Наметната религија?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Абе цела ли филозовија на Христијанството се заснива на закана...суд, судење и такви ти дрангулии. Што проповедате или по наше или мамичето ќе ви се... Што вистина ширите...апсолутна вистина од книгата на браќата Грим ...ајде де...
За судења, закани, репресии и слични работи не мора да ни кажуваш, полно е со примери што им се случувале на тие што и за милиметар ќе отстапеле од догмите, вечните погрешни вистини.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Спасението не зависи ос тоа дали е некој е христијани или не е, туку зависи од МИЛОСТА Божја.
Тоа влече на протестантство, кое вели дека човек најнапред се спасува благодарејќи на Божјата милост, а не поради своите добри дела. Добро е ако биде така, бидејќи немам баш со што да се пофалам, дури можеби...
:smir:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Аха...покрај пророци, има и судии...Одлично! Станува забавно!
Се согласувам, може тоа и Мухамед да го кажал,арно ама, Мухамед кажал-и умрел! А Христос кажа, умре-и воскресна! Не случајно Неговите зборови се духовна храна за оние кои во Него веруваат. „ Не се живее само од леб, туку и од секој збор кажан од устата Божја„.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Почитувани форумџии, немам намера да Ви забележувам на тврдоглавоста, за да не ја навредам Иконата Божја во Вас, а не заради Вас. Сметајте дека НИКОЈ не се родил како верник; и верните беа тврдоглави ама се опаметија, оти Го бараа и Го најдоа вистинскиот Бог!
Поздрав и дочитање.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Аха...покрај пророци, има и судии...Одлично! Станува забавно!
Се согласувам, може тоа и Мухамед да го кажал,арно ама, Мухамед кажал-и умрел! А Христос кажа, умре-и воскресна! Не случајно Неговите зборови се духовна храна за оние кои во Него веруваат. „ Не се живее само од леб, туку и од секој збор кажан од устата Божја„.
шубо си го кажвиш ова...
го видов бе...баш ко воскресна тука бев...:pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ај за крај, и јас малку да се :pos2:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не заради мене, разбира се.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
нема да ти реплицирам на ова само дај да се вратиме на темава...
да не не искараат администраториве:pipi:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Иако гледам развиена дискусија, јас од почеток.

Секоја религија е наметната и тоа е факт. Некој спомна се раѓаме нерелигиозни, што е точно, во секако ниедно дете не расте во планина со волците. А и таму, ќе развие одреден тотемизам, и некаков култ кон природата, што значи... и не е толку нерелигиозно.

Во нашето “современо“ општество погледите на свет ни ги формираат родителите, медиумите и улицата... па сметам дека од религијата не може да се избега како и да е. Оние кои ќе посакаат да размислат подлабоко за работите во еден момент во најмала рака ќе се запрашаат дали е вредно и вистински да се биде верник.
По тој момент на “иницијација“ ако може така да го наречам, човек одлучува дали ќе се сврти на атеистичката страна и силата ќе ја бара во земни работи, или ќе остане верен на религиските постулати. И едниот и другиот ќе бидат во право. Првите бидејќи (според мене) сфаќаат дека сликата за Господ (како што ни е наметната) е нереална, одлучуваат да живеат по општествени принципи, норми и закони, а вторите остануваат блиски до духовната храна која религијата ја нуди (па од таа гледна точка ќе бидат нијанса посреќни од првите), и ќе се придржуваат до религиските (божји) заповеди и принципи на кои модерното општество практично се потпира.

На крај прозилегува дека и верниците и неверниците се религиозни, бидејќи живеат според 10те божји (ако го земам христијанството како пример)...

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
или пак верниците не се религиозни и се водат според Етиката ? можи и вака а ?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Фала и слава Богу, ама ТОЈ (Бог) самиот ПРОМИСЛИЛ да се родам во овие околности: како македонец, крстен во Црква, кој ПОВЕРУВАЛ во вистинскиот Бог. Затоа. НЕМАМ проблем со изборот на мојата вера. А што би било кога би се родил на друга „географија„? Па, факт е дека ТОА не се случило, а плус тоа, тоа е можност за шпекулирање по принципот „што би било кога би било„.
А јас мислам дека Господ те пратил на форумов да не убиеш сите од смеење. Читајќи ги и останатие твои постови ти се замислуваш како некој пророк? Сакаш да воскреснеш? Be my guest :zable:

Исто така многу себично од тебе што ги нарече другите религии лажни. Па од каде знаеш дека токму Христијанството е вистинската религија?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Тоа влече на протестантство, кое вели дека човек најнапред се спасува благодарејќи на Божјата милост, а не поради своите добри дела. Добро е ако биде така, бидејќи немам баш со што да се пофалам, дури можеби...
:smir:
Цело време ми беше пред очи ама сега приметив, овој Мики лажно се претставува за православен, од некоја од сективе изгледа е, тие се така упорни во верглањето едно те исто,работат на норма во врбување нови овци.
Православен не би го правел тоа, си имаат своја самопочит.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Пак од ова познативе(и веќе заморни) атеистички контра-аргументи, а?
Ако вака резонираме, све у животот на било кој е наметнато. Ама буквално се. Само не гледам дека некој особено си ја чука главата со тоа и си го зима као контра-аргумент за "валидноста" на своето постоење.

Сите официјални религии имаат силна заедничка нишка(али нормално треба да се читне по нешо за да се забележи тоа). Другото е ствар на избор. Слободна воља, ви текнуе?

Како што секој си одбира да речеме партнер и смета дека тој е вистинскиот, така луѓето си одбираат и вера и ја сметаат за вистинска. Дали традицијата има удел или е случајност во прашање, или пак е космичка интервенција, или карма или нешто петнаесто, за верникот е ирелевантно.
Инаку јас сум верник и сметам дека е навреда кога некој ми тврди дека поради недоволно размислување и расудување друг успеал да ми наметне да верувам. Демек јас тупа овца, без расудување, ми рекле верувај и јас верувам, а ингениозните атеисти размислиле, расудиле и решиле..не верувам. Да, да секако.

Ако верниците се brain-washed, онда подеднакво исто се и атеистите.

Викторгг напиша:
На крај прозилегува дека и верниците и неверниците се религиозни, бидејќи живеат според 10те божји (ако го земам христијанството како пример)...
Не, не значи...Религијата бара верба..И за да речеш дека си христијанин е потребно многу, ама МНОГУ повеќе од следење на 10-те заповеди.
Инаку Викторгг, која од книгите на официјалните религии ја имаш прочитано?

Kajgana Shop

На врв Bottom