Докажете дека Господ (не) постои

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Да бев православен, ќе ми забранеа, или оневозможеа тоа, ќе се трудеа да ми оневозможеа да размислувам правилно, да сакам да бидам атеист или слично...Што значи дека одговорот на тоа прашање е никој?
За нешто шо не го знаеш, не лупетај.

Мене никој не ми брани да станам будист.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Еј,ај малце полека.Дебатираме нормално,нема простор за иронии и навреди.Смирено:)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
abe vie izgleda ne me svakate seriozno mene :helou:
postirav pred nekoj den nekakvi si prasanja na koi ne dobiv odgovor,
bo biblijata pisuvalo deka gospod go sozdal covekot po negoviot lik,
kakov bil prviot covek?maz ili zena?crnec ili belec?kakov e gospod?crnec ili belec?maz ili zena?dete ili vozrasen?
odgovorete mi soodvetno na ovie prasanja i vetuvam deka odma ke pocnam da veruvam vo Nego!
pozdrav
Во Библијата пишува вака....Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над добитокот - над сета земја - и над сите лазачи што ползат по земјата!”
Ако тргнеме од фактот дека кога зборуваме за Бог се работи за свето тројство(Исус Отец и Свет дух)...а ние сме составени од тело, душа и дух..мислам дека го имаш одговорот..Почни да веруваш..:wink:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
-Точно.
-Претпоставувам дека доказот дека љубовта постои,е самото чувство што некој го имал дека љуби и дека е љубен.Има доказ дека некој сакал.Инаку,кој друг доказ би бил тој,сепак љубовта не е физички видлива.
-А,истото е и со Господ.Знаеш зошто?Еве вака: Секој човек,кој не сакал никогаш во животот,и не почувствувал љубов,вели дека вистинска љубов не постои.Значи,така ќе биде се до оној ден,кога тој ќе го отвори срцето да сака и биде сакан.И тек тогаш,ке разбере дека љубовта му била пред очи.А,ако не го отвори срцето,тогаш никогаш нема да ја спознае,и до крајот на животот,ќе вели дека не постои.Епа,исто е и со Бога.Се додека не го отвориш срцето,да почувствуваш дека Тој всушност постои,ќе велиш дека не постои.исто како со љубовта,сосем исто,нема разлика,збориме за работи невидливи за човечкото око.И,така,и оној што нема да го отвори срцето да сака и да биде сакан,и оној кој нема да го отвори срцето да почувствува дека Бог постои,за него нема да постои ни едното,ни другото.Пак на ова се надоврзуа фактот дека со ваквите работи,умот нема врска.Кога умот би бил потребен за да сакаш или веруваш,досега сите би биле заљубени или верници.Но,ете,срцето е......
Се правиш дека не го причита целиот пост..т.е. да го измениш тоа што сакав јас да го кажам..и да кажеш дека и јас го мислам истото што и ти...? или...дека само со тој дел од постот се согласуваш..?

Човекот, кој не почусвувал љубов во својот живот, и не прочитал ништо за тоа што таа претставува, како се објаснува, и кои се доказите дека постои, тогаш тој мисли дека љубовта не посоти.
А мисли дека вистинската љубов не постои, кога тој одлучува според своја дефиниција за вистинска љубов, каква што тој мисли дека не постои.
Чуствата неможе да претставуваат доказ дека нешто постои.

Доколку се` она што неможеше да го видиш, се сметаше дека не постои, тогаш се она со помали димензии од брановата должина на светлината која што можеме да ја видиме, ќе мислевме дека не постои. Но, затоа постојат други докази дека тоа нешто постои, кои не се чуствата...

За нешто шо не го знаеш, не лупетај.

Мене никој не ми брани да станам будист.
Но, индиректно, ти забрани да сакаш да бидеш ( доколку си православен )...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Доколку се` она што неможеше да го видиш, се сметаше дека не постои, тогаш се она со помали димензии од брановата должина на светлината која што можеме да ја видиме, ќе мислевме дека не постои. Но, затоа постојат други докази дека тоа нешто постои, кои не се чуствата...
A во случајот на Љубовта, тоа се: ?

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Се правиш дека не го причита целиот пост..т.е. да го измениш тоа што сакав јас да го кажам..и да кажеш дека и јас го мислам истото што и ти...? или...дека само со тој дел од постот се согласуваш..?

Човекот, кој не почусвувал љубов во својот живот, и не прочитал ништо за тоа што таа претставува, како се објаснува, и кои се доказите дека постои, тогаш тој мисли дека љубовта не посоти.
А мисли дека вистинската љубов не постои, кога тој одлучува според своја дефиниција за вистинска љубов, каква што тој мисли дека не постои.
Чуствата неможе да претставуваат доказ дека нешто постои.

-Еве,го кажуваш истото што и јас претходно ти го кажав.
-Да,секој има своја дефиниција за вистинската љубов,но една е општа.Некој дефиницијата ја пронаоѓа во страста,но сите знаеме дека љубовта е далеку од страста,и е нешто понежно и мило.
-И,ако чувството не е доказ дека нешто постои,тогаш кажи ми,што е доказ за постоење на љубовта?

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
A во случајот на Љубовта, тоа се: ?
Хемиските процеси и слично, што се случуваат во мозокот.

-Еве,го кажуваш истото што и јас претходно ти го кажав.
-Да,секој има своја дефиниција за вистинската љубов,но една е општа.Некој дефиницијата ја пронаоѓа во страста,но сите знаеме дека љубовта е далеку од страста,и е нешто понежно и мило.
-И,ако чувството не е доказ дека нешто постои,тогаш кажи ми,што е доказ за постоење на љубовта?
Кaжав, читај горе^^^...

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Aко тој навистина постои, тогаш не ќе моравме да веруваме во него, туку ќе знаевме дека тој постои.

Ок, еве и да постои некој кој не создал...тогаш, зошто мора да не создал оној во кој се верува во православието?
Ако се мора да има свој творец...тогаш..како да знаеме ( а не веруваме ) дека не не создала некоја вонземјанска цивилизација?
( мислењето дека не создала некоја вонземјанска цивилизација е исто толку веројатно како и тоа дека не создал господ ).

Ќе поверуваме на судниот ден?!
Ако нешто на судниот ден не` натера да знаеме дека господ постои, тогаш, зошто тоа нештото господ не ни го кажал пред да биде доцна?
Ние само бараме докази, вистински докази, дека господ постои.
Се додека не ги најдеме, тој за нас не постои. Што има лошо во тоа?
И ние сакаме да знаеме дали тој постои, бараме докази за неговото постоење, не правиме ништо лошо....ако постои господ, тогаш постојат и докази за неговото постоење, но, каде се?
Ако тој постои, тогаш зошто не ни ги даде доказите кои ги бараме????
Ако тој ни дал право на слободен избор, тогаш ние имаме избрано да веруваме во него само ако ни даде докази.Што значи дека ако тој сака да веруваме во него, ќе ни ги даде тие докази, и ќе веруваме ( поточно, ќе знаеме дека тој постои ). Но, досега незнаеме дека тој постои, или затоа што тој сака, или затоа што не постои.
Каде е нашата вина тука?
Ние само ја имаме одбрано вистината.
Ако постоењето на господ е вистина, тогаш зошто ние не ја знаеме?
И затоа, господ не постои, се додека не најдеме докази дека постои.
Сето ова е вистина.
Ако не е, тогаш, кои се доказите дека не е, и зошто не е вистина?
Чекам одговори...
Од искуство ти кажувам дека оваа дискусија нема да биде плодоносна.
Можам само да ти цитирам нешто што го кажал единствениот безгрешен човек: Но, вие не верувате, зашто не сте од моите овци. МОите овци го слушаат Мојот глас, ЈАс ги познавам, и тие одат по Мене. (Јован 10:26-27)
Се надевам дека ми ја сфати поентата, во секој случај докази за постоењето на Бог имаш насекаде, треба да си идиот за да веруваш дека се настанало случајно. (за ова идиот не го мислам навредливо, немој да ме сфатиш погрешно). Значи, само отвори си ги духовните уши и слушни го Божјиот Милостив глас.:wink:

Член од
20 јуни 2008
Мислења
49
Поени од реакции
6
Do unholly, ne ja razbra poentata na moeto prvo pisuvanje nitu mojot odgovor na tvojata reakcija. No ok. No problems!

do Fabuloos Pokusav da upotrebam cinicni zborovi na eden od golemite stand-up komedianti, koj nazalos pocina deneska. George Carlin. No mozda me razbrava pogresno. Nemam nisto protiv religija. Sekoj po svoe, no mi smeta nivnoto veruvanje deka ako ne si religiozen ne si dobar. Ovoj superioritet nad nas nevernicite tie si go privrzuvaat samo zatoa deka tie se izjasnile deka veruvaat. Cesto vo discusiite mozes da go vidis nivnoto ogracineto mislenje. Biblijata treba da ja razberes a posle tvoe e dali ke veruvas ili ne.
Zatoa sto ovde na zapad primetiv deka ima mnogu regiliozni luge me zainteresira kakva e nivnata relacija so gospod, crkvata, biblijata. Normalno svativ za da mozam da gi razberam treba da ja procitam, najmalku biblijata. Od tamo se zainteresirav kako e toa vo drugite religii.
Ne sum ateist. Nemam nikakvo opredeluvanje zasega. Seuste sum otvoren i citam. Sega recimo citam edna kniga od Carl Johan Calleman - Kalendarot na Mayite i transvormacija na svesta. Mnogu interesantna kniga za ovaa diskusija.

Inaku nemam nisto protiv nikogo, so postovanje do site,

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Можам само да ти цитирам нешто што го кажал единствениот безгрешен човек: Но, вие не верувате, зашто не сте од моите овци. МОите овци го слушаат Мојот глас, ЈАс ги познавам, и тие одат по Мене. (Јован 10:26-27)
Се надевам дека ми ја сфати поентата, во секој случај докази за постоењето на Бог имаш насекаде, треба да си идиот за да веруваш дека се настанало случајно. (за ова идиот не го мислам навредливо, немој да ме сфатиш погрешно). Значи, само отвори си ги духовните уши и слушни го Божјиот Милостив глас.:wink:
Истото треба да бидеш, за да мислиш дека непостои голема, многу голема веројатност, сето ова што сме да се случи еднаш, на едно место во универзумот, ако знаеш дека универзумот трае цела вечност, и е неограничен...

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
Ти реков нема да биде продуктивна дискусијава???
Ај уживај:helou:

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
cekaj cekaj,slusam nesto..................
ete go Bozjiot Milostiv glas,mi veli mi veli.............
KOMSI NAMALI MUZIKATA
ne be komsijata se buni da namalam muzikava :pos2::pos2::pos2::pos2:

Член од
16 март 2007
Мислења
317
Поени од реакции
20
KOMSI NAMALI MUZIKATA
А мене ми вика на ваквите како тебе неуспешни шегобијци да им простам:smir:.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
KOMSI NAMALI MUZIKATA
Ццц...Ај не ја претварајте темата во Дизниленд...

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Библијата е перење мозок .. Зоки Поки е 100 пати поинтересна книга !!! Ако моравме сите да ги почитуваме десетте божји заповеди , ни се еба животот ! Никој не помислува дека можеби нема рај и пекол ...

Kajgana Shop

На врв Bottom