Наметната религија?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Добри дела не се прават од страв, туку од лична ДОБРА ВОЛЈА. Се што се работи во христијанството, засновано е на слободна волја да се чино ДОБРО или ЛОШО, без НИКАКВА тортура кон никого. Ако некој прави добро, треба ПОСТОЈАНО да прави добро, а не сако кога „ќе му дојде„ прилика за тоа. Кој е христијанин, 24 саати дневно треба да е христијанин. Да, треба да постои страв, како страв од КАЗНА за својата лошотија. Но како веќе напишав, стравот е почеток а љубивта е завршеток. Едното и другото се ИСКЛУЧУВААТ. Имајќи во предвид дека само Бог е ДОБАР, тогаш, секој кој чини добро дело треба тоа да го чини во слава Божја и за свое спасение. Прилагодувањето на својата волја кон волјата од Севишниот е ЗАДАЧА и ДОЛЖОНСТ од секој христијанин, но секако без ПРИСИЛА кон чинењето добри дела.
Христијанската љубов НЕ Е емотивна,, таа е ЕТИЧКИ принцип на живеење, кој не ја исклучува емотивноста. Емотивноста е особина од ДУШАТА а ЉУБОВТА е особина од РАЗУМОТ. Апостолот Павле најдобро ги опишува особините од христијанската(неемотивна) љубов, која: простува, не осудува, не се гордее...и тн...

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Od edna strana vikas deka dobrite dela se pravat od dobra volja, no od druga, treba da se ima strav od kazna za svojata losotija? E ovie dve nesta se isklucuvaat. Ako se ima strav od kazn,a togas taa senka ke stoi vo pozadinata na dobroto delo, i ke go pritiska dobroto i ke go doveduva vo prasanje toa dobro vo toj koj go pravi, se dodeka ne go istisne.
A toa za hristijanskata ljubov mi zvuci prilicno teoloski. Da, ljubovta treba da e principm no pred se, taa e chuvstvo, bez razlika dali e megu maz i zena, prijatelska, kon roditel ili hristijanska.
A dali nasata volja e slobodna... za toa mozebi treba nov post...
Samo Bog e dobar... i zatoa koj moze da bide hristijanin 24 saati? Svetot i covekot e takov sto sekoj od nas vo eden mig e necovek...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„A toa za hristijanskata ljubov mi zvuci prilicno teoloski. Da, ljubovta treba da e principm no pred se, taa e chuvstvo, bez razlika dali e megu maz i zena, prijatelska, kon roditel ili hristijanska.
Коментар:
Цитатот содржи ЕМОТИВНА љубов.
Цитат:
„Апостолот Павле најдобро ги опишува особините од христијанската(неемотивна) љубов, која: простува, не осудува, не се гордее, се простува, се испитува...и тн...„
Коментар:
Цитатот содржи ХРИСТИЈАНСКА љубов.
Се надевам дека ја согледувате разликата.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Citat:
"Citatot sodrzi HRISTIJANSKA / EMOTIVNA ljuboV"
Jas toa ne go poreknav. samo velam deka ljubovta e chuvstvo pred se, a principite treba da proizlezat od nea. Samo taka moze da se zbori sa slobodda

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, нашата волја е слободна. Имам можност да одберам чинење добри или чинење лоши дела, но не и двете истовремено. Значи, изборот од мојата СЛОБОДНА волја е „или-или„

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
No dali tvojot izbor e sloboden? Pazi: izborot ne e voopsto isto sto i sloboda

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај да повторам: ЕМОТИВНАТА љубов е душевна, чувствителна категорија/особина, а ХРИСТИЈАНСКАТА љубов е етичка.разумска категорија, која, на пример, ја немаат ни животните ни растенијата. Но затоа и кај животните (но и кај растенијата) постои емотивна љубов; тие или Ве прифаќаат или не Ве прифќаат како за нив блиски, сродни творенија.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Слобода=можност за избор. Така е во христијанството.
Слободата НЕ Е она кое го гледаме по американските филмови: своеволите, беззаконие „one man justice„, јавачи на мотори со црни јакни кои пропагираат „слобода„ на движењето, политичари кои пропагираат „слобода„ на мислењето„.
Незнам колку сум јасен.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
Epa togas, prijatele, tuka nasite patista se raziduvaat. Za mene slobodata ne e moznost za izbor. moznosta za izbor e moznost za izbor, nisto poveke. Zarem ne ti e dokas denesnata demokratija? Moznost za izbor, ama pak nema sloboda...

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
HRISTIJANSKATA LJUBOV RAZUMSKA KATEGORIJA? Od kgoa e ljubovta razumska kategorija? Sekloja ljubov e chustvo, i hristijanskata. Ti moze sakas da kazes deka hristijanskata ljubov e pogolema od drugite vidovi (ili bi rekol: ljubovta kon Bog) no taa ostanuva da bide CHUVSTVO. Zarem ljubis so razumot?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Барем денес, никој никого не го присилува да верува или да не верува. И тоа е ИЗБОР. слобода на избор како лична, ненаметната одлука.

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
Слобода=можност за избор. Така е во христијанството.
Слободата НЕ Е она кое го гледаме по американските филмови: своеволите, беззаконие „one man justice„, јавачи на мотори со црни јакни кои пропагираат „слобода„ на движењето, политичари кои пропагираат „слобода„ на мислењето„.
Незнам колку сум јасен.
Избор ?! ... како избор ? кога имам 10 ЗАПОВЕДИ! и ако не ги почитувам сум грешник .... и тоа ти е слобода? :seir: почна и глупости да тресиш сега

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„HRISTIJANSKATA LJUBOV RAZUMSKA KATEGORIJA? Od kgoa e ljubovta razumska kategorija?„
Коментар:
Барем од Новиот Завет, Христос ни ја донесе. Само, пак би посочил: разликувајте емотивна од разумска љубов. Тие не се исклучуваат една со друга, но и не се поистоветуваат.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
„ Избор ?! ... како избор ? кога имам 10 ЗАПОВЕДИ! и ако не ги поцитувам сум грешник .... и тоа ти е слобода?
почна и глупости да тресиш сега„
Коментар:
Хм....па ја, у ствари, цело време и тресам „глупости„. За кого како , разбира се.

Член од
21 декември 2007
Мислења
168
Поени од реакции
1
E vidis? zatoa ne ja sakam teologijata. Kade sto e ramno, otvora dupka. Nemoj pogresno da me sfatis, ja pocituvam nejzinata cel, no ne i nejzinata naglasena spekulativnost. A jas vo Biblijata nikade ne sum sretnal osnova za da se pravi razlika megu racionalna i emotivna ljubov. Toa mi mirisa na uste eden teoloski proizvod. Ljubovta e umna, e racionalna zatoa sto e dobra, no po priroda ostanuva da e cuvstvo. Tolku bi kazal za ova, mislam deka dovolno zborevme. Pozdrav.:salut:
Цитат:
„HRISTIJANSKATA LJUBOV RAZUMSKA KATEGORIJA? Od kgoa e ljubovta razumska kategorija?„
Коментар:
Барем од Новиот Завет, Христос ни ја донесе. Само, пак би посочил: разликувајте емотивна од разумска љубов. Тие не се исклучуваат една со друга, но и не се поистоветуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom