОСТОИМЕ..КАКО ФИЛМ ШТО ЗНАЕШ КАКО ЗАВРШУВА...
Хехе....Има разлика од знаење на крајот и од знаење на целта.
(ако се исполни целта, незначи дека тука е и крајот)
Во 90% од филмовите има некоја цел , на пример,
-Протагонистот да успее да побегне од затвор.
-Протагонистот да ги фати лошите момци , да им се одмазди со тоа што ќе им ги скрши кичмите.
-Протагонистот да ја врати својата сакана...
СЕ се тоа некои цели кои треба да бидат постигнати додека трае филмот , а неизвесноста за тоа дали ќе се случи го прави филмот интересен (ете таа е таа причина за да постоиме , за која ти се пофали дека не ја гледаш).

Па и да го знаеш крајот , ете....па и го знаеш....Не избежно е да умреш , кога тогаш ќе те стигне смртта....А ако на ова имаш да кажеш дека не ја гледаш причината за постоење , тогаш ...имаш моја подршка да го предадеш своето тело на медицинско истражување ( и така ќе умреш на крајот , нема да ти менува нели :) ), со тоа ќе направиш добро дело на оние што животот им има смисла и покрај тоа што го знаат исходот од сето тоа.
:helou:

Да.. која е целта на животот?
луѓе јас не знам за вашите .. ама јас би си го одзела мојот живот во првата прилика.. уште да имав сила да го напраам тоа...
Не знам зошто воопшто сум се родила...
на пр. имам другарка која има пре прекрасен живот.. и не е задоволна до него... не .. не дека не е задоволна.. на пр. она и сама си признава дека има среќа во се... но некогас се нервира за работи ко на пр... не знае схто да купи за јаденје и тогас се ервира...а и двете знаеме колку е мојот живот позаебан од нејзиниот.. и и викам леле бе за шо се нервираш... јас имам милио и милион проблеми па не сум толку нервозна а т за глупости се енрвирас... ми вика.. епа дајана ти дека си имас други проблеми .. затоа не е нервирас за тоа.. јас неам за со да се нервирам......

е гледате колку е неправеден животот?
зошто некој да има толку многу а некој толку малку?

Да.. која е целта на животот?
луѓе јас не знам за вашите .. ама јас би си го одзела мојот живот во првата прилика.. уште да имав сила да го напраам тоа...
Не знам зошто воопшто сум се родила...
на пр. имам другарка која има пре прекрасен живот.. и не е задоволна до него... не .. не дека не е задоволна.. на пр. она и сама си признава дека има среќа во се... но некогас се нервира за работи ко на пр... не знае схто да купи за јаденје и тогас се ервира...а и двете знаеме колку е мојот живот позаебан од нејзиниот.. и и викам леле бе за шо се нервираш... јас имам милио и милион проблеми па не сум толку нервозна а т за глупости се енрвирас... ми вика.. епа дајана ти дека си имас други проблеми .. затоа не е нервирас за тоа.. јас неам за со да се нервирам......

е гледате колку е неправеден животот?
зошто некој да има толку многу а некој толку малку?

Ej 13 години имаш , уште не знајш ни која си ни шо си, остај не прај глупости сега, имаш уште мин 50 тина години живот , многу ќе научиш, слушај ги поголемите и не се прај паметна дека на тие години се знаеш.
Зато ушивај во најубавите години од живото најдобро што можеш оти ако не си напрајш самиот да ти е убаво нема никој :smir:

Toa e не е фер живото снајдисе па живеј тоа се законите на природата и никогаш нема да се промент, најснаодливите се секогаш на врвот, немој да мислиш дека се ти е пишано, се зависи од тебе , е сега можи некој пред тебе патот го направил преубав па полесно ке ти биди , а некој почнуват по кал да одат па постигнале многу.
Прочитај на претходната страна ѕбаво е објаснато .
Поздрав

Celta na zivotot e da ziveesh za da im sluzish na drugite...

Сметам дека смислата на нашето живеење е тоа да ние го спремиме светот за НЕШТО.Е сега што е тоа нешто...??Сепак Господ има нешто испланирано за нас,смао што уште не сме спремни.

Од друга страна пак...животот е премногу краток за да ја најдеме неговата смисла

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom