Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Сега се согласувам со тебе, не може народи кои до вчера се колеле да живеат заедно. Но, кога би се надминале сите разлики меѓу бугарите и македонците, меѓу хрватите и србите, меѓу србите и бугарите, тогаш би било многу, многу подобро...
И уште ми е во глава пан-славизмот:)...
Мене уште ми стои во глава обединета Македонија.:vozbud:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Izbaci si go od glava.:toe:
Kolku porano,tolku podobro.
Inace...samo ke te boli glavata.

Covece...mozes ti da pomislis kolkava i kakva,kolku mokna bi bila taa panslovenskata unija?
Evropa?
USA?
Phhh...hehehehe...ne me smej e rabotava,koi se tie?
Zborime za nesto imaginarno sto e od Praga do Vladivostok,od Egej do Murmansk...Unija od 500. milioni lugje.
E toa e strasno...nokno vreme se umocuvaat zapadnite kopilinja i evreite koga ke pomislat na takva moznost.
Pa zatoa oni svojski se potruduvaat takvo nesto da bide ama apsolutno nemozno.
A i rusite...hehehe...so ili bez sakanje...svesno ili nesvesno...im pomagaat.
Ех...сепак е утопија...
Мене уште ми стои во глава обединета Македонија.:vozbud:
Македонија би била обединета во таа моја Југославија, ама утопија е и тоа...
А самостојна Македонија,па обединета, од сегашна гледна точка, ептен е утопија:toe:.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
457
Не ми недостига не сум ја живеел:( А не ни сакам да се врати т.е. не ни може така да ќе си живееме тука, или во Чешка евентуално и така бараат аргати

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Искрено, појма неам кој е Дедо Димитар Благоев:) Го напишав тоа по сопствено убедување, иако сум на чисто дека и тоа е утописка идеја.

Туку, околу Југославија...
Ние, македонците, после оние ропства турски, српски, бугарски и уште кои не, кога видовме малку арно, си помисливме дека го најдовме рајот...Ете затоа си крекаме по Југославија! Од преголема напатеност и не толку лошото го мислиме за ептен арно...
Една малка статиjа за Димитар Благоев на македонски, ама много сте jа урезали :wink: Накратко, тоj е основательа на комунистическата партиjа в БГ. Обшто взето тогава пропагандата е била за Балканска федерациjа на социалистически републики - равенство, братство и т.н.
Негови приказки:
"Само по п'тја на болшевизма ние ште имаме обединение, ште имаме в Балканскија полуостров условија за траен мир, ште имаме с'ветска балканска федерација, в којато всички народи според своите наклонности, според своите национални тежненија, ште отидат да се обединјат в тази с'ветска република."
Струмикс; 1144779 напиша:
Јаков, сосем си во право, и сосема добро знам како сето тоа функционирало, токму така како што самиот опиша.
Стариве се палат по времето кога беше доволно да си формално вработен некаде и да земаш плата, а всушност само губиш некаде 8 часа од денот, друг мисли за нив...а способните требало да бидат во ЦК СКМ, ССРН, ССММ, СС(незнам какво), а другите способни, но со предзнак „бележани“ или бегале надвор или се помирувале со фактот дека додека другите ги унапредуваат или избираат на некоја функција, тие мора да останат референти на пр.
А најјак муабет е дека за вработување во некоја фирма или институција може да одлучува и чистачката
Струмикс, ами ние говорихме преди време по МСН ;-). Наистина тогава беше савсем друга системата. Например у нас, за да направиш кариера, требваше да си член на БКП. Затова и партиjата имаше 1 милиона членове :wink: Това беше начин на бизнес.
И ако продалжаваме по тази вална, ште стигнем до приказката "Липсва ли ви социализма?" :wink: Например, тогава болниците беха без пари, да идеш на заболекар сушто, лекарите идваха по куките, штом ти потребват, само требваше да се обадиш на телефон 150...
Сега пак идват... ама докато доjдат, може и да умреш...
Както и да е, това беше хубавото. Хубаво беше, че немаше и такава jавна преступност. Не че немаше бандjуги, имаше ги :) Не че не се биехме по стадионите... ама не като сега...
Лошо беше, че немаше толкова заведениjа :) кадето да се напиеш :pos2:
Абе накратко, да имаше как да се вземат хубавите страни и на двете системи, и всички да са доволни... ама не може :wink:

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Тој Благоев е некој отруен комунист:) Гледаш, Недев, и моето мислење, како и се со предзнак болшевизам, комунизам, социјализам, се е тоа утопија.
Можеби би било изводливо да се направи држава како американската, посебни држави, а сепак здружени...Соединетите славјански држави!:)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Yugoslavija, Zagrebski Velesaem,1960, Amerikanski paviljon, originalniot F-15 malku posle skokot nad 100 km :).....malku benzin na oginot na nostalgicarite :)
......................vo toa vreme po performansi bevme barabar so nekoi" naj Evropski zemji" duri i po nivo na "zadolzuvanje"...zbor koj mnogu paceri, mnogu go exploatiraat...:)

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Yugoslavija, Zagrebski Velesaem,1960, Amerikanski paviljon, originalniot F-15 malku posle skokot nad 100 km :).....malku benzin na oginot na nostalgicarite :)
......................vo toa vreme po performansi bevme barabar so nekoi" naj Evropski zemji" duri i po nivo na "zadolzuvanje"...zbor koj mnogu paceri, mnogu go exploatiraat...:)
Eх,беа тоа времиња кога ламинатот Дедијар му донесе на Тито 250 милјарди долари неповратна Американска воена помош.Ама се потрошија,ебаго.:)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ne be...uste vlagata ne drzi....kako inaku od suvo drvo voda se cedi ??? :)

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Да ни недостига!!
Се надевам дека некогаш пак ке ја имаме среќата сто ја имавме тогаш!!
Југославија е ЗАКОН !!
Најкиот пасош (147 земји без виза)...полн фрижидер..во грција одевме да купиме патлиџани...тогаш грците не сееја да зуснат ништо..а сега??

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Sega jadat "burek" i pijat ladna voda i se debelat....go gledam vcera onoj vo "balonot" vo Cosmofon:), pa "menadzerot" na Iskra pred nekoj den vo Kumanovo.............. :)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
И после се чудиме зашто Македонија не станала држава во права смисла на зборот.

Kajgana Shop

На врв Bottom