ДУИ се закани - или албански службен јазик или криза!

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ќе ги употребиме сите форми на демократски притисок, бидејќи Груевски не може да изјавува дека нема рокови кога да се решат проблемите со употребата на јазикот и со статусот на борците на ОНА, кои се дел од „мајскиот договор“.
Не знам зошто ги навредувате ДУИ, тоа што ќе го направат е тотално демократски потег што го направи и ВМРО во девеесеттите. Само не ми е јасно дали приврзаниците на ДУИ ќе покажат дека се дел од држава што сака да биде демократска, па ќе видиме што подразбираат по ДЕМОКРАТСКИ ПРИТИСОК.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Не е проблемот дали и ако излезат од парламент!!!

Проблемот е што за НАТО и ЕУ излегување на нивните пулени од парламент е равно на национална катастрофа и ќе има огромни притисоци од надвор на истите да им се удоволи за да се смилостиват и да се вратат во парламент.

На НАТО и ЕУ Македонија им е интересна само обезличена и со силен албански фактор кој ќе ја држи постојано под притисок, економски слаба и ќе игра како они (САД и ЕУ) ќе свират. ДПА очигледно не сакаше да им оди тотално по кеифот а плус направи „грев„ што се во влада која сака да ја зајакне економијата. Практично на никого (освен на нас) не му одговара стабилна и силна Македонска држава!

ДУИ напротив е феноменална во спроведување на задачите од ЕУ, слаба Македонија со постојани нестабилности, затоа и секогаш ќе ја има подршката од „запад„.

пс. ДПА не би смениле име но за ДУИ тоа би била само формалност која многу бргу Ахмети и Бакојани на едно кафе во Солун би ја договориле.
 

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
Кај и да бараме ке добиеме.
Дури и србија.
Da de idete eve od mene edna destinacija za baranje jazik .....teritorijata na mars seuste nema ziteli i jazik da si fatite i vie mesto tamu......So znaes ...
Deka ke dobiete ke dobite ...koga po site vojni kade umesavte prsti prvo vodite mediumska vojna PREVOD:Placite kako mali deca pred kameri slikate ubieni,pustate zeni i deca da beagaat u drugi drzavi,se oblekuvate kako zeni da izbegate od losi situacii,sami si gi palite kukite i imotite,a otkako ke zavrsi vonjata se pojavuvate na tv kako heroi crkate vikate po mitinzi pukate u prazno e bre.....i normalno BLOWJOB na amerite....Afkors deka ke vi dopustat sve ..
Ama dzabe vi e brat se dodeka se setate i slikate na pasosi kako Ninji i dodeka gi terate vasite pra pra pra neolitsko kameno doba principielni zakoni za izgledi ponasnja,ateri i efekti..ne biduva bre od vas coveci.....Vi ste bre so tie vasi marifeti i zakoni (po vasa licna zelba)da ziveete u zaednica samo so abordzinite u avstralija ili indijancite u rezervatot...svakas zborot Demokratija kaj vas e izgleda preveden kako
Naslistvo,odmzada.neposlusnost,prmitivizam.....ili na naski kazanno (paljim,tepam,kojlam sve so ne po moje)..itn
Ne bre...ne se vrakame u 16 vek napred treba da ideme aloooo....a od vas samo u rikverc vozime nemozime ni prva da ja stavime...ali kolata e napravena napred da ide taka pa kad tad ke ve pregazime pod gumite(i to made in macedonia) pa ke si gi barate posle pravata ii vo avstralija ili rezervatot vo indijana (zaedno so ali i poglavcata od tie pleminja) vie ste otsekogas precka za bilo kakvi uspesi i golemi potezi koga e vo prasanje RM..
I polse albancite bile graganji od vtor red BAS ME CUDIS....:raz:
 
B

Borg_Drone

Гостин
Е ако им се попушти и на ова тогаш они ќе ја научат лекцијата дека секогаш така можеме да го јадеме на фора... и упорно, и упорно ќе бараат други работи кои ги нема нигде во светот..

Мора да се стават крај на некои работи
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Е ако им се попушти и на ова тогаш они ќе ја научат лекцијата дека секогаш така можеме да го јадеме на фора... и упорно, и упорно ќе бараат други работи кои ги нема нигде во светот..

Мора да се стават крај на некои работи

mozhebi vekje naucile? :)
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Мора да се стави крај на некои работи.
Крајот е ставен, само нашиве незнаат да го промовираат и бранат.
Охридскиот договор треба да биде крај, само нашиве продадени души глумат лудило.

Охридскиот договор е потпишан од сите мегународни фактори и тука треба да ги браниме нашите права. Демек шкиптарите воделе војна за права и ете со Охридскиот ги добиле, па тогаш крај на приказната.
Правата завршија во 2001, повеќе не смее да има отстапки.

Мегутоа, кој те прашува.
 

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Хм... и мене ме изненади ова кога го прочитав во весниците.Сепак,што е тука е...нека си бараат,но нема основа за тоа...
Исто како со името,од ова нема отстапување,линијата овде се повлекува.Не ни треба НАТО ако се поставува ваков услов!
А ДПА и тоа како треба паметно и трезвено да одигра во овие моменти бидејќи може веднаш да го купи билетот во еден правец за Аљи да замине за швицарска заедно со неговите орди....
 

Orkad

The Master
Член од
5 октомври 2007
Мислења
1.010
Поени од реакции
10
Абе не свативте толку дека им жежи под нозете и немаат сеа што да прават па бараат и се прпелаат со последните сили.
Гледаат дека во МК им се затворија можностите за барања на глупави права(што оддамна требаше да биде направено), а и на Косово гледаат дека немаат иднина пошо ќе остане во границите не Србија како и досега. Па си рекоа дај да побараме за секој случај.


Ама НЕМА БЕ готово е со исполнувањето на нивните барања. А во врска пак со јазикот, нека се среќни што слободно го говорат а не па уште да барает рогови!
 
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.421
Поени од реакции
5.721
Во таканaречениот Мајски договор една од точките за кои се согласија ВМРО ДПМНЕ и ДУИ е во иднина да се договарат за носење на закон за јазиците. Потребата од тој закон иако е регулиран во Рамковниот Договор и шест години по него сеуште преставува причина за политички тензии и препукувања. Според професорот по уставно право Светозар Шкариќ грешката е направена во Рамковниот, во кој законот е наведен со мала буква, што како што објаснува Шкариќ правно не упатува на обврска за негово носење:


„Значи може прашањето да се разводнува. Основата е Рамковниот договор што отвара таква можност за разводнување на прашањето и сега тука секој си бара простор, односно таа можност ја користи и за свои цели.“
Според професорот Осман Кадруи пак Рамковниот договор обврзува законот да биде донесен уште во 2004 година:
„Неможеме сеуште да зборуваме за нешто спорно или не, бидејќи сеуште како материјал го немаме. Можеби како спорно основно прашање се појавува, на кое ниво треба да се употребува албанскиот јазик, како втор службен јазик во Македонија. Дали на ниво на сите државни органи, или само на нивно на локална власт и во конкретни општини каде албанскиот народ има над 50% мнозинство или во значителен дел.“
И додека екпсертите сметаат дека само со политичка воља може да се донесе законот без тензии, албанските партии од опозицијата и власта кои инстистираат на неговото носење се обвинуваат меѓусебно. Според Азис Положани од Демократската унија за интеграција актуелната владеачка гарнитура не сака да се донесе законот поради стравот од губење на рејтингот на ВМРО ДПМНЕ:
„Мотивот за таква наелектризирана состојба јас ја гледам само во потребата, некоја политичка партија или некој политичар ,,билда“ свој рејтинг на патриотски основи.“
Абдулади Вејсели од владеачката ПДП пак, за исто однесување го обвинува ДУИ:
„ДУИ несакаше да го симне рејтингот на СДСМ и затоа не сакаше во тоа време да го донесе тој закон.“ Во меѓувреме законот за јазиците стана еден од уловите за нашето евроатланско интегрирање. Во интевјуто на Радио Слободна Европа кое ќе се емитува во недела евроамбасадорт Ерван Фуере вели дека за законот за јазиците очекува ДУИ и ВМРО ДПМНЕ да постигнат заедничка согласнот во колективен дух и комромис и желба за постигнување на напредок.

http://www.makdenes.org/programs/aktuelnosti/ma/2007/11/47A6DFDE-142D-4E2F-A49D-71CECD41D17A.ASP

Nema kaj da bega ovoj zakon, albanskiot sluzben jazik
 
Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
Nema kaj da bega ovoj zakon, albanskiot sluzben jazik
Не бе дечко не си разбрал добро, колку ќе ви се допушти или ќеширате толку ќе биде и јазикот, а и како што гледаш може да се вергла во повеќе варијанти. Двојазичност може да има само на локално ниво, ако се следи правната рамка, ако некој потплатил тоа е веќе друго.

А инаку зошто се бара законов е многу јасно, не се работи за право, туку да се запнеме подоцна во функционирањето и потоа неминовно да дојде до проблеми, селскиот буквар е покомплициран да се разбере отколку намерите на шкиптарите.
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Епа ајде што чекаш?
Ете биди ти најголемиот херој на славо македонците :),и почни да убиваш Албанци,или пак немаш муда?
Епа немаш,тој што имаше сеа во Хаг игра кантер на ЛАН со другите затвореници,тоа е бе,не сме ние криви што освен словените сите не сакаат.
Ти ја подржувам идеата,ама некој треба да ја почне,ако чекаш цел живот од други,супер си тргнал,ајде храбро момче земи си јамка јас прв идам на плоштад.

едит:ама словените :),ако де важно разбравте.
Мочко , јас кога се тепав со Албанци ти со кече на тиквата и знаме во раката си се сликал за животинско царство , така брои си колку влакна ти израснале на .... и не го ставај газот каде што се мерат к..ви , ке наебеш:wink:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Koi bea tie DUI???
 
Член од
16 август 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Sto se odnesuva do albancite, jas bev i ke ostanam na stranata na DPA :) i tvrdam deka DUI nema kapacitet za opstanok na politickata scena vo RM,
Prodolzi da bides na stranata na DPA, za kratko vreme sigurno ke bides i edinstven . A za Dui bidi spokoen, ke postojat uste mnogu, imaat ogromna podrska ( iako ja ne sum megu niv ).
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Ne sum spokoen i jasno kazav edno cudo pricini zosto smetam taka osobeno vo postovite koga so blody si imavme interesna diskusija i interesni repliki , isto kako sto navedov zosto DPA so site svoi mani mi se posimpaticni vo Taci vojvoda temata mislam bese, od moj makedonski aspekt toa e i poveke od dovolno :) navistina me interesira so kogo ti ja gledas idninata na RM od makedonskiot blok i normalno zosto.. sepak site ziveeme vo ista drzava i si gi imame istite maki i problemi.
Jas a veruvam i pogolem del od forumgjiite kako i makedonskata javnost bevme svesni deka DUI ke nastapi so nekojsi ultimatum pred samitot na NATO, isto kako sto grcistava se trudat da ni go iskrivat patot vo istiot tajming.. procepkaj niz postovite ke vidis deka odamna mnogu rekoa deka tenzii pritisoci, ucenuvanja testovi se propraten del na site zemji sto veke go izminaa nasiot pat, RM bese spremna na toa no sepak revoltot i iritacijata stoi isto kako sto e i slucajot so site drugi skori clenki na alijansata, ne poradi napravenite otstapki, poradi nacinot na koj e dojdeno do niv.. toa e i nie morame da go pomineme istoto, makar i po cena na rejtingot, no dozvolete i vo ovaa prilika da Ve potsetam dragi moi, istoto ova ke im se vrati i na DUI i na radikalniot element za nekoj period toa ednostavno e nepisano pravilo i vo politikata i vo diplomatijata, principite na "megjuredovnata" diplomatija i odnesuvanje se nemilosrdni na sreden i dolg rok!! Od taa ednostavna pricina velam deka DUI ja nema na horizontot, eve posocuvam na hronologijata na nastanite od istorijatot na PDP na primer :)

P.S Reakciite nanajgolemiot del od diskutantite nedvosmisleno ukazuvaat na potrebata od predvremeni izbori popokanata od NATO neli? :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom