Наметната религија?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Под поимот вистинска вера се подразбира ВЕРУВАЊЕТО/ВЕРБАТА/ ДОВЕРБАТА во она духовно-етичко учење, кое вистинскјиот Бог САМ му го објави на родот човечки. Таа вер(б)а се ИСПИТУВА преку ЛИЧНИОТ духовен опит, т.е. преку личното искуство во своето живеење според верата која поеднинцот ја исповеда. ТОА е вистинска вера. Другите вери (да не ги набројувам) се лажни, затоа што се ИЗМИСЛЕНИ од народи и поединци кои го ЗАБОРАВИЛЕ вистинскиот Бог, но и тие имаат ПОТРЕБА од Него, па затоа наместо да Му се обратат Нему, тие измислуваат свои богови т.,е. идоли и самите луѓе на тие идоли им прилепуваат вакви и такви особини.

Kako mozat da go "zaboravat vistinskiot Bog", koga tie religii postojat iljadnici godini pred prviot pat toj Bog Jahve ne mu se pojavil na Avraam? I duri i togas on ne go osporuva faktot deka ima drugi Bogovi i saka on da bide edinstveniot bog na PLEMETO NA AVRAAM (posoceno na kogo).

jass

Aut viam inveniam aut faciam!
Член од
25 август 2007
Мислења
328
Поени од реакции
4
Ne znam za vas da sum se rodila vo muslimansko semejstvo ne znam dali bi sakala da ja smenam religijata. Dali sum pravoslavna zatoa sto moite doma se mozebi i sum. No znam deka sum gorda za toa sto sum, gorda sum zaradi toa sto moite predci niz vekovi na macenja i ponizuvanja ne se otkazale od toa sto veruvaat i zatoa so visoko podignata glava mozam da kazam deka sum pravoslavna. Da mozebi da se rodev nekade na drugo mesto pod druga religija bi bila gorda na nesto sosema drugo no jas znam deka sum rodena pravoslavna i takva i ke ostanam, ne birame nie kade se ragame!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ne znam za vas da sum se rodila vo muslimansko semejstvo ne znam dali bi sakala da ja smenam religijata. Dali sum pravoslavna zatoa sto moite doma se mozebi i sum. No znam deka sum gorda za toa sto sum, gorda sum zaradi toa sto moite predci niz vekovi na macenja i ponizuvanja ne se otkazale od toa sto veruvaat i zatoa so visoko podignata glava mozam da kazam deka sum pravoslavna. Da mozebi da se rodev nekade na drugo mesto pod druga religija bi bila gorda na nesto sosema drugo no jas znam deka sum rodena pravoslavna i takva i ke ostanam, ne birame nie kade se ragame!

Nasite predci se pod mac stanati hristijani. Se odreknale od prethodnite "paganski" veruvanja.

A gordosta spored nasiot nov clen MIKI e golem grev

jass

Aut viam inveniam aut faciam!
Член од
25 август 2007
Мислења
328
Поени од реакции
4
Nasite predci se pod mac stanati hristijani. Se odreknale od prethodnite "paganski" veruvanja.

A gordosta spored nasiot nov clen MIKI e golem grev
Ok se odreknale od nekoi paganski veruvanja ama Makedonija e pravoslavna zemja a baska i predcite trpele pod tursko toa sakav da go kazam.

A MIKI neka misli so saka sekoj ima pravo na svoe mislenje jas gordosta ne ja smetam za grev!

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
што се однесува до темава...
роден сум во православно христијанско семејство...
татко ми не е крстен но е цврсто убеден дека постои господ и често се расправаме поради тоа...како и многумина знае да каже...нека ти поможит господ...јас го убедувам дека не постои...
мајка ми е крстена но се сомнева дали постои господ...
кога ја убедувам неа дека не постои таа ми вика "подобро речи не знам одколку така...."-тука го имаме на дело она што некој погоре го напиша...стравот од казна...тоа е всадено во сите па и најмалиот сомнеж не го искажуваат јавно...
јас од некаде 10тина години до кај 15 многу верував најверојатно поради тв и сл пропаганди...
од кога почнав во средно и одкога потпораснав почнав повеќе да се интересирам и да размислувам...
сега на 18 години мислам дека го имам дефинитивниот став поврзан со верата...
АТЕИСТ СУМ:pipi:

и да ти одговорам...што и да одговорат...
ако се родиш во муслиманска земја или семејство ќе си муслиман...
ако се родиш во православна земја или семејство ќе си православен христијанин итн...

јебига...:toe:
п.с. инаку одговорот за ова со местото на раѓање и религијата мислам дека вернициве сеуште не го имаат дадено но би бил ваков:
господ одлучил да се родам во македонија во православно семејство и со гордост да ја понесам титулата православен христијанин...:uvo:
ај очекувам интересна дискусија:vozbud:...:salut:

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
Под поимот вистинска вера се подразбира ВЕРУВАЊЕТО/ВЕРБАТА/ ДОВЕРБАТА во она духовно-етичко учење, кое вистинскјиот Бог САМ му го објави на родот човечки. Таа вер(б)а се ИСПИТУВА преку ЛИЧНИОТ духовен опит, т.е. преку личното искуство во своето живеење според верата која поеднинцот ја исповеда. ТОА е вистинска вера. Другите вери (да не ги набројувам) се лажни, затоа што се ИЗМИСЛЕНИ од народи и поединци кои го ЗАБОРАВИЛЕ вистинскиот Бог, но и тие имаат ПОТРЕБА од Него, па затоа наместо да Му се обратат Нему, тие измислуваат свои богови т.,е. идоли и самите луѓе на тие идоли им прилепуваат вакви и такви особини.

Ова е премногу себично и дрско ... на крај краева што ти знаеш за историскиот и духовниот дел на религијата ? И дајми некаков цврст доказ за дека твојата вера не е измислена од народи и поединци и е ете да речиме вистинската....

Ако размислиш на темата од реална, научна и психолошка гледна точка , да прочиташ некоја книга и некои мислења на други луѓе , ессеи на оваа тема ..... па врати се после тоа тука и кажими дека нема трошка сомнеж во тебе и јас ке те наречам глуп.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Цитат:
п.с. инаку одговорот за ова со местото на раѓање и религијата мислам дека вернициве сеуште не го имаат дадено но би бил ваков:
господ одлучил да се родам во македонија во православно семејство и со гордост да ја понесам титулата православен христијанин...:uvo:

Коментар:
Прочепкај малку на форумов, по другите теми, таму е мојот текст кој објаснува што ако некој е роден како нехристијанин.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Цитат:

Коментар:
Прочепкај малку на форумов, по другите теми, таму е мојот текст кој објаснува што ако некој е роден како нехристијанин.
ај ако сакаш линк:smir:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
До Apash:

Мноооооооогу сум глуп, немерливо глуп! Признавам!
За годините кои ги имам, имам ПРОЧИТАНО подоста литература со научно-философско-уметничка содржина, како и литература од црковно-светоотечко-богословската област. Така, чисто за информација, имам добра ЕРУДИЦИЈА ( за тебе-се сомневам!) , не ми недостасува знаење од другите области како и знаење од верата која ја исповедам. Имам можност да ги споредувам ЗНАЕЊЕТО од световните области и ЗНАЕЊЕТО од православната Црква.
Заклучок: мноооогу сум глуп!

C

Cool Hand Luke

Гостин
Групата New Order многу убаво отпеа што е вистинска вера со песната True Faith.

I feel so extraordinary
Somethings got a hold on me
I get this feeling Im in motion
A sudden sense of liberty

I dont care cause Im not there
And I dont care if Im here tomorrow
Again and again Ive taken too much
Of the things that cost you too much
I used to think that the day would never come
Id see delight in the shade of the morning sun
My morning sun is the drug that brings me near
To the childhood I lost, replaced by fear
That my life would depend on the morning sun...

When I was a very small boy,
Very small boys talked to me
Now that weve grown up together
Theyre afraid of what they see
Thats the price that we all pay
Our valued destiny comes to nothing
I cant tell you where were going
I guess there was just no way of knowing

I feel so extraordinary
Somethings got a hold on me
I get this feeling Im in motion
A sudden sense of liberty
The chances are weve gone too far
You took my time and you took my money
Now I fear you've left me standing
In a world thats so demanding

Состојба на вистинска вера е како радост на мало невино дете.

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
До Apash:

Мноооооооогу сум глуп, немерливо глуп! Признавам!
За годините кои ги имам, имам ПРОЧИТАНО подоста литература со научно-философско-уметничка содржина, како и литература од црковно-светоотечко-богословската област. Така, чисто за информација, имам добра ЕРУДИЦИЈА ( за тебе-се сомневам!) , не ми недостасува знаење од другите области како и знаење од верата која ја исповедам. Имам можност да ги споредувам ЗНАЕЊЕТО од световните области и ЗНАЕЊЕТО од православната Црква.
Заклучок: мноооогу сум глуп!
ти си знајш голем си ....

ти не ме познаваш доволно па дури и да се сомневаш... прво немаш претстава за и тоа што си го прочитал како историски стигнало до тебе па ти да го прочиташ..... второ ‘‘Имам можност да ги споредувам ЗНАЕЊЕТО од световните области и ЗНАЕЊЕТО од православната Црква.‘‘ на ова да ти кажам ме изнасмеа , а дали си запознат дека парадоксот црква - религија е најголемиот до сега во човештвото ...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Цитат:

Коментар:

Не збориме тука за да дадеш одговор некој друг ако е роден во друга религија, него ТИ, ТИ ако си се родил на друго место кајшто луѓето се припадници на друга религија - дали мислиш дека ќе беше ваков гласник на таа религија или мислиш дека пак ќе го најдеше патот до ова твое верување?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Фала и слава Богу, ама ТОЈ (Бог) самиот ПРОМИСЛИЛ да се родам во овие околности: како македонец, крстен во Црква, кој ПОВЕРУВАЛ во вистинскиот Бог. Затоа. НЕМАМ проблем со изборот на мојата вера. А што би било кога би се родил на друга „географија„? Па, факт е дека ТОА не се случило, а плус тоа, тоа е можност за шпекулирање по принципот „што би било кога би било„.

Kajgana Shop

На врв Bottom